HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1581 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 10:34

Persze hogy nincsen annyi tapasztalatom, mint Nektek.. én még nem voltam ilyen éles környezetben. De mindenki kezdi valahol, és általában mindenkire fújnak, hogy miért pont ő :lama: gyerek.. de én ezeket nem szoktam így felvenni, inkább mentegetek szorgalmasan txt-ket, html-eket, pdf-eket, doc-okat, mikor miket.

Tapogatózom aztán hajrá, még este is a debian irc csatin ülök, úgy dagad az agyam hogy néha majd szét robban. :Đ Aztán kelek másnap reggel atomkészen.. ilyen ez az autodidakta életmód. Ha már iskola nincsen rá.

Szóval tanulok ugatni, aztán majdcsak belejövök valahogy. Azért ha egy kicsit felháborodtam a boss ötletén, és jogosan, szar úton nem járhatok, ez vigasztal. Sokszor nem a kész tudás kell Tőletek, hanem inkább a rábólintás, az ámen, ugyanis 5 Cisco-t tanuló (utolsó év) kollégámmal dolgozok együtt, de néha nagyon bambán tudnak rám nézni, mikor felteszek 1-1 kérdést.

Ilyenkor jövök ide help-ért .. :rolleyes: És ugyanazt a kérdést teszem fel, tehát abból indulok ki, hogy a kérdésekkel nincsen baj :Đ (Mert lehetne ám) :rolleyes:
Om mani peme hung.

#1582 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 10:37

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:34

Persze hogy nincsen annyi tapasztalatom, mint Nektek.. én még nem voltam ilyen éles környezetben. De mindenki kezdi valahol, és általában mindenkire fújnak, hogy miért pont ő :lama: gyerek.. de én ezeket nem szoktam így felvenni, inkább mentegetek szorgalmasan txt-ket, html-eket, pdf-eket, doc-okat, mikor miket.

Tapogatózom aztán hajrá, még este is a debian irc csatin ülök, úgy dagad az agyam hogy néha majd szét robban. :Đ Aztán kelek másnap reggel atomkészen.. ilyen ez az autodidakta életmód. Ha már iskola nincsen rá.

Szóval tanulok ugatni, aztán majdcsak belejövök valahogy. Azért ha egy kicsit felháborodtam a boss ötletén, és jogosan, szar úton nem járhatok, ez vigasztal. Sokszor nem a kész tudás kell Tőletek, hanem inkább a rábólintás, az ámen, ugyanis 5 Cisco-t tanuló (utolsó év) kollégámmal dolgozok együtt, de néha nagyon bambán tudnak rám nézni, mikor felteszek 1-1 kérdést.

Ilyenkor jövök ide help-ért .. :rolleyes: És ugyanazt a kérdést teszem fel, tehát abból indulok ki, hogy a kérdésekkel nincsen baj :Đ (Mert lehetne ám) :rolleyes:

Izé, hidd el, ha nem értelmesen csinálnád, akkor nem válaszolnánk :) Meg lehet nézni, hogyan szoktunk reagálni az adjuram de rögtön jellegű dolgokra ;)

Reagálni meg azért nem reagáltam még, mert pillanatnyilag emésztgetem :D

Szerk: És ilyenkor nem arra szokott az ember fújni, h láma valaki, vagy nem láma, hanem arra, ha engem nyüstöl, ő meg szakítja a nagy zsét....

Szerkesztette: kroozo 2006. 01. 10. 10:38 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1583 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:12

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 10:37

Izé, hidd el, ha nem értelmesen csinálnád, akkor nem válaszolnánk :) Meg lehet nézni, hogyan szoktunk reagálni az adjuram de rögtön jellegű dolgokra ;)

Reagálni meg azért nem reagáltam még, mert pillanatnyilag emésztgetem :D

Szerk: És ilyenkor nem arra szokott az ember fújni, h láma valaki, vagy nem láma, hanem arra, ha engem nyüstöl, ő meg szakítja a nagy zsét....

