HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN

#2861 Felhasználó inaktív   mip 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 07. 22:37

Idézet: Michael - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 8:12

Lehet, de ha mar van egy olyan kerites amin at kell masznod, hogy le tudd szedni az almat lehet hogy keresni fogsz egy olyan helyet amit nem vesz korbe kerites. HA mar mindenkeppen almat akarsz enni. Persze a kerites is abszolvalhato, csak az a kerdes megeri e vele foglalkozni. Ha viszont nincs semmi akkor ne is csodalkozz rajta, hogy lelopjak az almad. Aurum neked mi vedi a halozatot? Azt ird le ide amivel segiteni tudsz, mert abbol ok is en is tanulhatunk. Jelenlegi korulmenyek kozott WPA nal erosebb titkositast nem tudnak az APk, tudtommal
Ezt en is irhattam volna hogy halottnak a csok (a WEPnel, WPA kicsit erosebb).

Lehet, de azon a kerítésen a kertésznek is átt kell másznia, méghozzá locsolókannával a kezében oda, vissza. Bármilyen titkosítást használsz az a sebesség és megbízhatóság rovására megy. Nem a wireless részét kell védeni a hálónak, hanem a vezetékes szakaszt. A wirelessnek örülj, ha megy, utána tegyél jó tűzfalat, stb.
Szvsz.
www.kevenet.hu

#2862 Felhasználó inaktív   WolfSK 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 22:49

Idézet: Simi121 - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 18:20

Köszi szépen! Közben átolvastam a forumot itt és a Ph-is. Sajnos az a probléma, hogy a központi Ap-t nálam kellenne elhelyezni, de én pont középen vagyok a faluba. Akkor mi lenne jobb vagy 1 Ap nálam rá egy 10 dBi-s körsugázó és Utp kábelel bele a gépembe vagy 2 db Ap hozzám mindegyikre egy szektorsugárzó amik ellentétes írányba nézznek összekötve Utp kábelel. Ilyenkor az egyik Ap Utp kábele mehet a gépembe? Hozzám jönne egy xmicro11g.

A másik kérdés, hogy a többi sráchoz nem-e lenne elég egy b-s Ap, mondjuk az Asus 330-a. Sajnos a g-s Ap dupla árban vannak. Szerintem játékra ez is elég lenne, nem?

Microcom BroadBand Router WiFi 11g: Estleg egy ilyet Ap helyett hozzám?

Köszike: Simi

Nálam b-n siklanak a játékok gond nélkül. Ott inkább a válaszidő (ping) a fontos. A +sávszél akkor jön jól, ha másoltok, streameltek egymás között. Vagy dumcsiztok játék közben. Egyébként szerintem ha nem túl nagy a távolság, akkor az 1AP+körsugárzó is elég.
Asus Workstation X58, i7 930, 4GB Corsair Dominator 1600Mhz, SSD Corsair X64, WD 1TB HDD, ATI 5770 1GB, Corsair VX450, Coolermaster Mystique 632

#2863 Felhasználó inaktív   tjsz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 07. 22:55

Sziasztok!

Mindkét cég szeretne Net hozzáférést kiépíteni a lakhelyemen. A kérdésem az lenne, hogy Ti melyiket ajánlanátok és melyiket nem ? (indoklást is kérnék)

Az is felmerült bennem, hogy mennyire lenne bonyolult kiépíteni egy helyi LAN-t (wlan), amit valahogy csatlakoztatnánk a Net-re?
A településen van egy üres (!!!!) MATÁV torony + egy víztorony, ezeket bérelni is lehetne ............

Tehát:
1. Ehhez kellene külön céget alapítani vagy természetes személy is szolgáltathat?
2. Kell-e NHH engedély, ha igen, akkor mennyi idõ kell a HIF (NHH) engedélyekhez?
3. Mennyibe kerülne a teljes település lefedése?
4. Mennyiért lehet egy nagyobb szolgáltató gerincéhez csatlakozni?

stb. stb.

