HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1541 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 09. 10:59

Szakik, tanácsot kérek.

Pest BIX-ből optika megy le X városba (200km). Itt egy hálózatot szeretnék kialakítani erre a 10Mbit-re ültetve, lenne rajta vagy 500 gép.

Én úgy gondolom, hogy nem a BIX-be kéne tenni a TC-s DHCP-s meg atyaúristenes szervert, hanem a végponton X városban az üveg másik végén sztem.. jól látom ?

Magyarul hiába TC-zek Pesten, ha az X városi router tényleg csak router funkciókat végez, és a teljes hadosztály rajta lóg, nem ? Az üveg ígyis-úgyis be lesz dugulva rendesen, de a tc qos stb fontos lenne, hogy használható legyen mindenki számára a net akkor is, ha éppen 15 gép ftp-zik meg DC++ -ozik egyszerre.

És ezt jobb a lenti begyűjtő csomópontnál megvalósítani, sztem, azon a gépen, amiben az üveg végződik. :think:

Rájt ? :think:
Om mani peme hung.

#1542 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:01

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 10:40

sziasztok, előre is bocs ha már volt a válasz, de az utóbbi pár oldalon nem láttam:

van két szomszédos ház, köztük kb. 6 méter távolság, és vezetékes összeköttetés létesülne. a kérdés pedig az, hogy hogyan is :)

gondolom a drótkötélre erősített utp nem az igazi megoldás erre, stp/ftp/sftp drautot viszont még csak képen láttam :)

ja ha ez számít: egyik épületben 5portos szviccs, másikban csak egy szál gép lesz a végpont

Hátizé...

Egyrészt a földpotenciál különbségek miatt nem nagyon jó elektronyos kábellel menni két lakás között... De igazából lehet venni kültéri fali kábelt, akár utpt is, azt szépen bele valami gégecsőbe, áthúzni/beásni, ha lehet ne menjen nagyfesz mellett, falra aljzat, kb ennyi.

De inkább wireless, én azt mondanám...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1543 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:02

én is azt mondtam, csak aztán mondtam rá árat is... :D
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1544 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:03

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 10:59

Szakik, tanácsot kérek.

Pest BIX-ből optika megy le X városba (200km). Itt egy hálózatot szeretnék kialakítani erre a 10Mbit-re ültetve, lenne rajta vagy 500 gép.

Én úgy gondolom, hogy nem a BIX-be kéne tenni a TC-s DHCP-s meg atyaúristenes szervert, hanem a végponton X városban az üveg másik végén sztem.. jól látom ?

Magyarul hiába TC-zek Pesten, ha az X városi router tényleg csak router funkciókat végez, és a teljes hadosztály rajta lóg, nem ? Az üveg ígyis-úgyis be lesz dugulva rendesen, de a tc qos stb fontos lenne, hogy használható legyen mindenki számára a net akkor is, ha éppen 15 gép ftp-zik meg DC++ -ozik egyszerre.

És ezt jobb a lenti begyűjtő csomópontnál megvalósítani, sztem, azon a gépen, amiben az üveg végződik. :think:

Rájt ? :think:

Nem egészen értem, h mi keresni valója lenne bárminek, ami helyi szolgáltatásokat nyújt bent a bixben... :confused:

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1545 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:04

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:02

én is azt mondtam, csak aztán mondtam rá árat is... :D

A hálókarcsin keresztül megsült sw/gépre is mondtál árat? :think:

#1546 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:08

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:04

A hálókarcsin keresztül megsült sw/gépre is mondtál árat? :think:

:legyint: :D

ha nagyon nincs más megoldás, akkor közölni fogom, hogy vagy wireless vagy felejtsenek el (bár vigyáztam, és már az elején közöltem, hogy megépítem a cuccot, de utána nincs support, elérhetőségemet nem is tudják, de a közös ismerőssel sem akarok kitolni), viszont furcsa lenne ha erre nem volna vezetékes megoldás (mármint wirelessnél olcsóbb :) - merthogy ez egy csóró művészeti alapítványé lesz)

#1547 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:12

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 10:59

Hány gépet akarsz rakni, meg helyileg hol van a support... Mert itt most nekem van vagy 20 feletti gépem, ennyit elég költséges bevinni a BIXre, nomeg ha olyan dráma van, akkor beengedem a takarítót, és tud helyettem resetet nyomni, vagy értelmesebb kolléga a szervert is hegeszteni. BIX-en kicsit korlátozottabbak a lehetőségek, nem lehet csak úgy berohangálni, viszont stabil net, meg áram van. Otpika túlvégére ugyanezt a stabil netet fogod kapni, 0.1-es pingekkel, aztán ha ott az iroda meg cég, meg minden, akkor tuti lanra raknám az összes vasat.

Opzika végén meg külső IP-k is vannak, szóval ott még Neked egy lant kell csinálni belőle. Legalábbis DHCP minek mutassa magát net felé.
Make love not Wor.

