HWSW Informatikai Kerekasztal: Routert kell vennem, de milyet, és hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Routert kell vennem, de milyet, és hol?

#761 Felhasználó inaktív   vikatit 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 20. 12:38

Idézet: nutvalk - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 13:18

1. Attól függ mire akarod használni. (írd le mire kell)

A szokásos: Adott egy lokális hálózat, switch-en keresztül vannak összekötve a gépek. Közös ADSL modemen érik el az internetet - dinamikus IP címmel -, a switch és az ADSL modem közé kellene router _és_ tűzfal. A "mezei" routerekben is már van tűzfal funkció, miért jobb akkor egy ennél sokkal drágább külön tűzfal?

#762 Felhasználó inaktív   Netszaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 14:07

Idézet: vikatit - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 10:30

Sziasztok,

Mint kérdéseimből is látszikk, még kezdő vagyok, de hát én pont itt kezdenék. Tehát:

- Mennyiben jobb a tűzfalként árult szerkezet, mint a router? Pl. ZyWALL 2 <==> Zyxel 334?

- Megtehetem-e, hogy egy router - mondjuk Zyxel 334 - két LAN portjába egy-egy switch-et dugok, s ilyenkor a külön switch-eken levő gépek is fogják-e látni egymást? Az ok, hogy nálunk néhány gép közt gigabites hálózatra lenne szükség, a többinél nem, s mindegyik számára szeretnénk elérhetővé tenni az Internetet.

Más a koncepció: a P334 egy router bizonyos tűzfal funkciókkal - ami mellesleg igen jól sikerült -, a Zywall alapvetően egy tűzfal, melynek WAN portja tud PPoE-t is, azaz ADSL routerként is lehet használni. Sokkal részletesebben lehet a tűzfal részét konfigurálgatni, és VPN kapcsolatoknál lesz baromira nem mindegy, hogy melyiket választod (pl. a Zywall2 tud VPN kapcsolatot felépíteni DDNS segítségével mindkét oldalról, P334-gyel ez nem megy csak az egyik irányból).

#763 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 20. 14:24

hi, van egy problemam megint a zyxel 324el..

80 as portot szeretnem beforwardolni, az admin feluletet atraktam 8080-ra.

sua servernel megcsnaltam start port endport 80 belso ipt beirtam, megsem forwardolja be. otlet?
Per Aspera Ad Astra

#764 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 16:17

Idézet: Sumi - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 13:24

hi, van egy problemam megint a zyxel 324el..

80 as portot szeretnem beforwardolni, az admin feluletet atraktam 8080-ra.

sua servernel megcsnaltam start port endport 80 belso ipt beirtam, megsem forwardolja be. otlet?

Előtte elérted kívülről a 80-as porton?
Próbáld meg visszaállítani a 80-as portra a mendzsmentet,
beállítani a WEB access-t LAN only-ra, forwardolt a 80-as portot a 324 LAN
IP-jére. Ha most kívülről eléred a 80-as porton a menedzsmentet akkor a 324
jól működik, ott van a gond amit el akarsz érni.
Ha nem működik akkor a 324-ben van a gond.

#765 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 16:20

Idézet: vikatit - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 11:38

A szokásos: Adott egy lokális hálózat, switch-en keresztül vannak összekötve a gépek. Közös ADSL modemen érik el az internetet - dinamikus IP címmel -, a switch és az ADSL modem közé kellene router _és_ tűzfal. A "mezei" routerekben is már van tűzfal funkció, miért jobb akkor egy ennél sokkal drágább külön tűzfal?

Plusz a logolás is sokkal részletesebb, a forgalomról, támadásokról, hozzáférés
tiltásokról.
Sokkal könnyebben tudsz például a Zywall-nál hibát keresni ha valamit be akarsz engedni
a hálózatba csak nem tudod, hogy melyik portot kell megnyitni.
Vagy valami nem műkődik, és nem tudod hol akad el.

