HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#101 Felhasználó inaktív   skuzzy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 06. 11:45

Idézet: Jahno - Dátum: 2004. ápr. 13, kedd - 21:14

Hehe, behúztunk 42 végpontot, először számoztuk a kábelek végét de lekopott. Közben felírtuk a méterszámokat, de hol innen-oda, hol onnan-ide húztuk. Érdekes lesz sorbapárosítani majd a patchpanelen :-)

Ha szerzel egy "csipogot", azzal egyszeru beazonositani a vegeket.

#102 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 12:17

Idézet: giotto - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 9:13

na az lenne a kerdesem, hogy van 3 halozatom. //haver beadando feladata...
a, b, c
a halozat latja az osszes gepet.
b csak b es c-t
c csak onmagat.

addig eljutottam, hogy a subnetmaskokkal kene foglalkozni, de tovabb nem

tudna vki segiteni?

koszi

Igy ujrafogalmazva mar jobb, az elso verziot rohadtul nem ertettem, bar igy is kicsit hianyosnak tunik a feladat.

Az elso variacio, hogy a 3 halo koze beraksz egy routert es statikus route-ot hekkelsz a 3 halo koze, bar gondolom nem erre a megoldasra kivancsiak, hanem ugy gondoltak, hogy a 3 halozat azonos halozati cimen vanik, es alhalozatokkal kell varialni.

Subnetmask-kal megoldva kb. igy nez ki (halozati cim/subnet mask):

A: 10.0.0.0/24
B: 10.0.0.0/x  (y>x>24)
C: 10.0.0.0/y  (32>y>x)

Igy A halon levo gep meg tudja cimezni az osszes tobbi halot is, B C-t is, C meg csak onmagat.
Ez igy imho eleg gany, meg lehet, hogy el is csesztem valahol:)

#103 Felhasználó inaktív   giotto 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 12:37

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 13:17

Igy ujrafogalmazva mar jobb, az elso verziot rohadtul nem ertettem, bar igy is kicsit hianyosnak tunik a feladat.

Az elso variacio, hogy a 3 halo koze beraksz egy routert es statikus route-ot hekkelsz a 3 halo koze, bar gondolom nem erre a megoldasra kivancsiak, hanem ugy gondoltak, hogy a 3 halozat azonos halozati cimen vanik, es alhalozatokkal kell varialni.

Subnetmask-kal megoldva kb. igy nez ki (halozati cim/subnet mask):

A: 10.0.0.0/24
B: 10.0.0.0/x  (y>x>24)
C: 10.0.0.0/y  (32>y>x)

Igy A halon levo gep meg tudja cimezni az osszes tobbi halot is, B C-t is, C meg csak onmagat.
Ez igy imho eleg gany, meg lehet, hogy el is csesztem valahol:)

lehet, hogy hianyos, de nekem is csak ennyi van leirva +, hogy B osztalyu IP-t kell alkalmaznia...
a subnetmaskos megoldast nem igazan ertem...

az A eseteben a subnet 24.0.0.0 ???
ebben az esetben kell router?
bocsi, ha problemas vagyok, de most egy picit hulyebbnek erzem magam mint a sokeves atalag...

egyebkent meg koszi :cool:

Szerkesztette: giotto 2004. 05. 06. 12:38 -kor

"A UNIX rendszerek száma tízre nőtt és még több várható".
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)

#104 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 13:07

Idézet: giotto - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 13:37

lehet, hogy hianyos, de nekem is csak ennyi van leirva +, hogy B osztalyu IP-t kell alkalmaznia...
a subnetmaskos megoldast nem igazan ertem...

az A eseteben a subnet 24.0.0.0 ???
ebben az esetben kell router?
bocsi, ha problemas vagyok, de most egy picit hulyebbnek erzem magam mint a sokeves atalag...

egyebkent meg koszi :cool:

