HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2951 Felhasználó inaktív   horpeti 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:30

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 13:53

Természetesen ki lehet hozni egy TV kártyából is minőséget de a minőség megítélése relatív.
Szerintem egy jobb MJPEG vagy DV codec-el elfogadható minőséget fogsz kapni. MJPEG esetében mindenképpen kis tömörítési arány javasolt azaz 3:1-nél ne legyen nagyobb (a 3:1 arány kb. 2perc/GB helyigényt jelent 768x576 felbontás esetében). Mivel a TV kártyád eleve 4:2:0 színmintavételezést nyom ki magából ezért a DV sem okoz komolyabb veszteséget függetlenül attól, hogy DV esetében 5:1 a tömörítési arány. Viszont a DV sávszélessége 25Mbps (itt a hang egységesen 48KHz 16bit PCM).

Szupi, kezdem érteni...

Picvideo MJPEG-re gondoltam első nekifutásra, jónak tűnik.

És a helyfoglalás is elfogadható.. bár az mind1, nem az a szűk keresztmetszet (hanem az agyam:D)

Viszont VHSnél van értelme a 768x576nak?? a jel igencsak 328x valami max. nem???

#2952 Felhasználó inaktív   kekeckukac 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:33

Akkor próbáld ki az Ulead dvd Movie Factory-t a triál verzió is teljes értékűként lehet használni.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

#2953 Felhasználó inaktív   horpeti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:33

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 14:30

Horpeti! Én tavaly decemberben kezdtem el keresni a járható utat VHS arhiválására. 4 hét múlva sikerült csak kidolgoznom azt az eljárást amire szükségem volt. Én is utánaolvastam nagyon sokat, meg kérdezősködtem is eleget... Azt hittem viszonylag egyszerű dolgom lesz.

Próbáld ki amit ajánlottam! Hidd el, elégedett leszel az eredménnyel.

Igen, mindenképpen ki fogom próbálni! :)

Főleg ha lesznek szabad estéim :)))))

Ezek a dolgok TVből való felvételre is igazak?  (ott a virtual DUB az müxik??)
Mondjuk ha a felvételt nem a virtual dubbal, hanem mondjuk a gyári PVRrel csinálom, az nagy gáz?

Csak mert most azzal én meg vagyok elégedve perpill.. van kép, hang, kodeklista felvételhez, REC gomb... :p  asszem más nem is kell nagyon... kivéve ha rosszabb képet ad, mint más... de valszeg a felvétel kodekfüggő az meg minden proginál hasonló (pl. wpepi által javasolt MJPEG DV felvételek... vagy nem? :)

#2954 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:47

Idézet: horpeti - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 14:30

Viszont VHSnél van értelme a 768x576nak?? a jel igencsak 328x valami max. nem???

Igen van.  Ugyan a VHS sorfelbontása 240 ami digitálisan leképezve 352 horizontális felbontásnak felel meg de a VHS esetében a pixelek alakja soronként folyamatosan változik (emiatt látható olyan élesnek a kép az elsőgenerációs felvételen). Emiatt a legjobb eredményt akkor lehet elérni ha 768/720x576 felbontásban rögzítjük a VHS felvételt (MJPEG esetében 768, DV esetében 720).

Szerk:
A 240-es sorfelbontás azt jelenti, hogy 240 megkülönböztethető függőleges vonal van soronként. Az analóg videónál meg a hagyományos CRT alapú TV készüléknél nem pixelek vannak hanem sorfelbontás melyet mérőábrával (monoszkóppal) lehet vizsgálni. pld. az S-VHS sorfelbontása 400, a DV és a DVD sorfelbontása 500, a broadcast területen (TV-knél) használatos kamerák sorfelbontása közel 700.

Szerkesztette: wpepi 2006. 02. 16. 14:55 -kor

#2955 Felhasználó inaktív   horpeti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:49

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 14:47

Igen van.  Ugyan a VHS sorfelbontása 240 ami digitálisan leképezve 352 horizontális felbontásnak felel meg de a VHS esetében a pixelek alakja soronként folyamatosan változik (emiatt látható olyan élesnek a kép az elsőgenerációs felvételen). Emiatt a legjobb eredményt akkor lehet elérni ha 768/720x576 felbontásban rögzítjük a VHS felvételt (MJPEG esetében 768, DV esetében 720).

