HWSW Informatikai Kerekasztal: Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Video Capture rejtelmei, mit, miért, hogyan.

#2601 Felhasználó inaktív   Evil. 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 12. 20:35

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 20:20

Lásd. multibit ajánlását az előző oldalon:

" A forrástól függ, hogy mit állítasz be itt! > Kis segítség < "

http://www.cdgrab.hu/_cikk/interlace/inter...eldolgozas.html

Itt olvashatsz róla. (meg másról is)

:respect: hat persze, hogy nem igy csinaltam :)
Ha mindent el lehetne gondolatokban intézni, tele lennének az utcák terhes nőkkel és halott emberekkel!

#2602 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 12. 21:57

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 12:48

Erre a Restream tökéletes mivel ez tényleg nem tömörít újra.
Kép

Köszi a választ.

Sajnos nekem progresszivnek ismeri fel az anyagot, mintha deinterlace-n esett volna át.

Minedenesetre kipróbáltam a képsorrend változtatást, de az eredmény ugyanolyan lett mint előtte.

Közben - nyilván utólag - megnéztem a VideoStudió 9 leírását, a "frame based" opciót ( mondjuk ilyet nem is láttam csak ennél a programnál ) csak abban az esetben ajánlja, ha kizárólag számítógépen akarom viszontlátni a videót. Lehet, hogy emiatt nem sikerül helyrehozni a videót a képsorrend változtatásával.

Köszönöm mégegyszer a gyors segítséget.

#2603 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 12. 22:00

Idézet: Evil. - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 21:35

:respect: hat persze, hogy nem igy csinaltam :)

Én is PPéter irásán okosodtam, először én is rosszul csináltam.
Pedig vagy - vagy alapon akár el is találhattam volna a helyes sorrendet. Persze akkor most nem tudnám, hogy miért lett jó...

#2604 Felhasználó inaktív   Rlaci 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 08:50

Idézet: macil - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 21:57

Köszi a választ.

Sajnos nekem progresszivnek ismeri fel az anyagot, mintha deinterlace-n esett volna át.

Minedenesetre kipróbáltam a képsorrend változtatást, de az eredmény ugyanolyan lett mint előtte.

Közben - nyilván utólag - megnéztem a VideoStudió 9 leírását, a "frame based" opciót ( mondjuk ilyet nem is láttam csak ennél a programnál ) csak abban az esetben ajánlja, ha kizárólag számítógépen akarom viszontlátni a videót. Lehet, hogy emiatt nem sikerül helyrehozni a videót a képsorrend változtatásával.

Köszönöm mégegyszer a gyors segítséget.

Ha a szerkesztőprogramban frame based opciót választottál, akkor gyakorlatilag deinterlace-elted a videot. Abból már nem fogsz újra teljes értékú interlace-es anyagot kapni. Újra be kell digitalizálnod.

#2605 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 09:29

Idézet: Rlaci - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 8:50

Ha a szerkesztőprogramban frame based opciót választottál, akkor gyakorlatilag deinterlace-elted a videot. Abból már nem fogsz újra teljes értékú interlace-es anyagot kapni. Újra be kell digitalizálnod.

Pontosabban fogalmazva éppen, hogy nem deinterlace-elt mivel pont az a gond, hogy ugrál, vibrál a kép TV-n. Ennek oka az, hogy a frame based progressive forrásra vonatkozik és nem interlace-re. Mivel interlace volt a forrás és frame based be volt kapcsolva ezért progressive kezelte a videót ami azt eredményez, hogy váltottsoros megjelenítőn vibrál kép.

Ha deinterlace-elt volna akkor nem vibrálna mivel vagy már csak az egyik félkép lenne benne vagy a két félkép interpolálva össze lenne mosva.

Szerkesztette: wpepi 2005. 12. 13. 09:30 -kor

#2606 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 10:21

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 10:29

Pontosabban fogalmazva éppen, hogy nem deinterlace-elt mivel pont az a gond, hogy ugrál, vibrál a kép TV-n. Ennek oka az, hogy a frame based progressive forrásra vonatkozik és nem interlace-re. Mivel interlace volt a forrás és frame based be volt kapcsolva ezért progressive kezelte a videót ami azt eredményez, hogy váltottsoros megjelenítőn vibrál kép.