Minden infó érdekelne. Előre is köszönöm.

Szabi

#2864 Felhasználó inaktív   tjsz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 22:56

Mindkét cég: RLAN és Int-Air.Net

#2865 Felhasználó inaktív   Michael 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 07. 23:00

Idézet: mip - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 22:37

Lehet, de azon a kerítésen a kertésznek is átt kell másznia, méghozzá locsolókannával a kezében oda, vissza. Bármilyen titkosítást használsz az a sebesség és megbízhatóság rovására megy. Nem a wireless részét kell védeni a hálónak, hanem a vezetékes szakaszt. A wirelessnek örülj, ha megy, utána tegyél jó tűzfalat, stb.
Szvsz.

Kertesznek van kulcsa a kapuhoz :D
MIP, kicsit eltulzod a dolgot. A titkositas sajat tapasztalataim szerint nagyon kis merteku lassulast okoz a TCP  masolasi sebessegben, mondhatni elhanyagolhato. Ha jol tudom a WPA a "kisugarzott" adatok titkositasat hivatott megoldani, tehat ha valaki fulel es nem tudja a kulcsot nem fogja ertelmezni az informaciot. Ez egy internetszolgaltatonal teljesen mindegy.

#2866 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 06:09

Idézet: Michael - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 8:12

Lehet, de ha mar van egy olyan kerites amin at kell masznod, hogy le tudd szedni az almat lehet hogy keresni fogsz egy olyan helyet amit nem vesz korbe kerites. HA mar mindenkeppen almat akarsz enni. Persze a kerites is abszolvalhato, csak az a kerdes megeri e vele foglalkozni. Ha viszont nincs semmi akkor ne is csodalkozz rajta, hogy lelopjak az almad. Aurum neked mi vedi a halozatot? Azt ird le ide amivel segiteni tudsz, mert abbol ok is en is tanulhatunk. Jelenlegi korulmenyek kozott WPA nal erosebb titkositast nem tudnak az APk, tudtommal
Ezt en is irhattam volna hogy halottnak a csok (a WEPnel, WPA kicsit erosebb).

nekem? semmi.nem vagyok egy hekker alkat de a kornyeken levo osszes halot felnyomtam mar. wlan-on nincs vedelem ezt el kell fogadni. a vedelmet magasabb szinten kell megoldani pl ssh tuneling stb

persze a wep vagy a wpa az mezei emberek ellen ved, de azok nem lepnek be vedtelen halokra se, mert nem tudjak kideriteni a gateway cimeket, de meg az mukodo ip cimeket se.

de egy 15 eves suttyo leszedi a kismet-et meg par hozza tartozo elmes kiegeszitet os azt csinal amit akar. a mac szures sem megoldas, mivel kismet-el kinezed miylen mac-ek forognak es azt allitod be magadnak meg nyomsz egy kis + kakaot.

egyeduli vedelem talan a kimeno teljesitmeny leheto legkisebre korlatozasa.

#2867 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 06:13

Idézet: Csücsök - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 9:49

Sziasztok!

1 pár hete raktunk össze egy wireless hálót egy haverommal egy kisvárosban. Tökéletesen üzemel, pedig: kb. 600 m. van a 2 ház közt. Vettünk 1 AP-ot (X-MICRO-s, a 108 MB-es fajtából), egy PCI hálókártyát (szintén X-MICRO, szintén 108 MB), 2 antennát (MICRONET, nem körsugárzós, hanem irányított), és 2x10 m. "low loss" feliratú  :up: koax kábelt. Az ő antennája és az én antennám is a háztetőn van. Nem látják 1mást, de a háló tökéletesen műxik, jelerősség kiváló  :D.
2 kérdésem van:
1, Mi az a FIRMWARE??? (Sztem: router-be való BIOS/SOFTWARE (röhögjetek ki ha nem ez, de inkább megkérdezem, mint hülyén haljak meg!!!))
2, Namármost, tudtommal az a router amit vettem, az 1ben AP is, nem? Akkor miért írja ezt a gyártó a honlapján: do NOT use for Access Point??? :think:

Segítségeteket előre is köszönöm!!!

jo valaszas, nekem -20 fokban  is mukodot eredeti dobozaban a padlasterben.