Na ez nagyon hasznos infó volt, köszi!
Fel is jegyeztem a többi közé.. :)

(már 15 kbyteos az erről szóló TXTm, amit gyűjtögetek, és egy csomó privi üzit be se raktam :p)

#2956 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 14:56

Ha nem VirtualDub-ot használsz, már el is felejtheted amit írtam, mert nem lesz jó! És ez csak akkor fog kiderülni, ha elkészült az első egy órányi anyagod.

Először én például az iuVCR programmal digitalizáltam. Készítettem próba-felvételeket. Már-már örültem a sikernek mert minden jónak tűnt. De később rájöttem, hogy ha a felvételek nem TV-ből készülnek hanem VHS-ről, akkor már változik az eredmény. Esetemben 5-10 másodperces videó-hang csúszás volt az eredmény.

A VirtualDub-nak van egy olyan tulajdonsága - capture esetén -, hogy kiküszöböli a frame eldobásokból eredő videó-hang aszinkronitást.

Természetesen TV-ből való felvételre is igazak amit írtam. Sőt, az az egyszerűbb capture szempontból!

Amúgy én kb. három hete, szinte éjjel-nappal VHS családi felvételeket arhiválok már. Mostanra 25 órányi anyaggal készültem el. Már csak DVD videókat kell készítenem az MPEG file-okból.

#2957 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 15:02

ha valakit érdekel, itt van egy eladó Canopus ADVC-100 :)

Szerkesztette: qnadam 2006. 02. 16. 15:02 -kor

de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2958 Felhasználó inaktív   horpeti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 15:07

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 14:56

Ha nem VirtualDub-ot használsz, már el is felejtheted amit írtam, mert nem lesz jó! És ez csak akkor fog kiderülni, ha elkészült az első egy órányi anyagod.

Először én például az iuVCR programmal digitalizáltam. Készítettem próba-felvételeket. Már-már örültem a sikernek mert minden jónak tűnt. De később rájöttem, hogy ha a felvételek nem TV-ből készülnek hanem VHS-ről, akkor már változik az eredmény. Esetemben 5-10 másodperces videó-hang csúszás volt az eredmény.

A VirtualDub-nak van egy olyan tulajdonsága - capture esetén -, hogy kiküszöböli a frame eldobásokból eredő videó-hang aszinkronitást.

Természetesen TV-ből való felvételre is igazak amit írtam. Sőt, az az egyszerűbb capture szempontból!

Amúgy én kb. három hete, szinte éjjel-nappal VHS családi felvételeket arhiválok már. Mostanra 25 órányi anyaggal készültem el. Már csak DVD videókat kell készítenem az MPEG file-okból.

virtual dubbal TVt is lehet nézni??  (és felvenni cumót?)

nem ismerem a progit csak azért..
(majd este!! :) )

a PVRt már pár napja ismerem, és amennyit kell tud, a felvevést meg elméletben ismerem (de akkor ahhoz asszem nem is használok mást mint a virtual dubot)..

De ha mondjuk virtual dubbal is lehetne nézni TVt kényelmesen, csatornák, stb, akkor azt is be lehet lőni állandóra...

Bár tetszik a PVRban, hogy ugye tv/rádió/távirányító...  és tök kényelmes...

Ha a virtual dub is ilyen... mindenesetre VHS felvételre akkor mindenképpen ezt fogom használni!!!
A kezdő kodeket meg majd meglátom, nekem csak ilyen TV tunerem van, szóval csodákat nem várok.

Szerkesztette: horpeti 2006. 02. 16. 15:08 -kor

#2959 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 15:11

De ha a kép-hang szinkron szétesés azért keletkezik mert az instabil szinkronjel miatt elmászik a kulcsolási időzítés akkor a virtualdub-ot a hajadra kenheted. Pontosabban bármilyen software-es megoldást mert ezt csak hardware-esen lehet korrigálni és csak úgy, hogy a digitalizálás előtt a szinkronjelet gatyába tesszük azaz stabilizáljuk. Ez azért lényeges mert digitalizáláskor a különböző mintavételi értékek meg a hang kulcsolási időalapja a digitalizálandó videó szinkronjeléből vannak származtatva. Ha a szinkronjel nem pontos és nem atomstabil akkor már gondok keletkeznek. Ez VHS esetében mindig jelen van csak mivel a kisebb ingadozás kisebb időalap eltérést eredményez ezért a hang csúszása általában 1 félképnyi ami 20ms és ezt emberi szemmel nem lehet észrevenni. Minél régebbi, minél nyúzottabb a szalag annál jobban ingadozik a szinkronjel. Ráadásul ha a felvétel LP-ben van akkor meg még inkább zavaros a szinkron. Ez VHS rögzítési technológiája miatt van így.

