HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#2241 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 14. 16:04

Beklin routert eleve nem ajanlom, kettőt meg ha össze is tudsz így hozni,az közelse lesz 100 mbit! Mindenképp kábelt húzz a két switch közé, ajanlok legalább egy smc routert de vigor biztosabb vagy ha 3nal tobb gep van osszesen egy netkapcsolatra, akkor egy router pc-t (kis fogyasztasu P1, eisfair distrib a szopás elkerülése érdekében, sávszélszabályozással!)

Feltételezve hogy beton is van a közelbe, a wireless teljesen felejtős megoldás!

#2242 Felhasználó inaktív   Olcsi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 07. 17. 17:43

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell beállítani a routert, hogy menjen norton internet security mögött? Sűrgős lenne! Köszi!

#2243 Felhasználó inaktív   Olcsi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 07. 17. 17:51

Még azt is meg szeretném kérdezni, hogy okozhat-e valami fennakadást msn használatban a router? Eddig nem nagyon tapasztaltam, de most valami miatt nem tudok bejelentkezni... :(

#2244 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 07. 17. 17:59

Idézet: Olcsi - Dátum: 2006. júl. 17., hétfő - 18:43

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan kell beállítani a routert, hogy menjen norton internet security mögött?

Ne használj Nortont
Make love not Wor.

#2245 Felhasználó inaktív   Olcsi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 07. 17. 18:07

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. júl. 17., hétfő - 17:59

Ne használj Nortont

De valamit mégis kell használni!

#2246 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 17. 22:07

Router mögé véleményem szerint a windows tuzfal teljesen megfelelo!

#2247 Felhasználó inaktív   Malmsteen 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2006. 07. 18. 13:37

Idézet: Olcsi - Dátum: 2006. júl. 17., hétfő - 19:07

De valamit mégis kell használni!

Ha értessz hozzá akkor használd, amugymeg otthonra router mögé minek? wintűzfal+avg (http://www.avg.hu/) + windefender. mikellmég?

Szerkesztette: Malmsteen 2006. 07. 18. 13:39 -kor

#2248 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 18. 13:47

Idézet: Olcsi - Dátum: 2006. júl. 17., hétfő - 18:51

Még azt is meg szeretném kérdezni, hogy okozhat-e valami fennakadást msn használatban a router? Eddig nem nagyon tapasztaltam, de most valami miatt nem tudok bejelentkezni... :(

okozhat; főként regebbi típusok és főként fájl/kép/hang átvitelnél

#2249 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 17:39

Na, áthozom akkor ide a lentebbi vlanosból, mert ott off lenne, aztán hátha valakinek van okosabb ötlete.

A szitu az, hogy szeretnénk kissé hibatűrőbbé tenni a hálózatunkat. A felállás kb a következő: Van jópár cisco switch, rajtuk keresztül mindenféle vlanok. Minket jelen esetben egyrészt két switch érdekel, akik egyébként routeolnak is (ill az egyik, de tud mindkettő), és akiknek mindekttőjüknek van linkje a kimenő vonalunkhoz. Itt a cél az, hogy az egyik sw kiesése esetén a másik átvegye a szerepét, és csak azok dögöljenek le, akik azon az swn voltak. Ezt ők egymás közt hsrpvel lerendezik, nem lesz problémás imho.

A másik, hogy van egy natolt vlan, ennek a natot egy linux csinálja. Jelenlegi felállás szerint egyik if a natoltban,  a másik pedig egy külső vlanban van. (Egyébként ez még dhcpzik, ráadásul nem csak ide, hanem a külső, és egy harmadik vlannak is, de ezt a sw-ben routeolással megoldottuk, nem jelent problémát).

Na, ezen a gépen el kellene érni azt, hogy ha a kifele routeolást végző sw megváltozik, akkor átáljon ő is. Ehhez egyrészt a vlanokat trunkökön kell behozni, mert nem fér még két if a lapos nyavajába, meg egyébként is, ne fogyasszuk már el az összes portot. Ez nem gond ugye, simán meg lehet oldani.

Az érdekesebb része az, hogy ezek után ugye a másik ifet a másik swbe kellene kötni, és amennyiben megdöglik a fő link, akkor át kell állni arra. A natolás nem gond, fel kell venni a szabályt mind a két interfacere -o val, aztán az fog matchelni, amelyik fele éppen mennek a csomagok. Viszont valahogy a route részét is át kell venni a dolognak. Próbálkoztunk azzal, hogy iproute-tal nexthopokkal, többek között pl >>ez<< alapján, meg lartc.orgos dolgok alapján, de az nem igazán az, amit én szeretnék, meg a doksi szerint peccselni kellene hozzá, az meg ebben a környezetben annyira nem mókás. Szóval, lévén jobb ötletem nincs (persze fabrikákáson kívül, amit éppen tudnék, csak akkor már inkább valami patch) az az, hogy felrántok bgp-t, és szépen az alapján döntök. Csak azt kicsit ágyú-verébnek érzem.

