HWSW Informatikai Kerekasztal: PC-t videomagnóként használnám... lehet? ... mi kell hozzá? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

PC-t videomagnóként használnám... lehet? ... mi kell hozzá?

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2002. 04. 15. 17:09

idézet:
Ezt írta eszpe:

Kifejtenéd hogy ennek mi értelme van? :confused: :eek:

eszpe
[/quote]

Én is hozzá akartam szólni, hogy minek meg3szorozni a kódolási időt, dehát... :mad: :confused: :mad:

[ 2002. április 15.: Dj.Kakukk szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2002. 04. 15. 19:36

Olee !
Szólj, ha álljak le, és a magam dolgával törődjek :mad: :D

#183 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 04. 15. 20:01

idézet:
Ezt írta KZKZKZ:

704X576-ban még egy celeron 566@850-essel is ment az AsusLive képdobás nélkül a saját ASV2-es kodekkel.
Ezt kell használni, és utána betömöríteni a VirtualDubbal v. a NanDubbal mondjuk DivX-be.

A túlmintavételezés miatt is jó 704X576-ban felvenni, mert ha kisebbet csinálsz is belőle (352x288 mondjuk), akkor is jobb lesz a kép, mint ha rögtön ebbe vetted volna fel, és tömörítetted volna be.

Sőt a filtereknél (Virtualdub) is először át kell méretezni a duplájára, és utána vissza. Valamelyik Chip magazinban volt erről szó.
[/quote]

Nos az első két bekezdést elfogadom, igy van. A harmadikkal pedig a helyzet a következő:
Előbb olvasd el a Chipet, aztán irj. Amiről Te irtál, az a valóságban arról szólt, hogy egy példakénti 640x480-ban felvett filmet a feldolgozás során miként lehet leméretezni, a képarányok megtartásával.
Példa: eredeti 640x480, ebből legyen 408x280.
Első módszer: 'resize' 408 és 280 'bilinear'.
Második módszer: 'resize' 816x560 'precise bicubic' és '2:1 reduction'.
Ez a cikkből való idézet. Forrás: Chip magazin 2001.07. 114.oldal.
Amúgy gondolj bele: a tv 625 sor felbontású. 704x576-os felvételnél tehát majdnem minden (576) sort rögzitesz. Ezt minek kell megduplázni?? Attól nem lesz jobb a végső kép.
Amúgy meg annyi valóban volt, hogy HA 352x288-ban vagyis csak minden második sort rögzitve veszel fel, AKKOR nem árt, ha felméretezed a képet a duplájára (704x576), szűröd, majd a végén "felezed" (valójában negyedeled) vissza.
Attól viszont igen, amit a 2. bekezdésben irtál. Az OK.
Hali. YOGIBEAR

[ 2002. április 15.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]

Fizetős WC belső oldalán papírlap:
A WC-KEFÉT UGYANÚGY KELL HASZNÁLNI MINT OTTHON!
alatta kisbetűs kézzelírott szöveg:
A hátsó fogaknál előre-hátra, az elsőknél le-fel?

#184 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 15. 20:21

idézet:
Ezt írta Krinyo:
Egyebkent miert akartok 768x576-ban rogziteni? Szerintem 480x360 boven eleg (ez majdnem SVHS sorfelbontas, az kb 400, a sima VHS 250-280 korul van). A tuner ennel ugyis kevesebb sort tud tobbnyire.

Ezt pedig 3-4000 Kbit/s-ban, hanggal (44/16/mono vagy sztereo) elviszi egy 700-as Duron realtime DivX 5-be, amibol kesobb lehet csinalni kisebbet, es a 4 GB file-meretbe (FAT32) belefer 2 ora. Szal megszakitas nelkul fel lehet venni egy atlagos filmet.

Utana csak at kell tomoriteni egy CD-re, es rulz.

MJPEG-ben mar ez a felbontas is iszonyatosan nagy file, es raadasul annyival nem is jobb. Sokat kiserleteztem, ez tunik optimalis megoldasnak.

Mindez iuVCR-rel persze.

