40 gigás vinyót hány particíóra érdemes osztani?
#1 Guest_Tomi13_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 20:45
Szerdán veszek egy új gépet,a vinyó egy 40 gigás maxtor lesz.A gondom az,hogy még nem volt ilyen nagy vinyóm és nem tudom,hogy hány darab partícióra érdemes osztani.
A gépet csak játszani + netre fogjuk használni.
#2 Guest_zolee_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 22:03
2. 500mb swap
3.a maradék - progz
(én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni).
------------------
peace
"-Töki, ez a fazon lepisálta a szőnyegedet?
-Donny, kussoljál légyszíves!"
#3 Guest_Tomi13_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 22:15

Nekem azt mondták,hogy egy partició max 5 gigás legyen ez nagy hülyeség?
#4 Guest_bibe_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 22:35
idézet:
Eredetileg Tomi13 írta:
... Nekem azt mondták,hogy egy partició max 5 gigás legyen ez nagy hülyeség?[/quote]
AZ!
------------------
Aki fél az alkoholmérgezéstől, ne igyon mérgezett alkoholt.
#5 Guest_KoLaMan_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 23:07
Namostan.
Elsőre.
Új gépről van szó, gyaníthatóan lesz benne vagy 256MB RAM, a gépen csupán játék és Internet, ergo szinte nem is fogja használni a swap-et.
Másodszorra.
Ha egy vinyó van felosztva, gyakorlatilag tökmindegy, hogy hol van a swap file, hiszen így is, úgy is ugyanaz a vinyó teker.
Konkluzió: teljesen felesleges ebben az esetben egy külön swap partíció.
Hogy a kérdésre is feleljek, hát visszakérdezek: melyik Winsux fog futni a gépen?
Ha W98, akkor valóban érdemes egy 2 giga körüli rendszerpartíció.
Ha W2k/WXP, akkor attól függ hogyan használod majd, és szerintem ízlés dolga is némileg.
Egyébként meg véleményem szerint az áttekinthetőség miatt érdemes megfontolni a dolgot. Valami ilyesmire gondolok: C:-system, D:-Games, E:-Downloadstb (esetleg F:-CD image, ha akarsz a Paragonnal vagy mással CD-t HDD-ről futtatni). A méreteket neked kell megbecsülnöd. Mindenképp érdemes pár részre szétszedni a vinyót, mert könnyebb karbantartani.
#6 Guest_duke_*
Elküldve: 2001. 11. 19. 23:16
2 giga a rendszernek,ez esetleg lehet dos particio
A tobbi mehet egybe fat32,vagy ntfs-el.
De akarhogy is a max 5 gigas particio biztos hogy baromsag,meg egy dvd-t sem lehet berippelni ra,a video digitalizalasrol mar nem is beszelve.
"én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni"
Ez talan tulzott ovatosag,1 eve nem defragoltam a 30 gigas particiomat,biztos nagy kaosz van rajta,ezt neha halom hangjabol,de meg soha sem volt olyan hogy megszakadt volna mondjuk a 12-szeres iras.
"Az 500 mega swapnek az minek? Egyáltalán mi az a swap?"
Virtulis memoria a merevlemezen az oprendszer a fizikai memoriat egesziti ki.Lenyegeben egy nagy file a vinyon,ahol ugyanugy adatokat tarol,mint ha az fizikai memoria lenne,tobb szaz mega is lehet.
A windows mindig letrehoz ilyen virtualis memoriat,akkor is ha a fizikai memoria boven eleg a programok futatasahoz.
Letilthato,de nincs sok ertelme,sok program nem fut nelkule.
Mondjuk szerintem a mai ram arak mellett nemileg megkerdojelezheto,van e ertelme meg az oprendszerek virtulis memoria kezelesenek.
#7 Guest_Brokkoli_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 06:06
#8 Guest_lola_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 06:37
KoLaMan:
"Ha egy vinyó van felosztva, gyakorlatilag tökmindegy, hogy hol van a swap file, hiszen így is, úgy is ugyanaz a vinyó teker.
Konkluzió: teljesen felesleges ebben az esetben egy külön swap partíció." - ha dől a windows, akkor azt a swap-et tartalmazó partíció bánja csak, ami következő indításnál úgyis ismét létrejön (mármint a swap file). De esetleges FAT sérülés semmilyen lényeges dolgot nem tesz tönkre. Nekem 256M RAM-om van, de volt már, hogy a swap felmegy 300M fölé (Alien vs Predator 2 esetén, ha a háttérben fut még 1-2 dolog).
#9 Guest_MisterY_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 09:45
idézet:
Eredetileg zolee írta:
1. 2gb OS
2. 500mb swap
3.a maradék - progz
(én CD-írásra használok 1 6 gigásat is, ezt gyorsab lehet defragolni).
[/quote]
Ezzel nagyjából én is egyetértek, kivéve, hogy a 3. nálam két részre van bontva, a kisebbre települnek a programok, a nagyobbon vannak a filmek, ide megy a digitalizálás...
CD-írásra pedig én sem használok külön particiót, viszont a defrag hetente egyszer minden partición lefut éjszaka, mert volt már egyszer olyan töredezett, hogy a 8Mb-os írópuffer elfogyott. Azóta persze már nem.![]()
#10 Guest_KoLaMan_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 10:01
További jó, bölcs tanács osztogatást kivánok.
(Csak Tomi13-at sajnálom némileg...)
Bye,
KoLa
------------------
Álljak már meg - azt mondod. Állj meg Te, téged nem kerget senki...
#11 Guest_J_Blade_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 10:15
Mivel egy kis ismerkedést tervezek a linux-al, ezért a terv a köv.:
1.5G FAT32 Pri - Win98SE
1.5G NTFS Pri - Win2k
?MB Pri - linux boot
A maradék extended lenne, felosztva.
A linux boot-ra mennyit hagyjak? Az extendedben hány particiót/mekkorát csináljak a linuxnak (a linux swap-en kívül)?
#12 Guest_GerMe_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 10:23
Ha az első partíciód FAT16-os ra tervezed, ne rakd fel a Norton Utilities 3.07 (újabbal még nem próbáltam, gondoltam szívásból elég egy kis adag is!

