Hálózat építés a gyakorlatban
Elküldve: 2006. 03. 05. 15:20
Az internet egy ADSL routerre érkezik, innen kapja a BEFW11S típusú wireless router. Ennek a jeladását szeretném a WRE54G-vel erősíteni. A jelet több eszközzel is szeretném venni.
1. ASUS 802.11b network adapterrel
2. Linksys wireless-b PCMCIA adapter
3. X-Micro PCMCIA adapter
4. ACER Wlan PCMCIA kártya
Ezen eszközök egyikével sem sikerül a telepítés. Természetesen külön-külön próbáltam.
Először WEP biztonsággal próbáltam, de a telepítés után a fenti eszközök IP-címet kezdenek keresni, de nem találnak.
Természetesen az alapértelmezett (192.168.1.240) Ip-címen kívül próbáltam a ez eredetileg kiosztott, a hálózaton már meglevő címeket (192.168.1.100-103) is megadni, sikertelenül.
Ezután WEP nélkül, automatikus telepítéssel próbálkoztam, de az IP cím keresés itt sem hozott eredményt.
Mit rontottam el?
Elküldve: 2006. 03. 05. 15:39
Idézet: EG0 - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 5:35
Remélem a 15e forintos led villogós (I/N) kütyüre gondolsz, mert csillapítás meg áthallás mérés az árban már nagyon nem fér bele. Pedig nem lenne rossz legalább a végén mérni egy normálisat
- "Távoli asztalnál nem látod a user képét, így felejtős."
Látszik, hogy csak UltraVNC-t használtam eddig
- "Usernek segíteni .. Odamenve, kezét fogva."
Nehogy hozzászokjanak.
- "Lehet, jobban jössz ki, időben biztosan "
Idő van inkább.
- "altalaban nagykereknel .. csomagolasi egysegben szallitnanak ami nem eppen lenne gazdasagos a megmaradt reszek miatt."
Namost nagykerekbe idáig is sűrűn jártam, csak nem hálózati eszközök miatt. sajnos pont azokban elég gyengék a kedvenc nagykereim. A kimaradt részeknél mire gondolsz? Marad 123 méter cat5e kábelem vagy 7 darab fali csatlakozóm? Az nem téma, ne viccelj. (csak 24-es switch-ek ne maradjanak feleslegesen..) Az igazán drága dolog úgyis a munka az egészben.
Webcam pedig pont arra szolgálna, hogyha a szép új fali csatlakozókat meg bővített gépeket megrúgdossák (vagy eltiem-elik), akkor meg lehessen keresni elkövetőt. Egyébként betörés esetén sem rossz.
- "Linux alatt motion a jelöltem"
A SW oldal szerinem a legkevesebb, csak magát az eszközt jó lenne tudná kezelni.. szóval ehhez nem értek, azért kérdezem, vannak-e kipróbált, bevált IP webcam + sw párosok (akár Win, akár Linux).
- Jahno: "ha kávé van, akkor már oda bírhatunk menni szakérteni..."
Köszönöm a felajánlást (tényleg, látom a témát is kened), egyelőre nem élnék vele. Bár a végén mindenféleképp jó lenne egy műszeres ellenőrzés.
Szerintem a topológiával nem lesz gond, mert lesznek páran (rajtam kívül, jobbak) elméleti szakemberek, kiépítésnél is lesznek, akik csináltak már ennél nagyobb hálózatokat is (fúrás-faragás), csak a kettő közti rész hiányzik nekem, hogy milyen márkájű aktív eszközök, szerszámok, kellékek, és HONNAN ÉRDEMES őket beszerezni.
Az se baj, ha az eladó tud tanácsot adni, és ilyesmi kérdésekre nem néz bután (mint ált. tapasztalom)
------
Ekezdek levonni következtetéseket, bátran javítsatok bele:
- aktív eszközök legolcsóbban: SMC a CHS-ből, vagy Linksys az Alphasonic-tól (esetleg KTI PAK-tól). Trönkölésnél inkább ne keverjem gyártókat, amúgy lehet.