Bye: Krinyo
[/quote]

Hali.
Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576.
Na most a 768x576 az full-tv, 720x576 pedig full dvd-pal.
Maradva a 768x576-nál, a tv 625 sorából és a 4:3 képarányból kiszámolva 833.33x625 lenne a teljes mérete a képnek, ebből természetesen levág a tv minden oldalról, igy a látható képnek a 768x576 felel meg.
Azt, hogy miért jobb nagyobb méretben felvenni és leméretezni, Kzkzkz hozzászólása 2. bekezdésében jól leirta.
Amúgy meg néztél Te 352x288-as méretű filmet 640x480-as felbontás felett? Szörnyű.
No és miért ne legyenek igényeink? :D :D
Már persze, ha van hozzá gép?
:D :D

Elküldve: 2002. 04. 15. 20:28

idézet:
Ezt írta yogibear:

Hali.
Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576.
Na most a 768x576 az full-tv, 720x576 pedig full dvd-pal.
Maradva a 768x576-nál, a tv 625 sorából és a 4:3 képarányból kiszámolva 833.33x625 lenne a teljes mérete a képnek, ebből természetesen levág a tv minden oldalról, igy a látható képnek a 768x576 felel meg.
[/quote]

Legjobb tudomásom szerint ebben a részben 'fut' a hang, a képkocka-számláló, a TXT, meg a jóistentudja, mi még...
E miatt van a francia-Secam -nél az, hogy a kép felső részén 'rohangáló' fehér pont-szerűségek vannak. (Ép eszű videó utálja eme szín-normát - de ez OFF.)

#186 Felhasználó inaktív   KZKZKZ 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 16. 06:53

idézet:
Ezt írta yogibear:

Nos az első két bekezdést elfogadom, igy van. A harmadikkal pedig a helyzet a következő:
Előbb olvasd el a Chipet, aztán irj. Amiről Te irtál, az a valóságban arról szólt, hogy egy példakénti 640x480-ban felvett filmet a feldolgozás során miként lehet leméretezni, a képarányok megtartásával.
Példa: eredeti 640x480, ebből legyen 408x280.
Első módszer: 'resize' 408 és 280 'bilinear'.
Második módszer: 'resize' 816x560 'precise bicubic' és '2:1 reduction'.
Ez a cikkből való idézet. Forrás: Chip magazin 2001.07. 114.oldal.
Amúgy gondolj bele: a tv 625 sor felbontású. 704x576-os felvételnél tehát majdnem minden (576) sort rögzitesz. Ezt minek kell megduplázni?? Attól nem lesz jobb a végső kép.
Amúgy meg annyi valóban volt, hogy HA 352x288-ban vagyis csak minden második sort rögzitve veszel fel, AKKOR nem árt, ha felméretezed a képet a duplájára (704x576), szűröd, majd a végén "felezed" (valójában negyedeled) vissza.
Attól viszont igen, amit a 2. bekezdésben irtál. Az OK.
Hali. YOGIBEAR

[/quote]

Én úgy vettem ki a Chipből, hogy azért kell kétszeresére felnagyítani, mert akkor szebben tömörít (több képpont alapján számol). Persze ezt lehet, hogy nem a 704x576-ra írták, de a módszer ugyanaz.

Egyébként ez a módszer nem tesz hozzá lényegesen több időt a tömörítéshez, de szebb lesz a kép.
k s

#187 Felhasználó inaktív   Pietro 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 04. 16. 12:09

Yogibear!
Helyretetted a dolgokat a a kepatmeretezessel kapcsolatban.
OK, OK.

#188 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 16. 15:31

"Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576."

Minden bt848/878 es egyeb capture chip tudja ezt a felbontast, de ez nem jelenti azt, hogy a tuner is at tudja ezt adni.

Az meg teny, hogy a 384x288 csunya monitoron. Persze hogy az. De nem tudom minek a 704-720-768x576, ha VALOJABAN, EFFEKTIVE nincs tobb 400 kulonallo sor a rogzitett 576-ban. Erre mondtam, hogy lathato kulonbseg szinte nincs is a 480x360 es az 576x768 kozotti capture kozott, foleg nem TV-n.

Persze ez csak egy tanacs, tapasztalat, otlet volt, nem szentiras, nyilvan masoknak mas a preferenciaja.

BYe: Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#189 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 16. 20:05

idézet:
Ezt írta KZKZKZ:

Én úgy vettem ki a Chipből, hogy azért kell kétszeresére felnagyítani, mert akkor szebben tömörít (több képpont alapján számol). Persze ezt lehet, hogy nem a 704x576-ra írták, de a módszer ugyanaz.

