Idézet: tzabo - Dátum: 2005. máj. 1., vasárnap - 20:57
Ezt másik winyók is csinálják, vagy csak ez?
Nekem volt már 810 MB-s WD, van 2 és 20 GB-s Quantum, 80 GB-s Samsung, és ez a 160-as Hitachi.
Eddig csak ennél hallottam.
Akkor végülis ilyenkor beállítja, hogy pontosan a sávok fölé álljon a fej? Többi ilyet miért nem csinál?
Nekem csak IBM/Hitachi vincsim van és ezek csinálják.
Az 1G alatti, a 2 gigás és 20 gigás vincsi régebbi, azok biztos nem csinálnak ilyet, mert nincs is rá szükség. Azonkál még nincs olyan adatsűrűség, hogy gond legyen.
A vincsi alapból sose tudja, hogy a trackek hol vannak a lemezen. Amikor bekapcsolod és a fej a lemez fölé megy akkor állítja be magának, hogy melyik track hol található (az is lehet, hogy van kifejetten erre a célra létrehozva egy rész a lemezen (erről nincs pontos infóm). A mai HDD-k adatsűrűsége elég nagy, ezért a hőtágulás miatt lehetnek pontatlanságok ha bemelegszik a meghajtó. Pont emiatt néha csinál egy kalibrációt, hogy minden ok legyen. Azt, hogy mi alapján csinálja nem tudom.
Nekem a hang alapján úgy tűnik, hogy kirántja a fejet a parkolósávba, vissza és kalibrál. Pont mint bekapcsolásnál.
Valamilyen módszerrel szerintem a többi márka is kalibrál, de ennek utána kéne nézni.
Szerkesztette: Lipton 2005. 05. 02. 01:56 -kor