Ha deinterlace-elt volna akkor nem vibrálna mivel vagy már csak az egyik félkép lenne benne vagy a két félkép interpolálva össze lenne mosva.

Köszi a választ mindkettőtöknek.

A lényeg, hogy ma kezdem újra. ( csak előbb bekötözöm a fejem és begipszelem a fal sérüléseit  :)  )

Tanulság : figyelni kell...

Szerkesztette: macil 2005. 12. 13. 10:22 -kor

#2607 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 10:35

Idézet: macil - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 10:21

Köszi a választ mindkettőtöknek.

A lényeg, hogy ma kezdem újra. ( csak előbb bekötözöm a fejem és begipszelem a fal sérüléseit  :)  )

Tanulság : figyelni kell...

Egyébként a VHS-t milyen hardware-el digitalizálod? Milyen a digitális formátum (MJPEG, DV vagy közvetlen MPEG2-be rögzítesz)?
Ezeket csak azért kérdezem mert a DV kamerával ellentétben az analóg VHS félkép sorrendjét a digitalizáló hardware dönti el. Mert ugye ha pld. hardware-esen nyomod MJPEG-be akkor a sorrend upper-lower (ez a VHS eredeti félkép sorrendje).
Ha pedig software-es rögzítést használsz (pld. TV tuner) akkor meg a használt software codec határozza meg, hogy milye lesz az anyag. És itt szokott buktató lenni mivel vannak olyan soft codec-ek melyek nem valódi félképes rendszerben működnek és ez szintén okozhat vibrálást a végeredményben.

Szerkesztette: wpepi 2005. 12. 13. 10:35 -kor

#2608 Felhasználó inaktív   macil 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:14

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 11:35

Egyébként a VHS-t milyen hardware-el digitalizálod? Milyen a digitális formátum (MJPEG, DV vagy közvetlen MPEG2-be rögzítesz)?

Mióta vettünk egy miniDV kamerát VHS-t ritkán digitalizálok, csak ha előkerül a családban valami megsemmisüléshez közel álló kazetta ( mint jelen esetben is ).

Egyébként semmi extra . a digitalizáló kártya egy "ősrégi" ATI AIW Radeon ( ezt még nem látták el számmal sem  :) )
Program : AVI_IO, kodek : Picvideo Mjpeg codec. Én 640x480 felbontást szoktam szoktam megadni 18-19 beállításnál ( bár az egy oldallal korábban olvasottak szerint lehet, hogy a 720x576 jobb választás lenne, mivel úgyis DVD-t faragok belőle, de hát a helyigény... )

Egyébként a DV kártyához adott videostudio programot is megkedveltem. Egyszerűen kezelhető, majdnem "egygombos" módon használható ( lusta vagyok ) és az én erősen hobbi szintű tudásomat és igényemet kielégíti.
Azt tapasztaltam, hogy ez a program is megoldja ugyanolyan jól a kép-hang szinkronban maradását frame dobáskor mint az AVI_IO, amit igazából csak emiatt használ(ok)tam.

Itt is  az volt a baj, hogy mivel a DV anyagnál mindíg ellenőrzöm, hogy "lower" field legyen beállítva -és emlékezve az itt szerzett ismeretekre - most csak arra figyeltem, hogy ne az legyen és nem is értelmeztem - éjszaka volt -, hogy mi van beállítva. Valószínűleg azt gondolhattam, hogy ha nem "lower" akkor csak "upper" lehet ( vagy nem is gondolkodtam ). De most már megtanultam, hogy van frame based is. És, hogy az nekem nem jó  :) .