Egyébként ez a módszer nem tesz hozzá lényegesen több időt a tömörítéshez, de szebb lesz a kép.
[/quote]

Igazad van, szebben tömörit, de ez csak azokra a felvételekre igaz, amelyek nem interlace-esek, vagyis csak minden második sor van rögzitve (352x288 és alatta). Hiszen itt már eleve hiányzik a képinformáció fele (minden második sor).
Ha interlace-es a felvétel (mondjuk 640x480), ott megvan minden sor, nem veszett el képinformáció. Tehát ott nincs értelme a feldolgozás alatt nö
velni a méretet.
És akkor egy idézet:

Chip 2001.04. 136. oldal 'Zajban utazunk'
"A videofelvételen is érdemes alkalmaznunk a szabályt: a VHS-kép felbontása nem haladja meg a digitalizálókártyákon népszerű 352x288-as vagy 384x288-as képméretet, mégis - ha lehetőségünk van rá - érdemes ezek kétszeresében felvenni. A feldolgozás során ebben a mondjuk 768x576-os felbontásban dolgozunk, majd utolsó lépésben, a végleges tömöritést megelőzően (gyakorlatilag közben) méretezhetjük át a képet negyedakkorára, vagyis 384x288-asra. Szebb, tisztább képet kapunk, mintha végig 384x288-ban dolgoztunk volna -igaz, erősebb gép, nagyobb merevlemez kell hozzá."
És végül mégegy:

Chip 2001.02 94.oldal 'Kamera indul!'
"Egyes digitalizálókártyák felajánlanak egy kompromisszumot, a teljes magasságú, de félszélességű váltottsoros felvételt, például 384x576-os méretben. Ezt a felvételt utólag egy vágószoftverben átméretezhetjük 384x288-asra úgy, hogy a képminőség jobb legyen, mintha csak az eredeti felezett félképet használtuk volna."

Hát itt a vége, fuss el véle :) :)

Hali: Yogibear

#190 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 16. 20:23

idézet:
Ezt írta Krinyo:
"Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576."

Minden bt848/878 es egyeb capture chip tudja ezt a felbontast, de ez nem jelenti azt, hogy a tuner is at tudja ezt adni.

Az meg teny, hogy a 384x288 csunya monitoron. Persze hogy az. De nem tudom minek a 704-720-768x576, ha VALOJABAN, EFFEKTIVE nincs tobb 400 kulonallo sor a rogzitett 576-ban. Erre mondtam, hogy lathato kulonbseg szinte nincs is a 480x360 es az 576x768 kozotti capture kozott, foleg nem TV-n.

Persze ez csak egy tanacs, tapasztalat, otlet volt, nem szentiras, nyilvan masoknak mas a preferenciaja.

BYe: Krinyo
[/quote]

Hát szvsz a tuner át tudja adni, valószinű (irod is), hogy a bt-chipek is tudják ( az Asus DC-n Chrontel van :) ).
A gond inkább az szokott lenni (legalábbis régebben), hogy megjeleniteni nem tudták a monitoron, a rögzitéssel egyidőben. Na de a mai gyors vga-k és vincsik idején... :)
Pl. ezért volt (van?) az, hogy némely tunerkártyák, csak preview módban tudnak rögziteni 352x288 méret felett, overlay-ben nem. Viszont overlay-ben szépen lehet velük tv-zni.
No és pl. az Asus DC felvételében megvan effektive, az 576 "különálló" sor. Meg még sok kártyáéban. Nem tudom a 400-at honnan találtad, de épp az a lényeg, mint az előző irásomban is idéztem, hogy minden sor rögzitve legyen, még akkor is, ha vizszintesen kisebb a méret (352x576), mert ez jobb képet eredményez.
Az viszont lehet, hogy látható különbség nincs az általad emlitett capture-felbontásokban, de lesz, ha utána feldolgozod mondjuk mpegbe, vagy akár divxbe. Szvsz.
Hali: YOGIBEAR

#191 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 16. 20:27

idézet:
Ezt írta Dj.Kakukk:

Legjobb tudomásom szerint ebben a részben 'fut' a hang, a képkocka-számláló, a TXT, meg a jóistentudja, mi még...
E miatt van a francia-Secam -nél az, hogy a kép felső részén 'rohangáló' fehér pont-szerűségek vannak. (Ép eszű videó utálja eme szín-normát - de ez OFF.)
[/quote]

Csakhogy ma meglegyen a harmadik irásom is (törzsgárdára hajtok :D :D )
Én is igy tudom, ha "összehúzod" a tv-nél a képet (ehhez meg kell bontani :D ), akkor a kép tetején, ott "futkosnak" a jelek. :)

Ja és bárki is volt, köszi!!!
Négycsillagos lettem. :) :)

[ 2002. április 16.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]

Elküldve: 2002. 04. 17. 05:23

idézet:
Ezt írta yogibear:

Csakhogy ma meglegyen a harmadik irásom is (törzsgárdára hajtok :D :D )
[...]
Ja és bárki is volt, köszi!!!
Négycsillagos lettem. :) :)

[ 2002. április 16.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Én már nem tudok többet adni, de ha ér valamit a szóbani KCS, nesze !!! :D :p :D

#193 Felhasználó inaktív   Magush 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 04. 17. 14:00

Sziasztok!

Esz a kukac: OLEE vett már valamit???

Mindenkinek bocsi, hogy nem követtem az eseményeket, de szemügyileg nemigen voltam tuti az utóbbi időben.
:( Úgy látom Kakukk és Yogi spiccen vannak, mostmár én is nekifogok izomból a diginek. Napi 2-3 órát már enged a doki monitor elé. Egyébként megnéztem a DivX 5 -öt, és az összes AVi szösszenet egyszín szürkén jött, a hang OK! Úgyhogy 3.11!

"A világon különböző dolgok különféleképpen vannak!"

Elküldve: 2002. 04. 17. 16:46

idézet:
Ezt írta Magush:
Sziasztok!

Mindenkinek bocsi, hogy nem követtem az eseményeket, de szemügyileg nemigen voltam tuti az utóbbi időben.
:( Úgy látom Kakukk és Yogi spiccen vannak, mostmár én is nekifogok izomból a diginek. Napi 2-3 órát már enged a doki monitor elé. Egyébként megnéztem a DivX 5 -öt, és az összes AVi szösszenet egyszín szürkén jött, a hang OK! Úgyhogy 3.11!

[/quote]

Szia Magi ! :D

A viccet félretéve : a digihez - sajnos - szem kell, úgyhogy ne nagyon tégy 'ellene', mert - nem most, 10 - 20 év múlva - nagyon fogod bánni. :mad:

Sikeres és tökéletes gyógyulást kívánva maradok tisztelettel :

Dj.Kakukk (Gábor)

#195 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 17. 19:22

idézet:
Ezt írta Magush:
Sziasztok!

[/quote]

Hali!
Csatlakozom Dj. Kakukkhoz!
Mielőbbi gyógyulást.! És inkább ne digizz, ne monitorozz, amig nem jössz teljesen rendbe. A szem nem játék!!!
Üvegszemmel meg már mindegy, hogy milyen a kodek. :D :D
Úgyhogy pihi, mig minden nem tökéletes szemileg!
Amúgy meg szemesnek áll a világ. :D :D

Elküldve: 2002. 04. 17. 19:23

OFF.

Palik Laci után szabadon :

De hol van YogiBear, hol van YogiBear ???
Itt jön YogiBear...

ON.

Bocs... :D :D :D

Magi !
Olee - legjobb tudomásom szerint még nem vett semmit, de azon van... ;)
Lehet, tán Philipset vesz, az tűnik számára a legjobb ár/teljesítményűnek.
Én maradnék a Sony -nál, nálam bejött, bár nem épp a legolcsóbb...

