HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#421 Felhasználó inaktív   II. András 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 23. 22:01

Sziasztok!

Szeretném én is segítségeteket kérni SMART paraméterek értelmezését illetve az abból levonható következtetések terén!

az alany A Samsung SP0802N típusú merevlemez

A mese
Több ilyen merevlemezre is beruháztam Decemberben, de az egyiket nem használtam így gondoltam értékesítem és persze vállaltam rá garanciát is. Sajna ezt teljesítenem is kellet, mert a jószág adatvesztést meg hasonlókat okozott állítólagosan a srácnak. (én akkor neki kicseréltem egy másik ugyan ilyenre és igazán nem akartam kukacoskodni, mert azért többet ér az ember becsülete)  viszont, most ha már itt van egy ilyen beteg jószág végre volt inspirációm elolvasni  a SMART-os topikot meg egy kicsit jobban után olvasni ezeknek a dolgoknak.

Tünetek

- A winyón nincs semmi külsérelmi nyom
- Az első indításnál amikor én itthon kipróbáltam a BIOS jelzett ugyan a rossz SMART paraméterek miatt, de a winyót a BIOS mindig felismeri és az XP-is!
- 3-partíció volt rajta 1 60-as 1 15-ös és egy 5-ös NTFS, FAT32,FAT32 file rendszerrel.(Ami azért  érdekes szerintem, mert ez arra utal, hogy mobil hdd-nek volt használva) az én rendszerem a két kis partíciót találta meg tartalommal együtt, 60-ast ismeretlen filerendszerűnek látta
- Megkíséreltem simán egybenyitni a partíciókat és leformázni de sajna nem tudja az eszköz formázni magát, el sem kezdi!

Már most a topikot olvasva telepítettem a speedFan programot és végül is igen csak érdekes dolgokat mutat. Biztos van ami még elkerüli a figyelmemet de nekem

Kép
Raw read error rate nem igazán tetszik
a soft read error rate meg pláne nem és még csak ötletem sincs hogy mi történhetett vele. Ráadásul a kérdezők sorában még senki nem volt aki erre a SAMRT paraméterre panaszkodott volna

További érdekesség
(nekem legalábbis :)

letöltöttem HUTIL nevű programot a samsung oldaláról, amivel tesztelni valamint alacsony szinten formázni lehet a merevlemezt. Ez a program amellett, hogy jelzi a rossz SMART paramétereket a test része hiba nélkül lefut, és az alacsony szintű formázást is végre lehetett hajtani. Ezekből én arra következtettem –valószínű a lámerságom miatt- hogy ezek után már talán simán is lehetséges formázni és megoldódhatnak a gondok, de persze nem..

Ki mit gondol?
- Egészen pontosan hogy lehet értelmezni a SMART adat soromat?
- Mi történhetett a winyóval (miután én megvettem csak leformáztam és soha többet nem volt gépben nálam/ persze de lehet hogy pl valami gyári hiba)
- Lehetséges esetleg javítani?

Köszönöm szépen és elnézést a hosszú szövegért!

#422 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 23. 22:15

Csinálni vele szerintem semmit nem lehet, de majd jön aki jobban vágja, de szerintem ezt a hibát nem lehet utólagos zerofillel vagy akármilyen buzerátor-prgvel korrigálni.
Amugy, ilyesmit ha jól tévedek 120as samsungnál massziv, 2 hónapos nuku hűtés-zárt hddöböl felállás után láttam, persze nem biztos van összefüggés, nameg ott a Reallocated Sector Count is emelkedett szépen.

#423 Felhasználó inaktív   II. András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 22:23

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 21:15

ezt a hibát nem lehet utólagos zerofillel..

én igazából alapvetően nem tudom fizikai tartalomra fordítani a problémát. mit csinál ponotosabban mit nem csinál a vinyóm?

Elvileg még nekem is garanciális a darab.

Csak hát mistr@los gari... + mire előkeresem a papirokat..

köszönöm a választ!