#2960 Felhasználó inaktív   horpeti 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 15:14

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 15:11

De ha a kép-hang szinkron szétesés azért keletkezik mert az instabil szinkronjel miatt elmászik a kulcsolási időzítés akkor a virtualdub-ot a hajadra kenheted. Pontosabban bármilyen software-es megoldást mert ezt csak hardware-esen lehet korrigálni és csak úgy, hogy a digitalizálás előtt a szinkronjelet gatyába tesszük azaz stabilizáljuk. Ez azért lényeges mert digitalizáláskor a különböző mintavételi értékek meg a hang kulcsolási időalapja a digitalizálandó videó szinkronjeléből vannak származtatva. Ha a szinkronjel nem pontos és nem atomstabil akkor már gondok keletkeznek. Ez VHS esetében mindig jelen van csak mivel a kisebb ingadozás kisebb időalap eltérést eredményez ezért a hang csúszása általában 1 félképnyi ami 20ms és ezt emberi szemmel nem lehet észrevenni. Minél régebbi, minél nyúzottabb a szalag annál jobban ingadozik a szinkronjel. Ráadásul ha a felvétel LP-ben van akkor meg még inkább zavaros a szinkron. Ez VHS rögzítési technológiája miatt van így.

Én remélem, hogy mázlim lesz, mert sajnos hardveresen verve vagyok. :)

#2961 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:27

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 16:11

Értem. Csak tudod én ezzel a fajta elcsúszással nem találkoztam, vagy nem vettem észre.

Az általad említett aszinkronnal ellentétben a frame eldobálásából adódó elcsúszás 5-10 másodperc is lehet az egy órás anyag vége felé. Ezek az eldobott framek főleg olyan részek digitalizálásakor keletkeznek amikor a kép egy-egy pillanatra "behangyásodik" a szalag hibájából eredően. Vagy olyan részeknél is amikor két klipp között nem tökéletes az átmenet és akár csak egy kis időre is de ugyancsak az előbb említett hangyás jel látható.

Nálam a legrégebbi felvételek 11 évesek voltak. Érdekes módon a felvétel minősége nagyon jó volt még itt is. A kész MPEG file-okat mindig leellenőriztem: bele-bele néztem/hallgattam. Mindig rendben találtam mindent.

Idézet: horpeti - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 16:07

virtual dubbal TVt is lehet nézni??  (és felvenni cumót?)

Igen, van neki tuner része is. De TV nézésre nem ezt ajánlom. Ellenben ha TV-ből szeretnél digitalizálni akkor a tuner kártya S-Video bemenetét használd - mint VHS kazetta digitalizálásakor - és azon keresztül küld neki valamelyik TV csatorna jelét a videóról.

#2962 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:29

Ez akkor lenne igazán hasznos, ha a framedobást küszöbölné ki, de sajnos az szoftveresen nem megy. Az 5-10 mp-es hangcsúszás, akár 125-250 képkocka hiányát is jelentheti! Igaz, hogy lehet pótoni a kieső kockákat a szomszédosakkal, de az sem az igazi.

#2963 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:39

Idézet: Rlaci - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 15:29

Ez akkor lenne igazán hasznos, ha a framedobást küszöbölné ki, de sajnos az szoftveresen nem megy. Az 5-10 mp-es hangcsúszás, akár 125-250 képkocka hiányát is jelentheti! Igaz, hogy lehet pótoni a kieső kockákat a szomszédosakkal, de az sem az igazi.

Nekem sikerült IuVCR-rel picvideoMjpeg-vel (kis proci használat)
2órás anyagot framedobás (legalábbis azt írta ki) és észrevehető hangcsúszás nélkül rögzítenem.  :up:

Sztem a fenti kettős elég jó, és Multibit kollégánk nagyon jó leírást is készített hozzá !

#2964 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:40

Idézet: Rlaci - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 17:29

Én igazán hasznosnak találtam.

De ha tudsz jobb megoldást - adott hardver-szinten (tv tuner) maradva - akkor érdeklődve hallgatlak.

#2965 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:42

Idézet: pik20 - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 17:39

Nekem sikerült IuVCR-rel picvideoMjpeg-vel (kis proci használat)
2órás anyagot framedobás (legalábbis azt írta ki) és észrevehető hangcsúszás nélkül rögzítenem.

Nekem is sikerült ha TV-ből rögzítettem. De VHS digitalizálásakor már lesznek eldobott framek!