#197 Felhasználó inaktív   yogibear 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 17. 19:24

idézet:
Ezt írta Dj.Kakukk:

Én már nem tudok többet adni, de ha ér valamit a szóbani KCS, nesze !!! :D :p :D
[/quote]

Köszi, a virtuális KCS-t.
Én is adok neked egyet!
Mert megérdemled. :D :D

Elküldve: 2002. 04. 17. 20:38

YogiBear !
Itt [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=15&t=001288"]https://www.hwsw.hu/...c&f=15&t=001288[/url] írod, hogy az Asus saját codecjével 5 -ös fokozaton 3-4*2 giga.
Nos, ezzel vitatkoznék, mert jó néhány hónapja (fél éve ?) ment az R@L Klubon a 'Féktelenül - Speed' című film (Sandra Bullock rulez !), és ezen kipróbáltam 5 -össel : kb. 700 mega=14-15 perc volt nálam, szal kb. 6 giga (3*2), idáig stimmel, csakhogy nem 1.5, hanem kb. 2 órás filmnél.
Az meg azért mindjárt jobban hangzik... :p

#199 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 17. 22:35

idézet:
Ezt írta Magush:
[/quote]

Egy Pinnacle Studio PCTV Pro Tuner kártyát. Ezzel sajnos a a TV + Felvétel egyszerre nem megy. Vagy a saját progijával nézem a TV-t/Teletextet/Radio-t, vagy felrakok egy wdm drivert, és akkor valami egyébbel (Power VCR II 3.0) lehet időzített felvenni is, viszont mono, és no teletext, no rádió. Ebből egyedül a mono hanggal nem tudok megbékélni, a stereo adások monoban nagyon sisteregnek. :( Különben most már szinte csak a PC-n nézem a TV-t, munka közben megy a Viva+. Állítólag hamarosan lesz 5.0 driver a Pinnacle-nál, de már január óta ígérgetik (ebben lesz Scheduler, vagyis időzített felvevő is). A távirányító egyenlőre nem megy a mobilhoz használt infraport miatt. :(

Vettem egy TV-outos kártyát is ennek hatására, úgyhogy valószínűleg oda-vissza kapcsolatot fogok csinálni a VHS video és a PC között.

Kipróbáltam egy rakat editáló progit. Azt már látom, hogy vágni legjobb az Ulead MediaStudio Pro, trialt is le lehet tölteni. Ja, elvileg a Pinnalce-höz kellett volna lennie Studio 7 szerkesztőnek, de ilyet nem találtam a CD-n. Vagy külön CD-n kellett volna lennie? Mert az sem volt.

CD író már van, nem ezért vettem, de erre is jó lesz (Teac 24x).

A video még nincs megvéve. Valószínűleg Hifi stereo alaptípus lesz 50k környékén. A Sony/Philips/Pana szervízeket körbejártam, azt mondták, hogy minden Hifi stereo videoban ugyanaz a mechanika van, és mindenhol arra biztattak, hogy minnél kevesebb pénzt fektessek bele. Szerintük több pénzt egyedül egy S-VHS-ET felvevőre lenne érdemes kiadni (ez normál kazira vesz fel S-VHS minőségben, szinte minden újabb Pana/Philips/JVC), de ez már 100k körül van.

Tapelist/SmartSearch/TapeLiberary annyira körülményesen használható, hogy már idegesítő. Egyetelen előnye, hogy rögtön odatekeri a szalagot a kezdéshez, és kiírja percre, hogy mennyi idő van hátra. Erra azért nem adnék ki 20k-t.

Mivel a tévénk Philips, ezért gondolkodom egy Philipsen, mivel így ugyanaz a távirányító jó mindkettőhöz. DJ.Kakukk kollégája ajánlotta az Aiwa-t, de erről bővebb infóm nincs. Boltok közül a Murányi szimpatikus, mivel 3 év garit adnak, és nem a világ végén nagy multi, ahogy írtátok. De náluk 50k körüli áron egyedül Aiwa és Samsung van, méghozzá 45k-ért. A jövő hónapot most úgyis meg várnám, mivel alacsony az eklézsia a tuner+vga kártya miatt.

#200 Felhasználó inaktív   olee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 04. 17. 22:41

Ja, és mérgelődöm, hogy havi 3000-et eltesz ez a nyamvadt EMKTV Kft. a kábel előfizetésre, és olyan zajos a jel, még az AM Micron is szebb volt a vétel még anno. Kis alamuszi módon amikor beszerelték, még csak 900 Ft-ot kértek érte, és szépen lassan feltornászták gátlástalan 3000-re. Viszont gyenge a jel, és még internetezni sem lehet.
Használ valaki AM-Microt mostanában? Milyen programok vannak? Milyen a vételi minőség? Mennyibe kerül?

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.