idézet:
Ezt írta eszpe:
Kifejtenéd hogy ennek mi értelme van? :confused:![]()
eszpe[/quote]
Én is hozzá akartam szólni, hogy minek meg3szorozni a kódolási időt, dehát...:confused:
[ 2002. április 15.: Dj.Kakukk szerkesztette a hozzászólást ]
PC-t videomagnóként használnám... lehet? ... mi kell hozzá?
Elküldve: 2002. 04. 15. 17:09
Elküldve: 2002. 04. 15. 20:01
idézet:
Ezt írta KZKZKZ:
704X576-ban még egy celeron 566@850-essel is ment az AsusLive képdobás nélkül a saját ASV2-es kodekkel.
Ezt kell használni, és utána betömöríteni a VirtualDubbal v. a NanDubbal mondjuk DivX-be.
A túlmintavételezés miatt is jó 704X576-ban felvenni, mert ha kisebbet csinálsz is belőle (352x288 mondjuk), akkor is jobb lesz a kép, mint ha rögtön ebbe vetted volna fel, és tömörítetted volna be.
Sőt a filtereknél (Virtualdub) is először át kell méretezni a duplájára, és utána vissza. Valamelyik Chip magazinban volt erről szó.[/quote]
Nos az első két bekezdést elfogadom, igy van. A harmadikkal pedig a helyzet a következő:
Előbb olvasd el a Chipet, aztán irj. Amiről Te irtál, az a valóságban arról szólt, hogy egy példakénti 640x480-ban felvett filmet a feldolgozás során miként lehet leméretezni, a képarányok megtartásával.
Példa: eredeti 640x480, ebből legyen 408x280.
Első módszer: 'resize' 408 és 280 'bilinear'.
Második módszer: 'resize' 816x560 'precise bicubic' és '2:1 reduction'.
Ez a cikkből való idézet. Forrás: Chip magazin 2001.07. 114.oldal.
Amúgy gondolj bele: a tv 625 sor felbontású. 704x576-os felvételnél tehát majdnem minden (576) sort rögzitesz. Ezt minek kell megduplázni?? Attól nem lesz jobb a végső kép.
Amúgy meg annyi valóban volt, hogy HA 352x288-ban vagyis csak minden második sort rögzitve veszel fel, AKKOR nem árt, ha felméretezed a képet a duplájára (704x576), szűröd, majd a végén "felezed" (valójában negyedeled) vissza.
Attól viszont igen, amit a 2. bekezdésben irtál. Az OK.
Hali. YOGIBEAR
[ 2002. április 15.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]
A WC-KEFÉT UGYANÚGY KELL HASZNÁLNI MINT OTTHON!
alatta kisbetűs kézzelírott szöveg:
A hátsó fogaknál előre-hátra, az elsőknél le-fel?
Elküldve: 2002. 04. 15. 20:21
idézet:
Ezt írta Krinyo:
Egyebkent miert akartok 768x576-ban rogziteni? Szerintem 480x360 boven eleg (ez majdnem SVHS sorfelbontas, az kb 400, a sima VHS 250-280 korul van). A tuner ennel ugyis kevesebb sort tud tobbnyire.
Ezt pedig 3-4000 Kbit/s-ban, hanggal (44/16/mono vagy sztereo) elviszi egy 700-as Duron realtime DivX 5-be, amibol kesobb lehet csinalni kisebbet, es a 4 GB file-meretbe (FAT32) belefer 2 ora. Szal megszakitas nelkul fel lehet venni egy atlagos filmet.
Utana csak at kell tomoriteni egy CD-re, es rulz.
MJPEG-ben mar ez a felbontas is iszonyatosan nagy file, es raadasul annyival nem is jobb. Sokat kiserleteztem, ez tunik optimalis megoldasnak.
Mindez iuVCR-rel persze.
Bye: Krinyo[/quote]
Hali.
Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576.
Na most a 768x576 az full-tv, 720x576 pedig full dvd-pal.
Maradva a 768x576-nál, a tv 625 sorából és a 4:3 képarányból kiszámolva 833.33x625 lenne a teljes mérete a képnek, ebből természetesen levág a tv minden oldalról, igy a látható képnek a 768x576 felel meg.
