idézet:
Ezt írta JJ:
Onnantól kéne,hogy van az adsl csati és az mibe megy bele.... :confused:
Azt gondolom,hogy két embernek kell 1-1db wlan kártya,csak az nem tiszta,hogy ahonnan leosztanánk oda mi kell.
Ne nevessetek ki légyszi,de ez a hálózatos rész valahogy kimaradt az életemből.
Köszi![/quote]
Nézd én totál láma vagyok soha mé csak nem is volt a kezembe wire less cucc és nonwireless vonalon se alkottam maradandot de mivel végigolvastam az egész wireless témát ezért eltudom mondani hogy más mit mondana neked aztán ha nagy hülyeséget mondok akkor majd ugy is valaki kijavit.
na szoval az addig tiszta hogy mind két kliensbe kell két hálokártya. Én legalábbis min 22mb/ seceset ajánlanék ha nem csak internet megosztásra kell hanem fájlmegosztásra is. Ugyanis vedd figyelembe hogy a gyári 11-22-54 mb/s full duplex modba tudja a kártya (emberek ebbe nem vagyok biztos ha hülyeséget mondok tessék javitani!!) de szóval annyi a lényeg hogy a dobozra irt számot simán leoszthatod 2-vel -és azt meg 8-al és akkor kapod az MB/s vagyis a megabyte /másodperces értéket ez 11Mb/s jelemzően 0.5MB/s- az is csak optimális körülmények között müködik. Ha jo a rálátás, nincsenek akadályok, a falak vastagsága-minősége (értem ezalatt tégla vasbeton...) stb stb mind megfelelő. Na meg aztán az egyszerű paraszti logika is azt diktálja hogy vegyünk minnél nagyobbat a lehetőségekhez képest hiszen akkor van miből csökkeni.
Valamint azt is figyelembe kell venni hogy a xx Mb/s nem konstansan tudják ezek a cuccok hanem a távolság növekedésével folyamatosan csökken. Ennek pontos paraméterei kártyánként változnak érdemes elolvasni a technikai leírásukat vagy a [url="http://"http://www.depo.hu"]depo[/url]-n a legtöbb terméknél már ezt automatikusan melléirják szoval érdemes utánna olvasni.
A gyártok amit én választanék linksys -akkor ha tutira megbizhato eszköz kell és a viszonylag drágább árfekvés nem probléma-
D-Link a wireles cuccok abitja!Néhányan esküsznek rá mig néhányan a sárbatiporják a márkát. Én egyik táborba se tartozom, szerintem nem egy rosz márka a d-link. Aztán persze ott van az smc márka is. Első körben én valoszinüleg egy smc 2835w-t fogok venni hacsak nagyon le nem beszélnek róla a forumon. 54 megabit/ sec. Metro áruházba netto 12!
[url="http://"http://www.smc-europe.com/english/products/wirel.html#"]Honlapja itt[/url] adoteljesítményét nem tudom aki tudja irja meg! Please. Ja és az is fontos hogy olyan kártyát válasz aminek cserélhető az antennája!!!
ugyanis neked szinte biztosan külső antenna kell majd mert anélkül még a legjobb w-cardok is kataszrofális jel minőséget produkálnak ilyen távolság mellet. És persze az adatátvitel is csak max 1Mb/s lenne már ha egyáltalán összetudnának kapcsolodni. Antennák:
Ajánlom [url="http://"http://www.antennashop.hu/termekek.html"]ezt a weblapot[/url] jo referencia a körülbeli árak meghatározásához. Én a kis Yagi-t ajánlom. Yagi 55cm, antenna teljesítmény 14 dBi, ár 9.240. Lehet hogy ez az ágyuval verébre de egyrészt 9e nem pénz másrészt bizonyos mértékig nem árt tulbiztosítani a rendszert ( köd , vihar egyéb zavaró jelek stb). Röviden ? ennyi!![]()
illetve nem: ahhoz hogy érdemi tanácsot tudjunk adni meg kellene határoznod hogy menyit szánsz rá max. illetve hogy milyen a rálátás illetve hogy hogy helyezkednek el a házak (jo lenne egy rajz is akár) illetve hogy hol van a dsl/kábeles net.