#766 Felhasználó inaktív   nutvalk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 20. 22:48

Idézet: Netszaki - Dátum: 2005. ápr. 19., kedd - 14:04

No akkor vegyük előlről. A nagyobb Zyxel eszközökben full bandwidth management van, én ezeken nőttem fel :) Ezekben csak a lite verzió, de egy kis trükközéssel majdnem olyan jól lehet ezeket is menedzselni. A Zywall-okban tényleg 7 - 0-7, azaz valójában 8 - priority szint van, ebben az eszközben tényleg csak 3 :(, bár szerintem ez is elég. A sávszélességet IP cím és subnet mask alapján osztja el az alhálózatokra, illetve ha a maszk-nak trükkösen a 255.255.255.255-öt adjuk meg, akkor IP címre is tudunk korlátozni. Alkalmazásszintű korlátozás alatt maga a Zyxel is a portokat érti, de meg is ad alapból néhány ilyet (HTTP,FTP, VoIP, stb.), a többit meg oldja meg az ember fia maga - mondjuk ehhez két oldalon át ismerteti a leírás az ismertebb alkalmazások és szolgáltatások által használt portokat.
Néhány szó a sávszélesség felosztásáról: az eszköz az általunk megadott prioritások alapján osztja fel a rendelkezésre álló sávszélességet oly módon, hogy ha van elég, akkor mindenki megkapja a garantált értéket, az azon felül maradó részt pedig prioritási sorrendben osztja ki. Most jön a vaszizdasz: ha ezek a prioritási értékek (Low, Mid, High) megegyeznek az egyes csoportoknál, akkor az eszköz már egyenlően osztja szét az adatokat. Így lehet kihozni a fairness-based-hez hasonló elosztást a priority-based eszközből.

Köszi szépen a válaszodat. Abban reménykedtem, hogy ebben a routerben is benne van http://l7-filter.sourceforge.net/ (a WRT54G tudja az Alchemyvel) :)

#767 Felhasználó inaktív   Sumi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 11:43

Idézet: gyugyuka - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 17:17

Előtte elérted kívülről a 80-as porton?
Próbáld meg visszaállítani a 80-as portra a mendzsmentet,
beállítani a WEB access-t LAN only-ra, forwardolt a 80-as portot a 324 LAN
IP-jére. Ha most kívülről eléred a 80-as porton a menedzsmentet akkor a 324
jól működik, ott van a gond amit el akarsz érni.
Ha nem működik akkor a 324-ben van a gond.

kozben rajottem, hogy a hiba az en agyamban:)

tehat, ha kivulrol nezem jo.. viszont ha lan-rol nezem, de a kulso cime alapjan, akkor nem:)
Per Aspera Ad Astra

#768 Felhasználó inaktív   leon76 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 21. 21:02

Sziasztok!

Első 10 oldalt végig olvastam, de nem találtam hasonló problémát. Vettem egy Netgear RP614-es routert. Van egy D-Link360T DSL modemem, ami tökéletesen működik. Megpróbáltam bekonfigurálni a Router-t minden teljesen OK volt felismerte az Internet kapcsolatot (a Router nélkül), szépen összedugtam a modemet a routerrel, a routert a géppel, haladtam tovább a beállításokkal, és mindig ott kötök ki, hogy a Routeren keresztül nem jön létre az internetkapcsolat. Szinte mindent kipróbáltam, a kábeleket kicseréltem stb. Kb 6 próbálkozás után ott tartok, hogy kivágom az egészet az ablakon. A neten találtam ugyanerről a problámáról hozzászólásokat, de megoldást nem. Ha nem találok megoldást akkor visszaviszem az üzletbe, tényleg milyet vegyek helyette?
Előre is köszi

#769 Felhasználó inaktív   nutvalk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 21:18

Idézet: leon76 - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 22:02

Sziasztok!

Első 10 oldalt végig olvastam, de nem találtam hasonló problémát. Vettem egy Netgear RP614-es routert. Van egy D-Link360T DSL modemem, ami tökéletesen működik. Megpróbáltam bekonfigurálni a Router-t minden teljesen OK volt felismerte az Internet kapcsolatot (a Router nélkül), szépen összedugtam a modemet a routerrel, a routert a géppel, haladtam tovább a beállításokkal, és mindig ott kötök ki, hogy a Routeren keresztül nem jön létre az internetkapcsolat. Szinte mindent kipróbáltam, a kábeleket kicseréltem stb. Kb 6 próbálkozás után ott tartok, hogy kivágom az egészet az ablakon. A neten találtam ugyanerről a problámáról hozzászólásokat, de megoldást nem. Ha nem találok megoldást akkor visszaviszem az üzletbe, tényleg milyet vegyek helyette?
Előre is köszi

Lehet, hogy nem jól értem, de szerintem te a windózos internetkapcsolatot (pppoe) akarod a routeren át létrehozni. És azt nem úgy kell! Állítsd be a routereden az ADSL szolgáltatódtól kapott felhasználónevet (pistike@szolgaltato.hu) és jelszó, és a géppel utána nem kell már kapcsolódni..

