idézet:
Ezt írta mip:
Bocs, hogy nem jelentkeztem hamarabb, de QoS van, és egy csomó csomag megelőzött téged.
Tehát a probléma lerágott csont, tessék visszaolvasni. A javaslat a már sokszor leírtak mellett, hogy a desktop az ap vezetékes portjára kerüljön.[/quote]
Azt, hogy melyik cég termékét ajánlod, akkor nem is érdemes megkérdezni?Jelenleg 4 márka között hezitálok: Linksys, Netgear, D-link és a - viszonylag új - US Robotics. Elsődleges szempont a megbízhatóság és a maximális hatótávolság.
Lássuk mikorra jutok a QoS alapján a listád elejére?
Üdv, CyS
Vezetek nelkuli LAN
Elküldve: 2003. 12. 06. 20:23
Elküldve: 2003. 12. 06. 20:50
idézet:
Ezt írta CyS:
Azt, hogy melyik cég termékét ajánlod, akkor nem is érdemes megkérdezni?Jelenleg 4 márka között hezitálok: Linksys, Netgear, D-link és a - viszonylag új - US Robotics. Elsődleges szempont a megbízhatóság és a maximális hatótávolság.
Lássuk mikorra jutok a QoS alapján a listád elejére?
Üdv, CyS[/quote]
Nem vagyok márkakereskedő, sőt semmilyen kereskedő nem vagyok, csak foglalkozom wireless eszközökkel, sőt alapvetően felhasználójuk vagyok. Tehát az ajánlat:
-kliens oldal: d-link dwl 520+ kártya: 11/22 mbps, nagyon stabil, alacsony jelszint (nagy távolság) esetén is.
(a u.s. robotics ebben a kategóriában ugyanezt a terméket árulja, csak a saját matricával+drágábban)
-kilens oldal utp-n (wireless bridge): a wet11 a legjob szoftverben, és úgy egyébként, de sok a gyári hibás, tehát rizikós, de ha fel tudod tenni valahova 1-3 hét tesztre és átmegy, akkor tutti. A d-link dwl 810+ stabil, de butább (ha kell kifejtem). A senao-t most nézegetem, csak hát az egy kicsit túl van gyúrva, ha érthető. Egyébként szintén buta (tipikus body builder: erős, de buta). Ebben a kategóriában a netgear ma101 ethernet convertere a negatív csúcs: közepes szoftver (alapvető hibákkal), és rém gyenge rádió. U.S. robotics bridge-m még nem volt.
- ap: linksys: gyenge rádió, közepes szoftver. d-link közepes rádió, jó szoftver, de elég érzékeny a kliensek számára ( van aki csak pont-pontra ajánlja), netgear és u.s. rob. ap-m nem volt. Az ap-nál a cisco a koronázatlan, de elég drága. Tény, hogy -1Nlőre - 30mw-ot tudok kipréselni belőle (szoftveres tiltás 100ról), de így is veri stabilitásban az 50-60mW-os apkat. (ebből elég sok van most az országban, én is tudok olcsón).
- ap+router. Ez nem sűrű mezőny, itt csak a linksys-t ismerem, bár az utóbbi hónapokban megjelent még egy-két márka a szegmensben. Az S4 11Mbps, a wrt54g pedig 54. Ezt felejtsd el kültérben, mert párszáz méter után behal.
Elsőre ennyi. Ha valamit kihagytam, kérdezz.
Elküldve: 2003. 12. 06. 21:14
idézet:
Ezt írta mip:
Nem vagyok márkakereskedő, sőt semmilyen kereskedő nem vagyok, csak foglalkozom wireless eszközökkel, sőt alapvetően felhasználójuk vagyok. Tehát az ajánlat:
-kliens oldal: d-link dwl 520+ kártya: 11/22 mbps, nagyon stabil, alacsony jelszint (nagy távolság) esetén is.
(a u.s. robotics ebben a kategóriában ugyanezt a terméket árulja, csak a saját matricával+drágábban)
-kilens oldal utp-n (wireless bridge): a wet11 a legjob szoftverben, és úgy egyébként, de sok a gyári hibás, tehát rizikós, de ha fel tudod tenni valahova 1-3 hét tesztre és átmegy, akkor tutti. A d-link dwl 810+ stabil, de butább (ha kell kifejtem). A senao-t most nézegetem, csak hát az egy kicsit túl van gyúrva, ha érthető. Egyébként szintén buta (tipikus body builder: erős, de buta). Ebben a kategóriában a netgear ma101 ethernet convertere a negatív csúcs: közepes szoftver (alapvető hibákkal), és rém gyenge rádió. U.S. robotics bridge-m még nem volt.