Vezetek nelkuli LAN
Elküldve: 2003. 11. 28. 20:20
Elküldve: 2003. 11. 28. 20:27
idézet:
Ezt írta mip:
tehát: hálózati alapismeretkből azért lehet könyvet találni. A 10-15 méternél hosszab informatikai könyvespolccal rendelkező nem pláza könyvesboltokat keresd.
A wireles hálózatokkal kapcsolatban pedig folyamatban van [/quote]
és ott olyan is van ami használhatoan az alapoktol leirja az egészet? és mondjuk nemvág földhöz az ára. Mert az olyan jó lenne. Aztán ha majd lesz idöd -ugy
is most itt a hétvége- akkor megtennéd hogy válaszolsz egy két kérdésemre még az első hozzászolásomból. Nem kell kiselőadás csak tényleg egykét szóban.
Köszönöm.
Elküldve: 2003. 11. 28. 20:36
Tényleg királyok vagytok srácok!!!!!
Ebből nagyjából már ki tudok indulni,legfeljebb majd kérdezek megint néhány baromságot
Jó hétvégét!
http://www.bulimania.hu
Elküldve: 2003. 11. 29. 10:29
idézet:
Ezt írta JJ:
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Tényleg királyok vagytok srácok!!!!!
Ebből nagyjából már ki tudok indulni,legfeljebb majd kérdezek megint néhány baromságot![]()
Jó hétvégét![/quote]
kühüm kcs?![]()
![]()
amugy ajánlom [url="http://"http://www.szabilinux.hu"]ezt[/url] az oldalt. a hálozati/ internet alapok könyvtárt mindenképp illetve a MIKROHULLÁM (WI-FI) témát. Hasznos Én most is ezt rágom.
Elküldve: 2003. 11. 29. 23:17
Amugy ez a hozzászólás felfoghato egyfajt *Upp* ként is.
szerk: igyekszem sokmindenre magamtól rájönni de vannak olyan müszaki paraméterke amiket nem tudom eldönteni hogy milyenek. Ebbe legalább segítsetek kérlek. Annak apropóján mondom ezt hogy. megtaláltam az smc2835w pcmcia kártya tulajdonságait. Nem tudom eldönteni hogy a paraméterek: prism gt chip set 17.5 dbm ado teljesítmény -65dbm érzékenység vajon jo e??? Azt is megtaláltam hogy, ennek cserélhető az antennája. Viszont az is érdekelne hogy ez hogy történik és menyire kompatibilis más külső antenna csatlakozókkal? :confused:
szerk2: McDouglas egy régebbi posztjában leirta a pontos külömbséget a hub/switch router témában... szóval már azt is tudom
[ 2003. november 30.: alonso123 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 30. 11:39
idézet:
Ezt írta alonso123:
kühüm kcs?![]()
![]()
...
[/quote]
Kühüm, kühüm. A kis önzetlen.![]()
Elküldve: 2003. 11. 30. 11:43
idézet:
Ezt írta alonso123:
...
Nem tudom eldönteni hogy a paraméterek: prism gt chip set 17.5 dbm ado teljesítmény -65dbm érzékenység vajon jo e??? Azt is megtaláltam hogy, ennek cserélhető az antennája. Viszont az is érdekelne hogy ez hogy történik és menyire kompatibilis más külső antenna csatlakozókkal?[/quote]
A 17.5 dbm nem a top (bár van gyengébb), keress egy dbm=>mW konv. táblát a neten, abból kiderül, hogy ez kb. 50-60mW. Egy pci/pcmcia kártya 18dbm felett érdekes. Az érzékenység pedig max. -80, de lehet kisebb is. A külső csatik terén a pci kártyák rpsma, a pcmcia kártyák mmcx csatival jönnek. Bár vannak gyártók (linksys, d-link) akik a pcmcia kártyákra nem hogy nem tesztnek csatit, de olyan furmányosan nyomják rá a nyákra az antennát, hogy képtelenség megfejelni.![]()
Elküldve: 2003. 11. 30. 13:53
idézet:
Ezt írta mip:
Az adsl modem rj45 csatijára egy crosslink kábellel ráteszed egy linksys befw11s4 (25) eszköz wan portját. Ez egy dsl router, amibe egy access-point van integrálva+1 4 portos switch. [/quote]
Szia, nekem az a kérdésem ennél olcsóbb megoldás létezne?
Ha igen akkor gondolom gond nélkül látni fogja egymást a két hálózat, ugye? Ez a router AP-ként is müködik -> max 255 felhasználós?
Röviden ennyi lenne a problémám...remélem írtok
MOst jutott eszembe mégegy megoldás: 2db kékfogas usb, mivel 100m-en bőven belül van...Csak azt nem tudom hogy ezek ugy viselkednek, mint a "normális" hálókártyák, tehát le tudom osztani rajta a netet vagy csak a gépemet böngészik vele? Ha leosztom akkor minden proxy támogatná, azaz nem kell hozzá speci progi?(ez lenne a legolcsóbb: 2* 7eFT)
[ 2003. november 30.: Derlie szerkesztette a hozzászólást ]
Aláírás
Elküldve: 2003. 11. 30. 17:58
idézet:
Ezt írta Derlie:
Szia, nekem az a kérdésem ennél olcsóbb megoldás létezne?
Ha igen akkor gondolom gond nélkül látni fogja egymást a két hálózat, ugye? Ez a router AP-ként is müködik -> max 255 felhasználós?
Röviden ennyi lenne a problémám...remélem írtok
MOst jutott eszembe mégegy megoldás: 2db kékfogas usb, mivel 100m-en bőven belül van...Csak azt nem tudom hogy ezek ugy viselkednek, mint a "normális" hálókártyák, tehát le tudom osztani rajta a netet vagy csak a gépemet böngészik vele? Ha leosztom akkor minden proxy támogatná, azaz nem kell hozzá speci progi?(ez lenne a legolcsóbb: 2* 7eFT)
[ 2003. november 30.: Derlie szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Az s4 nagyker ára 19+fa, ennyiért egy sima ap-t kapsz, nemhogy dsl router+ap+sw.
A kékfogat pedig tessenek már elfelejteni ilyen célra. Ez egy olyan rendszer, ami szobán belülre van kitalálva, ott működik is. Ott.
A kliensekhez igenis normális rádió kell. Az S4 ezt a rendszert tökéletesen ki tudja szolgáltni, lesz egy lan-od, aminek wireless és wired kliensei lesznek, és egy wan, amire azt kötsz rá amit akarsz (dsl, cable, mikro)
Elküldve: 2003. 11. 30. 19:04
idézet:
Ezt írta mip:
A 17.5 dbm nem a top (bár van gyengébb), keress egy dbm=>mW konv. táblát a neten, abból kiderül, hogy ez kb. 50-60mW. Egy pci/pcmcia kártya 18dbm felett érdekes. Az érzékenység pedig max. -80, de lehet kisebb is. A külső csatik terén a pci kártyák rpsma, a pcmcia kártyák mmcx csatival jönnek. Bár vannak gyártók (linksys, d-link) akik a pcmcia kártyákra nem hogy nem tesztnek csatit, de olyan furmányosan nyomják rá a nyákra az antennát, hogy képtelenség megfejelni.[/quote]
Köszi az infot. Ugydöntöttem hogy bár ez nem a legerősebb termék de szerintem az ára miatt kihagyhatatlan. -netto12e. Gondolj csak bele jo ha másfészer annyiért kapsz 54Mb/s kártyát.
Amugy döntöttem a linksys wrt54g fogom venni![]()
![]()
valószinüleg szerdán. Végre rendes hálozat lesz nem egy gagyi 4 portos edimax hub. ennyire kb akkor voltam besózva amikor a régi 300@504 cerkámat váltottam egy 650@93x p3-ra és ez még valamikor akkor volt amikor a 650 p3 60bruttoért adták.
ja viszont egy dolgot nem értek a "routerem" adoteljesítménye 15db a kis pcmcia kártya 17.5 akkor most hogy van ez? :confused: egy 15 dekás laptop cucc erősebb (erösebb antenája van) mint egy két antennás sokkal nagyobb eszköznek? vagy itt is van valami csel? Mint pl a teljesítmény felvételnél: p=u*i vagyis hiába alcsony a procikba menő áram feszültsége ha baromi erős az áramerőség...
[ 2003. november 30.: alonso123 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 11. 30. 19:31
Wifi Bridge et keresek, valami olcsobb megoldast.
Wet11 et lattam valami 22e koruli aron,
viszont van Mercury AP 18e ert, ami megy kliens modban.