Egyébként lenne még egy kérdésem : VHS-ről VCD-be érdemes-e a fentiek szerint AVI-ba aztán VCD-be konvertálni vagy mehet egyből VCD-formátumba ? A gép bírná framedobás nélkül, csak nem tudom, hogy jár-e minőségromlással, hiszen úgyis konstans bitrátával, egy menetben történik mindkét esetben a konvertálás.

#2609 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:30

Idézet: macil - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 12:14

Mióta vettünk egy miniDV kamerát VHS-t ritkán digitalizálok, csak ha előkerül a családban valami megsemmisüléshez közel álló kazetta ( mint jelen esetben is ).

Egyébként semmi extra . a digitalizáló kártya egy "ősrégi" ATI AIW Radeon ( ezt még nem látták el számmal sem  :) )
Program : AVI_IO, kodek : Picvideo Mjpeg codec. Én 640x480 felbontást szoktam szoktam megadni 18-19 beállításnál ( bár az egy oldallal korábban olvasottak szerint lehet, hogy a 720x576 jobb választás lenne, mivel úgyis DVD-t faragok belőle, de hát a helyigény... )

Egyébként a DV kártyához adott videostudio programot is megkedveltem. Egyszerűen kezelhető, majdnem "egygombos" módon használható ( lusta vagyok ) és az én erősen hobbi szintű tudásomat és igényemet kielégíti.
Azt tapasztaltam, hogy ez a program is megoldja ugyanolyan jól a kép-hang szinkronban maradását frame dobáskor mint az AVI_IO, amit igazából csak emiatt használ(ok)tam.

Itt is  az volt a baj, hogy mivel a DV anyagnál mindíg ellenőrzöm, hogy "lower" field legyen beállítva -és emlékezve az itt szerzett ismeretekre - most csak arra figyeltem, hogy ne az legyen és nem is értelmeztem - éjszaka volt -, hogy mi van beállítva. Valószínűleg azt gondolhattam, hogy ha nem "lower" akkor csak "upper" lehet ( vagy nem is gondolkodtam ). De most már megtanultam, hogy van frame based is. És, hogy az nekem nem jó  :) .

Egyébként lenne még egy kérdésem : VHS-ről VCD-be érdemes-e a fentiek szerint AVI-ba aztán VCD-be konvertálni vagy mehet egyből VCD-formátumba ? A gép bírná framedobás nélkül, csak nem tudom, hogy jár-e minőségromlással, hiszen úgyis konstans bitrátával, egy menetben történik mindkét esetben a konvertálás.

A Picvideo Mjpeg valódi félképes feldolgozást végez a tömörítéskor? Ha emlékeim nem csalnak akkor valami field összefésülést használ (de lehet, hogy tévedek). Ha nem valódi félképes rendszerben dolgozik akkor nem alkalmas VHS-re. Továbbá a vertikális felbontással is gond van mert a VHS esetében a félképek egyenként 288-as méretnek felelnek meg ami egy képkockát nézve 576 vertikális méretet ad. Szóval ha vertikálisan 480-ban rögzítesz akkor az már eleve nem 2 teljes félképet fog tartalmazni ami viszont okozhat TV-n vibrálást.
VCD-t nem javaslom mert igen silány eredményt fogsz kapni mivel itt 352x288-as felbontás van azaz eleve el lesz dobva az egyik félkép.

Szerk:
640x480 felbontásban való digitalizálást csak akkor javaslom ha kizárólag PC-n fogod nézni. Ha TV-n is nézni szeretnéd akkor digitalizálást 768/720x576 vagy ha nem bírja a PC-d akkor 480x576 vagy 352x576 felbontásban rögzítsd az analóg videót.

Szerkesztette: wpepi 2005. 12. 13. 12:35 -kor

#2610 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:41

Hi!

Végre sikerült találnom egy programot (imTOO MPEG Encoder) amivel úgy tűnik egész jól lehet MPEG-2-be kódolni.

Most különböző beállításokkal próba műveleteket végzek, a capture-től egészen a DVD készítésig.