- Kábelcsatorna, falikábelre csatlakozó, fali szekrény, eszközök, műszerek:
http://www.koposelektro.hu v. http://www.fibex.hu v. http://www.kekvill.hu ?
Ide még főleg várnék konkrét tippeket!
Ha nem sokat buzizod a switchet, akkor lehet rá feli dugót venni. De jobb esetben biza patchpanelben végződik a falikábel vége. Elvileg.
Műszerből a csillapítás méréshez meg lefeljebb bérelni lehet, de ha jól csinálod meg, akkor nem lesz vele baj, ha 1-2 végpont rossz lesz, akkor úgysem fogod lebontani. Szakadásvizsgálat azért még kötelező...
Elküldve: 2006. 03. 05. 22:09
"Szerintem a topológiával nem lesz gond, mert lesznek páran (rajtam kívül, jobbak) elméleti szakemberek, kiépítésnél is lesznek, akik csináltak már ennél nagyobb hálózatokat is (fúrás-faragás), csak a kettő közti rész hiányzik nekem, hogy milyen márkájű aktív eszközök, szerszámok, kellékek, és HONNAN ÉRDEMES őket beszerezni."
Ha vannak ott szakik, akik beleszólnak, akkor inkább Velük okoskodd ki a dolgot. Van olyan kolléga, aki atomjól tud hálózatot építeni, és patchpanelben pld. a modulos cuccokraq esküszik, én meg ki nem állhatom mert.... Mert csak
Meg egy csomó minden, ami gyakorlatban működik, szabváynos, mégis máshogy kell megfogni, máshogy szoktuk meg, estébé.
Legjobb, ha Ők mondják meg az anyagot is, hisz pld. én utálom a Panduit falon kívüli cuccait, meg a RIT /
Ezért nem jó beleugatni.
Kábelből pld. a Beldent nem szeretem, Alcatelt rühellem, most színre/szagra a Legran a bejövős, vagy Acome. Könnyen tekeredik, jó a színezése. Alcatel az majdnem fehér, így számomra a kezelhetetlen kategória
De szerintem ez az egész csak fellágolás, kineveztek oda, lóvé úgysem lesz, oszt csak szopunk vele. Legalábbis eddig ez a véleményem
Ha olyan a fal, akkor magasan külső gégecsőben vagy bergmannban is mehetne a cucc, ki tudja mi van ott agyonkuszálva, ez meg nem oszt, nem szoroz. Mert azért a szélesebb csatornának vagy ezer pénz környékén mozog métere, plusz illesztések. Kopos és EIP csatornának mondjuk http://www.eurovillbp.hu/ itt lehet rendelgetni mindenfélét, de ha kell, akkor Ibocoban is otthon vannak, az legalább drága.
Falialjzatok meg ilyenek szintén igény kérdése. Szerszám? Hááát, az nem kevés, főleg ha reszelőtől a kis fűrészen át a gérvágóig meg csatornavágó ollóig mindent beleszámolunk. Szike, blankoló, oldalvágó, blábláblá. Egy Panduit blankoló is valami 10ezer pénz, plusz akkus csavarnyúzók, egyebek, el lehet vele lenni. Én elköltök évi 100 rugt szerszámra simán, oszt akkor érpárkeresőt hetek óta is csak tervezem, de amikor 4-6ezer pénz egy igényesebb kivitelű fogó, amiből kapásból kell vagy 4 darab, akkor nincs mit tenni. Hálózatspecifikus talán csak a betűzőszerszám. Igaz nélküle is meg lehet oldani, de kicsit nehézkes.
Talán egy nagy jó tanácsot kell leírni. Csatornázásban bárki segíthet, de kábelbehúzásnál jól válogasd meg a népeket, és villanyszerelő véletlenül se legyen közte. Ha csövezés kell, akkor pláne jól ugassál Nekik, mert életükben nem láttak UTP-t, fele akkora átmérőre terveznek, és derékszügő kanyarokra, esetleg 3 méteren belül 4 darab is egyhuzamban. Szóval ilyen népekkel csak óvatosan, mert amit el lehet baszni, azt elfogják.
