HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 30. 13:51

Akkor én most nagyon eltértem a fő témától, az a baj? :(

#202 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 11:23

Szaisztok!

Van egy SiI0680 chipes (RAID) ATA kártyám. Van rajta két vinyó, mindkettő 7200-es, mindkettő primary master, egyik maxtor másik seagate. Nincs RAID használva.

A windows eszközkezelőben jól látszik mindkét meghajtó, de bármelyik smart kiolvasó progit néztem eddig (pl. Active Smart SCSI) csak az első vinyót látják, a másikat ugyanannak veszik.

Driver nincs új jó ideje (se a kártyagyártónál se a siliconnál), a legújabb BIOS-sal sem mutatja.
(A legújabb BIOS a 3.2.10 szépen legyalulta a vinyómat annyira szemét. Ezért a régebbi megy.)

Ötlet?

#203 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 13:36

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2004. április 28, szerda - 18:07

Urak, valaki tud mondani olyan progit, amivel ki lehet iratni, hogy van-e a HDD-n badsector és mennyi?
Esetleg létezik olyan is, ami kijavítja, vagy legalábbis lezárja a hibás területet?

Az uj wincsek ezeket onmaguk megoldjak (kb errol [is] szol a topik). Ha olyan mennyisegu a hiba, amit mar nem tudnak kezelni, akkor ott csak ideig-oraig lehet palastolni a badsectorokat.

Regi wincseknel (kisebb 4GB, ahol nincs "SMART") "format X: /C" parancs DOS-ban kiadva segit megoldani a kivant dolgokat ...

udv fram
Ciciman is on borda

#204 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 01. 17:40

Idézet: fram - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 14:36

Az uj wincsek ezeket onmaguk megoldjak (kb errol [is] szol a topik). Ha olyan mennyisegu a hiba, amit mar nem tudnak kezelni, akkor ott csak ideig-oraig lehet palastolni a badsectorokat.

Regi wincseknel (kisebb 4GB, ahol nincs "SMART") "format X: /C" parancs DOS-ban kiadva segit megoldani a kivant dolgokat ...

udv fram

Köszönöm szépen, ez egy féléves garis 160Gb-os Samsung vinyó. A gyári tesztprogramok nem írnak ki hibát, viszont oprendszert nem lehet rá telepíteni, mert az XP telepítője nem képes formázni, se NTFS-be sem pedig FAT32-be. 25%-nál megáll a formázás, nem megy tovább, így aztán egy másfél óra mulva le is állítottam...

#205 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 01. 20:12

Akkor Speedfan -> Reallocated Sector Count sor + Raw Data oszlop -> 00000000xxx adat megjegyez/felir -> format "Samsung wincs" -> hagyd 1-2 orat -> majd nezd meg, valtozott-e/nott-e a 00000000xxx adat. Ha nem, akkor nem a badsectorokkal van a gond.

udv fram
Ciciman is on borda

#206 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 01. 20:31

Idézet: fram - Dátum: 2004. máj 1, szombat - 21:12

Akkor Speedfan -> Reallocated Sector Count sor + Raw Data oszlop -> 00000000xxx adat megjegyez/felir -> format "Samsung wincs" -> hagyd 1-2 orat -> majd nezd meg, valtozott-e/nott-e a 00000000xxx adat. Ha nem, akkor nem a badsectorokkal van a gond.

udv fram

Köszönöm szépen az ötletet, de már késő... Kiszereltem. Viszem vissza gariba. Nem lehetett rá semmit telepíteni, de még formázni sem. A jó öreg Maxtor /vésztartalék/ most kihúzott a pácból. De a Samsung már reménytelen...

#207 Felhasználó inaktív   Michael 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 08:04

Sziasztok

Az active smart ezt dobalja mostanaban az arcomba, kezdjek aggodni? Seagate barracuda IV lassan 3 eves lesz...

