G800 - nem is volt, nem is lesz?
Elküldve: 2002. 05. 12. 00:59
Elküldve: 2002. 05. 12. 01:07
idézet:
Ezt írta azopi:
Hát ha csak 20-30%-al nyomja le a T4600-at ilyen elméleti adatok mellett, akkor még sok csiszolni való van a drivereken. Amúgy kb ezt várom én is (Bár én úgy gondoltam, a PS 1.4 azért támogatva lesz.)[/QB][/quote]
1. Vedd figyelembe, hogy a GF4 egy második generációs memóriavezérlőt és gyakorlati tapasztalatok alapján erősen optimalizált sávszélesség-kímélő eljárásokat tartalmaz. Ha ezek hatásfokát 150% körülire becsüljük, akkor a Ti4600 kvázi 15 GB/sec sávszélességgel rendelkezik.
2. Új generációs játékokban, és komolyabb pixel shadereket használó effekteknél a Ti4600-ból elkezd azért fogyni a cucc. Egy valamire való bump mapping pl. a 2 fényforrás miatt nem oldható meg egy órajelciklusból.
3. Mind a supersample, mind a multisample FSAA zabálja a sávszélességet, és az egekbe küldi a memóriaigényt. 4x FSAA mellett egyetlen mai game se száguld rajta 1024*768-ban (pl. Yeti nájt 2).
Egyébként szerintem azért várjunk meg valami final teszteket...
Elküldve: 2002. 05. 12. 01:40
idézet:
Ezt írta azopi:
[url="http://"http://ixbt.com/video2/matrox-parhelia512.shtml"]http://ixbt.com/vide...rhelia512.shtml[/url]
A lényeg kivonatolva olvasható nyelven (by nVnews):
Up to 350 MHz. clock
Released end of Summer
...
[/quote]
Ez a lista engem emlekeztet valami Parhelia-512 -reMondjuk az is igaz, hogy meg ez sem teljesen stimmel
Az az 500 dolcsi viszont "jo" arnak tunik. Bizom benne, hogy lesz annal olcsobb is, es nem mind a 3 verzio minosul "high-end" 500 dolcsis kategorianak
Fiery
Elküldve: 2002. 05. 12. 01:53
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
[QB]
2. Új generációs játékokban, és komolyabb pixel shadereket használó effekteknél a Ti4600-ból elkezd azért fogyni a cucc. [QB][/quote]
Hát ja, de ezekben az esetekben a Parhelia szuflája is kevés lehet majd az NV30 és az R300 mellett. Hiszen az utóbbiak egy ciklus alatt 16 textúrára (PS 2.0), a Radeon 8500 6-ra (PS1.4) a Parhelia és a GF4 pedig csak 4-re képes.
A sávszél-előny viszont egyértelműen a Matroxnál van. Úgyhogy a meccs még korántsincs lefutva, mindenképpen meg kell várnunk az NV30 és az R300 végleges speckóit, és a teszteredményeket.
Mindenesetre, ha az ATI és az nVidia nem villant valami harmadik generációs memóriavezérlőkkel, amiknek a hatékonysága legalább 200%, akkor kínos helyzetbe kerülhetnek, és egyértelműen a Matrox lopja el a show-tBár arról nincsenek hivatalos info-k, hogy az R300-nak is csak 128 bites mem. interfésze lesz, de erősen gyanítható. Az NV30 esetében biztos.
Egyébként mit gondolsz, egy esetleges árháború esetén (aminek kibontakozásának elég nagy jelenleg a valószínűsége hálistennek) meddig csökkentheti a Matrox az árakat? Gondolok itt a magméretre (.15 mikronon 80M tranyó?) és a 256 bites memória interfasz költségeire. Ez jelentősen csökkenti a versenyképességét. A Parhelia tehát baszott drága lesz, pedig a Matrox elég olcsón adja a költségekhez képest.
Elküldve: 2002. 05. 12. 01:58
idézet:
Ezt írta Fiery:
Az az 500 dolcsi viszont "jo" arnak tunik. Bizom benne, hogy lesz annal olcsobb is, es nem mind a 3 verzio minosul "high-end" 500 dolcsis kategorianak
Fiery[/quote]
A legolcsóbb 400 dolcsi körül várható a jelek szerint, de ennél lényegesen olcsóbb nem lehet szerintem belátható időn belül a cucc. (lásd előző hozzászólásom)
Én egyébként azt vártam, hogy kidob a Matrox egy 128 bites verziót is a mainstream piacra, de úgy látszik nem túl skálázható és moduláris az architektúra, ami bizony elég nagy hátrány.