Ha ez megvan, akkor jön majd az, hogy berakunk egy másik gépet, hogy ha ez a natolós megmakkan, akkor rögtön átvegye a dolgát :)

Aztán ha nem elég a jóból, akkor még képzünk egy tartalékvonalat kifele :)

Na, mese mára, ha valakinek van jobb ötlete valami bgp szerű izénél, az ne tartsa magában :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2250 Felhasználó inaktív   uboat 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 20:08

Idézet: Hani - Dátum: 2006. júl. 17., hétfő - 22:07

Router mögé véleményem szerint a windows tuzfal teljesen megfelelo!

Szerinted! :)
A pénz nem bűzlik persze ha nem mosásnak vetik alá!

#2251 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 20:29

Idézet: uboat - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 21:08

Szerinted! :)

Miért, mi hiányzik belőle? :think:

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2252 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 21:32

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 18:39

Na, áthozom akkor ide a lentebbi vlanosból, mert ott off lenne, aztán hátha valakinek van okosabb ötlete.

A szitu az, hogy szeretnénk kissé hibatűrőbbé tenni a hálózatunkat. A felállás kb a következő: Van jópár cisco switch, rajtuk keresztül mindenféle vlanok. Minket jelen esetben egyrészt két switch érdekel, akik egyébként routeolnak is (ill az egyik, de tud mindkettő), és akiknek mindekttőjüknek van linkje a kimenő vonalunkhoz. Itt a cél az, hogy az egyik sw kiesése esetén a másik átvegye a szerepét, és csak azok dögöljenek le, akik azon az swn voltak. Ezt ők egymás közt hsrpvel lerendezik, nem lesz problémás imho.

A másik, hogy van egy natolt vlan, ennek a natot egy linux csinálja. Jelenlegi felállás szerint egyik if a natoltban,  a másik pedig egy külső vlanban van. (Egyébként ez még dhcpzik, ráadásul nem csak ide, hanem a külső, és egy harmadik vlannak is, de ezt a sw-ben routeolással megoldottuk, nem jelent problémát).

Na, ezen a gépen el kellene érni azt, hogy ha a kifele routeolást végző sw megváltozik, akkor átáljon ő is. Ehhez egyrészt a vlanokat trunkökön kell behozni, mert nem fér még két if a lapos nyavajába, meg egyébként is, ne fogyasszuk már el az összes portot. Ez nem gond ugye, simán meg lehet oldani.

Az érdekesebb része az, hogy ezek után ugye a másik ifet a másik swbe kellene kötni, és amennyiben megdöglik a fő link, akkor át kell állni arra. A natolás nem gond, fel kell venni a szabályt mind a két interfacere -o val, aztán az fog matchelni, amelyik fele éppen mennek a csomagok. Viszont valahogy a route részét is át kell venni a dolognak. Próbálkoztunk azzal, hogy iproute-tal nexthopokkal, többek között pl >>ez<< alapján, meg lartc.orgos dolgok alapján, de az nem igazán az, amit én szeretnék, meg a doksi szerint peccselni kellene hozzá, az meg ebben a környezetben annyira nem mókás. Szóval, lévén jobb ötletem nincs (persze fabrikákáson kívül, amit éppen tudnék, csak akkor már inkább valami patch) az az, hogy felrántok bgp-t, és szépen az alapján döntök. Csak azt kicsit ágyú-verébnek érzem.

Ha ez megvan, akkor jön majd az, hogy berakunk egy másik gépet, hogy ha ez a natolós megmakkan, akkor rögtön átvegye a dolgát :)

Aztán ha nem elég a jóból, akkor még képzünk egy tartalékvonalat kifele :)

Na, mese mára, ha valakinek van jobb ötlete valami bgp szerű izénél, az ne tartsa magában :)

Nagiost nem használsz? Szépen lehet vele figyelni SNMP-n az eszközöket és asszem parancsokat is lehet vele futtatni bizonyos esetekben. Ezzel már SZVSZ meg lehetne oldani, hogy ha a switch nem válaszol pingre, akkor futtasson le egy routolás átíró scriptet, ha újra válaszol, akkor pedig írja vissza. Este fél11 felé más ötletem nincs hirtelen.
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#2253 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 19. 22:26

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 22:32

Nagiost nem használsz? Szépen lehet vele figyelni SNMP-n az eszközöket és asszem parancsokat is lehet vele futtatni bizonyos esetekben. Ezzel már SZVSZ meg lehetne oldani, hogy ha a switch nem válaszol pingre, akkor futtasson le egy routolás átíró scriptet, ha újra válaszol, akkor pedig írja vissza. Este fél11 felé más ötletem nincs hirtelen.