#770 Felhasználó inaktív   leon76 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 21. 22:28

Idézet: nutvalk - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 22:18

Lehet, hogy nem jól értem, de szerintem te a windózos internetkapcsolatot (pppoe) akarod a routeren át létrehozni. És azt nem úgy kell! Állítsd be a routereden az ADSL szolgáltatódtól kapott felhasználónevet (pistike@szolgaltato.hu) és jelszó, és a géppel utána nem kell már kapcsolódni..

A routernek van egy setup CD-je és aszerint csináltam. Az világos hogy a router csatlakozik majd, én sem  a géppel akarok, elvileg a modem be van konfigurálva az csatlakozik tökéletesen (router nélkül). Próbáltam direkt a routeren belőni a felhasználónevet meg jelszót, de nem működött így sem. Lehet hogy a modemmel van gond ott ppoe-es kapcsolat van belőve, van többféle ppoa, bridge...

#771 Felhasználó inaktív   pike.killer 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 21. 22:38

Idézet: leon76 - Dátum: 2005. ápr. 21., csütörtök - 23:28

A routernek van egy setup CD-je és aszerint csináltam. Az világos hogy a router csatlakozik majd, én sem  a géppel akarok, elvileg a modem be van konfigurálva az csatlakozik tökéletesen (router nélkül). Próbáltam direkt a routeren belőni a felhasználónevet meg jelszót, de nem működött így sem. Lehet hogy a modemmel van gond ott ppoe-es kapcsolat van belőve, van többféle ppoa, bridge...

A routerben kell a ppoe  kapcsolatot allitani. ha ott megadtad a felhaszanloi nevet meg jelszot akkor csatlakoznia kell. Ha nem akkor a status vagy valami hasonlo nevre hallgat ott nezd meg, hogy felcsatizott-e a router, ha nem akkor meg a hibauzit, hogy mit ir ki. Akkor tobbet tudunk segiteni. Persze csak akkor ha mindent a leirasnak megfeleloen vegeztel el.

:offtopic:
Ezt nagy alltalanosgban mondom, ha valami gyorsan kell akkor azet meg fizetni kell. Ha meg nem szeretsz fizetni akkor vard ki a sord.
:offtopic:

#772 Felhasználó inaktív   leon76 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 04. 25. 18:08

Köszönöm a válaszokat, a probléma megoldódott, a modem beállításával voltak a gondok. Tökéletesen működi a Netgear routerem

#773 Felhasználó inaktív   Mephistó11 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 27. 21:02

Idézet: Netszaki - Dátum: 2005. ápr. 19., kedd - 14:04

No akkor vegyük előlről. A nagyobb Zyxel eszközökben full bandwidth management van, én ezeken nőttem fel :) Ezekben csak a lite verzió, de egy kis trükközéssel majdnem olyan jól lehet ezeket is menedzselni. A Zywall-okban tényleg 7 - 0-7, azaz valójában 8 - priority szint van, ebben az eszközben tényleg csak 3 :(, bár szerintem ez is elég. A sávszélességet IP cím és subnet mask alapján osztja el az alhálózatokra, illetve ha a maszk-nak trükkösen a 255.255.255.255-öt adjuk meg, akkor IP címre is tudunk korlátozni. Alkalmazásszintű korlátozás alatt maga a Zyxel is a portokat érti, de meg is ad alapból néhány ilyet (HTTP,FTP, VoIP, stb.), a többit meg oldja meg az ember fia maga - mondjuk ehhez két oldalon át ismerteti a leírás az ismertebb alkalmazások és szolgáltatások által használt portokat.
Néhány szó a sávszélesség felosztásáról: az eszköz az általunk megadott prioritások alapján osztja fel a rendelkezésre álló sávszélességet oly módon, hogy ha van elég, akkor mindenki megkapja a garantált értéket, az azon felül maradó részt pedig prioritási sorrendben osztja ki. Most jön a vaszizdasz: ha ezek a prioritási értékek (Low, Mid, High) megegyeznek az egyes csoportoknál, akkor az eszköz már egyenlően osztja szét az adatokat. Így lehet kihozni a fairness-based-hez hasonló elosztást a priority-based eszközből.

hello

ha jól vettem ki az előbbiekből, akkor a Prestige 334W routerről van szó.
Nekem sávszél korlátra kéne meg hát router funkcióra.
az a kérdésem ha be van állítva sávszél korlát az a w-lan hálózatra vonatkozik csak vagy a lan hálózatra is? ja és ha a hálózatba lévő gépek egymásközt teljes "sebességgel" komunikálnak, vagy itt is a korlátozottal?
A rádiós részéről tudsz valamit? tuningolható? mert kb 5-6Km -re kéne ellőni / parabolával persze./
és még valami vajon a linksys WAP11-ekkel komunikál vajon?
mit értettél azon hogy:
"de egy kis trükközéssel majdnem olyan jól lehet ezeket is menedzselni"

#774 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 08:42

az a kérdésem ha be van állítva sávszél korlát az a w-lan hálózatra vonatkozik csak vagy a lan hálózatra is?

