HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1921 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 11. 20:57

Idézet: domedee - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:49

Hellóka!

Tehát a következő dologban kérném a segítségeteket, van nekünk egy hálózatunk... pontosabban volt. Régi BNC-s, de most úgy néz ki, le lehetne cserélni UTP-re. Milyen switchet tudnátok ajánlani, ami olcsó! lenne és kezelne min. 26 gépet. A többi részlegen már rendes háló van, csak itt szívunk ezzel. Milyen infó kell még? Mert ha tudom, megírom. Félig engem bíztak, mert én vagyok az egyik, aki ért a PC-khez. Ez rendben is lenne, csak hát a hálózatokban nem vagyok otthon. 1 vagy ez 2 milyen?

Mennyi pánz van rá? Mennyire árérzékeny a cég?
Mekkora az adatforgalom? Milyen irányú az adatforgalom?
Elegendő-e a sima switch vagy menedzselhető kell? (ha eddig megvoltatok a BNC-ssel akkor valószínűleg a sima switch is elég lesz.)

#1922 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:02

FTP vagy STP kábelt, hogy kell leföldelni a két végén?

Mi a lényeges különbség fali és lengőkábel között, azon túl, hogy a fali az merev? Miért nem jó a falban sima utp-t vezetni?

#1923 Felhasználó inaktív   domedee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:07

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 19:57

Mennyi pánz van rá? Mennyire árérzékeny a cég?
Mekkora az adatforgalom? Milyen irányú az adatforgalom?
Elegendő-e a sima switch vagy menedzselhető kell? (ha eddig megvoltatok a BNC-ssel akkor valószínűleg a sima switch is elég lesz.)

Sajna a pénz nagyon számít, jó lenne, ha majd gond nélkül menne jó pár évig. A jelenlegi már vagy 6 éve megy. Az adatforgalom jórészt netből áll. Én szoktam néha garázdálkodni egy kis DC-vel  :D. Az a baj, hogy nem tudom, mi a  különbség a sima és a menedzselhető közt? Az lenne a jó, ha egyszer bekapcsolnánk és nem kellene hozzányúlni többé  :cool:.  Akkor sem ha új gép lesz. Csak rá dugnánk, 'oszt csók...

Azokra, miket linkeltem, tudsz valamit mondani? Vagy esetleg ez, hogy legyen tartalék port? 3
abcdefghijklmnopqrst...

Help ME! Hogy van tovább?

#1924 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:10

Köszönöm az eddigieket.
Továbbra is érdekelne hogy, a kihúzás esetében fali, vagy lengő kábelt érdemes-e.

Illetve Fresi kérdését kiegészítve, mennyire szabad eltárni a fix ideáktól.
Falba miért fali? Lehet lengő is, van a fali kábelnek valami előnye, vagy csak költségmegtakarítás?
Mert az logikus, hogy fali aljzat, gép közé lengőt rakunk, mert a fali előbb utóbb kontaktos lesz.

Draka kábelről mit tudtok? Illetve milyen Cat5E-Cat6 lengő kábelt ajánlotok abban az esetben, ha az mindenhova felhasználható. Dugónál kell márkára figyelni, megéri a pénzét a drágább EXW dugó?

Szerkesztette: BigKoko 2006. 03. 11. 21:16 -kor

#1925 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:12

Idézet: domedee - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:07

mi a  különbség a sima és a menedzselhető közt?

Annyi a különbség, hogy a menedzselhetőnél van egy külön konfig oldal, ahol csomó plusz beállítást elvégezhetsz a switchez.

#1926 Felhasználó inaktív   domedee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:17

Idézet: Fresi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:12

Annyi a különbség, hogy a menedzselhetőnél van egy külön konfig oldal, ahol csomó plusz beállítást elvégezhetsz a switchez.

Ezt sejtettem... :p De a kérdés az, hogy menni pluszt nyújt a simához képest? Mert amiket én találtam, azok árban eléggé drágák, a simákhoz képest. Extra igények nincsenek. Dugjuk össze a rendszert és menjen.
abcdefghijklmnopqrst...

#1927 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:23

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:45

Nem az FTP árnyékolására kell bízni mindent. ott van a feszítő, mint megfelelő keresztmetszet.

Villámlás KÖZVETLEN hatása ellen nem igen véd semmi sem (kültéri kábel+aktív eszközök)ez aktív védelem esetén is szerencse kérdése.
Villámlás másodlagos hatása ellen elég SEM elég CSAK utp villámvédő.

Megbizható(bb) /szabványos védelem több szintből áll:
1. Az épületeken SZABVÁNYOS villámvédelem kialakítása
2. a feszítőt bekötni szabványosan ebbe a védelembe.
3. FTP/STP villám/túlfeszvédők alkalmazása, UTP kábel elfelejtése kültéren.
4. Épület villamos ellátásának szabványos villámvédő kialakítása (amikor a villám a 220-on jön be)
5. Kisfeszültségű védelem az aktív eszközöknél (feszültségcsúcsok ellen).
Lehet számolni mi mennyibe kerül :)

Olcsó megoldást kértek.