Nem, a /24-es subnet kb. azt jelzi, hogy (binarisan) az elso 24 digit 1, a tobbi 0 (32 bites az halozati cim, meg a subnet mask is, meg IPv4-nel minden mas is:), szoval a /24 az 11111111 11111111 11111111 00000000 ami FF.FF.FF.00, ami 255.255.255.0 (csak Eszak-Amerikaban irjak hexaban a netmaskot).
B subnet mask-je meg lehet pl. FF.FF.FF.80, C-e meg FF.FF.FF.F0, vagy tokmindegy, de tobbebb 0 legyen benne (a netmask-ben a 0 erteku bitek jelzik az adott alhaloban megcimezheto allomasok cimet vagymi).

Ha class-B IP-k kellenek, akkor a 128.0.0.0-191.255.255.255 tartomany lesz a baratod, ha pedig B-osztalyu alhalozat, akkor /16-os (255.255.0.0) netmask kellik.

Subnetmask-os varialashoz nem kell router, mert a subnetmask-ot azert talaltak ki, hogy pl. ne kelljen egy 5 gepes halozhoz egy teljes C-osztalyu alhalozatot letrehozni (kezdetekkor csak halozati cim alapjan routoltak, ugyhogy par gepes halo is felzabalt egy teljes C-osztalyu tartomanyt (256 cim, max. 254 host), ami egyreszt baromsag, masreszt pazarlas (foleg, ha pl. arra gondolsz, hogy 20k gepnek nem eleg egy B-osztalyu tartomany, ugyhogy egy A-osztalyut kellene 'elpazarolni', abbol meg nincs olyan sok...), ugyhogy kitalaltak, hogy ezentul network address+subnet mask alapjan route-olnak, igy szinte teljesen ki tudjak hasznalni a cimtartomanyt. Ennek koszonhetoen, ha vanik egy gep mondjuk 10.0.0.0/255.255.255.127 cimen, akkor az rohadtul nem tud kommunikalni egy (ugyanazon a fizikai szegmensen lapito) 10.0.0.250/tokmindegymi host-tal, mert ket fuggetlen subnet (megcimezni sem tudjak egymast, bar egyik iranyba mukodhet, pl. ha a masodik host netmask-je pl. 255.255.255.0), route-olni kell koztuk.

Na, remelem, hogy mmost meg erthetetlenebb:)

#105 Felhasználó inaktív   giotto 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 18:22

Idézet: NEUROFiRE - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 14:07

Nem, a /24-es subnet kb. azt jelzi, hogy (binarisan) az elso 24 digit 1, a tobbi 0 (32 bites az halozati cim, meg a subnet mask is, meg IPv4-nel minden mas is:), szoval a /24 az 11111111 11111111 11111111 00000000 ami FF.FF.FF.00, ami 255.255.255.0 (csak Eszak-Amerikaban irjak hexaban a netmaskot).
B subnet mask-je meg lehet pl. FF.FF.FF.80, C-e meg FF.FF.FF.F0, vagy tokmindegy, de tobbebb 0 legyen benne (a netmask-ben a 0 erteku bitek jelzik az adott alhaloban megcimezheto allomasok cimet vagymi).

Ha class-B IP-k kellenek, akkor a 128.0.0.0-191.255.255.255 tartomany lesz a baratod, ha pedig B-osztalyu alhalozat, akkor /16-os (255.255.0.0) netmask kellik.

