Idézet: Bástya elvtárs - Dátum: 2005. júl. 17., vasárnap - 10:24
Ezek után futtattam a HDD Regeneratort (egy orosz zseni 100kb-s kis programja), ami durván egy nap alatt végigment rajta, és az összes addig hibásként megjelölt szektort reallocated-re tette.
Azóta semmi gond nincs a vinyóval.
Viszont amiért benéztem a topikba: mostanában komolyabban használom az energiagazdálkodásos bulikat (HDD shutdown, esetenként Suspend-to-RAM). Sajnos amikor valami SMART-ot figyelő program fut (pl. SpeedFan), akkor a HDD-k nem hajlandók leállni. Erre van valami megoldás? Miért csak akkor tudom kiolvasni a hőmérsékletet, ha forog a tányér?
Ehhez kapcsolódóan van egy másik kérdésem is: a neten kerestem, és nem találtam egyetlen programot sem, ami kézzel lelövi a vinyókat (shutdown). Létezik ilyen? Van minden windowsos SMART bizgeráló, még univerzális AAM állító is, de egyik sem tudja leállítani a HDDt.
Én nem bíznék abban a Maxtorban, mondjuk láttam én is hasonló vinyót évekig jól működni. Az a baj, hogy a szektorhibáknak mindig oka van, és legyen ez a mágneses felület hibája, esetleg fizikai behatás, nagy valószínűséggel idővel szaporodni fognak. Utóbbiról nem is beszélve, ahol részecskék is felszabadulnak...
A SMART adatok kiolvasásához sajnos olyan offline adatokra van szükség, amihez forgó tányérokra van szükség. Eleve az attribútumok nagy része olyan adatokat mér, amiknek standby-ban lévő vinyónál nem lenne értelmük frissülni. Az, hogy pl. a Temperature álló vinyónál is kiolvasható legyen, sajnos nem megoldott, pedig nem hülyeség.
Ilyen HDD leállítóról én hallottam még régen, szintén valami 100KB-s home-made program rémlik. Én nem bízom az ilyenekben, de próbálj rákeresni google-ben.
WinXP alatt működő AAM állító viszont engem érdekelne, egy időben az intel chipset-ekhez adott program tudta, de ma már nem működik sajnos. Legjobb lenne, ha arra is lenne lehetőség, hogy mondjuk 22 és 8 óra között legyen csendes módban a vinyó

Súgó
A téma zárva.