Erdemes 4 ezerrel tobbet adni egy bridge ert?
bye
Elküldve: 2003. 11. 30. 21:14
idézet:
Ezt írta alonso123:
...
Amugy döntöttem a linksys wrt54g fogom venni![]()
![]()
valószinüleg szerdán. Végre rendes hálozat lesz nem egy gagyi 4 portos edimax hub.
...
ja viszont egy dolgot nem értek a "routerem" adoteljesítménye 15db a kis pcmcia kártya 17.5 akkor most hogy van ez?
...
[/quote]
- A wrtg54 ár/teljesítményben nyengébb az s4-nél. Ha pedig nem is teszel rá 54-es kártyát, akkor egyenesen pénzkidobás. A két eszköz között szolgáltatásban az 54g, illetve a dyndns kliens a különbség. Árban nem tudom hol tart a wrt54g, de az s4 árát már leírtam az előbb.
-A teljesítményekről: A pcmcia kártyák azért erősebbek általában, mert nem tudsz rá külső antennát tenni, ezért a rádiót kell megnyomni a gyártónak, ha használható terméket akar. A pci kártyáknál más a helyzet, de összességében elmondható, hogy a gyártók számítanak rá ( még a beltérre gyártott eszközöknél is), hogy te nagyobb nyereségű antennát teszel az ap-ra, mint a gyári. Ahol az ap-ban is rögzített antenna van, ott általában nagyobb (18-19dbm) teljesítmény is van.
Elküldve: 2003. 11. 30. 21:16
idézet:
Ezt írta rholas:
Hi
Wifi Bridge et keresek, valami olcsobb megoldast.
Wet11 et lattam valami 22e koruli aron,
viszont van Mercury AP 18e ert, ami megy kliens modban.
Erdemes 4 ezerrel tobbet adni egy bridge ert?
bye[/quote]
A wet11 80mw-os ,de newm szuper érzékeny. A mercury-t nem ismerem. A wet11 profi szoftverrel, és stabil kapcsolattal hálálja meg, ha őt választod, DE: sok benne a gyári hibás, ezért alaposan kell tesztelni mielőtt munkába állítod (2-5 nap folyamatos üzem, rendszeres átvitel). Talán segítettem.
Elküldve: 2003. 11. 30. 23:07
idézet:
Ezt írta mip:
A két eszköz között szolgáltatásban az 54g, illetve a dyndns kliens a különbség. Árban nem tudom hol tart a wrt54g, de az [/quote]
wrt54g-t 35 rugoert sikerult venni cirka egy honapja, kiskereskedesben.. nyilvan nagykerben valamennyivel olcsobban hozza lehet mar jutni.. en tokeletesen elegedett vagyok vele, bar igaz, h csak szobanyi keretek kozt hasznalom..
Elküldve: 2003. 12. 01. 10:08
idézet:
Ezt írta mip:
- A wrtg54 ár/teljesítményben nyengébb az s4-nél. Ha pedig nem is teszel rá 54-es kártyát, akkor egyenesen pénzkidobás. A két eszköz között szolgáltatásban az 54g, illetve a dyndns kliens a különbség. Árban nem tudom hol tart a wrt54g, de az s4 árát már leírtam az előbb.
-A teljesítményekről: A pcmcia kártyák azért erősebbek általában, mert nem tudsz rá külső antennát tenni, ezért a rádiót kell megnyomni a gyártónak, ha használható terméket akar. A pci kártyáknál más a helyzet, de összességében elmondható, hogy a gyártók számítanak rá ( még a beltérre gyártott eszközöknél is), hogy te nagyobb nyereségű antennát teszel az ap-ra, mint a gyári. Ahol az ap-ban is rögzített antenna van, ott általában nagyobb (18-19dbm) teljesítmény is van.[/quote]
wrt54g: Jelenleg 29.8 netto ez már nem olyan vészes és mivel 54es kártyát rakok rá ezért választottam ezt. Mivel lehet hogy ma elég a 11Mb/s de még sokáig szeretném ezt használni azért nem mind egy nekem hogy mit veszek. Nem beszélve arról hogy már van olcsó 54-es kártya a kliens oldalon. A korábban említett smc cucc.
Ezzel kapcsolatban egy kérdés: a prism gti jo chipsetnek számít?
Mi az a dyndns kliens?
mi a pontos neve ennek az s4 router-nek? Az s4 van lan port?