Erősáramtól minimum 3 centi, maximum 35 méter hosszan, keresztezés derékszökben, hajlítási sugár 8szoros, egyszerre behúzni kb. 10 métereket szakaszosan, ami erő és kanyarfüggő...
Elküldve: 2006. 03. 06. 09:47
Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 4., szombat - 9:58
Nem tudtok valakit Miskolcon, akihez el lehetne menni tanonc-nak?
Szabadidő, meg kedvem is van, de Pest az messze van ingázni.
Elküldve: 2006. 03. 06. 10:45
Idézet: Fresi - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 9:47
Ehh, még itt Pesten sem tudok. Én sem ezt csinálom reggeltől estig. Bár ha itt meg meló van, akkor az nagyon, és egy hétre simán jöhetnél, minek ingázni?
Meg tanonckodás is nehéz ügy, alapokat otthon kipöcsöli magának, corporate melónál meg szó szerint nem érünk rá tanulgatni, meg pöcsölni, még advanced emberrel is ha nem vagyunk összeszokva, akkor simán bír hátráltatni a melóban, közben pedig ért hozzá. Változó, de fentebb említett sulit csináljuk meg HWSW alapokon, oszt mindenki jól is van
Elküldve: 2006. 03. 06. 12:57
Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 10:45
Meg tanonckodás is nehéz ügy, alapokat otthon kipöcsöli magának, corporate melónál meg szó szerint nem érünk rá tanulgatni, meg pöcsölni, még advanced emberrel is ha nem vagyunk összeszokva, akkor simán bír hátráltatni a melóban, közben pedig ért hozzá. Változó, de fentebb említett sulit csináljuk meg HWSW alapokon, oszt mindenki jól is van
Május elején nyelvvizsgázom, addig nem akarok egy hetet se kihagyni. Utána viszont simán fel tudok menni Pestre.
Tudod nem is az a lényeg, hogy én csináljak mindent, hanem hogy látom élőben a cuccot, közben meg lehet néhány szót mondani, nem is kell egyetemi előadás. Utána jobb érzés doksit olvasni, hogy "bazz ezt állította be ott, meg ez erre meg arra való". Mintha csak úgy szárazon olvasnám el és nem látnám működni a cuccot. Elég hülyén fogalmaztam, de remélem megérted mire gondolok. :Đ
HWSW-n meg többet tanultam, mint akármelyik info órámon a suliban.
Elküldve: 2006. 03. 08. 12:08
Idézet: Fresi - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 12:57
Áááá, nekem most lehet erre a hétre kellene valaki. Összes tag akivel melózni szoktam jóval fizetősebb munkával van ellátva, nekem meg lenne egy kisebb irodáb. Természetesen sürgős, occsóért, meg szombatvasárnap éjjelnppalosban. Erre még lehet tolongani
Elküldve: 2006. 03. 08. 13:36
Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 8., szerda - 12:08
Mekkora iroda mikor kene kezdeni mert csut-pentek-szombat-vasarnap per pill nincs melom.
Elküldve: 2006. 03. 08. 13:51
Idézet: szaki - Dátum: 2006. márc. 8., szerda - 13:36
Te nekem túl drága leszel
3 helység, 40 végpont. Szekrénybe ki kell patchelni még egy 30 mellékes telközpontot is, a többi húzós, mert ajánlataik sincsenek...
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:21
Persze legyen jó olcsó, mert ilyenre nem költünk. Mit ajánlanátok kompromisszumos megoldásnak, ha már opok akkor a lehető legkevesebbet szeretném. Egy gép és egy routert kell netnek összekötni, saccra a felhasznált kábel mennyiség 50m, 30 méter a 2 épület között lengő.