Elküldve: 2002. 05. 12. 02:00
idézet:
Ezt írta azopi:
Mindenesetre, ha az ATI és az nVidia nem villant valami harmadik generációs memóriavezérlőkkel, amiknek a hatékonysága legalább 200%, akkor kínos helyzetbe kerülhetnek, és egyértelműen a Matrox lopja el a show-tBár arról nincsenek hivatalos info-k, hogy az R300-nak is csak 128 bites mem. interfésze lesz, de erősen gyanítható. Az NV30 esetében biztos.[/quote]
Velemenyem szerint a PS 2.0-t ill. 16x texturazast tamogato jatekok elterjedese nem lesz annyira gyors, hogy az ev vegeig ki ne huzza a Parhelia vezeto vagy legrosszabb esetben 2. pozicioban, fuggetlenul attol, hogy lesz-e R300 es NV30, ill. azok milyenek lesznek. Tul nagy a hajtas az innovativ feature-ok iranyaba, igy meg ha (ne adj' Isten) 1 evig azonos core-ral nyomul a Matrox, szerintem meg akkor sem kerul nagyon hatra. A GeForce4 MX-nel meg mindig fenyevekkel jobb cucc![]()
Fiery
Elküldve: 2002. 05. 12. 02:07
idézet:
Ezt írta azopi:
A legolcsóbb 400 dolcsi körül várható a jelek szerint, de ennél lényegesen olcsóbb nem lehet szerintem belátható időn belül a cucc. (lásd előző hozzászólásom)[/quote]
Hat igen, a plusz 128 vezeteket nem konnyu elhelyezni, de en azert bizom benne, hogy az NV30 le tudja nyomni a "leggyengebb" Parhelia verzio arat 300 dolcsi ala.
idézet:
Én egyébként azt vártam, hogy kidob a Matrox egy 128 bites verziót is a mainstream piacra, de úgy látszik nem túl skálázható és moduláris az architektúra, ami bizony elég nagy hátrány.[/quote]
Bar nem latok bele a Matrox "penztarcajaba", igy csak tippelek, amikor azt feltetelezem, hogy a 256 bites Parhelia nagyjabol egy utokartyanak szolgal, amivel a Matrox "bankot robbant(hat)", es amikor kicsit megszedi magat, akkor nezelodik mas piaci szegmensek iranyaba. Talan karacsonyra johet egy olcso Parhelia, ki tudja? Ha az nVIDIA tovabb folytatja a taktikazast, elfordulhat, hogy nem lesz NV27 ("GeForce5 MX") egyhamar, es egy kepzeletbeli 128 bites memoriabusszal szerelt Parhelia reggelire elfogyaszthatna a teljes GeForce4 MX klant
Fiery
Elküldve: 2002. 05. 12. 02:09
idézet:
Ezt írta azopi:
[QB]Egyébként mit gondolsz...[QB][/quote]
Sorry, de keddig továbbra sem válaszolnék, ugyanis az mindenképpen megerősítésnek/cáfolatnak minősülne
Amit benyögnék, az annyi, hogy szerintem a mostani versenyt a DX8-as játékok akadozó érkezése miatt az alábbi tényezők fogják inkább befolyásolni (sorrend most mellékes):
- Doom3 alatti teljesítmény, és ugye Carmack véleménye;
- DX7-et (HW T&L, cube mapping, stb.) / egyszerűbb DX8-at (CPU-n emulálható, tehát vertex shader) használó játékok alatti teljesítmény;
- Képminőség; tehát pl. antialiasing és textúrafilterelés.
Az NV30-nak és az új ATi cucc piaci sikere tehát nagyban függ majd attól, hogy mennyire mentek rá a DX9 támogatására. A full lebegőpontos pixel pipeline ugyanis könnyen igényelhet olyan megszorításokat a chip egyéb képességei terén, amelyek jelentős hátrányhoz vezethetnek a 3DLabs/Creative és Matrox cuccokhoz képest.
Ami azt illeti, ritka skizofrén megmozdulás lenne az Nvidiától a DX9 nyomatása a GF4MX mellett...
Nah, én viszont most már lassan lelépek haza aludni, szal jóccakát (mind barmok vagyunk aki még itt virrasztunk vazze
[ 2002. május 12.: Laa-Yosh szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 05. 12. 02:12
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Sorry, de keddig továbbra sem válaszolnék, ugyanis az mindenképpen megerősítésnek/cáfolatnak minősülne
Amit benyögnék, az annyi, hogy szerintem a mostani versenyt a DX8-as játékok akadozó érkezése miatt az alábbi tényezők fogják inkább befolyásolni (sorrend most mellékes):
- Doom3 alatti teljesítmény, és ugye Carmack véleménye;
- DX7-et (HW T&L, cube mapping, stb.) / egyszerűbb DX8-at (CPU-n emulálható, tehát vertex shader) használó játékok alatti teljesítmény;
- Képminőség; tehát pl. antialiasing és textúrafilterelés.
Az NV30-nak és az új ATi cucc piaci sikere tehát nagyban függ majd attól, hogy mennyire mentek rá a DX9 támogatására. A full lebegőpontos pixel pipeline ugyanis könnyen igényelhet olyan megszorításokat a chip egyéb képességei terén, amelyek jelentős hátrányhoz vezethetnek a 3DLabs/Creative és Matrox cuccokhoz képest.
Ami azt illeti, ritka skizofrén megmozdulás lenne az Nvidiától a DX9 nyomatása a GF4MX mellett...
Nah, én viszont most már lassan lelépek haza aludni, szal jóccakát (mind barmok vagyunk aki még itt virrasztunk vazze[/quote]
Egyetertek mindenbenFoleg, hogy nagy barom vagyok (hogy csak a magam neveben beszeljek
) Na megyek is alukalni
Fiery :o
Elküldve: 2002. 05. 12. 09:27
[url="http://"http://ixbt.com/video2/matrox-parhelia512.shtml"]Matrox Parhelia-512[/url]
A cikk ugyan orosz, de a képek magukért beszélnek...
Elküldve: 2002. 05. 12. 11:02
Hat volt mar nehany videokartyam, volt kozottuk jonehany matrox is, habar azok meg nem tettek tul nagy benyomast ram, de ha ez a kartya ugy fog tetszeni a valosagban is, mint papiron, akkor le a kalappal!
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2002. 05. 12. 12:24
idézet:
Ezt írta Laa-Yosh:
Cikket írnék, ne zavarj...)[/quote]
Hadd talaljam ki mirol!Biztos az uj nvidia chiprol!
![]()
Elküldve: 2002. 05. 12. 12:30
idézet:
Ezt írta azopi:
[url="http://"http://ixbt.com/video2/matrox-parhelia512.shtml"]http://ixbt.com/vide...rhelia512.shtml[/url]
A lényeg kivonatolva olvasható nyelven (by nVnews):
Up to 350 MHz. clock
Released end of Summer
Vertex 2.0 Spec
Pixel Shader 1.3 Spec
4 Vertex Shader's
16x Adaptive Antialiasing
400 MHz. RAMDAC
Surround Gaming Support
20 GB/sec Bandwidth
4 Pipelines
4 Texture blocks per pipeline
DX9 N-Patches
Displacement Mapping
Highend card will cost ~ $500
256-bit memory interface
DVD/HDTV Decoder
TV-Out
Glyph Antialiasing (for fonts)
80 Million Transistors on .15u
Early drivers show Parhelia outperforming a Ti4600 by only 20-30%
Anisotropic filtering similar to nVidia's.
Hát ha csak 20-30%-al nyomja le a T4600-at ilyen elméleti adatok mellett, akkor még sok csiszolni való van a drivereken. Amúgy kb ezt várom én is (Bár én úgy gondoltam, a PS 1.4 azért támogatva lesz.)[/quote]
szerintem meg ez sem tokeletes, de eleg kozel.
Elküldve: 2002. 05. 12. 12:40
A mipmappelt dispmap es textura, meg a dinamikus tesszelalas a tavolsagtol eleg jonak tunik
Elküldve: 2002. 05. 12. 14:37
(Gyakorlatilag az iXBT cikkenek angol valtozata.)
Elküldve: 2002. 05. 12. 20:12
Elküldve: 2002. 05. 12. 21:23
idézet:
Ezt írta kla:
Atko ! Kezdek meggyozodni[/quote]
Amikor a hitetlenek megtérnek, ugye, ugye?
rev vaze, csináld már meg jól azt a kurta linket, mert így széthúzza az oldalt és 1024-ben nem frankó a horizscrollbar...![]()

Súgó
A téma zárva.