1. a firmware a cucc mukodteto programja jelen esetben egy linux kernel HAL/atheros/madwifi meghajtokkal kiegeszitve.

2. az cucc ap _es_ router is egyben, volt olyan ember aki feltoltotte a router-es firmware-t egy szima ap-ra es azt meszunt mukodni. tehat a firmware-t ne hasznald csak ap verziohoz.

#2868 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 06:16

Idézet: WolfSK - Dátum: 2005. márc. 7., hétfő - 21:49

Nálam b-n siklanak a játékok gond nélkül. Ott inkább a válaszidő (ping) a fontos. A +sávszél akkor jön jól, ha másoltok, streameltek egymás között. Vagy dumcsiztok játék közben. Egyébként szerintem ha nem túl nagy a távolság, akkor az 1AP+körsugárzó is elég.

2 ap dupla sebesseg ha egyszerre vannak fenn 10-en akkor bizony minden +Mbps jol jon.

#2869 Felhasználó inaktív   tjsz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 08:09

WLan biztonság:

http://www.saveas.hu/sk.html?id=8

http://www.saveas.hu/sk.html?id=9

#2870 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 12:07

Idézet

jo valaszas, nekem -20 fokban  is mukodot eredeti dobozaban a padlasterben.

1. a firmware a cucc mukodteto programja jelen esetben egy linux kernel HAL/atheros/madwifi meghajtokkal kiegeszitve.

2. az cucc ap _es_ router is egyben, volt olyan ember aki feltoltotte a router-es firmware-t egy szima ap-ra es azt meszunt mukodni. tehat a firmware-t ne hasznald csak ap verziohoz.

Most akkor feltölthetem azt a FIRMWARE-t erre a router/acces point-ba: klikk.

Bocsi az érthetettlenségeskedésemért, de tutira akarok menni!!!

Szerkesztette: Csücsök 2005. 03. 08. 12:08 -kor

Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#2871 Felhasználó inaktív   thundermix 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 12:28

Idézet: tjsz - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 9:09

Drama!  :think:
thundermix

#2872 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 14:14

Idézet: Bao - Dátum: 2005. márc. 5., szombat - 0:07

Hi all!

Először is köszönet a mindenkinek aki segített megoldani a problémámat a WLAN-nal kapcsolatban.

Irajmon,Michael :respect:

Teljesen jó a cucc,mindenkinek nagy szeretettel ajánlom a WLAN-OK-at!! (U.S.Robotics termékeket is)
3gépet összelőttünk sikeresen még hétfőn mehetek a maradék gépekhez való cuccokért.

Tapasztalat azoknál a gépeknél amik Wireless csatlakoznak:

1.gép 60-70 méter Yagi M-15 + 3 méter kábel LINK/JEL 100/100% :)) (28-30Mbit/sec)

2.gép 300 méter Yagi M-19 + 11 méter kábel LINK/JEL 72/68%

Ez a Yagi nem lát rá közvetlen az Orion 19-s -re (belóg egy háztető)
Kérdés az ha odébbtesszük az Orion-t, hogy legyen full rálátás (még egy ág sem lóg be) és még a kábelből is tudunk vágni vagy másfél métert akkor elvileg emelkedik a LINK/Jel tényező?
Mennyit számit,hogy 72/68 vagy 100/100??

A hátralévő két gépnél tuti nem lesz probléma mert full a rálátás és a távolságok is kicsik (max.150m)

Abba kellene még segítség,hogy LAPTOP-ra szeretnék rákötni külső antennát, olyan PCMCIA kellene...
Milyen típust tudtok ajánlani?Ami g-s szabvány.Nem igazán találtam a neten.
Vagy sajna vennem kell 25ropiért egy USR Bridge-et.:(
Vagy veszek PCI-os wireless kártyát és valahonnan szedek egy használt alaplapot(full integrált minden,csak netre kell)+procit+memóriát (más van minden).
kérdés,hogy tudnék a legjobban járni?:)
Milyen gép elég ahhoz,hogy XP-t futtassak és netezzek??