03 May 2004  06:13:37 :: INFO
SMART monitoring started - ST380011A [5JV323TM]

03 May 2004  08:29:15 :: ALERT
[ST380011A, S/N:5JV323TM] - SMART attribute changed:
Attribute : 01 - Raw Read Error Rate
Last checked value : 65
New value : 64

03 May 2004  08:44:38 :: ALERT
[ST380011A, S/N:5JV323TM] - SMART attribute changed:
Attribute : C3 - ECC on the Fly Count
Last checked value : 64
New value : 63

#208 Felhasználó inaktív   richies 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 03. 20:58

hi all! van egy 2-3 hónapos samsung, 1x már behülyült..minden adtot leszedett a scandisk...
akkor azt csináltam hogy win kiirta, hogy :hiba, nem olvasható a file....
az aida szerint ez van most, kicsit soknak találom az ecc hardware recovere...
01 Raw Read Error Rate 51 100 100 3960 Rendben: Az érték normális
03 Spin Up Time 0 61 51 6528 Rendben: Mindig rendben
04 Start/Stop Count 0 100 100 492 Rendben: Mindig rendben
05 Reallocated Sector Count 10 74 74 57 Rendben: Az érték normális
07 Seek Error Rate 51 253 253 0 Rendben: Az érték normális
08 Seek Time Performance 0 253 253 0 Rendben: Mindig rendben
09 Power-On Time Count 0 100 100 46265 Rendben: Mindig rendben
0A Spin Retry Count 49 253 253 0 Rendben: Az érték normális
0C Power Cycle Count 0 100 100 345 Rendben: Mindig rendben
C2 Temperature 0 145 97 31 Rendben: Mindig rendben
C3 Hardware ECC Recovered 0 100 100 353404565 Rendben: Mindig rendben

vki help!
all bitches

#209 Felhasználó inaktív   mission-esetleg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 13. 11:34

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2004. máj. 1, szombat - 18:40

Köszönöm szépen, ez egy féléves garis 160Gb-os Samsung vinyó. A gyári tesztprogramok nem írnak ki hibát, viszont oprendszert nem lehet rá telepíteni, mert az XP telepítője nem képes formázni, se NTFS-be sem pedig FAT32-be. 25%-nál megáll a formázás, nem megy tovább, így aztán egy másfél óra mulva le is állítottam...

Üdv mindenkinek!

Most olvasom a hozzászólásokat és úgy emlékszem hogy talán a Seagate vagy a SpeedFan honlapján olvastam valamelyik program hardver szükségleteinél hogy az XP csak 135 Gb-ig tudja kezelni a vinyókat (partíciókat). Ezért nem megy neked a 160GB-os Samsung vinyó!!!

Egyébként én is megszívtam egy Maxtor 80 GB-os példánnyal, külön hűtés nélkül ment...
Azóta a gépem BIOS-a sem látja. :mad:
Remélem csuklanak a Maxtornál, meg a kereskedő is akitől vettem.

Megpróbálom még más gépekben is.

Megtaláltam! :)

http://www.seagate.c...disc/utils.html
Reg48bitLBA for Windows XP SP1 and Windows 2000 SP3 - (ITT LINK VAN A PROGIRA: http://www.seagate.com/support/disc/downlo..._48bit_lba.exe)
Windows XP Service Pack 1 and Windows 2000 Service Pack 3 operating systems, or higher, are required to support ATA disc drives larger than 137GB. The registry setting EnableBigLBA needs to be set after the proper level service pack is installed.

Magyarul a lényeg:
Windows XP Service Pack 1 és Windows 2000 Service Pack 3 vagy magasabb szükséges a 137GB-nál nagyobb ATA diszk használatához. A megfelelő szervíz pakk telepítése után a registry-ben be kell állítani a EnableBigLBA értéket.
Ha jól sejtem a reg_48bit_lba.exe-t kell elindítani.

#210 Felhasználó inaktív   keRa` 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 13. 15:27

Idézet: mission-esetleg - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 12:34

Üdv mindenkinek!

Most olvasom a hozzászólásokat és úgy emlékszem hogy talán a Seagate vagy a SpeedFan honlapján olvastam valamelyik program hardver szükségleteinél hogy az XP csak 135 Gb-ig tudja kezelni a vinyókat (partíciókat). Ezért nem megy neked a 160GB-os Samsung vinyó!!!

Egyébként én is megszívtam egy Maxtor 80 GB-os példánnyal, külön hűtés nélkül ment...
Azóta a gépem BIOS-a sem látja. :mad:
Remélem csuklanak a Maxtornál, meg a kereskedő is akitől vettem.

Megpróbálom még más gépekben is.

Megtaláltam! :)

http://www.seagate.c...disc/utils.html
Reg48bitLBA for Windows XP SP1 and Windows 2000 SP3 - (ITT LINK VAN A PROGIRA: http://www.seagate.com/support/disc/downlo..._48bit_lba.exe)
Windows XP Service Pack 1 and Windows 2000 Service Pack 3 operating systems, or higher, are required to support ATA disc drives larger than 137GB. The registry setting EnableBigLBA needs to be set after the proper level service pack is installed.