Azt, hogy miért jobb nagyobb méretben felvenni és leméretezni, Kzkzkz hozzászólása 2. bekezdésében jól leirta.
Amúgy meg néztél Te 352x288-as méretű filmet 640x480-as felbontás felett? Szörnyű.
No és miért ne legyenek igényeink?![]()
Már persze, ha van hozzá gép?
![]()
Elküldve: 2002. 04. 15. 20:28
idézet:
Ezt írta yogibear:
Hali.
Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576.
Na most a 768x576 az full-tv, 720x576 pedig full dvd-pal.
Maradva a 768x576-nál, a tv 625 sorából és a 4:3 képarányból kiszámolva 833.33x625 lenne a teljes mérete a képnek, ebből természetesen levág a tv minden oldalról, igy a látható képnek a 768x576 felel meg.[/quote]
Legjobb tudomásom szerint ebben a részben 'fut' a hang, a képkocka-számláló, a TXT, meg a jóistentudja, mi még...
E miatt van a francia-Secam -nél az, hogy a kép felső részén 'rohangáló' fehér pont-szerűségek vannak. (Ép eszű videó utálja eme szín-normát - de ez OFF.)
Elküldve: 2002. 04. 16. 06:53
idézet:
Ezt írta yogibear:
Nos az első két bekezdést elfogadom, igy van. A harmadikkal pedig a helyzet a következő:
Előbb olvasd el a Chipet, aztán irj. Amiről Te irtál, az a valóságban arról szólt, hogy egy példakénti 640x480-ban felvett filmet a feldolgozás során miként lehet leméretezni, a képarányok megtartásával.
Példa: eredeti 640x480, ebből legyen 408x280.
Első módszer: 'resize' 408 és 280 'bilinear'.
Második módszer: 'resize' 816x560 'precise bicubic' és '2:1 reduction'.
Ez a cikkből való idézet. Forrás: Chip magazin 2001.07. 114.oldal.
Amúgy gondolj bele: a tv 625 sor felbontású. 704x576-os felvételnél tehát majdnem minden (576) sort rögzitesz. Ezt minek kell megduplázni?? Attól nem lesz jobb a végső kép.
Amúgy meg annyi valóban volt, hogy HA 352x288-ban vagyis csak minden második sort rögzitve veszel fel, AKKOR nem árt, ha felméretezed a képet a duplájára (704x576), szűröd, majd a végén "felezed" (valójában negyedeled) vissza.
Attól viszont igen, amit a 2. bekezdésben irtál. Az OK.
Hali. YOGIBEAR
[ 2002. április 15.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Én úgy vettem ki a Chipből, hogy azért kell kétszeresére felnagyítani, mert akkor szebben tömörít (több képpont alapján számol). Persze ezt lehet, hogy nem a 704x576-ra írták, de a módszer ugyanaz.
Egyébként ez a módszer nem tesz hozzá lényegesen több időt a tömörítéshez, de szebb lesz a kép.
Elküldve: 2002. 04. 16. 12:09
Helyretetted a dolgokat a a kepatmeretezessel kapcsolatban.
OK, OK.
Elküldve: 2002. 04. 16. 15:31
Minden bt848/878 es egyeb capture chip tudja ezt a felbontast, de ez nem jelenti azt, hogy a tuner is at tudja ezt adni.
Az meg teny, hogy a 384x288 csunya monitoron. Persze hogy az. De nem tudom minek a 704-720-768x576, ha VALOJABAN, EFFEKTIVE nincs tobb 400 kulonallo sor a rogzitett 576-ban. Erre mondtam, hogy lathato kulonbseg szinte nincs is a 480x360 es az 576x768 kozotti capture kozott, foleg nem TV-n.
Persze ez csak egy tanacs, tapasztalat, otlet volt, nem szentiras, nyilvan masoknak mas a preferenciaja.
BYe: Krinyo
Elküldve: 2002. 04. 16. 20:05
idézet:
Ezt írta KZKZKZ:
Én úgy vettem ki a Chipből, hogy azért kell kétszeresére felnagyítani, mert akkor szebben tömörít (több képpont alapján számol). Persze ezt lehet, hogy nem a 704x576-ra írták, de a módszer ugyanaz.
Egyébként ez a módszer nem tesz hozzá lényegesen több időt a tömörítéshez, de szebb lesz a kép.[/quote]
Igazad van, szebben tömörit, de ez csak azokra a felvételekre igaz, amelyek nem interlace-esek, vagyis csak minden második sor van rögzitve (352x288 és alatta). Hiszen itt már eleve hiányzik a képinformáció fele (minden második sor).
Ha interlace-es a felvétel (mondjuk 640x480), ott megvan minden sor, nem veszett el képinformáció. Tehát ott nincs értelme a feldolgozás alatt nö
velni a méretet.
És akkor egy idézet:
Chip 2001.04. 136. oldal 'Zajban utazunk'
"A videofelvételen is érdemes alkalmaznunk a szabályt: a VHS-kép felbontása nem haladja meg a digitalizálókártyákon népszerű 352x288-as vagy 384x288-as képméretet, mégis - ha lehetőségünk van rá - érdemes ezek kétszeresében felvenni. A feldolgozás során ebben a mondjuk 768x576-os felbontásban dolgozunk, majd utolsó lépésben, a végleges tömöritést megelőzően (gyakorlatilag közben) méretezhetjük át a képet negyedakkorára, vagyis 384x288-asra. Szebb, tisztább képet kapunk, mintha végig 384x288-ban dolgoztunk volna -igaz, erősebb gép, nagyobb merevlemez kell hozzá."
És végül mégegy:
Chip 2001.02 94.oldal 'Kamera indul!'
"Egyes digitalizálókártyák felajánlanak egy kompromisszumot, a teljes magasságú, de félszélességű váltottsoros felvételt, például 384x576-os méretben. Ezt a felvételt utólag egy vágószoftverben átméretezhetjük 384x288-asra úgy, hogy a képminőség jobb legyen, mintha csak az eredeti felezett félképet használtuk volna."
Hát itt a vége, fuss el véle![]()
Hali: Yogibear
Elküldve: 2002. 04. 16. 20:23
idézet:
Ezt írta Krinyo:
"Hát a tunerek egy része lehet, hogy kevesebb sort tud, de nem mind. Asus Deluxe Combo max felvételi mérete: 704x576."
Minden bt848/878 es egyeb capture chip tudja ezt a felbontast, de ez nem jelenti azt, hogy a tuner is at tudja ezt adni.
Az meg teny, hogy a 384x288 csunya monitoron. Persze hogy az. De nem tudom minek a 704-720-768x576, ha VALOJABAN, EFFEKTIVE nincs tobb 400 kulonallo sor a rogzitett 576-ban. Erre mondtam, hogy lathato kulonbseg szinte nincs is a 480x360 es az 576x768 kozotti capture kozott, foleg nem TV-n.
Persze ez csak egy tanacs, tapasztalat, otlet volt, nem szentiras, nyilvan masoknak mas a preferenciaja.
BYe: Krinyo[/quote]
Hát szvsz a tuner át tudja adni, valószinű (irod is), hogy a bt-chipek is tudják ( az Asus DC-n Chrontel van).
A gond inkább az szokott lenni (legalábbis régebben), hogy megjeleniteni nem tudták a monitoron, a rögzitéssel egyidőben. Na de a mai gyors vga-k és vincsik idején...
Pl. ezért volt (van?) az, hogy némely tunerkártyák, csak preview módban tudnak rögziteni 352x288 méret felett, overlay-ben nem. Viszont overlay-ben szépen lehet velük tv-zni.
No és pl. az Asus DC felvételében megvan effektive, az 576 "különálló" sor. Meg még sok kártyáéban. Nem tudom a 400-at honnan találtad, de épp az a lényeg, mint az előző irásomban is idéztem, hogy minden sor rögzitve legyen, még akkor is, ha vizszintesen kisebb a méret (352x576), mert ez jobb képet eredményez.
Az viszont lehet, hogy látható különbség nincs az általad emlitett capture-felbontásokban, de lesz, ha utána feldolgozod mondjuk mpegbe, vagy akár divxbe. Szvsz.
Hali: YOGIBEAR
Elküldve: 2002. 04. 16. 20:27
idézet:
Ezt írta Dj.Kakukk:
Legjobb tudomásom szerint ebben a részben 'fut' a hang, a képkocka-számláló, a TXT, meg a jóistentudja, mi még...
E miatt van a francia-Secam -nél az, hogy a kép felső részén 'rohangáló' fehér pont-szerűségek vannak. (Ép eszű videó utálja eme szín-normát - de ez OFF.)[/quote]
Csakhogy ma meglegyen a harmadik irásom is (törzsgárdára hajtok![]()
)
Én is igy tudom, ha "összehúzod" a tv-nél a képet (ehhez meg kell bontani), akkor a kép tetején, ott "futkosnak" a jelek.
Ja és bárki is volt, köszi!!!
Négycsillagos lettem.![]()
[ 2002. április 16.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 04. 17. 05:23
idézet:
Ezt írta yogibear:
Csakhogy ma meglegyen a harmadik irásom is (törzsgárdára hajtok![]()
)
[...]
Ja és bárki is volt, köszi!!!
Négycsillagos lettem.![]()
[ 2002. április 16.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Én már nem tudok többet adni, de ha ér valamit a szóbani KCS, nesze !!!![]()
![]()
![]()
Elküldve: 2002. 04. 17. 14:00
Esz a kukac: OLEE vett már valamit???
Mindenkinek bocsi, hogy nem követtem az eseményeket, de szemügyileg nemigen voltam tuti az utóbbi időben.

"A világon különböző dolgok különféleképpen vannak!"
Elküldve: 2002. 04. 17. 16:46
idézet:
Ezt írta Magush:
Sziasztok!
Mindenkinek bocsi, hogy nem követtem az eseményeket, de szemügyileg nemigen voltam tuti az utóbbi időben.
Úgy látom Kakukk és Yogi spiccen vannak, mostmár én is nekifogok izomból a diginek. Napi 2-3 órát már enged a doki monitor elé. Egyébként megnéztem a DivX 5 -öt, és az összes AVi szösszenet egyszín szürkén jött, a hang OK! Úgyhogy 3.11!
"A világon különböző dolgok különféleképpen vannak!"[/quote]
Szia Magi !
A viccet félretéve : a digihez - sajnos - szem kell, úgyhogy ne nagyon tégy 'ellene', mert - nem most, 10 - 20 év múlva - nagyon fogod bánni.
Sikeres és tökéletes gyógyulást kívánva maradok tisztelettel :
Dj.Kakukk (Gábor)
Elküldve: 2002. 04. 17. 19:22
idézet:
Ezt írta Magush:
Sziasztok!
Úgy látom Kakukk és Yogi spiccen vannak, mostmár én is nekifogok izomból a diginek. Napi 2-3 órát már enged a doki monitor elé. Egyébként megnéztem a DivX 5 -öt, és az összes AVi szösszenet egyszín szürkén jött, a hang OK! Úgyhogy 3.11!
"A világon különböző dolgok különféleképpen vannak!"[/quote]
Hali!
Csatlakozom Dj. Kakukkhoz!
Mielőbbi gyógyulást.! És inkább ne digizz, ne monitorozz, amig nem jössz teljesen rendbe. A szem nem játék!!!
Üvegszemmel meg már mindegy, hogy milyen a kodek.![]()
![]()
Úgyhogy pihi, mig minden nem tökéletes szemileg!
Amúgy meg szemesnek áll a világ.![]()
![]()
Elküldve: 2002. 04. 17. 19:23
Palik Laci után szabadon :
De hol van YogiBear, hol van YogiBear ???
Itt jön YogiBear...
ON.
Bocs...

Magi !
Olee - legjobb tudomásom szerint még nem vett semmit, de azon van...

Lehet, tán Philipset vesz, az tűnik számára a legjobb ár/teljesítményűnek.
Én maradnék a Sony -nál, nálam bejött, bár nem épp a legolcsóbb...
Elküldve: 2002. 04. 17. 19:24
idézet:
Ezt írta Dj.Kakukk:
Én már nem tudok többet adni, de ha ér valamit a szóbani KCS, nesze !!!![]()
![]()
[/quote]
Köszi, a virtuális KCS-t.