- ap: linksys: gyenge rádió, közepes szoftver. d-link közepes rádió, jó szoftver, de elég érzékeny a kliensek számára ( van aki csak pont-pontra ajánlja), netgear és u.s. rob. ap-m nem volt. Az ap-nál a cisco a koronázatlan, de elég drága. Tény, hogy -1Nlőre - 30mw-ot tudok kipréselni belőle (szoftveres tiltás 100ról), de így is veri stabilitásban az 50-60mW-os apkat. (ebből elég sok van most az országban, én is tudok olcsón).
- ap+router. Ez nem sűrű mezőny, itt csak a linksys-t ismerem, bár az utóbbi hónapokban megjelent még egy-két márka a szegmensben. Az S4 11Mbps, a wrt54g pedig 54. Ezt felejtsd el kültérben, mert párszáz méter után behal.
Elsőre ennyi. Ha valamit kihagytam, kérdezz.[/quote]
Köszönöm. Nekem ap-router kell, hogy a Chellomat meg bírjam osztani könnyedén. Egy kérdést azért még érdemes lenne tisztázni: eddig azt olvastam, hogy érdemes a hálózat minden elemét ugyanolyan márkából összerakni, mert attól várható a legtutibb együttműködés. A te leveledből ennek az ellentétje következik implicit módon.
Egyébként az eddigiek alapján prioritás listám a routerre így alakul:
1. Cisco (ha meg bírom fizetni)
2. U.S. Robotics, bár olvastam valamit arról, hogy néhány újabb szolgáltatást nem tud a szoftvere.
3. Netgear
4. D-link (bár egy amcsi kollégám nagyon fikázta!)
5. Linksys
A PCMCIA adapterre viszont a Netgear-ról olvastam nagyon jókat. Hmm...
Folytassuk a rágcsálást...
CyS
Elküldve: 2003. 12. 06. 22:09
idézet:
Ezt írta mip:
Elsőre ennyi. Ha valamit kihagytam, kérdezz.[/quote]
Még valami: nem nagyon ajánlod az 802.11g sorozat tagjait. Miért nem?
Kösz, CyS
Elküldve: 2003. 12. 06. 23:10
idézet:
Ezt írta CyS:
Köszönöm. Nekem ap-router kell, hogy a Chellomat meg bírjam osztani könnyedén. Egy kérdést azért még érdemes lenne tisztázni: eddig azt olvastam, hogy érdemes a hálózat minden elemét ugyanolyan márkából összerakni, mert attól várható a legtutibb együttműködés. A te leveledből ennek az ellentétje következik implicit módon.
2. U.S. Robotics, bár olvastam valamit arról, hogy néhány újabb szolgáltatást nem tud a szoftvere.
3. Netgear
5. Linksys
CyS[/quote]
Nos. A ciscoban nincs router, legalábbis címfordító, mac-klónozó nincs. Egyébként tud routolni a drága annak ellenére, hogy sima wireless ap-nak született. Otthoni használatra nem ajánlom, mert drága, és sokat kell vele bütykölni (árat priviben, ha mégis érdekel). A többiek wireless ap-dsl router kombóját nem ismerem, de a linksys mint írtam jó. Az s4 tud mindent a ddns-en kívül. A wrt54g tudja a ddns-t is, de kisebb a hatótavolsága, és csapnivaló a wireless megvalósítás szoftveres része (gyakorlatilag nincs visszajelzés, nincs statisztika, stb). Ha kis távolságra kell (néhány tíz méter, esetleg 100-150 méter), akkor jó. A ddns egyébként nagyon nem lebecsülendő, de a chellonál nincs nagy jelentősége, mert évente 1-2 szer változik az ip-d.
Más. A 802.11g-vel a következő a probléma: amikor a 802.11b megjelent, rá volt írva, hogy beltér és kb. 200-300 méter. Aztán mindenki rájött, hogy ez sokkal többre jó...
Amikor a 802.11g megjelent, rá volt írva, hogy beltér és kb 100-300 méter, és senki nem akarja elhinni, hogy tényleg nem több...
Aztán mindenki szídja az eszközt, hogy csak annyit tud, amennyi rá van írva. Egyébként én is sokkal többet vártam tóle, de gyakorlatilag nagyobb távolságra (>100 méter) csak monstre antennákkal jó.
Elküldve: 2003. 12. 07. 00:22
Árban 3000 Ft-al volt több a DI624.
Persze mivel nem probáltam a 614-est mostmár ki tudja melyik lett volna a jobb választás hatótávolság szempontjából.
Gigabyte GA-K8NS Ultra939 * A64 X2 4200+ * Arctic Cooling Freezer64 * 2x1GB A-DATA DDR500 * 6800GT * Leadtek TV2000 Expert * 300W Coolink táp *
Elküldve: 2003. 12. 07. 00:31
Leírás alapján mindkettő szabadban 400 métert tud max.
