Beszélgetés a videocapture-ről, editálásról, házi DVD készítésről!
Elküldve: 2004. 01. 11. 20:43
Nagyon szükségem lenne rá, mert egy kazettát a program álltalában 3 fájlban rakott fel.
Socket
Elküldve: 2004. 01. 11. 20:43
Elküldve: 2004. 01. 11. 23:39
idézet:
Ezt írta Rlaci:
Kory!
Én nem arra céloztam, hogy erről a két eszközről írtak (írtunk) már sokat a fórumban, hanem arról, hogy általában mivel érdemes digitalizálni.
Ha csak egy hirtelen fellángolás a digitalizálás, akkor jók ezek is, bár a Dazzle 80-as max 320x288 pixeles felbontása nagyon kevés. Ez csak játékra jó.[/quote]
Köszi, akkor még marad az a Leadtek dolog és a video-in (holnap talán már lesz kártyám). Érdekes módon a boltban még csak VC100-ról tudtak (egyből mondta az eladó, hogy xp alatt nem fog ez jó lenni), de úgy tűnik van már VC100XP is.
Elküldve: 2004. 01. 11. 23:45
Ha jól tudom, akkor van valami olyan digitalizáló kártya, amit nemcsak DV-ről és Digital8-ról, hanem Hi8-ról is tud felvenni. Lehet, hogy nincs ilyen és én élek tévhitben. Ha mégis igazam van, talán érdemes lenne beszerezni egyet - már vannak elérhető áron DV-s kamerák - nem árt kicsit előre gondolkodni.
Elküldve: 2004. 01. 12. 00:09
[url="http://"http://www.depo.hu/?page_number=6&id=13731&lid=1&csid=77"]ADS Technologies - PYRO A/V Link[/url] - talán ez tudja azt amit írtam. Vagy legalábbis részben.
Elküldve: 2004. 01. 12. 00:12
Így már értem, olyan kártyát keresel, amivel át lehet tölteni Digitális anyagot is a kameráról, de ugyanakkor Digitalizálni is tud. Az más, bocs!
Elküldve: 2004. 01. 12. 00:14

Elküldve: 2004. 01. 12. 00:16
Elküldve: 2004. 01. 12. 00:24
Elküldve: 2004. 01. 12. 00:32
idézet:
Ezt írta Socket:
Hogyan lehet több (3) dv file-t, egybefűzni?
Nagyon szükségem lenne rá, mert egy kazettát a program álltalában 3 fájlban rakott fel.[/quote]
Én a megvágott cuccot egyszerűen a premiere-rel exportáltam. Teljesen mindegy volt, hogy mekkora az output file. Rendereltem már 7,5GB-s avit is.
Mivel a videód dv, ezért nem lesz minőségromlás - a program alapból dv-vel dolgozik.
Ha már egyben van minden, akkor tömöríts.
Elküldve: 2004. 01. 12. 08:01
idézet:
Ezt írta Solja:
Én a megvágott cuccot egyszerűen a premiere-rel exportáltam. Teljesen mindegy volt, hogy mekkora az output file. Rendereltem már 7,5GB-s avit is.
Mivel a videód dv, ezért nem lesz minőségromlás - a program alapból dv-vel dolgozik.
Ha már egyben van minden, akkor tömöríts.[/quote]
Gondolom NTFS fájlrendszer volt, hiszen FAT alatt 1 fájl nem lehet nagyobb 2 GB-nál (remélem jól írtam a méretet).
(Még egy dolog: összefűzni a Virtualdub tud, bár hogy dv-avi-t azt nem tudom, soha nem próbáltam, de szerintem a szerkesztő program is megoldja.)
Egyébként megnéztem ezt a combo eszközt, szerintem tudásához képest nagyon drága. A HI8 kamerám pedig 1-2 éve már megvan, most nincs "kedvem"DV-kamerát venni
Elküldve: 2004. 01. 12. 08:56
idézet:
Ezt írta Kory:
A következő a helyzet: a jövőben szeretnék HI8-as kamerámról (és esetleg VHS videómból) számítógépre digitalizálni felvett anyagokat. Elsősorban a kártya kiválasztásához kérnék segítséget. [/quote]
Elnézést, hogy csak így megkésve írok, de most keveredtem csak ide.
Szóval nekem is van egy HI8-asom, és még mindig meg vagyok elégedeve a mminőségeével, amelyet digizés után átviszek DVD-re.
Ehhez én egy TerraTec Cinergy 400-as TV tunner kártyát (kb 20.000 Ft bruttó) használok (létezik belőle 600-as is, de az csak + rádiótunner, nekem az nem kellett). A kártyán Van RCA és S-Video bemenet is. A hangot sztereoba venné fel, de a kamerám meg ugye mono. Na ehhez kelett egy RCA-kis Jack átalkító, 150 Ft kb.
Proginak nem az eredeti programját, hanem egy orosz progit használok (Angol nyelvű), ezt: Fly2000 TV. Nagyon sokat tud a progi, és könnyedén kezelei a külsőleg feltelepített encodereket.