Olyan módon szeretném elkészíteni az *.mpg file-t, hogy a DVD-Videó lemez készítésekor a Nero Vison programnak már ne kelljen újrakódolnia az anyagot. Ez még nem igazán működik. Van amikor újrakódolja és van, hogy nem. Arra gondoltam, hogy talán az újrakódolás akkor történik meg, ha nem 720x576-os méretű mpg file-t készítek.

#2611 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:22

Az újrakódolás akkor is megtörténik ha 720x576-os videót készítek. Nem tudjátok, hogy miért kódolja újra a Nero Vision az anyagot? Más beállításhoz van talán köze?

Az ImTOO MPEG Encoder az alábbi beállításokkal kódolt: mpeg2, PAL, 720x576x25, Bit rate: 4000, Bit rate tolerance: 2000, pass: 1, AC3-128-48000-mono, Top field first, Noice Reduction.

#2612 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:00

Megtaláltam végre azt a dekóder programot amivel MPEG-2-be fogok kódolni. MainConcept MPEG Encoder. Nagyon jónak tűnik. Sok beállítási lehetőséget kínál és viszonylag gyorsan dolgozik.

Van egy olyan állítási lehetőség benne, hogy használjon-e 2-pass módot. Ha ezt választom akkor a kódolási folyamat időtartama a videó hosszának 2.8-szorosáról 4.9-szeresére nő.

Mire jó ez a 2-pass? Megéri az időveszteséget az alkalmazása?

#2613 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 16:04

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 16:00

Megtaláltam végre azt a dekóder programot amivel MPEG-2-be fogok kódolni. MainConcept MPEG Encoder. Nagyon jónak tűnik. Sok beállítási lehetőséget kínál és viszonylag gyorsan dolgozik.

Van egy olyan állítási lehetőség benne, hogy használjon-e 2-pass módot. Ha ezt választom akkor a kódolási folyamat időtartama a videó hosszának 2.8-szorosáról 4.9-szeresére nő.

2 pass = 2 menetes tömörítés. A jó minőséghez ez elengedhetetlen mivel így sokkal jobban képes kielemezni a képtartalmat ill. pontosabban tartja magát az átlag bitrátához mint simán egy menetben.

#2614 Felhasználó inaktív   alfa2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 18:00

Idézet: <Euro> - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 17:00

Elárulod hogy honnan "szerzed" ezeket a programokat? :-) Gondolom nem a boltból, de ha igen akkor bocsi. :-)

#2615 Felhasználó inaktív   Obi-Wan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 20:20

Idézet: macil - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 11:14

Hmh...Istenem de szép kártya is ez... Nekem két hónappal ezelőttig ez dohogott benne szintén. :-) (Persze nem ezzel digiztem...)

Amúgy All In Wonder 7200, de a számot tényleg nem szokták volt mellébiggyeszteni, lévén ő volt az első próbálkozás. :-)
DIGITALIZÁLÁS * Régi, VHS, VHS-C, Video8, illetve Hi8 kamera kazettáról, és hanglemezről, magnókazettáról digitalizálás CD-re, DVD-re! MPEG2/DivX/MPEG4 * FOTODIGITALIZÁLÁS, dia, A3 szkenn nyomdai minőségben 06/70-335-2110 Ypsarion Team információs honlapja * Super8-as kerestetik!

#2616 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 22:24

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 19:00

Elárulod hogy honnan "szerzed" ezeket a programokat? :-) Gondolom nem a boltból, de ha igen akkor bocsi. :-)

mACSman & Clipper *Hollywood* movie`s fórum

Itt nézelődj!

Egy demó verziót pedig itt tudsz letölteni a programról: MainConcept MPEG Encoder

#2617 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 15:47

Gondjaim akadtak a hang és kép elcsúszásával VHS kazetták archiválásakor.

A capture-t az iuVCR segítségével végzem. Huffyuv v2.1.1-es kodekket használok. Az output file maximális méretét 13440MB-on maximalizáltam.

1. Sok ez a 13GB?

iuVCR/Options panelnél különböző szinkronizálási kapcsolókat lehet aktiválni, úgy mint: Sync using stream offsett; Audio stream offsett; Short audio samples; System timer for video; System timer for audio;
Ezek közül nálam eddig csak a Short audio samples volt kipipálva.