Milyen racionális megfontolás alapján nem választanád a
wrt54g-t?
Teljesítmény:
ennek a pcmcia kártyának az antennája cserélhető arra az esetre nagyon nem akarna menni. De szerintem ha 17.5 dbivel bizonytalan a hálozat akkor 19dbivel se lenne üzembiztos. ja és persze a router meg a kliens között csak 7-8m meg egy közepesebb fal lesz tehát szerintem gond nélkül kéne vinnie...
Hol és mennyiért lehet kapni belsö felhasználásra szánt antennát? az antenna shopba csak külső antennákat láttam.
Még valamit nem értek: az írod, hogy a pcmcia w lan kártyákra 18-19dbi antennát raknak na már most a nagy kültéri antennák tudnak 20-22dbi-t (25-30ezerért vagyis duplájáért mint az én 17.5dbi kártyám amibe azért más is van az antennánk kívül) amivel átlehet lőni sok kilométert akkor mért nem lehet egy sim pcmcia kártyával 400-500 métert átvinni? Hiszen csak 3 dbi külömbség van.
Elküldve: 2003. 12. 01. 10:43
Meg a hetvegen vettem egy dlink 520+-t es probaltam egy PI-es-be tenni (133 Mhz procis, szerverkent uzemelne) es LEFAGYASZTJA. Ma visszavittem a boltba es egy vmilyen AMD-s ASUS alaplapba betettek es gond nelkul MENT!??? Van vmilyen alaplap beallitas, emi ezekhez kell? Egyeb otlet? Kettovel is kiprobaltam, van amivel be se kapcsol, van ami boot soran fagy le (akar win98, akar linux)!
Es: bar ez inkabb szoftver tema: linux-al ment ez mar valakinek?
Legyszi segitsetek vmi otlettel a lefagyasra!
Koszi!
Elküldve: 2003. 12. 01. 11:09
2 ilyansorrendbe ajánlom: 1 pci hely cserélgetés (irq ütközés miatt) 2összekártya kivétele csak vga maradjon bent és persze a wlan.
3 windows ujrainstal
4 további kérdezösködés a forumon
Elküldve: 2003. 12. 01. 11:33
idézet:
Ezt írta golya23:
Sziasztok!
Meg a hetvegen vettem egy dlink 520+-t es probaltam egy PI-es-be tenni (133 Mhz procis, szerverkent uzemelne) es LEFAGYASZTJA. Ma visszavittem a boltba es egy vmilyen AMD-s ASUS alaplapba betettek es gond nelkul MENT!??? Van vmilyen alaplap beallitas, emi ezekhez kell? Egyeb otlet? Kettovel is kiprobaltam, van amivel be se kapcsol, van ami boot soran fagy le (akar win98, akar linux)!
Es: bar ez inkabb szoftver tema: linux-al ment ez mar valakinek?
Legyszi segitsetek vmi otlettel a lefagyasra!
Koszi![/quote]
Sima win 98 alatt hasonlo tapasztalat, 98SE alatt viszont nekem mukodik. Linux-ra itt a megoldas: [url="http://"http://www.hack.gr/users/panxer/wireless/"]driver[/url]
Elküldve: 2003. 12. 01. 12:05
idézet:
Ezt írta k0SZ:
Sima win 98 alatt hasonlo tapasztalat, 98SE alatt viszont nekem mukodik. Linux-ra itt a megoldas: [url="http://"http://www.hack.gr/users/panxer/wireless/"]driver[/url][/quote]
van már linux driver ehhez a kártyához? :confused: az jo (lenne)
k0SZ: tudod a megoldást az antennás kérdésemre?
Elküldve: 2003. 12. 01. 12:36
idézet:
Ezt írta alonso123:
k0SZ: tudod a megoldást az antennás kérdésemre?[/quote]
A picimaci karik antennaja mas karaktarisztikaju mint a kul/belteri antennake. A picimacinal a lenyeg, hogy egy viszonlag kis tavolsagon nagy teljesimennyel sugarozzon (kb 20-70 meter), a tavolsag novekedtevel pedig csokken ez az intenzitas. A csatlakoztathato antennaknal pedig az a cel, hogy nagyobb tavolsagba tortenjen a terjedes, nem a nyereseg az elsodleges szempontja.

Súgó
A téma zárva.