#1548 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:24

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:08

ha nagyon nincs más megoldás, akkor közölni fogom, hogy vagy wireless vagy felejtsenek el (bár vigyáztam, és már az elején közöltem, hogy megépítem a cuccot, de utána nincs support, elérhetőségemet nem is tudják, de a közös ismerőssel sem akarok kitolni), viszont furcsa lenne ha erre nem volna vezetékes megoldás (mármint wirelessnél olcsóbb :) - merthogy ez egy csóró művészeti alapítványé lesz)

Külön földpotenciálon lévő épületek között nagyon diszjavalt.

Most dumcsiztam itt srácokkal, azt mondják, h ennek ellenére, ha egyik épületben sincs gány elektromos háló (vagyis nem folyik vissza szivárgó áram a földön), akkor nagy gond nem lehet belőle.... Ergo vagy kifizetik a wirelesst, vagy szépen behúzod az utpt, aztán esetleg túlfeszvédős konnektorba dugdosod a cuccokat (állítólag van olyan, amin át lehet hurkolni az ethernetet is, talán rufusznál lehet is kapni), és akkor vagy megy és jó, vagy van némi sansz, h megsüt valamit, ezesetben IJtak....

#1549 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:24

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 10:12

Hány gépet akarsz rakni, meg helyileg hol van a support... Mert itt most nekem van vagy 20 feletti gépem, ennyit elég költséges bevinni a BIXre, nomeg ha olyan dráma van, akkor beengedem a takarítót, és tud helyettem resetet nyomni, vagy értelmesebb kolléga a szervert is hegeszteni. BIX-en kicsit korlátozottabbak a lehetőségek, nem lehet csak úgy berohangálni, viszont stabil net, meg áram van. Otpika túlvégére ugyanezt a stabil netet fogod kapni, 0.1-es pingekkel, aztán ha ott az iroda meg cég, meg minden, akkor tuti lanra raknám az összes vasat.

Opzika végén meg külső IP-k is vannak, szóval ott még Neked egy lant kell csinálni belőle. Legalábbis DHCP minek mutassa magát net felé.

Hát figy, van itt pár informatikus agy, akik azt gondolták ki, hogy majd az 500 gépes háló szervere a BIX-ben lesz, optikán lejövünk abból ide, és itt az alvégen majd switch-el szétdobjuk jól a kakit.

Hát nemtom, nekem ez alapból bűzlik. Helyi support ? Teszt rendszer. Leállás belefér. Egy ilyen kisebb provider-féle projekt indulna, de nagyon nem értem a vízfejek elgondolását, mit hogyan..

.. én alapból úgy gondoltam, hogy a BIX-es gerincben az üveg egyik vége, a másik vége itt nálunk lent, és igen, ide kéne egy szervergép, fix ip-k vannak amúgyis, és innen dobná szét a netet a gép az 500-gépes lanra.

Szóval a BIX-ben szerintem semmi keresnivalója a szervernek, különben nem biztos, hogy 0.1 ms-os pingek lesznek, ha csak úgy 500 gép lebombázza a 10Mbites vonalat .. :think:

A BIX egyik "karját" hoznám le vidékre, minthogy a vidéki szervert kelljen betenni oda, nem ? Van itt is szünetmentes meg minden, hát izé, na. 3-4 hónapos teszt lesz..

Idézet

Nem egészen értem, h mi keresni valója lenne bárminek, ami helyi szolgáltatásokat nyújt bent a bixben...

Én sem. A 10Mbit adott, publikus ip-ket lehet a végén osztani, és onnan lehet széjjelágazni TC stb miatt, nem ?
Om mani peme hung.

#1550 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:29

Amúgy félreértés ne essék, nem az 500 gépet akarom bevinni a BIX-be, és természetesen a router DHCP-s gép lesz két interfésszel a publikus ip-s és a LAN-os főnök egyben a többi 500-nak.

Hanem csak azt nem értem, magát ezt a router gépet miért kell a BIX-be tenni, mikor az üveg másik végén több haszna lenne .. :think: (lenne???) :think:

Szóval értitek, a fókusz a TC-n QOS-en van, úgy natúrban mindenféle korlát nélkül elmegy úgy is a net, gép BIX-be, eth0 a gerinc, eth1 a lan oldal, és eth1-ből indítom el optikát odafent, hogy itt lent a média konvertert egy switch-be dugom és osztom széjjel észnélkül.

Persze, menne, menne .. de sztem teljesen hülye ötlet. Szóljatok, ha tévedek. TC és QOS szempontból.
Om mani peme hung.

#1551 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:39

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:24

Külön földpotenciálon lévő épületek között nagyon diszjavalt.

Most dumcsiztam itt srácokkal, azt mondják, h ennek ellenére, ha egyik épületben sincs gány elektromos háló (vagyis nem folyik vissza szivárgó áram a földön), akkor nagy gond nem lehet belőle.... Ergo vagy kifizetik a wirelesst, vagy szépen behúzod az utpt, aztán esetleg túlfeszvédős konnektorba dugdosod a cuccokat (állítólag van olyan, amin át lehet hurkolni az ethernetet is, talán rufusznál lehet is kapni), és akkor vagy megy és jó, vagy van némi sansz, h megsüt valamit, ezesetben IJtak....