Az FTP kábelt árban meg lehet fizetni, nem drága 'bovden' drótsodrony is iszonyat olcsó. Nagyon jó hatásfokkal véd olyankor amikor a környéken a villámok miatt megnő a mágneses térerő (lépesfeszültség). Ez jó kis feszkót tud indukálni a kábelban amit  1 villámvédő nem biztos hogy levezet, lévén jóval magasabb feszkóra tervezték.
Nekem voltak kinn UTP-s kábeleim tetőn, meg is lett az eredménye. FTP-vel ugyanazon a helyeken gond nélkül megy 3 éve pedig a tavalyi nyár kellőképpen villámos volt a környéken.
De normális védelmet akkor kapsz ha megvalósítod a fenti 5-öst.

Megbízható villamos védelemre már kitalálták az optikát. Nem olyan drága, mint amilyennek hiszik az emberek általában.

#1928 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:26

Idézet: Fresi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:02

FTP vagy STP kábelt, hogy kell leföldelni a két végén?

Mi a lényeges különbség fali és lengőkábel között, azon túl, hogy a fali az merev? Miért nem jó a falban sima utp-t vezetni?

FTP/STP dugót használsz.
normál megoldás: ez 'átviszi' a kábel árnyékolását az eszközbe (nyilván ott van értelma ahol az eszközön is FTP/STP alj van és le van földelve).
villámvédő/túlfszvédő: ebbe csatlakozol be amit leföldelsz.
patch paneles bekötés: a  földelő szálat IS bekötöd.

A faliban tömör a vezető, a path-ban több eres :)
Mit értesz 'sima' UTP alatt?

#1929 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:28

Idézet: domedee - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:17

Dugjuk össze a rendszert és menjen.

Ha ez a felállás akkor kár költeni menedzselhetőre  :D

#1930 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:30

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:10

Falba miért fali? Lehet lengő is, van a fali kábelnek valami előnye, vagy csak költségmegtakarítás?
Mert az logikus, hogy fali aljzat, gép közé lengőt rakunk, mert a fali előbb utóbb kontaktos lesz.

Draka kábelről mit tudtok? Illetve milyen Cat5E-Cat6 lengő kábelt ajánlotok abban az esetben, ha az mindenhova felhasználható. Dugónál kell márkára figyelni, megéri a pénzét a drágább EXW dugó?

- mert arra találták ki
- mert olcsóbb
- mert fali eszközök mind fali kábelhez vannak tervezve (mások az érintkezők ahova a kábelt bekötöd)
- mert mások a hullámjellemzőik (pontosan nem tudom, de jó pár oldallal visszább valaki már leírta)

Draka elmegy. Cat5e majd mindehova bőven jó. Dugónál a drágább EXW nem igazán számít márksnak, inkább olcsó tajwani kategória.

#1931 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:31

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:23

Megbízható villamos védelemre már kitalálták az optikát. Nem olyan drága, mint amilyennek hiszik az emberek általában.

Ahol 30-50m-en azon gondolkodnak hogy sima utp, nem is kültéri, 220 melett vezetve ott elég drága megoldásnak tűnik.

Természetesen igazad van, főleg ha figyelembe vesszük hogy mibe kerül 1 normális villám/túlfeszvédelem kialakítása.

#1932 Felhasználó inaktív   domedee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:37

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:28

Ha ez a felállás akkor kár költeni menedzselhetőre  :D

Jaja... csak melyiket vegyük, jó lenne egy helyi cég. Miskolc, pl innen?: webshop.chipland.hu
abcdefghijklmnopqrst...

#1933 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:39

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:10

Köszönöm az eddigieket.
Továbbra is érdekelne hogy, a kihúzás esetében fali, vagy lengő kábelt érdemes-e.

Illetve Fresi kérdését kiegészítve, mennyire szabad eltárni a fix ideáktól.

Kihúzás=2 épület közt?
fali FTP.
Kültérben felejtsd már el az UTP-t.

A többit már megválaszolták. Esetleg próbálj meg bekötni aljzatba vagy patchpanelbe fali és path kábelt. Az első próbánál rájössz miért. :)

#1934 Felhasználó inaktív   Fresi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:41

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:26

FTP/STP dugót használsz.
normál megoldás: ez 'átviszi' a kábel árnyékolását az eszközbe (nyilván ott van értelma ahol az eszközön is FTP/STP alj van és le van földelve).
villámvédő/túlfszvédő: ebbe csatlakozol be amit leföldelsz.

Igen, földelésnél tudtommal valahova le kell vezetni a földet. Na most akkor sima hálókártyáknál nem működik, hogy ftp kábel egyik vége be az egyik gépbe, másikba meg a másik, mert így akkor nincs leföldelve. Ezekre is van külön eszköz, linkelj már egyet pls.

