Elküldve: 2004. 11. 05. 15:36
Sziasztok!
Lenne egy kis problemam, remelem tudtok segiteni. Szoval a tortenet egy MAXTOR DM Plus 9-es 120GB SATA vinyoval kezdodott. Ugy 2 honap utan neha rajott az "otperc", es kegyetlenul belassult, es egyszer el is szallt a win valami disk olvasasi hibaval. El is kezdtem SMART cuccossal nezegetni, es a Seek Time Performance valtozgatott ugy 30-60K kozott, de ez gondolom nem akkora gond. Majd eszrevettem, hogy nem mutatja ugyan, de a Spin Up Time Raw erteke minden ki-be kapcsolas utan kb 200(gondolom ns)-al romlott. Hallottam is, hogy az uj vinyoknak nem tesznek tul jot a nagyob feszultsegvaltakozasok, igy a ki-be kapcsolas sem, de hat ennyire???! Eloszor persze a tapra gyanakodtam, de hallottam azt is, ezek az ujabb Maxtorok eleg gazosak. Sokadszori visszavitel utan(mivel PowerMax jonak mondta) valami komoly pattogo hangot kezdtett hallatni, es igy mar becsereltek. Egyebkent a Spin Up Time mar 20k-nal jart (ha igaz 20mp!!!) ekkor...
Ugyanilyen vinyot kaptam(sajna csak ez volt), es ezen is rogton elkezdett romlani a felporgesi ido. Na mindegy gondoltam varok meg vele, es ha mar komolyabb a dolog, akkor viszem vissza csak( nem rontom inkabb senkinek sem az uzletet, de eleg szemet helyen vettem, es ezert nem vittem vissza rogton). Gyanakodtam megint a tapra, dehat amiket hallotam a Maxtorokrol, nem is volt annyira meglepo. 3 honap utan kb egy honapja biztos ami biztos vettem egy ugyanilyen 120 gigas SAMSUNG -ot, es ennek semmi ilyen Spin Up Time baja sem volt attol eltekintve, hogy +/- 1-el valtozgatott neha, de mindig 2-3mp korul volt. Feltunt, hogy az ECC on the fly count-ja elegge no, de mindez idaig csak 1 db-ot nem tudott javatani, ugyhogy azt gondoltam ez nem olyan vesz. Gondoltam, hogy benne hagyom a Maxtort is , hogy a ki-be kapcsolasokkal elhaljon, es akkor visszavihetem. 2 hete azonban egy bekapcs utan meghulyult, es ujra is osztott par hibas szektort, meg mas is valtozott rajta, de a fo problema, hogy lehet, hogy valalmi gondot okozott a Samsung-nak is, mert rogton utana a felporgesi ideje felement 2-3 rol 5k-ra. Most ket hete nem rosszabodott, csak egy picit megy fel le, de ugyanott marad mindig vegul. Feltunt az is, hogy kb ezalatt az 1 honap alatt az ECC on the fly 348 milliora ment fel, ami eleg soknak tunik, de hat lehet, hogy ez Samsung sajatossag.
Szoval a kerdesem az, hogy amikor a Maxtor felig megfekudt, akkor az valami komolyabb feszultsegingadozast okozott, es igy megartott a masiknak is, vagy a tap a bunos? Persze a Samsungnak semmi erzekelheto baja nincs azt leszamitva, hogy talan egy kicsit lassabb. Kb 40MB/sec-es szekvenicalis olvasara kepes, es ugy 3-4MB-ra veletlenszeruvel. Ha jol emlekszem elejen ugy 45-50 fele jart, es a random az kb maradt. Tudom ez sok mindentol fugg, de sokszor leteszteltem, es mindig ugyanez volt. Amin most megijedtem, hogy ezeket a teszteket a Passmark Performance teszt el csinaltam, es a vegen mutat egy grafikont, es annak ellenere, hogy teszt kozben szinte vegig ilyen 38Mb/sec-et irt ki, mozgott az mindenfele 20 es 50 kozott a grafikonon, es ujboli tesztnel lattam is, hogy annak ellenere, hogy mutataja ezt a kb 38-at, de az osszadatmennyiseg masodpercenkenti valtozasa nem ezt mutatja. Persze lehet, hogy a program vacak, de en megis valalmi gondot erzek a vinyoval.
Koszi elore is