Előre is köszi a segítséget.

ui: muszáj még egy szót ejtenem a WLAN-OK-ról és az ott ténykedő emberekről: lehet,hogy én járok "rossz" helyekre, de régen találkoztam más üzletekben ennyire segítőkész emberekkel,szóval köszönet érte.

Szia,
ha még nem döntöttél, akkor ajánlom várj egy napot; a USR cuccok árai vszínűleg lejjebb mennek, kb.10-20%-al.

#2873 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 14:22

Idézet: tjsz - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 8:09

konkrét adatok a budapesti wlanokról itt találhattok:

http://www.wlan-ok.hu/wardrive_map.php

#2874 Felhasználó inaktív   Simi121 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 16:09

Idézet: aurum - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 7:16

2 ap dupla sebesseg ha egyszerre vannak fenn 10-en akkor bizony minden +Mbps jol jon.

Hali Aurum! Egy 10 dbi-s körsugárzó mekkora távolságra elég, ha klienseknél biquad antennák lennének? Neked is valami hasonló van ugye? 1000 métert átvinne? Köszi!

#2875 Felhasználó inaktív   aurum 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 17:44

Idézet: Simi121 - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 15:09

Hali Aurum! Egy 10 dbi-s körsugárzó mekkora távolságra elég, ha klienseknél biquad antennák lennének? Neked is valami hasonló van ugye? 1000 métert átvinne? Köszi!

a korsugarzo meceras. a nagy nyeresegnek +a 360 foknak az az ara, hogy kicsi az antenna fuggoleges nyilasa. 5..15fok vagyis kb mint  a parabolanak. ha nem vizszintes vagy valami eltorzitja a teret akkor pl nem lesz vetel. ilyen kis tavon jo jelszintre csak a korsugarzoval azonos magassagban levo antennaval szamithatsz.

en csinaltam regebben egy collineart cc 60cm drtotbol tekertem, 7..8dB a nyeresege, masfel meteres rg58-al egy x-micro ra kotottem es fel a tetore. egy ipqa-al korbeszaladtam a kornyeket 10mWkimeno 13.5dB nyeresegu dupla biquad masfel meter rg58. a mert ertekeket megadtam a topikban valamikor nyaron. szal ha egy 15m szeles nyarfasor van az utban akkor is fog menni.

a chip-ek adatlapja szerint -70dBm kell a 18Mbps modulaciohoz ekkor 10..14Mbps tcp/ip erheto el. vegyuk a fadding-et 10dB-nek vagyis -60dB veteli jelkszint ell nektek. ez azt jelenti ha jo ido van akkor 18..23Mbps a masolasi sebesseg ha rossz akkor 10..14Mbps.

keress a neten egy "wlan link planner" nevu oldalt ott pontosan tudod meretezni a halozatodat a -60dBm-es veteli szinthez.

#2876 Felhasználó inaktív   Pelican 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 20:28

Előre is bocs, amiért alapvető dolgokat kérdezek, sajnos a topik eleje nem elérhető és máshol sem találok az alapokról szóló leírást.
Szóval van két gép, mindkettőben van wlan (is) de hiába állítgatjuk őket, egyik sem lát a vezetéknélküli hálózaton semmit. Mindkét gépen XP van, vezetékes hálózatokkal minden rendben megy, azt gondoltam, ehhez sem kell több ész...  :)
Szerk.: Ja, és sürgős, itt ülünk és várjuk az infót...

