Idézet: Kuronyab - Dátum: 2004. máj. 25, kedd - 9:41
Sziasztok!
Egy nagyon gyors kérdésem lenne, remélem még a délelőtt tud valaki válaszolni.
Digi kártyát szeretnék venni, de nem nagyon tudom mik a buktatóik/tulajdonságaik amiben eltérhet egy drágább és egy olcsóbb kártya, ezért a segítségeteket kérném.
Alapvetően otthoni videokat kéne (DV kameráról ill. VHSről) bedigizni, de előfordulhat 1-1 promociós anyag felvétele is...
Ajánljatok valamit, esetleg h melyik boltban tudnak érdemben felvilágosítani, vagy hol olcsóbb az adott kártya. Tudom h csak pénzkérdés, olyan 20ezerig mennénk el max, de jó lenne alatta.
Pyro DV 1394 Fire Wire - ezt néztem ki, rögtön még1 kérdésem lenne. Van-e olyan digi kártya ami nem firewire-n keresztül kommunikál, mert az lehet h nincs az illető gépén.... thx
Köszi, bocs ha off voltam
Üdv
A firewire kártya az nem digitalizáló mivel a kamerából már digitálisan érkezik a jel (DV AVI) és ez azt jelenti, hogy a kamera és a PC között egy sima hálózati kapcsolat keletkezik. A digitalizálást a DV kamerák végzik amikor a szalagra írják az anyagot felvételkor (a kamerák közötti árkülönbség egyik fő oka pont a beépített processzor és a software milyensége /természetesen még a CCD, optika, stb../).
Videó digitalizálás az amikor analóg (composite, s-video) bemenetről kerül a jel a PC-be. Ez két fő csoportra osztható. Az egyik software a másik a hardware alapú. A digitalizálást mind a két esetben hardware végzi de a tömörítést már csak a hardware alapú kártyák végzik hardware szinten.
Előnyök és hátrányok:
Az egyszerűbb (software tömörítésű) kártyák előnye az alacsony ár mivel nem tartalmaznak semmilyen tömörítő processzort ill. az ehhez szükséges egyék kiegészítőket.
Hátránya viszont az, hogy az ilyen kártyák nem tartalmaznak TBC-t (time base corrector) ezért a VHS-röl digitalizált anyagoknál előfordul a szinkron szétesése ill. ha a digitalizálandó VHS nagyon rossz minőségű (ezalatt nem csak a felvétel minőségét értem hanem a lejátszásnál a magnó szervo rendszere már nem képes pontosan követni a jelet pld. nyúlás vagy átmágneseződés miatt) akkor hajlamos a folyamatos képkocka eldobásra mivel az ilyen instabil jel neki feldolgozhatatlan.
A hardware alapú kártyák előnye, hogy a fenti problémák esetén is tökéletes a szinkrontartás és a beépített stabilizáló áramköröknek köszönhetően instabil videojel esetén se dob el egyetlen képkockát.
A hátránya viszont a magas ára.
Tehát ha Te 20.000Ft-ot tudsz erre szánni akkor csak TV kártya vagy videó bemenettel rendelkező videokártya jöhet számításba az analóg anyagok digitalizálására.
Természetesen ahhoz, hogy DV-t is be tudj küldeni a PC-be kell még egy firewire kártya is.
Abban az esetben ha egy kártyával akarod megoldani mind a DV mind pedig az analóg anyag rögzítését akkor be kell ruháznod egy hardware alapú digitalizáló kártyába. Ilyen pld. a Canopus család mely rendelkezik firewire és analóg bemenettel is és rögzített formátum lehet DV AVI vagy MPEG2. Viszont az ilyen kártya ára kb. 100.000 Ft-tól indul.
Szerkesztette: wpepi 2004. 05. 25. 10:03 -kor