Magyarul a lényeg:
Windows XP Service Pack 1 és Windows 2000 Service Pack 3 vagy magasabb szükséges a 137GB-nál nagyobb ATA diszk használatához. A megfelelő szervíz pakk telepítése után a registry-ben be kell állítani a EnableBigLBA értéket.
Ha jól sejtem a reg_48bit_lba.exe-t kell elindítani.

Ház ez így ahogy van NEM IGAZ!

Nekem 200G HDD siman megy 1 particiokent.  Windows XP
igaz SP1 em van de ha jol emlexem a 160as meg SP1 elott ment egybe.
Ez a registry atiras meg total zoldseg, legalabbis en nem irtam at semmit.

#211 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 20:05

Speciel nem a Maxtorosokat kéne emlegetni, hanem belegondolni abba, hogy vajon miért is van minden számitógépellel foglalkozó boltban öles betükkel leirva a vásárlási tájékozatóban, hogy 7200es HDDkre ERŐSEN javasolt a hűtés... amugy meg a melegedés miatt kifingó vinyó nem garis sem a bolt, se a gyártó szerint, nagyon helyesen. Aki nyüglődik a plusz süvítés miatt, vagy amiatt a plusz 1500 forint miatt, az ne dünnyögjön utólag ha kinyuvadt a vinyója.
Amugy fentebb már 444ezren kérdezték, de választ még nem nagyon láttam rá. Nos, szóval létezik e olyan prg ami RAID vezérlőre kötött vinyókból (nevezetesen egy Maxtor DiamondMax9es, egy HPT 370es integrált kontrolleren) ki tudja a SMART adatokat piszkálni? SCSIre találtam, de az persze nem boldogul a HPTvel.

#212 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 21:09

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 21:05

Speciel nem a Maxtorosokat kéne emlegetni, hanem belegondolni abba, hogy vajon miért is van minden számitógépellel foglalkozó boltban öles betükkel leirva a vásárlási tájékozatóban, hogy 7200es HDDkre ERŐSEN javasolt a hűtés... amugy meg a melegedés miatt kifingó vinyó nem garis sem a bolt, se a gyártó szerint, nagyon helyesen.

Javasolt vagy kell? Ha javasolt, akkor nem kötelező -> nem userhiba. Az autó olajcsere is kötelező nem pedig javasolt...

#213 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 21:10

Idézet: --== SzaboZE ==-- - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 22:09

Javasolt vagy kell? Ha javasolt, akkor nem kötelező -> nem userhiba. Az autó olajcsere is kötelező nem pedig javasolt...

Az meg igen elmebeteg lenne ha a hdd gyártó nem cserélne túlmelegedő hdd-t.

#214 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 14. 11:35

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 13, csütörtök - 21:05

Speciel nem a Maxtorosokat kéne emlegetni, hanem belegondolni abba, hogy vajon miért is van minden számitógépellel foglalkozó boltban öles betükkel leirva a vásárlási tájékozatóban, hogy 7200es HDDkre ERŐSEN javasolt a hűtés... amugy meg a melegedés miatt kifingó vinyó nem garis sem a bolt, se a gyártó szerint, nagyon helyesen. Aki nyüglődik a plusz süvítés miatt, vagy amiatt a plusz 1500 forint miatt, az ne dünnyögjön utólag ha kinyuvadt a vinyója.
Amugy fentebb már 444ezren kérdezték, de választ még nem nagyon láttam rá. Nos, szóval létezik e olyan prg ami RAID vezérlőre kötött vinyókból (nevezetesen egy Maxtor DiamondMax9es, egy HPT 370es integrált kontrolleren) ki tudja a SMART adatokat piszkálni? SCSIre találtam, de az persze nem boldogul a HPTvel.

Áruld már el honnan veszik észre, hogy az adott merevlemez túlmelegedés miatt hibásodott-e meg, vagy sem. Egyébként egy HDD-t ráadás zaj nélkül is le lehet hűteni, csak gondolkozni kell.  :)

#215 Felhasználó inaktív   WEbshark 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 11:38

Kijött az új SpeedFan verzió és van benne dögivel, számomra is ismeretlen új attrib/opció.....