Nem használok. Nem lenne nagy kaland egy pingető autoamtát írni, nem kell ehhez nagios, csak szeretném elkerülni, hogy kódot kelljen csinálni, ha lehet, mert ennek illenék robosztusnak lenni, különben a kutya megette az egészet...

#2254 Felhasználó inaktív   heaven 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 09:09

Nekem egy olyan gondom van, hogy két épület között <150m távolság> van egy hálózat kiépítve, CAT5 kábellel és SWITC-el, de valamiért baromi lassú a hálózat.

Az épületen belüli egymással összekötött gépek normálisan mennek, csak az egyik épületből a másikba nagyon lassú.
XP operációs rendszer fut minden gépen.

Mitől lassú?

#2255 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 07. 20. 09:29

Idézet: heaven - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 10:09

Nekem egy olyan gondom van, hogy két épület között <150m távolság> van egy hálózat kiépítve, CAT5 kábellel és SWITC-el, de valamiért baromi lassú a hálózat.

A 150 méter nem szabványos távolságtól, meg esetleg más egyéb tényezőktők. Két végére két gép, oszt csomagvesztést nézegetni.

Mennyire lassú, mekkora csomagvesztések vannak lanon, meg esetleg pingidők?
Make love not Wor.

#2256 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 09:31

Idézet: heaven - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 10:09

Az épületen belüli egymással összekötött gépek normálisan mennek, csak az egyik épületből a másikba nagyon lassú.
XP operációs rendszer fut minden gépen.

Mitől lassú?

150m Ezért.

100 m felett már optikai kábel kell, mert CAT5-ön már elveszik a jel, és a sebesség 100 Mb-ről visszaáll 10 Mb-re, ha megy egyáltalán.
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#2257 Felhasználó inaktív   heaven 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 09:59

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. júl. 20., csütörtök - 8:31

150m Ezért.

100 m felett már optikai kábel kell, mert CAT5-ön már elveszik a jel, és a sebesség 100 Mb-ről visszaáll 10 Mb-re, ha megy egyáltalán.

Köszi.

PING-en kívűl van valami jó util, amivel a sebességet lehet mérni?

#2258 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 10:03

Kezdj el total commanderben halozaton masolni,kiirja a sebesseget!

Amugy a 150 meter nemhogy nem szabvanyos, de rendesen nagy tavolsag. Mellette pedig ket kulonbozo epuletet UTP-vel osszekotni villamos szempontbol se az igazi megoldas!

#2259 Felhasználó inaktív   makkzoli 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 12:11

WLAN-AP guruk légyszi segítsetek!

Adott egy SMCWBR14-G router, és egy SMCWEBT-G access point. A routeren beállítottam a WDS be az AP-t mac addressét,
az AP on megadtam a router SSID jét (mindkettőnél SMC), mindekettőn 11/b mixed típusú,
a laptopon beállítottam : IP 192.168.2.103
                                    alhálózati maszk: 255.255.255.0
                                    átjárónak az AP ip címét (192.168.2.25),
                                    dns kiszolgálónak a router ip címét (192.168.2.1)
mindenféle titkosítást kilőttem, tűzfal sem védi a gépet, mégsem akar az AP on keresztül jönni a net, a windows rácsatakozik, kiválló jelerősséggel de nem akar sem a net bejönni, sem a hálóba kapcsolt gépeket nem látja (internet állandó szélessávú-ra van beállítva, "otthoni hálózat" is jól van belőve )
Nem tudom mit rontottam el, miért nem továbbítja a jelet az AP normálisan. :confused:
Lehet h. totál hülyének néztek, de hiába töltöttem napokat a megoldás megtalálására, egyszerűen nem akar menni a dolog. Jópár variációt kipróbáltam, de semmi.

előre is köszi a választ

#2260 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 07. 20. 12:18

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 23:26

Nem használok. Nem lenne nagy kaland egy pingető autoamtát írni, nem kell ehhez nagios, csak szeretném elkerülni, hogy kódot kelljen csinálni, ha lehet, mert ennek illenék robosztusnak lenni, különben a kutya megette az egészet...

Reggel fejre csapkodtam, és rájöttem, hogy a bonding tök jó erre :)

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 111
  • 112
  • 113
  • 114
  • 115
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.