Kép

asszem ez lesz a megoldás, igaz 5e pénz, de ha enélkül kell nekik akkor bizony aláíratok egy papírt, hogy én ott se voltam, de ha mégis, akkor se vállalok felelősséget semmiért :)

#1552 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:55

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:39

Kép

asszem ez lesz a megoldás, igaz 5e pénz, de ha enélkül kell

Nem ez lesz, mert ezen a feszkülönbség biza át fog csorogni. Bár itt mindig megkapom a magamét, hogy kinek milyen rég óta műxik, de nem érdekel, utálok szopni, meg supportolni, hogy yáááj, ráz a gép.
Make love not Wor.

#1553 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 11:57

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:55

Nem ez lesz, mert ezen a feszkülönbség biza át fog csorogni. Bár itt mindig megkapom a magamét, hogy kinek milyen rég óta műxik, de nem érdekel, utálok szopni, meg supportolni, hogy yáááj, ráz a gép.

hmm. akkor viszont a túlfeszvédős elosztó se jó :think:

ehh, összeföldelem a két házat a drótkötélen át :lol:

#1554 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 12:06

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 11:57

ehh, összeföldelem a két házat a drótkötélen át :lol:

Éppen ez a baj az UTPvel is, hogy ha egyik gépből szivárogna kis áram, az az UTP-n és a másik gépen keresztül földelődik le... A túlfeszvédelmes cucc meg nem ez ellen való.
Make love not Wor.

#1555 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 12:26

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 13:06

Éppen ez a baj az UTPvel is, hogy ha egyik gépből szivárogna kis áram, az az UTP-n és a másik gépen keresztül földelődik le... A túlfeszvédelmes cucc meg nem ez ellen való.

Figyi Jahno! Itt valamit keversz de nagyon! Sima utp-ről beszélünk, az meg transzformátoros  levalásztást alkalmaz. Szóval tökmindegy a földpotenciál különbség. 
Ami itt gondot okoz(hat) az a villámlás és társai; ezek indukálnak extra feszültséget a kábelben ami a hálókarit/gépet kinyírhatja.  Ez ellen a belinkelt túlfesz védő véd rendesen (pontosabban a rajta lévő adatok szerint).
Az, hogy a gép ráz, az meg ne ettől van/lesz.

#1556 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 12:29

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 12:26

Figyi Jahno! Itt valamit keversz de nagyon! Sima utp-ről beszélünk, az meg transzformátoros  levalásztást alkalmaz. Szóval tökmindegy a földpotenciál különbség.

Fenét, egyszer olyan helyen fogd meg, aztán meglátod miről beszélek, elég ha nincs leföldelve a konnektor.
Make love not Wor.

#1557 Felhasználó inaktív   Amd_Boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 12:40

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 12:08

Tényleg jobb lenne, ha Wirelessel nyomnátok, mert azzal nem lesz ilyen gond, a 6m-en meg a jel sem veszik el! Én is wirelessel kötöttem össze két házat és semmi gondom nincs vele azóta! Jah és nem is volt sokkal drágább, mint a vezetékes. Ráadásul még a kábel elásásával sem kellett bajlódnom, vagy a kifeszítésével! :D
Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition (nF 590 SLI), AMD Athlon64 X2 4200+@2210Mhz, 1Gb Corsair DDR2, Sapphire X1950pro 580/700 MHz, Samsung HD300LD, NEC AD-7173A, Chieftech 560W-A12C

#1558 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 12:56

az egyik helyen 3 gépet mindeképpen össze kell drótozni, + még egy ap meg a túloldalra még egy wireless kártya,valami normálisan védhető fajta, mert az se cél, hogy a fél falu azon netezzen...

ha viszont feltesszük, hogy mindkét házban rendesen vannak földelve a dolgok, a két ház hat méterre van egymástól, nem a tető legmagasabb pontjai közt lesz az utp, akkor egyáltalán kell túlfeszvédő (mekkora az esély, hogy a ház helyett a gégecsőben lakó drótba a csap a ménkű)?

(franc a lelkiismeretembe, ahelyett, hogy kihúznám a drótot ahogy van és eltűnnék :D )

Szerkesztette: qnadam 2006. 01. 09. 12:57 -kor

#1559 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 13:11

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 13:29

Fenét, egyszer olyan helyen fogd meg, aztán meglátod miről beszélek, elég ha nincs leföldelve a konnektor.

Ez megint más probléma! A gépet földelt hálózatba kell bekötni. Pont. Ennyi.

#1560 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 13:25

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 9., hétfő - 13:56

akkor egyáltalán kell túlfeszvédő (mekkora az esély, hogy a ház helyett a gégecsőben lakó drótba a csap a ménkű)?

Erősen ajánlott. A villám nagy energiája 50-100m-ről is bőven kinyírja/hatja a hálókártyát +-gépet.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.