2. Melyik kapcsolókat érdemes bekapcsoni annak érdekében, hogy a hang és kép a legnagyobb szinkronban legyen egymással? Mit jelentenek az egyes kapcsolók?

iuVCR után az elkészült *.avi file-okat AviSynth segítségével fűzöm össze. Tehát készítek egy *.avs kiterjesztésű file-t. Az egyik ilyen file-om tartalma a következő:

Trim(AVISource("e:\Capture.04.avi"),6711,0,false) + Trim(AVISource("e:\Capture.05.avi"),0,25830,false)

A Trim paranccsal jelölöm ki az adott avi file azon részét melyet meg akarok tartani. A példában az első avinál ez azt jelenti, hogy a 6711. frame-től a végéig (0) marad meg a tartalom. A false kapcsoló úgy tudom azért kell, hogy a "szerkesztés" mind a videó, mind pedig a hangra egyaránt vonatkozzon.

Az *.avs file-t MainConcept MPEG Encoder program segítségével *.mpg file-ba kódolom. A beállítások a következők: MPEG-2; PAL; 720x576x25; Interlace; Top Field First; 2-pass encoding; Audio: 48000Hz, stereo, MPEG Layer 2, 192kbps; Video Variable bitrate: Max:7000, Average:4000, Min:3000; Noise Reduction: 12;

Ha valamiben hibát találtok, esetleg tudjátok mi lehet a hang és kép aszinkronjának az oka, légyszi szóljatok.
Az az érdekes, hogy mintha MPEG-2 kódolás során jönne létre az elcsúszás és nem az iuVCR capture során.

#2618 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 16:43

Idézet: alfa2 - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 18:00

a mainconcept pontosan nem egy tul jo mpeg encoder. sokkalta inkabb javallot akkor mar a tsunami, vagy aprocoder. de azert probaljatok ki HANK ingyenes enkoderet is bemenet, avisynt vagy d2v project, YV12 color space.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2619 Felhasználó inaktív   <Euro> 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 17:24

Nem egy túl jó mpeg encoder!? :( Pedig én azt hittem. Elképzelhető, hogy a kép is ezért késik a hanghoz képest?

Olyan lassan haladok ezzel a VHS kazetta mentéssel, hogy ezt azért nem gondoltam volna. Tegnap éjszaka például 11 órán keresztül kódoltam egy másfél órás anyagot. Ez lett volna az első "éles" próba. Ha nem lett volna semmi gond, akkor mehetett volna a többi 20 órányi anyag feldolgozása a kidolgozott eljárás alapján. De most borult minden! :(

#2620 Felhasználó inaktív   pik20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 16. 21:42

Az iuvcr kiírja jobb oldalt ha framet dob.
Olyan codec jó ami kis processzor igénnyel működik. Fontos, hogy lehetőleg a capture során ne csinálj semmit a gépeden, mert tapasztalatom szerint az bizony frame dobáshoz vezethet.
Állítsd le az internetforgalmat minden futó alkalmazást és szellenteni is csak nagyon finoman és csendben!
Ennek ellenére is előfordulhat dobás de egy izmosabb gépnél azért nem jellemző.

A hangelcsúszást én a következő képpen orvosoltam. A hangot  kiszedtem a készült anyagból. Megnéztem a  video hosszát ,meg a végén valami markáns szinkron jelenetet és annak az idejét. Megnéztem hány mp. eltérés van azon a ponton audio és video között, majd a GoldWave progival zömítettem vagy nyújtottam a hanganyag hosszát annyi mp-vel amennyi a különbség volt.
Próba egy video vágó progiban és ha jó, már mehet is a konvertálás.

TmpegEnc 3xpresst használtam, az egyből ac3-as hangot is gyárt ha azt szeretnéd.
Utána a DVD készítés

Téma megosztása:

• (154 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 129
  • 130
  • 131
  • 132
  • 133
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.