1; már meglévő, kihúzott 220-as kábel mellé lenne felrögzítve, a telefonkábelek mellé. (tudom nem szerencsés)
2; érdemes FTP kábelt, vagy elegendő az UTP. (Fali vagy patch kábel lenne célszerű)
3; létezik olyan kábel ami nem túl drága és az időjárás viszontagságait is jobban bírja.
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:28
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:30
Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 22:21
2; érdemes FTP kábelt, vagy elegendő az UTP. (Fali vagy patch kábel lenne célszerű)
3; létezik olyan kábel ami nem túl drága és az időjárás viszontagságait is jobban bírja.
220 volt mellé tilos. Ennyi. Ebből később duplán tudol majd opni, mert eleinte előfordul, hogy műxik.
Külön acélsodrony, kurva occsó, kültéri kábel, csók. Bár így sem illdomos, lesz elektromos baj rendesen, de illetékessel úgysem lehet lebokszolni, írja alá, hogy vállalja a felelősséget a nem szabványos kivitelezés miatt. Ezektől jól meg szoktak ijedni
FTPvel az a baj, hogy a két végét rendesen földeni, árnyékolni kell, különben egyik irányban ellenkező dolgot fog kiváltani, mert antennaként működik.
3. pontot megválaszoltam, kültéri kábelnek híjják. Lehet gugánál van eladó, sok hónapja láttam ott pár tekerccsel. De 30 métert nem tudom hol bírsz venni kisüzemileg, csak valam izmosabb aljzatba kösd be a két végét.
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:42
Patch kábelnek mit tudtok még ajánlani, max 30 méter lakáson belüli vezetésre, az előző oldalakon írt márkától nem találtam csak fali kábelt. Draka, KTI, TW milyen ?
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:53
Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 22:42
Ha készregyártott, akkor k. mindegy. Bár a 30 méter sem szabványos, de nem baj, működik
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:57
Edimax 9230TX32 PCI 32bit 10/100/1000 Gigabyte, full duplex, Wake on LAN 3.000
Edimax 9230TX64 PCI 64bit 10/100/1000 Gigabyte, full duplex, Wake on LAN 9.200
Repotec PCI, 10/100/1000 Mbps, Realtek 4.790
9452TX(100/1Gbps, 32 bit PCI, UTP 5,800F
Hálókártyánál mennyi előnyt jelent az, hogy 64 bites és mit jelent egyáltalán?
Elküldve: 2006. 03. 09. 22:59
Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 22:57
4.790
9452TX(100/1Gbps, 32 bit PCI, UTP 5,800F
Hálókártyánál mennyi előnyt jelent az, hogy 64 bites és mit jelent egyáltalán?
Yáááááj.
Ha pont ezek közül kell választani, akkor 9452TX, az jó cucc, de nagyon nem mai darab...
64 bit az szinte szerverbe való, ne foglalkozz vele, Neked nem olyan kell.
Elküldve: 2006. 03. 09. 23:04
Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 22:59
Ha pont ezek közül kell választani, akkor 9452TX, az jó cucc, de nagyon nem mai darab...
64 bit az szinte szerverbe való, ne foglalkozz vele, Neked nem olyan kell.
No akkor mondj egy mai darabot, ami jó árban van és kapható is valami publikus helyen, ahol még hozzá való kábelt is csinálnak nekem.
Elküldve: 2006. 03. 09. 23:12
De talán ez 3Com 3C2000 esetleg megfelelő.
Edimax-al nem volt még bajom.
A te esetedben meg a 64bites PCI verzió felesleges, hacsak nincs hozzá valami jobb szerver lapod.
Elküldve: 2006. 03. 09. 23:13
Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 23:04
Közben újranéztem, 9432-nek olvastam, még korán van ilyen agymunkákhoz
Kábelt pedig nem csináltatni kell, hanem jóféle kínai iparból importált készresajtoltat venni. Azzal nem lesz baj. Készrecsinálttal már szokott.
Elküldve: 2006. 03. 09. 23:17
Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 9., csütörtök - 23:13
Najó, de hol?

Súgó
A téma zárva.