#2966 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 16:58

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 16:27

Az általad említett aszinkronnal ellentétben a frame eldobálásából adódó elcsúszás 5-10 másodperc is lehet az egy órás anyag vége felé. Ezek az eldobott framek főleg olyan részek digitalizálásakor keletkeznek amikor a kép egy-egy pillanatra "behangyásodik" a szalag hibájából eredően. Vagy olyan részeknél is amikor két klipp között nem tökéletes az átmenet és akár csak egy kis időre is de ugyancsak az előbb említett hangyás jel látható.

A kettő azaz az én általam leírtak és a frame dobálások eredete egy és ugyanaz azaz a szinkronjel. A videó digitalizálás alapja a digitalizálandó videó szinkronjele. Ha nincs szinkron nem megy a digitalizálás sem (minden kockát eldob a capture program). Nálad amikor a kép egy-egy pillanatra "behangyásodik" akkor valójában annyira szétesik a szinkron, hogy nem lehet a képet teljesen helyreállítani (ez okozza a hangyákat) és ez a digitalizáló chipben szinkronkiesést okoz  ill. amikor a VHS-en 2 felvétel össze van illesztve (akár látható hiba nélkül) akkor is legalább 1 félképnyi szinkronkiesés lesz. Ezek a szinkron kiesések képeldobást eredményeznek. Az egésznek a forrása az, hogy a VHS szalagon vízszintesen rögzítve van a felvételkori szinkronjel pontosabban annak egy leosztott, jóval kisebb frekvenciája (CTL jel) melynek a lejátszás során kettős funkciója van. Az egyik a szervó (a fejdob és a szalag mozgási sebességének összhangban tartása) vezérlése mivel csak így oldható meg, hogy a felvétel bármilyen videomagnón tökéletesen lejátszható legyen azaz pontosan leolvashatóak legyenek a szalagra felírt félképek(szokták tracking vezérlésnek is hívni). A másik funkciója a CTL jelnek a lejátszáskori szinkronjel szolgáltatás azaz a CTL jel adja a szinkronhoz szükséges alapfrekvenciát.  Mivel a CTL jel magában hordozza a szalag nyúlását ill. a nem egységes szalagfeszítés miatt további torzulásokon megy át a jel ezért okoz nehézséget a VHS digitalizálás. A problémát egy szinkronstabilizátoros capture eszköz ill. a TBC oldja meg. pld. TBC beiktatásával akár le is foghatod egy pillanatra a forgó fejdobot a videón az sem okoz képeldobást. Még a gyűrött szalag is minden képeldobás nélkül feldolgozható.

#2967 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 17:00

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 16:40

De ha tudsz jobb megoldást - adott hardver-szinten (tv tuner) maradva - akkor érdeklődve hallgatlak.

Külső TBC vagy szinkronstabilizátor  :D  Ebben az esetben egy mezei TV kártyával is képes vagy képeldobás és kép-hang elcsúszás nélküli digitalizálásra.

#2968 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 17:14

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 18:00

:D 

Értem. :D

#2969 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 16. 18:09

Idézet: <Euro> - Dátum: 2006. febr. 16., csütörtök - 16:40

Én igazán hasznosnak találtam.

TV tuner szinten nincs jobb megoldás ennél, ennek is örülni kell. Néhány éve még az is nagy szó volt, hogy ha egy program tudott ilyet.

#2970 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 17. 11:28

Kipróbáltam az Ulead DVD MovieFactory 4 programot is. Sajnos ez sem tud sokkal többet a Nero Vision-nál. Ismételten ugyanaz a két "rendellenesség" a program működésében.

Az a gondom, hogy a DVD videó menüjét nem lehet úgy megszerkeszteni ahogyan szeretném. Például ha az egyik menü oldalon kiválasztom, hogy vagy a háttér vagy pedig egyes gombok animált 20 másodperces videó klippeket ismételgessenek, akkor a menü háttérzenéje is mindig újraindul 20 másodpercenként. Tehát így nem tudok betenni egy háttérzenét folyamatos lejátszásra.

De ha elhagyom az animált elemeket, akkor azt szintén nem tudom elérni, hogy az egyes menüoldalak között lapozgatva a háttérzene ugyancsak folyamatosan szóljon. A menü lapozgatásakor is mindig újraindul a zene.

Megnézem még a Pinnacle Studio-t, hátha azzal nagyobb szerencsém lesz...

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 147
  • 148
  • 149
  • 150
  • 151
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.