Annyira nem nagy az. 70 nettóval többet érő helyről jöttem el. Csak azért, mert ott eladó voltam, itt pedig ilyen "hülyeségekkel" foglalkozhatok. Nekem a pénz nem minden. De van, akinek igen. Kocsi, család, hitelek, nő, szeretők :Đ, egyéb, ki tudja, nem egyszerű a világ. De az én fizumat - kivételesen - ne irigyeld ;) Én elvagyok belőle, de nem BMW-vel járok.. :rolleyes:

Ha általánosságban beszéltél, akkor helyt adok, igazat adok, és dögöljön az összes rohadt k*c**g aki így jut munkához :Đ:Đ:Đ

No, azért annyira nem fenékig téfel az élet..

Inkább kutyulok egy limonádét, ég a szemem kissé. (Nektek nem szokott?)
Om mani peme hung.

#1584 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:17

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 11:12

Annyira nem nagy az. 70 nettóval többet érő helyről jöttem el. Csak azért, mert ott eladó voltam, itt pedig ilyen "hülyeségekkel" foglalkozhatok. Nekem a pénz nem minden. De van, akinek igen. Kocsi, család, hitelek, nő, szeretők :Đ, egyéb, ki tudja, nem egyszerű a világ. De az én fizumat - kivételesen - ne irigyeld ;) Én elvagyok belőle, de nem BMW-vel járok.. :rolleyes:

Ha általánosságban beszéltél, akkor helyt adok, igazat adok, és dögöljön az összes rohadt k*c**g aki így jut munkához :Đ:Đ:Đ

No, azért annyira nem fenékig téfel az élet..

Inkább kutyulok egy limonádét, ég a szemem kissé. (Nektek nem szokott?)

Nem irigyellek én :) (Csak a másik fele meg h aki gerincet, meg komoly gépparkot üzemeltet, annak nem ártana megfizetni legalább egy komoly szakembert, h a többieknek ne fórumon kelljen művelődni. Mert mi van, ha nem tudok válaszolni. Vagy, ami még rosszabb, mi van, ha rosszul válaszolok, és ennek következtében bukik a cég pár millát? Teccikérteni?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1585 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:20

neeem fog bukni, nem az egyetlen forrás vagy, de legalább magyarul beszélsz. :Đ :Đ :Đ

tessék, ezt tegnapelőtt rendeltem meg :p

http://www.sg.hu/web...8&status=termek

úgyhogy hamarosan fellélegezhetsz. vagyis .. reméld :Đ ;)

Szerkesztette: Eperkutyus 2006. 01. 10. 11:22 -kor

Om mani peme hung.

#1586 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:22

Idézet: Eperkutyus - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 11:12

Annyira nem nagy az. 70 nettóval többet érő helyről jöttem el. Csak azért, mert ott eladó voltam, itt pedig ilyen "hülyeségekkel" foglalkozhatok. Nekem a pénz nem minden.

Tipikus példája annak, hogy jáááj, ezt bárki meg bírja csinálni, aztán odaadják a portásnak, hogy foglalkozzon vele. Ha feladatod, akkor szépen nekilátsz webezni, meg szép ábrákat rajzolni mondjuk a DIA nevezetű cuccal. Ebből a főnök látja, hogy fioglalkozol vele. Napi 8 órás melódat leücsörgöd, mondván, hogy az előzetes tervek 2-3 héten belül lesznek készen, de addig más local problémával ne zavarjanak.

Agresszívnek hangzik, de majd 2 év múlva jössz a vállakozós topikba sírni, hogy fejedre nőttek. Ennek a cuccnak az üzemeltetése havi szinten milliókba kerül, és majd szépen este/éjjel/születésnapi bulidon is basztatnak vele, ha nem megy. Ekkor ajánlod pld. az LNX-et, vagy kroozot, vagy RetteSoftot, mit bánom én, hogy külsős cégként ad ajánlatot bármire, esetleg akármire. LNX-es árral kell kezdeni, annak szerintem feléből mi is kijövünk és akkor is hülyére tudjuk magunkat keresni :-)

Mert ide security appliance kell, meg olyanok, amitől a főnöknek hanyatt kell esni, feléről közöld, hogy nem értesz hozzá, de szívesen kitanulod, akár tanfolyamra is elmész.