#216 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 12:58

Nem javasolt, hanem ERŐSEN javasolt. Az autós példára, a legtöbbnél ERŐSEN javasolt 10e kmnél olajat cserélni. Elmegy vele 16-20e is, csak akkor nem kell csodálkozni, ha besül ugye.
Amugy, gondolom a HDDket gyártó cégek elég jól fel vannak készülve a saját termékükből ahhoz, hogy el tudják dönteni azt hogy amiatt ment e tönkre, hogy nem a megfelelő paraméterek közt üzemelt, ilyesmint hőmérséklet, páratartalom, vagy csak úgy. Nemmondom hogy ugyanezt akármelyik csipcsup üzletben meg bírják csinálni,de egy nagyobb forgalmat bonyolító szerviznél elég tapasztalat van ahhoz, hogy el briják dönteni, a hibatúlmelegedésből adódott e vagy sem.
Ráadás zaj nélkül is lehet hűteni, persze, de a legegyszerübb szerintem még mindig egy 1,5e forintos vinyóhűzőt rápattintani, aminek a plusz zaja amugy is elhanyagolható. Akit ez zavar az trükközhet másmilyen  módszerrel, de az hogy semmilyen hűtése ne legyen a vinyónak, az szerintem baromira nem jó.

#217 Felhasználó inaktív   Pancser 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 14. 21:21

Idézet: Pancser - Dátum: 2004. ápr. 15, csütörtök - 22:52

Visszavittem a smarthibás vincsimet, a bolban megnézték, de maxtort teszt nem irt hibát, bár smart hibát jelez.
A srác mondta hogy visszaviheti a nagykerbe de semmi esélyt nem lát arra hogy így kicseréljék/ megjavitsák.
Pedig azért elég durva amikor az AIDA megmondja hogy adatvesztés várható.
De azért tettem egy probát mondtam neki azért vigye csak vissza hátha .....

Mennyi idő alatt kell eldöntenie egy üzletnek hogy cserél-e vagy sem ??
Mert azóta még semmi hir a vincsimről, és már egyre jobban hiányzik ....
Csillagokat szeretnék !
Gigabyte GA-K8NS Ultra939 * A64 X2 4200+ * Arctic Cooling Freezer64 * 2x1GB A-DATA DDR500 * 6800GT * Leadtek TV2000 Expert * 300W Coolink táp *

#218 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 09:28

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 13:58

Nem javasolt, hanem ERŐSEN javasolt. Az autós példára, a legtöbbnél ERŐSEN javasolt 10e kmnél olajat cserélni. Elmegy vele 16-20e is, csak akkor nem kell csodálkozni, ha besül ugye.
Amugy, gondolom a HDDket gyártó cégek elég jól fel vannak készülve a saját termékükből ahhoz, hogy el tudják dönteni azt hogy amiatt ment e tönkre, hogy nem a megfelelő paraméterek közt üzemelt, ilyesmint hőmérséklet, páratartalom, vagy csak úgy. Nemmondom hogy ugyanezt akármelyik csipcsup üzletben meg bírják csinálni,de egy nagyobb forgalmat bonyolító szerviznél elég tapasztalat van ahhoz, hogy el briják dönteni, a hibatúlmelegedésből adódott e vagy sem.
Ráadás zaj nélkül is lehet hűteni, persze, de a legegyszerübb szerintem még mindig egy 1,5e forintos vinyóhűzőt rápattintani, aminek a plusz zaja amugy is elhanyagolható. Akit ez zavar az trükközhet másmilyen  módszerrel, de az hogy semmilyen hűtése ne legyen a vinyónak, az szerintem baromira nem jó.

Ez ne haragudj, de badarság. Ki kell cserélni. A hdd-t szépen visszaküldik a gyártónak, az meg kidobja a kukába. Van neki akkora haszna rajta, hogy nem kezd el egyenként vizsgálgatni hdd-ket...

#219 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 09:31

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 13:58

Nemmondom hogy ugyanezt akármelyik csipcsup üzletben meg bírják csinálni,de egy nagyobb forgalmat bonyolító szerviznél elég tapasztalat van ahhoz, hogy el briják dönteni, a hibatúlmelegedésből adódott e vagy sem.

A másik, hogy láttál-e már komplett gépet (egyben vásárolhatót), amiben 7200-as hdd van külön hdd hűtéssel???

SzaboZE

#220 Felhasználó inaktív   --== SzaboZE ==-- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 09:32

Idézet: Pancser - Dátum: 2004. máj. 14, péntek - 22:21

Mennyi idő alatt kell eldöntenie egy üzletnek hogy cserél-e vagy sem ??
Mert azóta még semmi hir a vincsimről, és már egyre jobban hiányzik ....

Asszem 15 nap. Ha csereeszközt ad, akkor 30. De nemrég változott a fogyasztóvédelmi törvény, lehet hogy ez is változott.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.