Subnetmask-os varialashoz nem kell router, mert a subnetmask-ot azert talaltak ki, hogy pl. ne kelljen egy 5 gepes halozhoz egy teljes C-osztalyu alhalozatot letrehozni (kezdetekkor csak halozati cim alapjan routoltak, ugyhogy par gepes halo is felzabalt egy teljes C-osztalyu tartomanyt (256 cim, max. 254 host), ami egyreszt baromsag, masreszt pazarlas (foleg, ha pl. arra gondolsz, hogy 20k gepnek nem eleg egy B-osztalyu tartomany, ugyhogy egy A-osztalyut kellene 'elpazarolni', abbol meg nincs olyan sok...), ugyhogy kitalaltak, hogy ezentul network address+subnet mask alapjan route-olnak, igy szinte teljesen ki tudjak hasznalni a cimtartomanyt. Ennek koszonhetoen, ha vanik egy gep mondjuk 10.0.0.0/255.255.255.127 cimen, akkor az rohadtul nem tud kommunikalni egy (ugyanazon a fizikai szegmensen lapito) 10.0.0.250/tokmindegymi host-tal, mert ket fuggetlen subnet (megcimezni sem tudjak egymast, bar egyik iranyba mukodhet, pl. ha a masodik host netmask-je pl. 255.255.255.0), route-olni kell koztuk.

Na, remelem, hogy mmost meg erthetetlenebb:)

irj le nekem harom ip-t.

az elso latja a masodikat es a harmadikat
a masodik csak csak a harmadiakt latja
a harmadik nem lat senkit csak magat...

lehet, hogy hulye vagyok most kozvetlenul egy ZH utan, de nem ertem azt, hogy ez egyik miert fog latni mindnenkit es a masik miert nem...

:)
"A UNIX rendszerek száma tízre nőtt és még több várható".
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)

#106 Felhasználó inaktív   tibikepa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 22:01

Olyan hálózatot szeretnék építeni, hogy egy szerverre 6 gépet kötnék, mind a 6 gép a szerverre menti az adatot. A kliens képeknek nem kell egymást látniuk (de láthatják is, szóval mindegy)

Van ezen túl egy ISDN kapcsolatom, amit szeretném, ha lind a 6 gép használna, a szervernek viszont nem kell Internet kapcsolat.

Mi minden kell ehhez? (túl a gépeken) Gondolom az internetet Routerrel tudom megosztani, de a szerverről min keresztül megy az adat a 6 géphez? 6 hálókártya? Annyit nem is tudok beletenni.
MSI K8N Neo4, A64 3000+@2400Mhz, ZM CNPS-7000AlCu, 2x512Mb Hynix PC3200@254Mhz, His X800 IceQ Turbo@475/1000, Audigy 2 ZS, 2x80GB Maxtor SATA, Toshiba DVD-Rom, Samsung CD-RW, Chieftech DX04BDU 360W, Samsung 700P+

#107 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 05. 09. 18:45

Idézet: tibikepa - Dátum: 2004. máj. 8, szombat - 21:01

Mi minden kell ehhez? (túl a gépeken) Gondolom az internetet Routerrel tudom megosztani, de a szerverről min keresztül megy az adat a 6 géphez? 6 hálókártya? Annyit nem is tudok beletenni.

Szerverbe ISDN kártya, abba ISDN vonal, ezen keresztül az kapja a netet. Szerverre még tán caching proxy, meg DNS forward, helyi mailszerver, igényektől/várható terheléstől függ, ha nem így akkor valami egyszerűbb netmegosztás. Így minden netes szolgáltatás a szerveren keresztül megy.

Utána szerver hálókártyájába egy switchet dugni, abba a gépeket.

Vagy ISDN vonalat egy routerba, gépeket egyenrangú hálózatként bele, és már műxik is, cache vagy mailproggi ettől még lehet a szerveren.

Aztán sok keresőt használni, két gép összekötése hálózatba topikcímeket olvasgatni, mert ha most megkérded, hogy biztos switch kell-e, mire jó a HUB, akkor felüvöltünk páran...

Egyéb opciós tétel, hogy mailban elmeséled, nézek egy cut&paste helpet, vagy írok összeget, hogy mennyiért vállalom.
Make love not Wor.

#108 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 13. 13:47

Idézet: giotto - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 19:22

irj le nekem harom ip-t.

az elso latja a masodikat es a harmadikat
a masodik csak csak a harmadiakt latja
a harmadik nem lat senkit csak magat...

lehet, hogy hulye vagyok most kozvetlenul egy ZH utan, de nem ertem azt, hogy ez egyik miert fog latni mindnenkit es a masik miert nem...

A forummotor b*szik kuldeni ertesitest (vagyis kuld, csak teljesen random...), ugyhogy csak most talaltam ide.

Szoval pl.
A 80.0.0.0/FF.FF.0.0
B 80.0.80.0/FF.FF.7F.FF
C 80.0.F0.0/FF.FF.0F.FF

Igy elvileg jo, de azert hozzaszolhatna mas is, hatha elcsesztem valahol:)

(hexaban egyszerubb, es atlathatobb, sry, ofkorsz atszamithato decimalis alakba is, csak en mar lusta vagyok:)

#109 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 14:44

Idézet: giotto - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 19:22

Lehet, hogy én is hülyeséget beszélek, de nem erre találták ki a netmask-ot?  :rolleyes:
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#110 Felhasználó inaktív   sukhoi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 15. 16:09

Sziasztok!

Problémám van, remélem jó helyen kérdezek. 2 xp-s gépet akarnék összekötni hálozatba szigoruan játék céljából ( ha nem kötelező nem vacakolnék mindenféle file és nyomtatómegosztással).
A dologgal kb. 2 hete probálkozom, eddig eredménytelenül (pedig fél éve a régi gépemmel sikerült).

Tehát statikusan adom meg az ip cimeket a 2 gépen (csak az utolso oktett különbözik) az alhálozati maszknak pedig 255.255.255.0 - t adtam. Ezenkivül még kell-e mást megadni, mert igy nem megy.
Saját IP cimüket látják a gépek, a 127.0.0.1 re is lehet pingelni, de egymást nem látják. A gépek között crosslink kábel van, ami elvileg jó, mert már tudtam régen használni. ha a 2 gépet kábellel összekötöm akkor megjelenik a jobb alsó sarokban az üzenet hogy a kapcsolat él 100Mbps-el.

Valaki tudna segiteni, hogy mit állitsak még be (kell-e a tcp/ip-n kivül más protokoll, vagy egyéb mást is meg kell-e adni.

Elöre is köszi!!! :respect:

#111 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 16:21

futtasd le a varázslót.
működnie kéne ha mondjuk az egyik gép 192.168.0.1/255.255.255.0 a másik meg 192.168.0.2/255.255.255.0 mást nem is kell álítani. ping megy? esetleg lejjeb venni a sebeséget 10 full duplexre?
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#112 Felhasználó inaktív   sukhoi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 15. 17:29

Az ip cimek igy vannak beállitva, sebességet levettem de semmi nem változott.
Az otthoni vagy kisebb munkahelyi hálozat beállitása varázslót már lefuttatam jópárszor, de semmit nem változtat.
Egyszer a sok kisérletezgetés közben már sikerült beállitani a kapcsolatot ugy hogy az ipx/spx prottokoll müködött és ezt egy két játék támogatja - tehát ment a dolog - csak engem pont más programok érdekelnének.

Még valami: varázsló futtatása után meg akarom nézni a hálozati helyeket (munkacsoport gépeinek megtekintése) de kirja a gép hogy nincs jogosultságom hozzá. (mindkét gépen rendszergazda fiokkal vagyok)

Please, help!!!

#113 Felhasználó inaktív   enigma 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 05. 17. 18:38

Probléma:
otthoni gépeim között (100Mb) rettentően lelassult az adatforgalom, pár hete még vidáman mentek a dolgok(hát még előtte ;) ), de most az adatcsere 2300KB/s körüli értékre csökkent.
Ezer kábelt, routert, switch/hub-ot , más ftp  szervert/klienseket kipróbáltam , vírust/spywaret írtottam de semmi változás.

Létezik valamiféle hálózat tesztelő segédprogram(ocska) amivel a leggyengébb láncszem bemérhető ?   :think:    I/N

Ha valakit zavar amit írtam kérem ne olvassa el
és hogy ezt se kelljen beírni, leírom gyorsan: 
Használd a keresőt --> www.google.com   :D

Szerkesztette: enigma 2004. 05. 17. 18:38 -kor

#114 Felhasználó inaktív   Melinda 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 17. 19:56

Idézet: sukhoi - Dátum: 2004. máj. 15, szombat - 18:29

Még valami: varázsló futtatása után meg akarom nézni a hálozati helyeket (munkacsoport gépeinek megtekintése) de kirja a gép hogy nincs jogosultságom hozzá. (mindkét gépen rendszergazda fiokkal vagyok)

Please, help!!!

Vagy megnyitod mindkét gépen a vendégfiókot, vagy létrehozod mindkét gépen a másik gép felhasználóját is. 
Aztán megosztások, amiket engedsz látni, illetve a tűzfal kikapcsolása.

#115 Felhasználó inaktív   sukhoi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 05. 19. 23:20

Idézet: Melinda - Dátum: 2004. máj. 17, hétfő - 20:56

Vagy megnyitod mindkét gépen a vendégfiókot, vagy létrehozod mindkét gépen a másik gép felhasználóját is. 
Aztán megosztások, amiket engedsz látni, illetve a tűzfal kikapcsolása.

Köszi a segitséget!! :up:

Még valami: arra nem tudsz megoldást hogy miért nem látja a 2 gép egymás IP cimeit. IPX/SPX protokollal müködik egy játék multiplayer része, TCP/IP- vel meg nem. (Gp4)

:confused:

#116 Felhasználó inaktív   Jevge 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 03. 14:30

Szeretnék egy átalakítót fabrikálni sima utp-ről crosslinkre...
Az utp "érkiosztása" (balról jobbra): B BF Z KF K ZF N NF.
A crosslinkét viszont nem tudom...

#117 Felhasználó inaktív   kilix 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 06. 03. 15:27

Hali!
A minap probalkoztam itthonra internetet megosztani (2 gepre, mind2n winxp prof) es halozatot csinalni dsl router segitsegevel. odaig jutottam hogy a net mind2 gepen megy de a halo nem franko. Megpingelem az egyes geprol a 2est es van valasz, forditva nincs. Megprobalok belepni az egyes geppel a megadott workgroupba es nem enged mer hogy nincs ra engedelyem illetve az eleresi ut nem ismert. Megosztasokat sem latok rendesen. 2es gepen megosztok vmit akkor azt csak ugy latom hogy \\2esgepipje\konyvtar. 1es gepen osztok meg vmit azt sehogy sem latom. IPk maszkok elvileg rendben, tuzfalak kikapcsolva. Legyszi segitsetek! koszke
csa

#118 Felhasználó inaktív   pike.killer 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 03. 15:30

PACH:NF,N,ZF,K,KF,Z,BF,B
CROSS:ZF,Z,NF,BF,B,N,K,KF

#119 Felhasználó inaktív   Jevge 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 03. 16:54

Idézet: pike.killer - Dátum: 2004. jún. 3., csütörtök - 16:30

PACH:NF,N,ZF,K,KF,Z,BF,B
CROSS:ZF,Z,NF,BF,B,N,K,KF

Köszönöm!  :respect:

#120 Felhasználó inaktív   Kenderice 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 06. 03. 20:33

Idézet: Jevge - Dátum: 2004. jún. 3., csütörtök - 13:30

Szeretnék egy átalakítót fabrikálni sima utp-ről crosslinkre...
Az utp "érkiosztása" (balról jobbra): B BF Z KF K ZF N NF.
A crosslinkét viszont nem tudom...

És itt van egy klassz kis leírás az egészről: LEÍRÁS

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »