HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#121 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 17. 08:09

idézet:
Ezt írta Joci:

VHS kaziról miért akarsz nagyobb felbontásba? A VHS felbontás kb pont akkora. Felesleges nagyobba, mert nemlesz jobb minőségű. Vagy én tudok valamit rosszúl :) :confused:

Közben már látom, hogy nem csak VHS-re kell. Szóval a mai kártyák már úgyis tudnak nagyobb felbontást. Nekem Pinnacle PCTV Pro kártyám van, simán megy a digizés 720x576-ba, csak sajnos a hangot nemtudom rögtön mp3-ba nyomni, mert ahhoz már kevés a proci (XP 2000+), és csúszik a hang. De VHS-t tényleg felesleges nagyobb felbontásba.

[ 2004. március 17.: Joci szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Igen a VHS 240 soros de azt nem szabad elfelejteni, hogy a tömörítés az mindig veszteséges. Ebből adódóan célszerűbb nagyobb felbontásban digizni majd ebből készíteni el a kívánt formátumot.
Hidd el, hogy ha 768*576 "full screen" felbontásban digizel akkor a végeredmény az esetek döntö többségében jobb lesz mint az eredeti (vagy legalább ugyanolyan). Még pár érv: a videó az interlace ebből következik, hogy javasolt interlace-ben digizni ehhez pedig 704/768*576 50 field/sec (25 frame)capture kell továbbá nem árt ha van a kártyán valamilyen stabilizálás /pld. TBC/ mivel a VHS hajlamos az ingadozásra ha viszont a kártya nem rendelkezik semmilyen stabilizálási lehetőséggel akkor jelentkezik a kép, hang szinkron csuszás, nem árt még ha a kártya rendelkezik valamilyen filterezési lehetőséggel /a VHS digizésre szakosodott kártyák hardware szinten tartalmaznak valamilyen előszűrést mely biztosítja, hogy a rögzített anyag kontúrjai stabilak és a lehetőségekhez mérten élesek legyenek/

#122 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 17. 10:58

Sziasztok Fórumtagok,

kéretik nem röhögni a kérdéseimen, mivel rettenetesen zöldfülü vagyok (mondhatni béna kezdö + lány, amivel _nem_ az itt tag és hozzáértö lányokat szeretném bántani, csak magamat jellemeztem :) ), ami a capture-özést, digizést illeti. Abban bízom, hogy itt megannyi okos emberrel sodor össze a sors, akik kellö türelemmel és sok-sok értö tanáccsal tudnak segíteni. ;) A kérdéseim gyakorlatilag egymásra épülnek, és tekintettel arra, hogy már az 1. problémán sem tudok túljutni, a többit egyelöre jegelem. Hosszú órákat töltöttem el a HWSW böngészésével, számomra ez egy informatikai biblia lett, már amit értek vagy értettem belöle. ;) A Ti ajánlóitok alapján választottam a Pinnacle Miro PCTV Pro-t, amivel idáig nagyon meg vagyok elégedve. Kihasználva a VHS funkcióját már fel is vettem néhány dolgot, és itt kezdödtek a problémák. Simán vissza tudom nézni az anyagot, de mivel kb. 20 perc kb. 1 giga, értelemszerüen tömöríteni kéne.
Mumia topicnyitó esszéje fantasztikus ;) , csak az a baj, hogy én (értsd: béna kezdö :) ), az ott ajánlott tömörítökkel nem tudok mit kezdeni, mert fogalmam sincs, hogyan kéne használni. :( Annyit tudok még leírni, hogy a PCTV Capture fülében a video capture: DVD volt a felvételek idején, az eredmény mpg verzió lett. Egyet kérek, azt ne írjátok, hogy az anyag menthetetlen és föleg tömöríthetetlen, mert akkor sírvafakadok. ;)

köszi,
(seno)Rita

#123 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 22:17

idézet:
Ezt írta szabe2:
Sziasztok! Nem nyitottam új topicot, itt tenném fel az egyszerű kérdéseimet.

1. Ha ma akarnék Capture kártyát venni, milyet vegyek?
2. Sulinetben van Capture kártya?

Nem nekem kellene, Hanem Édesapámnak. Ő Video filmeket akar átírni CD-re AVI-ban. Azért az ár is fontos tényező, főleg, ha nincs sulinetben.

Várom az ötleteket.
[/quote]

.

[ 2004. március 17.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]
Fizetős WC belső oldalán papírlap:
A WC-KEFÉT UGYANÚGY KELL HASZNÁLNI MINT OTTHON!
alatta kisbetűs kézzelírott szöveg:
A hátsó fogaknál előre-hátra, az elsőknél le-fel?

#124 Felhasználó inaktív   szabe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 23:24

Köszönöm a válaszokat!
Erről a kártyáról mi a véleményetek?
[url="http://"http://www.ebolt.hu/product60171.html"]http://www.ebolt.hu/product60171.html[/url]

#125 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 17. 23:48

idézet:
Ezt írta Joci:

VHS kaziról miért akarsz nagyobb felbontásba? A VHS felbontás kb pont akkora. Felesleges nagyobba, mert nemlesz jobb minőségű. Vagy én tudok valamit rosszúl :) :confused:

Közben már látom, hogy nem csak VHS-re kell. Szóval a mai kártyák már úgyis tudnak nagyobb felbontást. Nekem Pinnacle PCTV Pro kártyám van, simán megy a digizés 720x576-ba, csak sajnos a hangot nemtudom rögtön mp3-ba nyomni, mert ahhoz már kevés a proci (XP 2000+), és csúszik a hang. De VHS-t tényleg felesleges nagyobb felbontásba.

[ 2004. március 17.: Joci szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Kezdésnek elolvashatnád a nyitó hozzászólást, aztán visszajöhetsz revizionálni az irományodat.

#126 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 07:47

idézet:
Ezt írta szabe:
Köszönöm a válaszokat!
[url="http://"http://www.ebolt.hu/product60171.html"]http://www.ebolt.hu/product60171.html[/url]
[/quote]

Amatőr céloknak teljesen megfelelő.
Viszont pár kiigazítás az ebolt leírásához.
A kártyának semmi köze a DV feldolgozáshoz. A rögzítési formátum nem MPEG1, MPEG2 hanem MJPEG AVI (interlace) (MPEG1, MPEG2 export sofware úton)

HARDWARE SPECIFICATIONS :

Plug and Play 32 bit PCI board with bus mastering interface
Video inputs : 1 composite and 1 S-Video
Video outputs : 1 composite and 1 S-Video

Video Capture and Output :

Video format : PAL/SECAM/NTSC (SECAM: input only)
Frame Rate : Up to 25 frames per second / 50 fields per second (PAL)
Frame Size : Up to 768 x 576
Compression : MJPEG, User selectable from 3:1 to 100:1

FONTOS !!! A kártya nem rendelkezik audio rögzítési lehetőséggel. Külön hangkártya szükséges !!!

#127 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 10:28

idézet:
Ezt írta wpepi:

FONTOS !!! A kártya nem rendelkezik audio rögzítési lehetőséggel. Külön hangkártya szükséges !!!
[/quote]

Ez azért elég baj egy hardveres kártyánál, így a leggyakoribb probléma, a hangelcsúszás nincs kiküszöbölve.

#128 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 11:21

idézet:
Ezt írta Mumia:

Ez azért elég baj egy hardveres kártyánál, így a leggyakoribb probléma, a hangelcsúszás nincs kiküszöbölve.
[/quote]

Ha jól tudom a szinkrontartás kezelését a software végzi.
Ez viszont tényleg eredményezhet elcsúszást szélsőséges esetekben.

Én DC30+ -t használok ott ilyen gond nincs (nem home hanem professzionális használatra szánt kártya) :D

#129 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 11:34

idézet:
Ezt írta szabe:
Köszönöm a válaszokat!
[/quote]

Szabe!

Ha tudsz egy kicsit várni a vásárlással, akkor várj! Legjobb tudomásom szerint az idén bekerülnek a sulinetbe a Canopus digitalizáló eszközei. Ha van rájuk keret, akkor jobban jársz velük, mint az ehhez hasonló eszközökkel.

#130 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 18. 11:47

idézet:
Ezt írta Senorita:
Sziasztok Fórumtagok,
...
_nem_ az itt tag és hozzáértö lányokat...
[/quote]
Az a gyanúm te vagy itt egyedül lány... :).
idézet:
Ezt írta Senorita:
... az ott ajánlott tömörítökkel nem tudok mit kezdeni, mert fogalmam sincs, hogyan kéne használni. :( Annyit tudok még leírni, hogy a PCTV Capture fülében a video capture: DVD volt a felvételek idején, az eredmény mpg verzió lett. Egyet kérek, azt ne írjátok, hogy az anyag menthetetlen és föleg tömöríthetetlen, mert akkor sírvafakadok. ;)

köszi,
(seno)Rita
[/quote]
Az áttömörített anyagot hol akarod visszanézni?
- számítógépen?
- asztali dvd lejátszón?

[ 2004. március 18.: Do-It-Yourself szerkesztette a hozzászólást ]
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#131 Felhasználó inaktív   Mnemomic 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 16:08

Hi!

Bocs hogy pont ide írok de valamennyire témába vág. Tv-ről felvettem mpeg-ben az F1-et. Na ez elég sokat foglal, így mepgróbálom letömöríteni lehetőleg Xvid-el. Meg is csinálja "csak" az a baj, hogy gyorsított felvételben. Szóval mikor visszanézem olyan mintha 1,5x-es gyorsítással nézném vagy még többel. Ez mitől van?

#132 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 16:23

Szerintem egyszerűen rosszul lett beállítva az fps, nem tudom milyen programmal csináltad, de sima átkódolásra, én mindenképpen Virtualdubot ajánlom.

#133 Felhasználó inaktív   Mnemomic 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 19:54

idézet:
Ezt írta Mumia:
Szerintem egyszerűen rosszul lett beállítva az fps, nem tudom milyen programmal csináltad, de sima átkódolásra, én mindenképpen Virtualdubot ajánlom.[/quote]

FPS 25-ön van. Divx-el is csinálja. Ulead Videostudival próbálom eddig jó volt.