HA DVD-t, vagy SVCD-t akarsz készíteni, akkor több féle lehetőséged is van Encoderre:
1. Honestech 2.0
2. InterVideo 2.0
Nekem a 2. tetszik jobban, mert jobban konfigurálható.
Én így szoktam beállítani (DVD esetén):
720 x 576 @ 25 FPS
7000-8500 közötti variable bitráta
Hangnak igény szerint, de min 128 kbit legyen, még mono esetén is, de 48 kHz legyen!
Deinterlacelni is célszerű, én ezt használom az InterVideo beállításain belül: Blend (3 pixels)
Zajszűrést is használok: Vertical (3 pixels)
Ezeket én egy 2 GHz-es Athlon XP procival (2400+) stabilan tudom felvenni, és 7-8 ezer képkockánként dob egy képet el a gépem, ez számomra még elfogadható.
Tudom sokan javasolják, hogy vedd fel tömörítettlen be, próbáld ki, de szerintem nem éri meg a macerát, és irdatlan nagy hely kell neki. Ha FAT32-öd van akkor akár be tudod állítani, hogy darabolja az általad beállított méretre, de javaslom, hogy térj át NTFS-re (minden nyűge ellenére), ugyanis a videozás nagyban könnyebb azon...
Ez az állomány DVD-nek megfelelő mpeg2 lesz, de így még nem írhatod fel DVD-re. :-/
Van ugyan olyan progi, amivel innen már szinte csak 1 klikk (na meg újratömörítés), Pl. Ulead DVD, de pont az újratömörítés miatt nem tetszik nekem, egyébként nagyon pofás, és a minőség romlás is csak hangyányi. De mégis a fapados mellett vagyok, tehát az 1. lépés digizés után ez jön akkor...
2. lépés: Demultiplexelés
TMPEG-gel szét kell szedned ezt a digizet mpeg file-t képre (m2v), és hangra (mp2). Ez kb. 5-10 perc 4,4 GB-s cuccnál, de wincsi sebességtől függ erősen.
3. lépés DVD elkészítése:
Én ehhez DVD Maestrot használok, picit fapados, de minden megtehető vele, még menü készítés is (ufgye 15-30 perces családi filmeknél nem rossz ha menüvel több is fel kerülhet 1 DVD-re)
Erről itt olvashatsz bővebben: [url="http://"http://www.printcorner.hu/video/videolap.htm"]http://www.printcorn...eo/videolap.htm[/url]
Ennél nem lesz újratömöríytés, tehát a képed nem fog tovább romlani....
Divx, Xvid:
Ha Divx-be, X-vidbe akarsz digizni az is megy ezzel a progival, de ne spórolj a bitrátán, mert erősen kockásodni fog a kép, mivel a legtöbb házi felvétel esetén elég sokat mozog a kép, zumolgatás vam, és ettől kifekszenek a veszrteséges tömörítők (divx, xvid, mpeg2...)
Hát ennyi lett volna....
Zoi
Elküldve: 2004. 01. 12. 11:59
idézet:
Ezt írta Zoi:
Ezeket én egy 2 GHz-es Athlon XP procival (2400+) stabilan tudom felvenni, és 7-8 ezer képkockánként dob egy képet el a gépem, ez számomra még elfogadható.
Tudom sokan javasolják, hogy vedd fel tömörítettlen be, próbáld ki, de szerintem nem éri meg a macerát, és irdatlan nagy hely kell neki. Ha FAT32-öd van akkor akár be tudod állítani, hogy darabolja az általad beállított méretre, de javaslom, hogy térj át NTFS-re (minden nyűge ellenére), ugyanis a videozás nagyban könnyebb azon...
Zoi[/quote]
Csak annak aki nem elégszik meg a real-time felvétel minőségével, vagy úgy érzi, hogy megéri a bajlódást az extra minőség. De mindenkinek azt javaslom, egyszer próbálja ki nem tömörítetlenbe (az hülyeség, bocs) hanem (közel) veszteségmentes tömörítéssel. kb 1:4-1:8 arányt el lehet érni jelentős veszteség nélkül. És ez esetben van lehetőség szűrésre is, ami jelentősen csökkenti a bitrate igényt (így a zaj tömörítése helyett több jut a lényegi információ tárolására, és nem profi kameránál elég zajos a felvétel legtöbbször)
[ 2004. január 12.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 12. 13:11
idézet:
Ezt írta Zoi:
Zoi[/quote]
Kösz a hozzászólást! Annyi hogy nekem nem TV-tunerem lesz, valamint DVD-re sem akarok írni (DVD-íróm sincs), csak számítógépes felhasználás lesz, valamint VideoCD és Super VideoCD, hogy esetleg asztalin meg lehessen nézni. Remélem ma ki tudom próbálni a video-in Asus-t.