Mert ez továbbra is durva cucc lesz. De nagyon. Ilyet nálunk kollégák napokon/heteken keresztül csak rajzolnak, aztán T. Megrendelő által elfeledett apró kis momentum félúton meg bírja borítani az egészet. Én elmennék venni egy csomó cuccost, hogy ez kell hozzá, pár PIX515, 600-as verzió, egy TZ-170-es, meg pár gépes szimulált hálózati környezetet felállítani a szobában, hogy ez kell hozzá. Itt így van, csak a PIX-ek helyett szoftver van a kártyák közt :-)

Szóval kedvenc cuccaim egy kupacba, és akkor mondanám, hogy tervezünk, modellezünk, nagy cégek is így szokták  :D
Make love not Wor.

#1587 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:24

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 11:17

Nem irigyellek én :) (Csak a másik fele meg h aki gerincet, meg komoly gépparkot üzemeltet, annak nem ártana megfizetni legalább egy komoly szakembert,

Mindenki így kezdte, hogy elment valaki mellé inasnak, akinek be kellett segíteni diszket cserélni, reset gombot nyomogatni, nyomtatópatront cserélni. Főleg ha összetett a rednszer, én sem értek saleskollégák dolgaihoz, Ők sem pofáznak bele a 4 procis SQL-be, enyém a fizikai réteg, szoftvereseké a loadbalance...

Máahogy nem megy, ilyet összerakni csak akkor lehet, ha már a sokadikat üzemelteti az ember, utána meg még párat összerakott. Aztán biza ebbe én is csak erősen inasként folytam bele, de mennek azok a Sun-ok rendesen, nincs abban hiba :-)
Make love not Wor.

#1588 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 11:36

Megnézzük. Azért tesztüzem, hogy leálljon és forduljon fel vinyó CPU meg minden. Egyébként lesz ember mellém, persze, de most MÉG egyedül túrom a ganajt. :) Mélyvíz, na. Szeretem. Meg aztán nem minden rendszergizda beszél németangolt folyékonyan és tárgyal fejesekkel. Franctudja. :) Tökéletes ember úgysincs. Több kell ide..
Om mani peme hung.

#1589 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 14:51

Na, vagyok gondba:

a szerver Pesten lenne. :omg: Belső ip-s hálókártyára egy switch, annak 1-es portjába a média konverter (többi portba újabb média konverterek, más gerincek), onnan üveg le a városba és egyből rá a gyűrű topológiájú hálózatra direktbe hadd szóljon. A hálón lévő kütyük így kapnák meg az ip-ket. Az érv az, hogy most tökmindegy, hogy egy méter a "madzag" vagy 200km..

.. és forgalomszabályozás szempontból is mindegy, mert ha a kábel egyik végét megrántod, rándul a másik vége is.

Mi az igazság ? Ugye nem odaát van ? :)

Ugyanis most én is kezdem úgy érezni, hogy értem is meg nem is. :reklamacio:

Tekintsünk el a mucsajröcsögei brazil gépsortól és a szántóvető ekétől, az optikát nem szántják be és a mókus se lopja el. Sőt, minden egyéb hiba kizárva - most.

Vegyük úgy, hogy van 500 gép, amit 10Mbit-es fizikai kapcsolaton kell rákötnöm a baromgyors internetre. Mindegy, hogy hova teszem a szervert, a kábel melyik végére, így van ? Tehát "500" gép be switch-be, switch uplink be szerverbe, de hogy ez a szerver 1 méterre van a switch-től vagy üveggel 220km-re, édesmindegy, nem ?

Na akkor miért ne tegyem én Pest-re ?  (persze nem oda akarom tenni, de most az ő fejével érvelek).

Jáááj.. :think:

Idézet

ha a kábel egyik végét megrántod, rándul a másik vége is.

Ez b****a a csőröm de NAGYON .. :reklamacio:
Om mani peme hung.

