Miro PCTV Pro
Elküldve: 2004. 12. 02. 22:09
Miert kapcsol mutera a aux in em ha elinditom a felvetelt....
Elküldve: 2004. 12. 03. 08:40
Idézet: Mykee - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 0:30

SB LIVE 1 5.1
ES NFORCE2

Elküldve: 2004. 12. 03. 10:09
Az a helyzet, hogy a kulso Line In foglalt (oda van dugva a magnodeck), igy csak a belso AUX In-re tudom kotni. Viszont ugy latom, nem voltam teljesen tiszta, mikor leirtam a problemat...
Szoval itt egy pelda:
All az ut jobb oldalan a kamera. jon egy busz szembol (a bal oldalon ugye...). Ekkor rendesen BAL oldalrol halatszik, minden fasza. Viszont amikor a busz kitunik a kepbol (tehat elhalad a kamera mellett, es igy moge kerul), akkor mar a JOBB hatso hangszoroban szol, mikozben a latvany azt sugallja (mert ugye nem latni, de az ut egyenes...), hogy tovabbra is bal oldalon halad.
Namarmost ha en megforditom a kabelt, akkor adok a sz@rnak egy pofont, akkor a hatso effektek rendben lesznek, csak az elso lesz felcserelve...
Es nem tudom, mellyire lehet ez DSP problema, mivel mint irtam, probaltam ALC650-el (SoundStormmal) es SBLive-val is, es szerintem nem ugyanazt a DSPt hasznaljak, a problema megis ugyanugy fennall.
Szerk.: Van egy masik tipikus eset is: Szobaban beszelgetnek, es egy ember elindul balra kifele a szobabol, viszont az ajtocsapodas jobbrol hallatszik...
Majd ha sok idom lesz behangolom a Visiont, megnezem, hogy ott van-e egyaltalan valamilyen "terhangzas", mert ha nincs, akkor egyertelmuen a DScaler a ludas.
Szerkesztette: Temes 2004. 12. 03. 10:22 -kor
Elküldve: 2004. 12. 03. 10:37
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 10:09
Az a helyzet, hogy a kulso Line In foglalt (oda van dugva a magnodeck), igy csak a belso AUX In-re tudom kotni. Viszont ugy latom, nem voltam teljesen tiszta, mikor leirtam a problemat...
Szoval itt egy pelda:
All az ut jobb oldalan a kamera. jon egy busz szembol (a bal oldalon ugye...). Ekkor rendesen BAL oldalrol halatszik, minden fasza. Viszont amikor a busz kitunik a kepbol (tehat elhalad a kamera mellett, es igy moge kerul), akkor mar a JOBB hatso hangszoroban szol, mikozben a latvany azt sugallja (mert ugye nem latni, de az ut egyenes...), hogy tovabbra is bal oldalon halad.
Namarmost ha en megforditom a kabelt, akkor adok a sz@rnak egy pofont, akkor a hatso effektek rendben lesznek, csak az elso lesz felcserelve...
Es nem tudom, mellyire lehet ez DSP problema, mivel mint irtam, probaltam ALC650-el (SoundStormmal) es SBLive-val is, es szerintem nem ugyanazt a DSPt hasznaljak, a problema megis ugyanugy fennall.
Szerk.: Van egy masik tipikus eset is: Szobaban beszelgetnek, es egy ember elindul balra kifele a szobabol, viszont az ajtocsapodas jobbrol hallatszik...
Majd ha sok idom lesz behangolom a Visiont, megnezem, hogy ott van-e egyaltalan valamilyen "terhangzas", mert ha nincs, akkor egyertelmuen a DScaler a ludas.
A Dolby sorround kódolással sugárzott sztereó TV műsor hangjának dekódolásához kell egy dolby sorround dekóder (Dolby Prologic I és/vagy Prologic II). Ilyet tudomásom szerint nem tartalmaz a DSP azaz pontosabban csak annyit tud, hogy az ilyen nem sima sztereó jel esetén fáziseltolás felhasználásával emulálja a térhangzást. Ez azt jelenti, hogy nem lesz valódi 4 (Prologic II esetén 5) csatornás térhangzás csak a sima sztereóból képzett virtuális térhangzás.
Ahhoz, hogy megkapd az eredeti többcsatornás hangzást a TV kártya sztereó kimenetét össze kell kötnöd egy olyan házimozi erősítővel mely tartalmaz PrologicI és PrologicII dekódert. Ekkor az erősítő felismeri a sztereó jelforrásba kódolt sorround anyagot és a kódolásnak megfelelően (Prologic I vagy Prologic II) dekódolja és állítja vissza az eredeti térhatást.
Elküldve: 2004. 12. 03. 10:47