#424 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 22:27

Mistralban nem kell a számla, ugyanis a rajta levő kód alapján az ügyviteli sw megmondja garos e. Ugyhogy szerintem vidd be nyugodtan, hogy ezt meg ezt csinálja, a szervizben megcsekkolják, és ha dobja a SMART errort, nagy valószinüséggel ki is cserélik ott helyben.

#425 Felhasználó inaktív   II. András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 22:35

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 21:27

Mistralban nem kell a számla, ugyanis a rajta levő kód alapján az ügyviteli sw megmondja garos e. Ugyhogy szerintem vidd be nyugodtan, hogy ezt meg ezt csinálja, a szervizben megcsekkolják, és ha dobja a SMART errort, nagy valószinüséggel ki is cserélik ott helyben.

Köszönöm, ezt nem tudtam akkor a jövőhéten beviszem hátha most nem járok úgy ahogy szoktam  :mirror:

Ettől függetlenül azért ha valalakinek esetleg van tippje arra vonatkozólag, hogy mi történhetett szegény jószággal érdekelne.

#426 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 23. 23:32

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 20:54

X-ATA nekem kiszedi a RAID-vezérlőn át is a SMART-ot,a  gond az hogy DOSos. DOS alá beizgatott USBn keresztüli SMART-hoz nemtom mit szól, majd lecsekkolom ha lesz kéznél USBs rackem.

Kösz a tippet, majd én is megkeresem azt a progit (windowsos, figyelmezetős jobb lenne...)

Egyébként érdekes, hogy RAID kötetben (PATA IDE RAID kártya) az első meghajtót felismeri sima ATA-ként is a SMART kiolvasó program (bármelyik - everest, active smart), úgyszintén az alaplapi SATA RAID első meghajtóját is...
A többi...hmm...

Most igencsak érdekelne az USB2-es hard drive smart értéke, de akár csak a hőmérséklet is, mert hűtés nincsen az external usb2 hdd case-ban...amit most szereztem be látatlanba sajnos választék híján. No és hát a benne levő 7200-es vinyó csak melegszik gondolom...Egyébként hűtöm a vinyókat a számítógépben mindig, a 12 cm-es első venti teszi a dolgát.

Tehát aki tud olyan programot, emi external USB drive smart adatát vagy hőmérsékletét lecsipi valahogy, az ne habozzon :)

Köszönöm!

#427 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 24. 10:58

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 23:15

Csinálni vele szerintem semmit nem lehet, de majd jön aki jobban vágja, de szerintem ezt a hibát nem lehet utólagos zerofillel vagy akármilyen buzerátor-prgvel korrigálni.
Amugy, ilyesmit ha jól tévedek 120as samsungnál massziv, 2 hónapos nuku hűtés-zárt hddöböl felállás után láttam, persze nem biztos van összefüggés, nameg ott a Reallocated Sector Count is emelkedett szépen.

Nem értek egyet: reallocated sector count 0, és soft read error rate is szoftveres hibára utal (első hozzászólás).

Én megpróbálnám zerofillel.

#428 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 24. 10:59

Idézet: II. András - Dátum: 2004. szept. 23., csütörtök - 23:35

Köszönöm, ezt nem tudtam akkor a jövőhéten beviszem hátha most nem járok úgy ahogy szoktam  :mirror:

Ettől függetlenül azért ha valalakinek esetleg van tippje arra vonatkozólag, hogy mi történhetett szegény jószággal érdekelne.

Én mindenképp megpróbálkoznék egy felülírással.

#429 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 24. 11:25

A reallocated annál állt magasan, ami legutóbb elém került hülyére főzve egy gépből, nem az itt linkeltre gondoltam. Zerofill persze szerintem se árthat, de ha a dosos tesztpreg SMART errort dobál, ott már szerintem hiába a zerofill.

#430 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 24. 13:53

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. szept. 24., péntek - 12:25

A reallocated annál állt magasan, ami legutóbb elém került hülyére főzve egy gépből, nem az itt linkeltre gondoltam. Zerofill persze szerintem se árthat, de ha a dosos tesztpreg SMART errort dobál, ott már szerintem hiába a zerofill.

A Speedfan meg behajtani tilos táblát mutat, és? Mint tudjuk, ha egy value a treshold alá esik, az hiba.