#1590 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 15:13

szvsz, azért a szervert a lan oldara kéne tenni, mivel

a LAN (remélem, vagy talán, stb) biztos gyorsabb mint 10 mbit. tehát a lanon a szerverig gyorsabban is mehetnek a cuccok mint 10 mbit (pl. proxy, belső web, stb, lényegtelen a példát érted remélem) és utána a a 10 mbit az fullosan csak a net lene, semmi más ami kell a hálózathoz (mert azért sok gépnél már dhcp, pppoe, meg egyéb cucc is elviszi a sávszélt)

kb. ennyi.

nomeg, ha te lent vagy vidéken, és a aszerver is ott va, könnyebb adminolni (pl. lehal, stb)
persze ha vidéken nincs meg a megfelelő infrastruktúra szerverhez (klíme, aksik, stb) akkor megfontolandó.
esetleg egy szerver bixbe, meg egy a lanba, egyik végezné a netes dolgokat, a másikon meg a helyi hálóhoz kapcsolódó dolgok dcp, pppoe szerver, prioritás, stb)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1591 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 15:28

Na, fokozom az izgalmakat, borzolom a kedélyeket: proxy nagyon jó ötlet. Egy izmos cache-ing proxy. Kell is, hogyne.

Csakhogy a végfelhasználók NEM a belső ip-ken lógnának. Magyarul a LAN az eszközöknek szólna (ezért hívom mgmt LAN-nak), és ha én pppoe-n keresztül adok ip-t felcsatlakozásukkor a klienseknek, az tulképpen egy virtuális interfész, egy tunnel (Xdb LAN ip-s fizikai kütyün keresztül) a pppoe szerverig, tehát point-to-point kapcsolat logikailag, melyen a végfelhasználók publikus ip-ket kapnak egy ip pool-ból, ami számunkra biztosított.

Ahhoz viszont a squid-et a pppoe szerverre vagy azután kellene tennem, hogy hatékony legyen a móka.  Viszont akkor meg már értelme nem lenne a squid-nek, mivel ha már a cache-eléshez is át kell mennem a szűk 10Mbit-en, mi értelme a cache-nek ? (Max annyi hogy saját hálózatomban maradjon a forgalom egy része, ha az anyagiak közbeszólnak).

Ha viszont a pppoe-t a 10Mbit elé teszem, a szerverre, ami a mgmt LAN-os ip-ket leosztja, az úgy jó és frankó, csak akkor meg már ott vagyok, ahol amúgyis lennem kéne, hogy a szervert hát igen, akkor nem Bp-re kell tenni, hanem itthagyni vidéken.

Juhúúú, ízi rájder! :Đ

És akkor ha valami pppoe-be van bugyolálva, mondjuk egy tcp, akkor ezt QOS-eljem meg a kütyük firmware-ében úgy, hogy lássák, milyen protokoll, milyen port stb. (nem fogják a pppoe miatt). Zsír ! :Đ :Đ :Đ
Om mani peme hung.

#1592 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 15:46

proxy mindenképp a lanos oldalra kéne. mert különben nem gyorsítana (sokat, persze biztos lenne olyna eset amikor igen) hogyha mindenkpp a 10mbites vonalon kéne végigmennie.
PPPoE szerver SZVSZ mindenképp a lanos oldalra kéne tenni, aztán ezután  egy proxy (szvsz egy külön gépen volna jó..)
nomeg ha nem gondoltál mág rá, akkor DNS szerver vagy DNS proxy vagy cache, nemtom mi a rendes neve, szal olyan dns szerver ami csak cachel) is lehet a lanos oldalon.

qos is érdekes lesz, pppoe alatti tartalomra. nagyon zsír :)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1593 Felhasználó inaktív   Eperkutyus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 10. 16:09

iiigen, a QOS mindenképpen kellene, hogy az egész gerincen végig minden eszközön beállítva legyen.

Be is lenne, firmware-ben (telnet vagy web).

Viszont ha pppoe bugyolált csomagokat látnak, az egy nagy massza lesz, és pppoe-n belül hiába qos-ezek, ez a cső széttöredezve rácsücsül a fizikai, LAN címes topológiára és szénné terheli lagoltatja ugyanúgy az egészet :Đ

Jiháá ! :D
Om mani peme hung.