Szerk: az nem lehet, hogy a DScaler probalkozik a dekodolassal, es az kavarja el? vagy ezt szoftveresen nem lehet?
Szerkesztette: Temes 2004. 12. 03. 10:50 -kor
Elküldve: 2004. 12. 03. 10:58
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 10:47

Ezt hívják virtuális térhangzásnak.
Eredetileg ha dekódolva lenne akkor a hátsó csatornákon csak a hátsó térélményt hallanád (max. minimálisan beszűrődik az elülső csatorna hangja de ez csak akkor hallható ha éppen nincs hátsó aktív hang).
A problémát a DSP okozza mert neki az a feladata, hogy megpróbálja szétdobni minden csatornára. Sajnos ennek ez a hátulütője. Nézd meg, hogy ki lehet e iktatni az ilyen jellegű effekt kezelést azaz ha nem 5.1 (DD) akkor ne csináljon semmilyen virtuális effektezést hanem simán csak az első 2 kimenetet hajtsa meg (magyarul hagyja sima sztereóba).
Elküldve: 2004. 12. 03. 11:07

Szerk.: Mindenfele effektezes ki van kapcsolva, csak annyit csinal elvileg, hogy az elso csatornat kuldi hatra.
Szerkesztette: Temes 2004. 12. 03. 11:08 -kor
Elküldve: 2004. 12. 03. 11:18
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 11:07

Nem feltétlenül. Mivel a TV kártya olyan sztereó hangot küld át ami sorround kódolású valószínű, hogy a DSP megpróbál valamilyen virtuális hangzást előállítani így pótolván a hiányzó dekódert.
Próbáld ki sima sztereo adásnál. Ilyenből meg ma már rengeteg van pld. HBO (ott jelzik, hogy sima sztereó vagy sorround), zenei csatornák (MTV, VIVA, VH1,stb.), MTV1, MTV2 és még sorolhatnám.
Ha sima sztereó adásnál rendesen szól akkor az van amit írtam. Ha viszont ott is ugyanolyan azaz szólak a hátsók is de fordítva akkor a TV program amit használsz ökörködik.
Viszont tesztnél arra figyelj, hogy valóban csak sztereó legyen az aktuális műsor (erre a leginkább alkalmas a HBO mert ott a film kezdésekor kiírják, hogy milyen formában adják a kísérőhangot)
Elküldve: 2004. 12. 03. 12:03
Idézet: wpepi - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 12:18
Próbáld ki sima sztereo adásnál. Ilyenből meg ma már rengeteg van pld. HBO (ott jelzik, hogy sima sztereó vagy sorround), zenei csatornák (MTV, VIVA, VH1,stb.), MTV1, MTV2 és még sorolhatnám.
Ha sima sztereó adásnál rendesen szól akkor az van amit írtam. Ha viszont ott is ugyanolyan azaz szólak a hátsók is de fordítva akkor a TV program amit használsz ökörködik.
Viszont tesztnél arra figyelj, hogy valóban csak sztereó legyen az aktuális műsor (erre a leginkább alkalmas a HBO mert ott a film kezdésekor kiírják, hogy milyen formában adják a kísérőhangot)
Az a baj, hogy zenecsatornaknal nem lehet tudni, hogy melyik oldalon minek kell szolni. Vagyis en nem tudom (mert az nem olyan feltuno, ha egy gitar a masik oldalon szolal meg, mit az altalam emlitettek)
HBO-m csak kodolva jon, ha a hanghoz nem nyultak, majd megprobalok valamit kihamozni belole.
Es ha ez a DSP-s dolog a baja, akkor azon ugye nem lehet segiteni? Csak azon csodalkozom, hogy ketfajta DSP hogyan produkalhatja pntosan ugyanazt a hibat...
Bar szerintem csak az ilyen surroundos musoroknal csinalja, mert mondom, amig az esemeny latszik, tehat elol van, addig minden jo, akkor hulyul meg, amikor a "hatulrol jovo" hangokat kell megszolaltatni. Viszont stereo forrasban nincs olyan hogy elol es hatul, csak olyan hogy jobb es bal.
Elküldve: 2004. 12. 03. 12:22
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 12:03
Bar szerintem csak az ilyen surroundos musoroknal csinalja, mert mondom, amig az esemeny latszik, tehat elol van, addig minden jo, akkor hulyul meg, amikor a "hatulrol jovo" hangokat kell megszolaltatni. Viszont stereo forrasban nincs olyan hogy elol es hatul, csak olyan hogy jobb es bal.
Egyszerűen kikapcsolod a multiszpiker vagy mifene funkciót és hagyod sztereóba. Egyébként is szerintem semmi értelme annak, hogy ugyanaz szóljon hátul mint elöl. Sima zenei anyagoknak bőven elég az első 2 csatorna mivel amúgy is max. sztereó. Egyéb esetben (játék, DVD) meg a használt program elintézi.
"Csak azon csodalkozom, hogy ketfajta DSP hogyan produkalhatja pntosan ugyanazt a hibat...
"
Ez nem hiba. A DSP és EAX effektek (pld. sztereó hang megszólaltatása 4 vagy 5 csatornában) pont erre valók.
pld. A Sony Dolby-s TV-m rendelkezik egy úgynevezett virtuális térhatás funkcióval. Ennek a lényege, hogy virtuálisan előállítja azt a hangzást mintha hátul is lenne hangfal. Ha pont szembe van az ember a készülékkel tényleg olyan a hatás mintha hátulról is jönne hang pedig csak a két első hangszóróból jön. Ennek a funkciónak viszont a hátránya, hogy elvesznek a mélyhangok (a tér megnyújtása miatt) ezért nekem olyannak tűnik mintha doboz hangja lenne. Éppen ezért nem használom ezt a funkciót (de nincs is rá szükségem mert a házimozi erősítő valódi több csatornás hangot ad vissza).
Elküldve: 2004. 12. 03. 12:37
Egyebkent meg azt se tudom, hogy hol az istenbe lehet kikapcsolni Live-nal, hogy hatra ne kuldje a stereo jelet