Gigabyte GA-K8NS Ultra939 * A64 X2 4200+ * Arctic Cooling Freezer64 * 2x1GB A-DATA DDR500 * 6800GT * Leadtek TV2000 Expert * 300W Coolink táp *
Elküldve: 2003. 12. 07. 11:23
USR 5450 (802.11g)+ HG2416P 15dBi antenna = 7km + 15mbps tenyleges atvitel. Mip ez mennyire jo manapsag?
Elküldve: 2003. 12. 07. 12:04
idézet:
Ezt írta mozso:
Szerintetek ez jo?
USR 5450 (802.11g)+ HG2416P 15dBi antenna = 7km + 15mbps tenyleges atvitel. Mip ez mennyire jo manapsag?[/quote]
Tekintve, hogy ez az installacio 2 Watt!! folott sugaroz (es meg elegge lefele kerekitettem), azt kell mondjam eleg gyenge.
Elküldve: 2003. 12. 07. 19:01
idézet:
Ezt írta mozso:
Szerintetek ez jo?
USR 5450 (802.11g)+ HG2416P 15dBi antenna = 7km + 15mbps tenyleges atvitel. Mip ez mennyire jo manapsag?[/quote]
Nem ismerem az eszközt, de ha ennyit átvinne (amit kétlek) az nem rossz. Persze ehhez a két eszköznek csomagvesztés nélkül kéne stabilan 36Mbps linket alkotnia. Ha sikerült, szólj.
Elküldve: 2003. 12. 07. 22:06
idézet:
Ezt írta mip:
Nem ismerem az eszközt, de ha ennyit átvinne (amit kétlek) az nem rossz. Persze ehhez a két eszköznek csomagvesztés nélkül kéne stabilan 36Mbps linket alkotnia. Ha sikerült, szólj.[/quote]
Mar mukodik, spanyolorszagban. Azert kerdeztem, hogy mennyire jo ez, mert kivancsi voltam hol tart most a technika.
Elküldve: 2003. 12. 07. 22:12
A G egyébként a B-vel ellentétben tényleg beltérre készült. Monstre antennákkal lehet nagyobb, néhány kilométeres távolságban forgalmazni. A B-vel viszont ugyanazzal az antennával duppla vagy nagyobb távolságra lősz el.
Elküldve: 2003. 12. 07. 22:20
idézet:
Ezt írta mip:
Spanyolország az a terület, ahol összesen két csatonát használhatnak a 2,4GZ-es WiFi eszközök.
A G egyébként a B-vel ellentétben tényleg beltérre készült. Monstre antennákkal lehet nagyobb, néhány kilométeres távolságban forgalmazni. A B-vel viszont ugyanazzal az antennával duppla vagy nagyobb távolságra lősz el.[/quote]
Tudomasom szerint G-s cucc megy ott is, itthon 1 hete van egy 13km-es, szinten azonos eszkozokkel, de 24dBi-os antennaval persze.
Elküldve: 2003. 12. 08. 01:56
Még egy kis érdekesség antnákkal kapcsolatosan :
[url="http://"http://www.wlan.org.uk/antenna-page.html"]http://www.wlan.org....tenna-page.html[/url]
Elküldve: 2003. 12. 08. 02:01
Előre is kösz.
Elküldve: 2003. 12. 08. 08:40
idézet:
Ezt írta Pancser:
Esetleg ha valaki tudja hol lehet OLCSÓN RPSMA (Dlink cucc)csatlakozót, és H155 kábelt venni az megsughatja.
Előre is kösz.[/quote]
Nézz szét [url="http://"http://airlink.addel.hu"]itt.[/url]
Elküldve: 2003. 12. 08. 09:54
idézet:
3. Netgear
5. Linksys
[/quote]
Netgear "b"-s: MR-814 Kb. 20k + Áfa
Netgear "g"-s: WGR-614 kb. 35K +Áfa
Netgear PCMCIA: "b" 9.300 + Áfa
"g" 16.000 + Áfa
Az adapterek nagy többsége megy linux alatt is, gondolom ez lehet az egyik oka amiért dicsérik...
Nekünk WGR-614-ünk van, eddig hibátlanul működik...![]()
Elküldve: 2003. 12. 08. 19:18
idézet:
Ezt írta Marci:
Nézz szét [url="http://"http://airlink.addel.hu"]itt.[/url][/quote]
Én inkább a gammát ajánlom, www. gamma-e. com címen. Olcsóbb.
Elküldve: 2003. 12. 08. 23:22
probalkoztatok mar ezzel?
Elküldve: 2003. 12. 09. 02:14
De renélem tényleg jobbak.

Súgó
A téma zárva.