Hogy hány részre particionálod, az tényleg ízlés dolga, de se túl sokra, se túl kevésre nem érdemes, mert áttekinthetetlen, vagy nehezen kezelhető lesz. Szerintem 3-6 partició még jól átlátható, és kezelhető. Érdemes témánként felbontani. Pl. az enyém (Oprendszer másikon van!): 5 GB a Cd-re menő anyagoknak, 10 GB Games, 10 GB Mp3, 10 DivX, 5 GB Egyéb.
#13 Guest_casoli_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 12:12
Egy Oprendszer esetében (XP)
PPartition (C:) 4GB NTFS
PPartition (F:) 1GB NTFS
Logikai (D:) 9GB FAT32
Logikai (E:) 14GB FAT32
C-n van a rendszer, F-n azok a dolgok, amiket eldugok mások elől, D-n a játékok, E-n DVD+TVrip.
Ha két oprendszert akarsz a gépedre, akkor az F meghajtó méretét növeld 3GB-ra, és csökkentsd valamelyik másikét. C-re mehet 98/ME, F-re mehet XP/2000.
#14 Guest_Boby_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 12:49
C: 3 GB (Rendszer)
D: 10 GB (Games)
E: 3-5 GB (Mondjuk vmi "Irando")
F: Maradék (Trash)
#15 Guest_szaki_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 18:30
1. Miket hasznalunk
1.1 OS lehetoleg kulon
1.2 Programok ez is kulon
1.3 Adataink ez is kulon
2. Milyen allomanyokkal fogunk dolgozni
2.1 Kicsikkel (szovegek, napi irodai munka anyagai) akkor max 4 GB egy adatparticiora es annyit kesziteni ami marad
2.2 Nagy allomanyok (kepek, avi, zene) 4 - 10 GB
2.3 Vegyesen akkor szetvalasztani oket es egy kicsit + egy nagyot
OS igenye: mindig a minimum 2x legyen
Programok: az osszmimimum 1,2x legyen
Ajanlatom:
Win98/Me/2000 2 GB ajanlott OS
+ Programok Jatekok 20 GB
+ Sallang (jatekok probabol, Internetes letoltesek) 18 GB maradek
#16 Guest_keselyuu_*
Elküldve: 2001. 11. 20. 21:48
------------------
...a keselyű él...
#17 Guest_duke_*
Elküldve: 2001. 11. 21. 05:43

(nem mintha baj lenne)
Mondjuk azt nem ertem,hogy az adatok logikai elkuloniteset,miert meghajto nevekkel oldjatok meg ? Ugyanis erre talaltak ki a konyvtarakat,talan nehanyan mar hallotatok errol,kepzodmenyrol.

Kivancsi volnek mit csinalnatok egy igazi oprendszer eseten peldaul linux alatt,ahol nincsenek meghajto nevek,csak konyvtarak ?

Talan csak az adatbiztonsaggal indokolhato,a vinyok szet particionalasa,nem szall el az egesz vinyo,es egy 10 gigas particiot konnyebb is helyre allitani.
#18 Guest_casoli_*
Elküldve: 2001. 11. 21. 08:23
#20 Guest_Gin_*
Elküldve: 2001. 11. 21. 11:58
Gin
[Ezt a hozzászólást Gin szerkesztette (2001. November 21.).]