Elküldve: 2004. 01. 12. 13:51
idézet:
Ezt írta Mumia:
Csak annak aki nem elégszik meg a real-time felvétel minőségével, vagy úgy érzi, hogy megéri a bajlódást az extra minőség. De mindenkinek azt javaslom, egyszer próbálja ki nem tömörítetlenbe (az hülyeség, bocs) hanem (közel) veszteségmentes tömörítéssel. kb 1:4-1:8 arányt el lehet érni jelentős veszteség nélkül. És ez esetben van lehetőség szűrésre is, ami jelentősen csökkenti a bitrate igényt (így a zaj tömörítése helyett több jut a lényegi információ tárolására, és nem profi kameránál elég zajos a felvétel legtöbbször)
[ 2004. január 12.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Mint írtam én is, próbálja ki előbb, s csak utánna döntsön.
Egyébként rá tud rakni azonnali zajszürést is, ha elég erős a procija, nekem a sajátommal sikerült (bár ezt is irtam fentebb, nem akarom magam ismételni).
Ha közel veszteségmentesbe rakom az anyagot, majd úgy rárakok 1-2 spéci szűrőt és újratömörítem, valóban jobb lesz a végeredmény, mint ha 1 menetben tömörítem, és végzek alatta egy zajszűrést, de számomra olyan minimálisnak tűnik a különbség (főleg, ha DVD-re készítem, azaz nagy bitrátával), hogy nekem ez nem éri meg a plusz vacakolást.
Egyébként megkérdezhetem, hogy te milyen szűrőket szoktál használni, és mivel tömörííted át?
Én Divx esetén Virtual Dub-ot használok, ha mpeg 2-be akarom tenni akkor TMPEG-et, tudom a CCE jobb, de fura módon nekem a TMPEG sokszor jobb eredményt ad házi HI8-as videok esetén.
Tehát mégegyszer érdeklne hogy te milyen progit, és milyen szűrőket szoktál használni?
Zoi
Elküldve: 2004. 01. 12. 14:09
idézet:
Ezt írta Mumia:
[/quote]
Ott a pont.
Elküldve: 2004. 01. 12. 14:21
Csak Mpeg4-be szoktam változó melyikbe

Ami a szűrőket illeti ha tiszta a kép, akkor csak deinterlace, itt változó a módszer, ha azt akarom, hogy 50fps legyen, akkor avisynth-el szétszedem a fieldeket és utána [url="http://"http://biphome.spray.se/gunnart/video/?#deinterlacesmooth"]Smooth deinterlace filter vd-ben[/url]
Ha olyan felvétel, amin nem fontos az 50fps, vagy a helytakarékosság fontosabb, akkor [url="http://"http://mywebpages.comcast.net/trbarry/downloads.htm"]Tomsmocomp[/url] -al szoktam deinterlacelni. Eddig amit próbáltam azok közül ez adja a legjobb eredményt.
tudom betömöríthetném interlace-ként is a videókat, és sokkal gyorsabb a feldolgozás akkor, de a deinterlace, amit a lejátszásnál a codecec csinálnak gyengébb minőségű jóval.
[url="http://"http://neuron2.net/nrs/nrs.html"]Szűrönek ezt használom[/url] De csak nagyon zajos felvételnél szoktam alkalmazni, ha kevés a zaj, akkor többet árt mint használ.
Ezen kívül, ha TV-ből veszek fel, akkor a logo-kat el szoktam tüntetni, egy logo-away filterrel.
Ja és persze az elengedhetetlen crop, hogy lehúzzam a holt tereket, szélásvásznúnál a fekete keretet, sőt 4:3-nál is van keret, csak kisebb. Na meg analog-ról átvételnél a szinkronjelre sincs semmi szükség a kép alján.
[ 2004. január 12.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 13. 00:37
idézet:
Ezt írta Kory:
Gondolom NTFS fájlrendszer volt, hiszen FAT alatt 1 fájl nem lehet nagyobb 2 GB-nál (remélem jól írtam a méretet).[/quote]
Igen, a filerendszerem NTFS. Szerintem a videózáshoz jobb, mert nagy file-okat el tud kezelni - ha dv-avival dologozol akkor különösen hasznos.
Elküldve: 2004. 01. 13. 10:56
idézet:
Ezt írta Mumia:
Én Mpeg2-be sosem rakom, mert nincs asztali lejátszóm, így szvsz az mpeg2 csak helypocsékolás.
Csak Mpeg4-be szoktam változó melyikbe[/quote]
Kösz megnézem a filtert amit ajánlottál.
Az a logo kiszedős dolog nagyon tetszik, eddig én bent szoktam hangyni (főleg ha képre is rálóg, szélesvásznunál könnyen ki lehetett vágni).
Még anyit, hogy te több menetben rakod át a filmet a véglegesbe, ha igen, akkor érdeklne, hogy milyne progival csinálod. Köszi.
MPEG2-es állományba való digizésre nekem csak családi felvételnél van szükségem, sajnos még nem elterjedt szűkebb ismeretségemben az mpeg4 kompatibilis lejátszók, így marad a sima DVD, ha asztalin is meg akarják nézni a produktumot. Szerencsére nem is túl drága 1-1 DVD lemez ahhoz, hogy évente 1-1 db-ot ne bírtnék ki erre.
Zoi