Szerkesztette: Pelican 2005. 03. 08. 20:29 -kor

#2877 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 20:35

Idézet: Pelican - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 20:28

Előre is bocs, amiért alapvető dolgokat kérdezek, sajnos a topik eleje nem elérhető és máshol sem találok az alapokról szóló leírást.
Szóval van két gép, mindkettőben van wlan (is) de hiába állítgatjuk őket, egyik sem lát a vezetéknélküli hálózaton semmit. Mindkét gépen XP van, vezetékes hálózatokkal minden rendben megy, azt gondoltam, ehhez sem kell több ész...  :)
Szerk.: Ja, és sürgős, itt ülünk és várjuk az infót...

milyen konfig, mi van a gépekben, mik az IP címek, milyenek az egyes kártyák beállítása?

#2878 Felhasználó inaktív   Pelican 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 20:43

Idézet: lrajmon - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 20:35

milyen konfig, mi van a gépekben, mik az IP címek, milyenek az egyes kártyák beállítása?

Miért az számít?  :)
Az egyik egy IBM ThinkPad R50e a másik MSI K8N Neo2 Platinum a hozzáadott 54G kártyával.
Mind a kettőn beállítottunk egyforma SSID-t ("valami"), Network Auth: Open, Data enc.: WEP,
network keyre először beírtunk valamit (egyformát), aztán az egyik gép kiírt valami 26 jegyű key-t, azt beírtuk a másiknak is, de így se látja egyik sem a másikat. IP címet nem kérdezett még sehol.

#2879 Felhasználó inaktív   Simi121 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 20:49

Idézet: aurum - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 18:44

a korsugarzo meceras. a nagy nyeresegnek +a 360 foknak az az ara, hogy kicsi az antenna fuggoleges nyilasa. 5..15fok vagyis kb mint  a parabolanak. ha nem vizszintes vagy valami eltorzitja a teret akkor pl nem lesz vetel. ilyen kis tavon jo jelszintre csak a korsugarzoval azonos magassagban levo antennaval szamithatsz.

en csinaltam regebben egy collineart cc 60cm drtotbol tekertem, 7..8dB a nyeresege, masfel meteres rg58-al egy x-micro ra kotottem es fel a tetore. egy ipqa-al korbeszaladtam a kornyeket 10mWkimeno 13.5dB nyeresegu dupla biquad masfel meter rg58. a mert ertekeket megadtam a topikban valamikor nyaron. szal ha egy 15m szeles nyarfasor van az utban akkor is fog menni.

a chip-ek adatlapja szerint -70dBm kell a 18Mbps modulaciohoz ekkor 10..14Mbps tcp/ip erheto el. vegyuk a fadding-et 10dB-nek vagyis -60dB veteli jelkszint ell nektek. ez azt jelenti ha jo ido van akkor 18..23Mbps a masolasi sebesseg ha rossz akkor 10..14Mbps.

keress a neten egy "wlan link planner" nevu oldalt ott pontosan tudod meretezni a halozatodat a -60dBm-es veteli szinthez.

Hali Aurum!
Körsugárzó. Egy ilyenre gondoltam. Ilyet tudnánk csinálni házilag is. Ha tudnánk kb egy magaságba rakni az antenákat akkor elég lenne? Nagyjábol egy magasságba vagyunk mind csak egy ház van magasabban viszont ő van tőlem 1000 méterre és 100méterrel magasabban.

#2880 Felhasználó inaktív   lrajmon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 08. 21:23

Idézet: Pelican - Dátum: 2005. márc. 8., kedd - 20:43

Miért az számít?  :)
Az egyik egy IBM ThinkPad R50e a másik MSI K8N Neo2 Platinum a hozzáadott 54G kártyával.
Mind a kettőn beállítottunk egyforma SSID-t ("valami"), Network Auth: Open, Data enc.: WEP,
network keyre először beírtunk valamit (egyformát), aztán az egyik gép kiírt valami 26 jegyű key-t, azt beírtuk a másiknak is, de így se látja egyik sem a másikat. IP címet nem kérdezett még sehol.

Igen, számít.... A Ti esetetekben vszínűleg az a probléma, hogy Ad-Hoc hálót kéne csinálni.... Először próbáld meg WEP és egyéb sallang nélkül, aztán lehet lassanként továbblépni.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó