sziasztok !
FINÁLÉ
1) szóval külső ip-s eth0-ra fel kell húznom a másik ip-t, mondjuk eth0:win -ként, ip kivételével dettó ugyanúgy paramétereztem mint eredeti eth0-t interfaces-ben.
2) eth2 a LAN, 192.168.
2.254-el ugyebár (255.255.255.0) . eth1 192.168.
1.254. eth1-re a DMZ.
3) DNAT-tal el tudom kerülni a kettőspontos eth0:win interfész hivatkozást, tehát kívülről beláthatok a virtuális ip-n keresztül a DMZ-s gépre (legyen 1.1) :
iptables -A PREROUTING -t nat -d $VIRTUAL_EXTIP -j DNAT --to-destination 192.168.1.1
Ez működött is, gyönyörűen beláttam a szerverre, jött a weboldal is. a FILTER táblában egyelőre minden ACCEPT-en, tehát egy az egyben átnyom mindent. később lehet szűrni ez most mindegy.
4) Na most akkor a szerver lásson ki, ne csak a válaszcsomagokkal, hanem újakkal is, ha róla akarunk netet elérni, letölteni valamit, stb:
iptables -A POSTROUTING -t nat -d 192.168.1.1 -j SNAT --to-source $VIRTUAL_EXTIP
És a szerver baxik kilátni. :Đ

Se ping se semmi kifele.
3-as pont műxik, 4-es nem.
Ütöm tovább (szépjóreggelt). Nemtom mi baja.
Gondolom ha az "igazi" külső ip eth0, és ugyanazon maszkon network-ön stb-n lévű ip-t kapja eth0:win is (csak eggyel kevesebb az ip amit kap, 8 ip-nk van), akkor ezt a virtuális interfészt eth0-hoz kell kötnöm, nem eth1-hez vagy eth2-höz.
Kötöttem mindegyikhez, végigpróbáltam, ifconfig-ban azt láttam, hogy eth1:win-nél az interfész base address-e (nem ip, hanem memóriacím) és IRQ-ja az eth1 kártyáé volt, eth2:win-nek eth2-é, és eth0:win-nek eth0-áé. És mivel a virtuális ip a fizikaihoz kötődik, én úgy gondolom, eth0-ra teszem őt, így lenne jó.
De ha a DNAT-tal beláttam eth0:win ip-n keresztül 192.168.1.1-es szerver 80-as portjára és bejött a teszt weboldala, mindez egy Axelero-s tehát tőlünk halálfüggetlen kapcsolatról, akkor azt mondom, valami nagyon idétlen macera lehet csak és az 1.1-es win szervernek kifele is kéne látnia a 192.168.1.254-es gateway-en.
(subnet mask mindenhol 255.255.255.0 tehát /24, eth2 hálója MASQUERADE-el van megoldva, de szerintem nem kavar be mivel más subnet, egyedül 2.254-et lehet 1.x-ről pingelni de az azért mert az maga az eth2 kártya és egy gépben van az eth1-es 1.254-gyel).
Szép is az élet :Đ
Ui.: tegnap este 6-tól éjjel fél 1-ig bent csücsültem a cégnél, faja volt. Ez normális néha ? Már nem igazán tudtam mit csinálunk, abbahagytuk. Ma reggel bejövük, közli egyik srác, hogy ez meg ez a switch szét van csúszva (kábel kijött belőle)
Úgyhogy lehet most menne a SNAT is, mindjárt megnézzük. De azért aki képes rá, elfilózhatna azon amit írtam. Egy jóbarátomtól kaptam a tippet virtuál ip + nat -ra egy működő tűzfal gépről, ők is virtuál ip-re SNAT/DNAT-olnak és tökéletesen megy nekik. Nekem is kéne, gyári kernel, de ezzel amúgysem lehet gond ha DNAT megy csak SNAT nem ..
Om mani peme hung.