A WLAN-ra is.

a hálózatba lévő gépek egymásközt teljes "sebességgel" komunikálnak, vagy itt is a korlátozottal?

teljes sebességgel

A rádiós részéről tudsz valamit? tuningolható? mert kb 5-6Km -re kéne ellőni / parabolával persze./

Az antennája nem levehető, csak úgy tudod megoldani, hogy a mini PCI-ra közvetlenül csatlakozol egy U.FL-RPSMA pigtail (I-PEX) kábellel.

vajon a linksys WAP11-ekkel komunikál vajon?

Igen.

#775 Felhasználó inaktív   Netszaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 11:39

Idézet: gyugyuka - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 7:42

az a kérdésem ha be van állítva sávszél korlát az a w-lan hálózatra vonatkozik csak vagy a lan hálózatra is?

A WLAN-ra is.

a hálózatba lévő gépek egymásközt teljes "sebességgel" komunikálnak, vagy itt is a korlátozottal?

teljes sebességgel

Az antennája nem levehető, csak úgy tudod megoldani, hogy a mini PCI-ra közvetlenül csatlakozol egy U.FL-RPSMA pigtail (I-PEX) kábellel.

Igen.

Magam sem fogalmazhattam volna szebben :) Annyit azért még hozzátennék, hogy szükség esetén LAN-LAN sávszélességkorlátozást is lehet alkalmazni (pontosabban szólva a routerből kilépő adatfolyamot tudod szabályozni függetlenül annak forrásától).

#776 Felhasználó inaktív   uboat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 12:13

Idézet: gyugyuka - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 8:42

A WLAN-ra is.

teljes sebességgel

Igen.

Veszel egy soho routert  amit tudja a bandwidth managmant-en és ip/mask alapján korlátozod a sávszélt vagy beraksz egy gépet linux rá vagy microtik!
A pénz nem bűzlik persze ha nem mosásnak vetik alá!

#777 Felhasználó inaktív   AiRLAC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 12:46

Idézet: uboat - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 13:13

Veszel egy soho routert  amit tudja a bandwidth managmant-en és ip/mask alapján korlátozod a sávszélt vagy beraksz egy gépet linux rá vagy microtik!

?? Te most kinek és mire válaszoltál?  :think:
Sose vitatkozz idiótákkal. Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal.

#778 Felhasználó inaktív   Mephistó11 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 14:29

Idézet: gyugyuka - Dátum: 2005. ápr. 28., csütörtök - 9:42

A WLAN-ra is.

teljes sebességgel

Igen.

Köszi teljesen "kielégítő" volt a válaszod.
Ezek szerint a w-lan része mini PCI -os kártyával megy? és ez birni fogja a külső antennát?
Elfelejtettem kérdezni a korlátozást IP címre tudja csak vagy mondjuk MACadresre is?

#779 Felhasználó inaktív   gyugyuka 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 28. 15:34

Persze. Majdnem minden cuccban az van.
Ha körültekintően jársz el, még egy villámvédő patront is rakj a kábelbe.

Csak IP címre.

#780 Felhasználó inaktív   Mephistó11 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 05. 01. 19:53

Idézet: nutvalk - Dátum: 2005. ápr. 20., szerda - 23:48

Köszi szépen a válaszodat. Abban reménykedtem, hogy ebben a routerben is benne van http://l7-filter.sourceforge.net/ (a WRT54G tudja az Alchemyvel) :)

hello
megtaláltad a Zyxel334W- ben a korlátozás funkciót? mer a doksiában nem találtam erre utaló leírást.
és ha megveszem és nem megy tö...kön bököm magam.
NETSZAKI ezt irta: nem tom mire gondolt talán "upgradére" ?
""Ezekben csak a lite verzió, de egy kis trükközéssel majdnem olyan jól lehet ezeket is menedzselni""
nem tom mire gondolt talán "upgradére" ?

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.