Én is adok neked egyet!
Mert megérdemled.![]()
![]()
Elküldve: 2002. 04. 17. 20:38
Itt [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=15&t=001288"]https://www.hwsw.hu/...c&f=15&t=001288[/url] írod, hogy az Asus saját codecjével 5 -ös fokozaton 3-4*2 giga.
Nos, ezzel vitatkoznék, mert jó néhány hónapja (fél éve ?) ment az R@L Klubon a 'Féktelenül - Speed' című film (Sandra Bullock rulez !), és ezen kipróbáltam 5 -össel : kb. 700 mega=14-15 perc volt nálam, szal kb. 6 giga (3*2), idáig stimmel, csakhogy nem 1.5, hanem kb. 2 órás filmnél.
Az meg azért mindjárt jobban hangzik...

Elküldve: 2002. 04. 17. 22:35
idézet:
Ezt írta Magush:
[/quote]
Egy Pinnacle Studio PCTV Pro Tuner kártyát. Ezzel sajnos a a TV + Felvétel egyszerre nem megy. Vagy a saját progijával nézem a TV-t/Teletextet/Radio-t, vagy felrakok egy wdm drivert, és akkor valami egyébbel (Power VCR II 3.0) lehet időzített felvenni is, viszont mono, és no teletext, no rádió. Ebből egyedül a mono hanggal nem tudok megbékélni, a stereo adások monoban nagyon sisteregnek.Különben most már szinte csak a PC-n nézem a TV-t, munka közben megy a Viva+. Állítólag hamarosan lesz 5.0 driver a Pinnacle-nál, de már január óta ígérgetik (ebben lesz Scheduler, vagyis időzített felvevő is). A távirányító egyenlőre nem megy a mobilhoz használt infraport miatt.
Vettem egy TV-outos kártyát is ennek hatására, úgyhogy valószínűleg oda-vissza kapcsolatot fogok csinálni a VHS video és a PC között.
Kipróbáltam egy rakat editáló progit. Azt már látom, hogy vágni legjobb az Ulead MediaStudio Pro, trialt is le lehet tölteni. Ja, elvileg a Pinnalce-höz kellett volna lennie Studio 7 szerkesztőnek, de ilyet nem találtam a CD-n. Vagy külön CD-n kellett volna lennie? Mert az sem volt.
CD író már van, nem ezért vettem, de erre is jó lesz (Teac 24x).
A video még nincs megvéve. Valószínűleg Hifi stereo alaptípus lesz 50k környékén. A Sony/Philips/Pana szervízeket körbejártam, azt mondták, hogy minden Hifi stereo videoban ugyanaz a mechanika van, és mindenhol arra biztattak, hogy minnél kevesebb pénzt fektessek bele. Szerintük több pénzt egyedül egy S-VHS-ET felvevőre lenne érdemes kiadni (ez normál kazira vesz fel S-VHS minőségben, szinte minden újabb Pana/Philips/JVC), de ez már 100k körül van.
Tapelist/SmartSearch/TapeLiberary annyira körülményesen használható, hogy már idegesítő. Egyetelen előnye, hogy rögtön odatekeri a szalagot a kezdéshez, és kiírja percre, hogy mennyi idő van hátra. Erra azért nem adnék ki 20k-t.
Mivel a tévénk Philips, ezért gondolkodom egy Philipsen, mivel így ugyanaz a távirányító jó mindkettőhöz. DJ.Kakukk kollégája ajánlotta az Aiwa-t, de erről bővebb infóm nincs. Boltok közül a Murányi szimpatikus, mivel 3 év garit adnak, és nem a világ végén nagy multi, ahogy írtátok. De náluk 50k körüli áron egyedül Aiwa és Samsung van, méghozzá 45k-ért. A jövő hónapot most úgyis meg várnám, mivel alacsony az eklézsia a tuner+vga kártya miatt.
Elküldve: 2002. 04. 17. 22:41
Használ valaki AM-Microt mostanában? Milyen programok vannak? Milyen a vételi minőség? Mennyibe kerül?