Szeretném én is segítségeteket kérni SMART paraméterek értelmezését illetve az abból levonható következtetések terén!
az alany A Samsung SP0802N típusú merevlemez
A mese
Több ilyen merevlemezre is beruháztam Decemberben, de az egyiket nem használtam így gondoltam értékesítem és persze vállaltam rá garanciát is. Sajna ezt teljesítenem is kellet, mert a jószág adatvesztést meg hasonlókat okozott állítólagosan a srácnak. (én akkor neki kicseréltem egy másik ugyan ilyenre és igazán nem akartam kukacoskodni, mert azért többet ér az ember becsülete) viszont, most ha már itt van egy ilyen beteg jószág végre volt inspirációm elolvasni a SMART-os topikot meg egy kicsit jobban után olvasni ezeknek a dolgoknak.
Tünetek
- A winyón nincs semmi külsérelmi nyom
- Az első indításnál amikor én itthon kipróbáltam a BIOS jelzett ugyan a rossz SMART paraméterek miatt, de a winyót a BIOS mindig felismeri és az XP-is!
- 3-partíció volt rajta 1 60-as 1 15-ös és egy 5-ös NTFS, FAT32,FAT32 file rendszerrel.(Ami azért érdekes szerintem, mert ez arra utal, hogy mobil hdd-nek volt használva) az én rendszerem a két kis partíciót találta meg tartalommal együtt, 60-ast ismeretlen filerendszerűnek látta
- Megkíséreltem simán egybenyitni a partíciókat és leformázni de sajna nem tudja az eszköz formázni magát, el sem kezdi!
Már most a topikot olvasva telepítettem a speedFan programot és végül is igen csak érdekes dolgokat mutat. Biztos van ami még elkerüli a figyelmemet de nekem

Raw read error rate nem igazán tetszik
a soft read error rate meg pláne nem és még csak ötletem sincs hogy mi történhetett vele. Ráadásul a kérdezők sorában még senki nem volt aki erre a SAMRT paraméterre panaszkodott volna
További érdekesség
(nekem legalábbis

letöltöttem HUTIL nevű programot a samsung oldaláról, amivel tesztelni valamint alacsony szinten formázni lehet a merevlemezt. Ez a program amellett, hogy jelzi a rossz SMART paramétereket a test része hiba nélkül lefut, és az alacsony szintű formázást is végre lehetett hajtani. Ezekből én arra következtettem –valószínű a lámerságom miatt- hogy ezek után már talán simán is lehetséges formázni és megoldódhatnak a gondok, de persze nem..
Ki mit gondol?
- Egészen pontosan hogy lehet értelmezni a SMART adat soromat?
- Mi történhetett a winyóval (miután én megvettem csak leformáztam és soha többet nem volt gépben nálam/ persze de lehet hogy pl valami gyári hiba)
- Lehetséges esetleg javítani?
Köszönöm szépen és elnézést a hosszú szövegért!