Elküldve: 2004. 04. 18. 10:47
Audigy2 ZS vs Terratec sky (leginkább gamer, és zene/dvd hallgatás szempontból):
Szóval akkor egy összefoglalás a végére, annak aki még tanácstalan, vagy aki később talál rá ezen topicra: Audigy2 ZS vs Terratec sky (de akár lehetne a címben szerepő space is, az teljesen ugyanilyen, csak 7.1)
Nagy hangminőségbeli különbség nincsen a két kártya között. lehet, hogy milliós cuccom már igen, de az én rendszeremen olyan egetverő nem volt. Kicsit sercegősebbek a magasak az audigy2zs-en. Ez néha zavaró. Talán egy nagyon picivel gyengébben, mint az au2 simával.
Az audigy2 ZS (dobozos aranycsatlakozós):
egy picivel jobb rajta az eax (kicsit hosszabb visszhangok, ill a teremvisszhangok nem annyira jellemzőek a sky-on)
Valamit felrak, amivel ki tudja kódolni a dd-ex, dts-es-eket. Ez jelenthet előnyt, de az 5ös széria windvd/powerdvd alighanem tudja már ezt.
Leginkább csak akkor válaszd, ha pc-s hangfalszetted van! (creative , vagy genius home theatre típusú biztos jó), mert ezeken nagyon fel van erősítve a basszus hangereje. Mert a kártya a gyári cd-n lévő illetve az update-elt driverrel is nagyon alacsony hangerőn adja ki a basszust, (kb 30%-ra rakod a többit, a subwoofert meg 100%-ra, na kb ekkor arányos erejű, de nem jó az összhangkép).
Ezt a dolgot lehet, hogy lehet valamennyire kompenzálni, pl a yamaha receiverem tud olyant, hogyha átállítom a front/center/rear speakereket 'large'-ról 'small'-ra, akkor az adott hangszórók mélytartományát a subwooferre nyomja ki.
Digitális kimenet esetén a helyén van a subcsatorna, de így csak sztereó jelet tud küldeni vagy dd/dts jelet. (legalábbis olyan formában, ahogy egy sima dd/dts dekóderes erősítő fogadni tudja). Tehát a játékok alatt marad az analóg 5.1/6.1/7.1 kimenet. (plusz ha mélynyomót is akarunk, akkor az erősítő beállítgatása aíz előbbihez hasonló formára)
A digitális kimenet olcsón megoldható (egy kisjack->2xrca kábel ~400huf), amelyből csak az egyik rca kábelt kell bekötni.
Terratec sky (csak dobozos van, ha jól tudom. Szintén aranycsati):
egy picivel jobb a hangminőség.
Audiotrak Prodigy7.1re átalakítva próbáltam, mert a terratec-es driverek nem az igaziak.
Egyszerűbb, áttekinthetőbb kezelőfelület, amely pl jelzi, hogy melyik csatornán szól valami is (most akkor miért nem szól a mélynyomó típusú kérdések esetén hamarabb kiderül, hogy ki a ludas). Kicsi az audiotrak-os driver (~5 mega), és egy helyen van minden, nem 4 panelra szétosztva. (ez mondjuk az eredeti terratec-es driverre is igaz)
Legújabb prodigys driverekkel már nem sok különbség van az au2zs-hez képest eax-ok alatt. (próba: chrome -eax2, call of duty - eax3). az eax hd-t nem tudom mit ad a játékokhoz, olyan játék nem volt kéznél, ami ezerrel hirdette volna ezt magáról.
Mindenhol és minden formában van subwoofer, amikor kéri az ember.
Állítgatni kell, hogy prodigy7.1-ként vagy sensaura3d-ként akarod hallgatni, sensaura3d esetén van csak eax. Gondolom a másik üzemmód a zenéléshez van kitalálva, én azt nem nagyon próbáltam.
Digitális kimenetet nem próbáltam, ez egy hátránya, hogy optikai kimenete van, az pedig ~2-3ezer ft.
Próbáltam nem formálni véleményt, inkább csak leírtam, mit tapasztaltam.
Egymondatban:
- ha kell a picivel jobb hangminőség, ha nem akarsz variálni a sub megoldásokkal (nincs pc-s hangfalszetted), akkor szerintem terratec sky/space.
- ha maximalista gamer vagy és kell minden kis eax-hang, amit csak beleraknak a játékokba és pc-s hangfalszetted van jóóól felerősített basszussal, vagy hajlandó vagy az erősítődet a fentebb leírt módon átállítgatni, akkor audigy2zs.
ingyombingyom