Üdv!
Bocs előre, lehet, hogy kicsit hosszú lesz a post, és floodolom a topicot a sirámaimmal.
Egy olyan problémával fordulok a közösség felé, amivel már vagy két hete szenvedek. Adott egy bizonyos intézmény 13 vadiúj számítógéppel, két külön emeleten (földszint és alagsor). Előzőleg felmértük a helyszínt egy 11 Mbites Linksys AP-vel és egy laptoppal, úgy nézett ki, hogy mindenhol elfogadható a jelerősség netmegosztáshoz, és két csomóponttal megoldható, hogy mindkét szint lefedett legyen.
Be is ruháztunk a 13 54 mbit-es SMC hálókártyára (azért épp SMC, mert eddig mindenkitől csak jót hallottam róla), egy szintén 54 mbites SMC routerre (2804WBR EU v2), a földszintre meg egy Linksys WAP54G access pointra (olcsónak és elégségesnek tűnt).
Na, itt rögtön rájöttem, hogy nem jártam eléggé körül a problémát, merthogy ugye a két cucc közé kéne egy bridge. Az SMC router firmware frissítés után szert tett egy olyan tulajdonságra, hogy képes repeaterként működni, és bridge funkciót ellátni, amennyiben a szemközti oldalon is van egy hasonló funkciót betöltő cucc, és egymásnak meg van adva a MAC-Adressük. Szóval az első kérdés a tisztelt expertekhez: elvileg annak úgy működnie kell, ha a földszintre is veszek egy olyan AP-t, amit ilyen repeater üzemmódra lehet állítani, és összekötöm patch-kábellel a WAP54G-vel? Repeater üzemmódban is képes ellátni egy AP funkcióit? (ellentétben a Linksys-szel, ami ugye vagy bridge, vagy AP.) Továbbá: tudja esetleg valaki, hogy milyen cuccok ismerik ezt a repeater üzemmódot?
De sajnos ez csak a kisebbik bajom. Az SMC routernek ugyanis finoman szólva is érdekes dolgai vannak. Amíg nem hajtottam rajta végre firmware frissítést, kb. 5 másodpercenként resetelte önmagát, mikor össze volt kötve a kábelmodemmel. (Simán bevillant rajta a 4 LAN lámpa is, ami normális reset esetén is szokott.) Firmware frissítés ezt megoldotta, viszont most meg elérhetetlenné válik a webes konfigurációs felület, amint összekötöm a routert a modemmel. Plusz, a net kb. 30 másodpercig használható, aztán úgy 30 másodpercig nem. A hálózat ilyenkor nem szakad, a jelerősség stabil, a router reagál a pingre, net viszont nincs. Ha a modemet simán egy gépre kötöm, a net stabil. Tudja valaki, vajon mi az ördög okozhatja ezt? Már a sikítófrász és az idegösszeroppanás kerülget. :confused: