Idézet: cibuu - Dátum: 2007. dec. 28., péntek - 19:10
.
.
Egy 5.1 es szettben vagy egy 5.1 szett összállításában gondolkodom:)(mivel pénz még nincs:)
.
.
.
Olyan hangfal, hogy legjobb nincsen. Ez fontos. Mindegyik máshogy színezi a hangot, meg kell hallgatni. Sajnos ez a legnehezebb dolog, elmagyarázni egy hangszóró hangját.
Nagyon fontos!!! Nem szabad úgy venni hangszórókat, hogy "a Magnat jó, a Wharfedale jó", akkor ebből négyet és majd még később egy mélynyomót. Mindenképpen hallgasd meg.
Nekem van egy Yamaha (jó régi) erősítőm, ami elég kemény mélyeket és érces magasakat ad. Nem annyira, mint mondjuk egy Technics, de sokaknak ez már túl kemény. Mivel egy felsőbb-közép kategóriás készülék, ezért az akkori kínálatban (2001-es talán) ez már nem volt olyan kemény, mint az alsóbbak. Egy akkori Harman-Kardon már kevésbé lett volna kemény hangzású. Egy Denon pedig nagyon szép lágy hangzást ad. Vagyis nem annyira színez, source direct módban pedig szinte nem is.
A hangfalaim Quadral márkájúak, azokból is a Caerul sorozat. Ezek elég durva mélyeket adnak, a közép tartomány (természetes hangok, ének, beszéd, akusztikus zene [tehát, amikor hangszeren ember játszik]) nem annyira szép, mint egy jobb hangfalon. De mozira ideális, mert nem is kell hozzá mélynyomó. A rock és metál zenét kedvelem nagyon, erre ideális. Ha jazz vagy vokálos zenét kedvelnék, akkor nem ilyet vettem volna.
Ha pesti vagy, akkor érdemes elmenni valami hifi boltba, ahol segítenek meghallgatásokkal. Én a S*tsystem-ben voltam még régen, ott lehetett saját zenét hallgatni többféle hangfalon egymás után. Érezni lehetett a különbséget. De érdemes előre bejelentkezni, mert ha másnak demóznak, akkor várni kell.
Egyébként ha a 100-130e HUF körüli összeg elviselhetetlenül nagy anyagi terheket róna rád, akkor inkább a számítógépes készletek között nézelődj, mert úgy értelmezem, hogy neked az 5.1-es hangzásra van szükséged. Mivel a Genius készlete egy rendkívül jó ár/érték aránnyal rendelkező termék, ezért valószínűleg jól fogsz járni vele. A lélek megnyugtatása érdekében jó lenne persze meghallgatni valahol. Sajnos erre a legjobb helyet nem tudom megmondani, de a többiek biztos okosabbak nálam.
Ha mégis az erősítő és hangszórók dolog tetszik, akkor elsőre ne vegyél 5.1-et. Sokkal jobb lesz a végeredmény (és persze sajnos sokkal több pénz is), ha veszel egy normális erősítőt (tudjon DD és DTS kódolást), hozzá két frontot. Ezek lehetnek nagyobbak, akkor zene esetén annál szebb eredményt kapsz. Aztán vehetsz egy centert. Ebből érdemes jót, mert mozi közben ezen jön minden szinte, a két front és a hátsók csak effekteznek. És később vennél hátra kettő kisebb dobozt, ami lenne a térhang gyakorlatilag. Ha pedig úgy érzed, hogy a mélyek nem elégítik ki az ízlésedet, akkor lehet egy komolyabb mélynyomót is venni. De társasházban vagy lakásban ez általában kivívja a szomszédok haragját. Ez sajnos sokkal, de sokkal több pénzt emészt fel, mint a 35e HUF-os értékhatárod, tehát ilyenbe csak akkor vágj bele, ha már van saját kereseted és asszony/gyerek/család tolerálja a borsos kiadást. Előre szólok, hogy ha elkap a gépszíj, akkor egy vagyont is el tudsz költeni, tehát érdemes jól megfontolni a lépést.
Olvass sokat a fórumon, járj meghallgatni készleteket. De ha gyorsan kell megfizethető és jó készlet, akkor vegyél csoda "Géniusz" 5.1-es készletet. Itt a fórumon már-már rajongói tábora van. És hogy ne csak bort igyak és vizet prédikáljak: én karácsonyra öcsémtől egy ilyen készletet kaptam. Elköltöztem otthonról és kellett a géphez valami igényes és jó ár/érték arányú 2.0-ás készlet. Ahol élek, ott nem forgalmazzák, így innen viszem ki.
Üdv!

Súgó
A téma zárva.