#134 Felhasználó inaktív   Mnemomic 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 21. 20:13

Na úgy nézz ki megoldódott a hangot nem lehet mp3-ba tömöríteni az nem tetszett neki.

#135 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 22. 08:32

Lehet mp3-ba a hangot, az önmagában nem okoz ilyet. Vagy a szjúper videostudio szúr el valamit, vagy az mp3 kodek nem jó, amit használsz.

#136 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 22. 09:16

idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:

Az áttömörített anyagot hol akarod visszanézni?
- számítógépen?
- asztali dvd lejátszón?

[ 2004. március 18.: Do-It-Yourself szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Szia Do-It-Yourself,
tulajdonképp mindkét lehetöség jó lenne, mert nem csak magamnak szeretnék a betömörített verzióból, hanem - ha sikerülne megoldani - egy barátnömnek is. Ö csak számítógépen tudja visszanézni, én mindkettön.
(bocs, de megragadnám az alkalmat, hogy Depechenek is megköszönjem a segítséget, amit hamarosan kipróbálok. Ezzel együtt minden további jó szót köszönök, mert ha minél több dolgot megismerek, annál értelmesebben tudok kérdezni Töletek ;) )
köszi,
(seno)Rita

#137 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 22. 09:21

idézet:
Ezt írta Senorita:

tulajdonképp mindkét lehetöség jó lenne, mert nem csak magamnak szeretnék a betömörített verzióból, hanem - ha sikerülne megoldani - egy barátnömnek is. Ö csak számítógépen tudja visszanézni, én mindkettön.
[/quote]

Amit asztali DVD lejátszóban le tudsz játszani, azt számítógépen is, minden további nélkül. Fordítva már nem megy. Azt kellene eldönteni, hogy elég, ha számítógépen le tudod játszani, vagy szeretnéd, ha asztali DVD is lejátszaná.

#138 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 22. 12:52

idézet:
Ezt írta Mumia:

Amit asztali DVD lejátszóban le tudsz játszani, azt számítógépen is, minden további nélkül. Fordítva már nem megy. Azt kellene eldönteni, hogy elég, ha számítógépen le tudod játszani, vagy szeretnéd, ha asztali DVD is lejátszaná.
[/quote]

Rendben értem. :) Akkor maradjunk a számítógépes verziónál.
köszi,
sR

#139 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 22. 20:12

Az az igazság, hogy szerintem jobban jársz, ha próbálkozol inkább, és ha valami nem megy, nem világos, vagy egyértelmű, hogy miért van úgy, akkor kérdezz nyugodtan.

Lehet találni leírásokat, [url="http://"http://www.doom9.hu/"]doom9-en[/url], vagy elolvashatod, a téma kezdő hozzászólását is, bár az nem az alapokról szól, hanem haladó digizőknek szól inkább. De ettől függetlenül, nem árthat, meg azért az elején van egy-két alapvető dolog is.

#140 Felhasználó inaktív   Senorita 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 03. 24. 09:47

idézet:
Ezt írta Mumia:
Az az igazság, hogy szerintem jobban jársz, ha próbálkozol inkább, és ha valami nem megy, nem világos, vagy egyértelmű, hogy miért van úgy, akkor kérdezz nyugodtan.

Lehet találni leírásokat, [url="http://"http://www.doom9.hu/"]doom9-en[/url], vagy elolvashatod, a téma kezdő hozzászólását is, bár az nem az alapokról szól, hanem haladó digizőknek szól inkább. De ettől függetlenül, nem árthat, meg azért az elején van egy-két alapvető dolog is.
[/quote]

Köszönöm szépen, így lesz. Söt így is van. Kipróbáltam a DrDivX nevü tömörítöt, mert ezt legalább el tudtam indítani.
(mit csináljak, ez van... :) ) A tesztanyagom 7 perc 55 mp-es volt, és eredetileg 374 MB, ami összezsugorodott 73,5 megává. Ez elfogadható arány? Másik kérdés: a tömörített anyag elsö pár másodpercében teljesen kikockásodott az anyag, de úgy, hogy az ott szereplö ember feje helyén és a háttérben elszórva mindenütt fekete kockák voltak láthatóak. Mikor az operatör váltott a filmben, a probléma azonnal megszünt. Ennek mi lehetett az oka? Az, hogy az anyagból majd szeretnék kivágni néhány részt (pl. reklámot vagy számomra érdektelen részleteket) tömörítés elött vagy után cálszerü? Rengetegen a Virtualdubot ajánlották (ajánlottátok), de ennek a programnak a megismerését késöbbre terveztem. Elöször a tömörítéssel szeretnék megbirkózni. :) Netán fordítva jobb lenne?
A doom9 hasznosnak tünik tényleg. Ha már tisztában leszek az alapokkal, biztos jobban át fogom böngészni.
A témanyitó irásodról elsö levelemben már áradoztam ;) , egy a bibi: abból még tényleg sokminden kusza. DE, bizakodó vagyok, hogy elöbb-utóbb azért tisztul majd a dolog.

köszi, sR

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.