#431 Felhasználó inaktív   II. András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 24. 15:54

Sziasztok!

Elöször is ismét köszönöm a hozzám érkezett hozzászólásokat!
(elnézést de nem tartozkodom othon és gprs-nettel csak napi egyszer kétszer tudok ide nézni)

A zerofill már megtörtént!
A végeredmény az hogy az eszköz es jobb se rosszabb nem lett.

őszintén szólva én is a szoftveres meghibásodás felé hajlottam/hajlanék, mert az eszköznek gyögyörű hangja van azonnal felpörög és hát a zerofill sem egy két perces folyamat, amit szintén mindenféle küszködés nélkül végre tudott hajtani.

Az egyetlen talán érdekes dolog amit észre vettem, hogy nálam lévő Samsung SP0802N-esek amik müködnek más firm ware-t használnak, de amennyire után olvastam ezzel a változattal is adtak ki egyedeket (és ha jól értettem korábi irásaitokból azért eleve nem pofon egyszerű ezt winchester esetén cserélgetni)

úgyhogy tényleg rejtély hogy mi történhetett...

#432 Felhasználó inaktív   II. András 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 27. 15:47

A probléma meg is oldódott, az eszközt valóban szó nélkül vissza vették

Talán érdekes megjegyezni, hogy a SMART hiba jellegét meg sem nézték, elég volt annyi, hogy a bios és tesztprogramjuk nálikuk is hibát jelzet.

köszönöm a tanácsokat!

Szerkesztette: II. András 2004. 09. 27. 15:48 -kor

#433 Felhasználó inaktív   jancspista 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 28. 15:22

:respect: Help!!! Vadi új tag vagyok és nagyon szükségem lenne a PartitionMagic 8-ra.Ha
valaki megdobna egy letöltési cimmel....  Tudom nemide vágó téma, de naggyon kéne.
Nincs időm átnézni az egész weboldalakat. Csak akad egy segitőszándéku PC társ. :respect:

#434 Felhasználó inaktív   jancspista 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 28. 15:30

:reklamacio: Ennyien azér ne törekedjetek, még kárt tesztek magatokban :eek:
Esetleg még valaki,aki még nem segitett valakin?  Csak győzzem olvasni.......

#435 Felhasználó inaktív   jancspista 

• Újonc
  • Pipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 28. 15:40

Hmmm. :rolleyes: sehol senki 16.40-kor kilépek. Sajnos csak ritkán jutok gépközelbe
ezért lett ,lenne irtózatosan sürgős, de ha nincs segitség :confused:  viszlát

#436 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 09. 28. 20:51

Idézet: jancspista - Dátum: 2004. szept. 28., kedd - 16:40

Sajnos csak ritkán jutok gépközelbe

Nagy szerencse.

#437 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 14. 18:18

7 reallocated sector mennyire gaz?
En a sajatomat egy utan visszavinnem gariba, azt viszont nem tudom, hogy a gep gazdaja visszaviszi e.

Szerkesztette: Lipton 2004. 10. 14. 18:20 -kor

#438 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 16. 22:10

Idézet: Lipton - Dátum: 2004. okt. 14., csütörtök - 19:18

7 reallocated sector mennyire gaz?
En a sajatomat egy utan visszavinnem gariba, azt viszont nem tudom, hogy a gep gazdaja visszaviszi e.

Milyen vinyó, mennyi idős?

#439 Felhasználó inaktív   Epiphany 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 17. 14:54

Vázolnék egy helyzetet, hátha tud vki segíteni:

Reallocated Sector Count    63 1 1

A nagyobb baj, hogy egy hónap múlva lejár a garancia, viszont ameddig csak smart hibás, addig nem tudnak vele mit kezdeni, ezért jól jönne egy ötlet, hogy lehetne széthasználni:)

#440 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 17. 18:10

Idézet: Csybe - Dátum: 2004. okt. 16., szombat - 23:10

Milyen vinyó, mennyi idős?

Segane Barracuda IV, 80GB, kb 2.5 éves
Barátmőm anyukájáé, azt hittem, hogy még garis de nem hiszem, hogy 3 év garisan vette. Majd megkérdezem.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.