#1594 Felhasználó inaktív   Vegg 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 10. 22:22

Idézet: Vegg - Dátum: 2006. jan. 8., vasárnap - 14:33

Eghyébként, nem is a netre csatlakozással van a gond, mostanában a oruterrel se kommunikál, ehhez mitkéne megnéznem, hogy rájöjjek a hibára? Miért nem komminuál? Miért nem érzékeli a hálózatot?

Pls valaki segítsen! VKi!
Aege/Híbrid int/Light+Fire+spear/Lev 57, farm levl:3
Farkas: Morzsa, Level 57
Guild: FeketeSereg

#1595 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 09:50

Idézet: Vegg - Dátum: 2006. jan. 10., kedd - 22:22

Pls valaki segítsen! VKi!

Ha tudnék segíteni, segítenék. Próbáld kábellel, más kártyával, más driverrel, más oprendszerrel (akár live linux)
A lehetőségek széles tárháza áll előtted :p

#1596 Felhasználó inaktív   safrane 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 16:04

Idézet: charlie - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 18:51

a maximum idle type lenne a ludas, hogyha nem netezés közben dobna le..
de mivel netezés közben dob le, nemlehet, hogy nembirja a sávszélt? webezel, letöltesz vagy mitcsinálsz mikor ledob?

Hello,
Igen, netezés közben dob le, de akármit csinálok, ha csak a messenger megy akkor is ledob, de akkor is ha nagyobb dolgokat töltök le...
Mi a teendő szerinted ilyenkor?

#1597 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 20:11

pár oldallal korábban volt egy leendő háló, három gép egy épületben, switch, egy gép a szomszéd házban, köztük vezeték és villámvédelem.
:lama: kérdés #1: jól sejtem, hogy a házak közti kanóc mindkét végére kell túlfeszvédő? (5714 ft/darab)

:lama: kérdés #2: elvileg az internet olyan, hogy 4 publikus ip jár hozzá (t-kábel), tehát négy hálókártya lesz regisztrálva, és mindegyik gép kap egy rendes külső ipt. de ilyenkor hogyan látják egymást a gépek? (fájl- és nyomtatómegosztás) :think:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1598 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 21:24

Idézet: qnadam - Dátum: 2006. jan. 11., szerda - 19:11

:lama: kérdés #1: jól sejtem, hogy a házak közti kanóc mindkét végére kell túlfeszvédő? (5714 ft/darab)

:lama: kérdés #2: elvileg az internet olyan, hogy 4 publikus ip jár hozzá (t-kábel), tehát négy hálókártya lesz regisztrálva, és mindegyik gép kap egy rendes külső ipt. de ilyenkor hogyan látják egymást a gépek? (fájl- és nyomtatómegosztás) :think:

Így van, mindkét végére kell, normálisan leföldelve.

Felveszel minden gépen egy másodlagos ip címet, mondjuk 192.168.0.1-től 192.168.0.4-ig.
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#1599 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 11. 22:27

köszönöm :respect:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#1600 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 12. 02:15

Sziasztok!

Nem tudom mennyire vág ide a kérdés, de ha egy nem SP2-es WinXP-hez (asztali gép) veszek egy USB-s WLAN adaptert, akkor a használatához a saját szoftvere elég, vagy kell valami más? Azt tudom, hogy az SP2-ben már van beépített csatlakozó szoftver, de előtte mi van? Nincs valami ötletetek, mit lenne érdemes használni?
Még egy kérdés: ha elrejtem az SSID-t, akkor hogyan tudok csatlakozni? Nekem egy SP2-es XP beépített csatlakozásával nem sikerült... Milyen program tudná ezt megoldani?
Tehát röviden, olyan - lehetőleg freeware - progi kéne, amivel tudok hálózatokhoz csatlakozni (ha látja, ha nem látja az SSID-t). Ötlet?

Köszi szépen!

Gergő

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • Utolsó »