Idézet

patch paneles bekötés: a  földelő szálat IS bekötöd.

ÖÖÖ milyen szálat hova?  :)
Az a földelő szál az honnan megy hova?

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:30

mert fali eszközök mind fali kábelhez vannak tervezve (mások az érintkezők ahova a kábelt bekötöd)

Ezt nem tudtam, hogy csak falihoz van falba való cucc. Számomra még mindig érdekes, hogy miért nincs lengőkábeles dolog, jó hogy az drágább, de jobban lehet hajlítani gondolok itt a derékszögekre a falban, stb.

Idézet: domedee - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:37

Jaja... csak melyiket vegyük, jó lenne egy helyi cég. Miskolc, pl innen?: webshop.chipland.hu

Miskolcon az Infobox a legolcsóbb, legalábbis ennél olcsóbbat nem találtam.

szerk: írás közben jött válasz egy két kérdésre

Szerkesztette: Fresi 2006. 03. 11. 21:46 -kor

#1935 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:43

Idézet: domedee - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:37

Most nézzük végig a webáruház kínálatát???
hehe Ramiris webpartner Ramiris árukészlettel:)

Planet jó lesz. Ha plusz portokat akarsz akkor 32portos. Ha elég 24 akkor 24 +2 100-es.

#1936 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:44

Jó ez a topic :respect: 
Minél többet tudok meg, annál több új kérdésem támad  :confused:

Bár ha szerencsétek van, akkor ez az utolsó  :eek:
Mondjatok egy helyet, ami nem a legdrágább a világon, nem csak rendelésre hoznak hétköznapi dolgokat, nagy a választékuk (nem a fejükön, hanem pl hálózati kellékekből) és nem 3 nagyker ajánlólevele kell, hogy vásárolhassak.

Ha van árakat tartalmazó honlap az meg nagyon jó lenne :)

#1937 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:49

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:44

Jó ez a topic   :respect: 
Minél többet tudok meg, annál több új kérdésem támad  :confused:

Bár ha szerencsétek van, akkor ez az utolsó  :eek:
Mondjatok egy helyet, ami nem a legdrágább a világon, nem csak rendelésre hoznak hétköznapi dolgokat, nagy a választékuk (nem a fejükön, hanem pl hálózati kellékekből) és nem 3 nagyker ajánlólevele kell, hogy vásárolhassak.

Ha van árakat tartalmazó honlap az meg nagyon jó lenne :)

és hol legyen az a hely?
Hol kell 3 ajánlólevél?
Nagyker vagy kisker kell? nagykerhez kell válalkozás.

#1938 Felhasználó inaktív   domedee 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:50

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 20:43

Most nézzük végig a webáruház kínálatát???
hehe Ramiris webpartner Ramiris árukészlettel:)

Planet jó lesz. Ha plusz portokat akarsz akkor 32portos. Ha elég 24 akkor 24 +2 100-es.

ok-ok:D Akkor megfelel a Planet is.

köszike
abcdefghijklmnopqrst...

#1939 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 21:58

Idézet: Fresi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:41

Ezt nem tudtam, hogy csak falihoz van falba való cucc. Számomra még mindig érdekes, hogy miért nincs lengőkábeles dolog, jó hogy az drágább, de jobban lehet hajlítani gondolok itt a derékszögekre a falban, stb.

Szinte mind1ik fali cuccba vagy patch panelba beköthetsz patch kábelt csak kinlódás szvsz.
Jobban hajlítani? mert 1mm sugárban akarsz hajlítani? van két fal, derékszög, felraksz 15-ös csatornát, beteszed a fali kábelt és a tetőt is simán rá lehet rakni.

#1940 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:02

Ok tiszta sor, az hogy csak fali kábelre rakható a fali aljzat meg egy köteg komolyabb szerelési anyag.
Azonban az a helyi "vidéki" állapotot mutatja hogy, itt nincs kiépített kábelcsatorna meg semmi egyéb,  hanem egyik helységben fúrás a plafonon, kábel felküld padlásra, célhelyen újabb lyukon lelógatva, azonnal belecsattintva az eszközökbe:)
Még mindig a falit ajánljátok  :think:
Ha rendes falai aljzatot rakok akkor már pazarló voltam, és a szomszéd Pistike olcsóbban csinálta volna meg 200Ft-al.

:offtopic: Pl. ez esetben amikor meghallották hogy telefonos net lesz, mint megtudtam gyorsan cimbivel kihúzattak egy telefonos kábelt. Mert én kb. 100Ft-os méterenkénti árról példáztam,  a Pistike meg jó olcsón mondta méterét de azt se tudja miről van szó, mert csak annyit fogott fel hogy telefon...  :omg:
Persze ADSL van és a routert kell a géppel összekötni de ez már apróság  :eek:

Megcsinálnom meg, meg kell, mert én már láttam számítógépet ezért evidens, hogy ehhez is értek  :reklamacio:

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.