Szerk.: vagyis hasznalok DSP-t, mert digitalizalni kell a bemenetet, hogy legyen LFE. De ennyi, semmilyen effektet nem hasznalok rajta.
Szerkesztette: Temes 2004. 12. 03. 12:38 -kor
Elküldve: 2004. 12. 03. 13:03
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 12:37
Egyebkent meg azt se tudom, hogy hol az istenbe lehet kikapcsolni Live-nal, hogy hatra ne kuldje a stereo jelet

Szerk.: vagyis hasznalok DSP-t, mert digitalizalni kell a bemenetet, hogy legyen LFE. De ennyi, semmilyen effektet nem hasznalok rajta.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Speciel nem azokra a fürdőszoba meg egyéb effektekre gondoltam hanem arra amit írtál, hogy megadtad, hogy szólaltassa meg hátul is. Ez már önmagában eredményezheti a kavart.
De javaslom próbáld ki sima sztereó TV adás kísérőhangját is. Viszont nem ártana valamilyen alternatív TV program (esetleg az eredeti) felrakása mert csak akkor tudod kiszűrni, hogy a hangkártya a ludas vagy a program ökörködik.
Elküldve: 2004. 12. 03. 13:43

Ha hazaerek majd megprobalok keresni valami stereo adast, meg behangolom a Visiont, csak az a baj, hogy valoszinu pont akkor nem fog olyan musor menni, amivel le tudnam tesztelni, amikor otthon leszek

Elküldve: 2004. 12. 03. 15:01
Mukodik a mpeg 2 de ha erre allitom akkor csikos azaz interlacedes lessz a kep mpeg 1 minden rendben deinterlace bekapcsolva... mi lehet a gond?
Elküldve: 2004. 12. 03. 15:02
Idézet: Temes - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 14:43

Ha hazaerek majd megprobalok keresni valami stereo adast, meg behangolom a Visiont, csak az a baj, hogy valoszinu pont akkor nem fog olyan musor menni, amivel le tudnam tesztelni, amikor otthon leszek

mar ertem a problemadat igen ez valoban erdekes es afentebb emlitett dolgok nem errol szolnak .... hmm gondolkodom

Elküldve: 2004. 12. 03. 15:43
Idézet: Gui - Dátum: 2004. dec. 3., péntek - 16:01
Mukodik a mpeg 2 de ha erre allitom akkor csikos azaz interlacedes lessz a kep mpeg 1 minden rendben deinterlace bekapcsolva... mi lehet a gond?
Lévén az MPEG2 általában is interlaces.

Elküldve: 2004. 12. 03. 16:01
Idézet: Gui - Dátum: 2004. Dec. 3., Friday - 14:01
valami "gebasz" lehet nalad valamiert, mert nekem nem csikoz az mpeg2!
Elküldve: 2004. 12. 03. 19:09
vettem egy PCTV RAVE karit.. tudom nem a legjobb, de most ez volt hirtelen..
a cel: vhs-bol dvd..
valaki elarulna, hogy tudom tomoritetlen aviba captureolni a vhs-t? illetve hogy tudom aztan kodolni?
koszonettel elore is:
Sumi