HWSW Informatikai Kerekasztal: Miért is kell nekünk olyan sok FPS?????? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Miért is kell nekünk olyan sok FPS?????? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   TOMKTOM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:31

...most lehet, hogy nagy marhaságot írok, ha így volna akkor sorry... :)

Mondjuk van nekem egy monitorom, ami 1024*768-at 100Hz-en viszi. Ez ugye azt jelenti, hogy 100 darab félképet (legalább is tv-nél így van...) rak ki másodpercenként, azaz 50 teljes képet, ami 50 FPS-nek felel meg.
Akkor innentől kezdve minek ízgulni, hogy "Úristen, a videókártyám csak 5x FPS-t tud az xy játékban, míg haveré 8x-et!"

De ha a katódsugárcsövek működésében felsűltem volna, akkor is ott van még az a tény, hogy az emberi szem/agy másodpercenkét ~25 képet tud feldolgozni...

Nekem lehet, hogy baromi fura szemem van, de valahogy eddig még nem tűnt föl a különbség a 30 és a 120 FPS között...
                   "A technika az álmokból születik...."
-=Online Reakcióidő Teszt=-   -=A teszt topikja a fórumon...=-

#2 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:40

1: A monitorod nem interlace megjelenítést használ, 100hz = 100 teljes kép, vagy ha úgy tetszik 200 félkép, de ennek itt nincs értelme, mert nem félképekkel dolgozik.

2: Ezzel a második megállapításod érvényét vesztette, ami ráadásul csak abban az esetben állja meg a helyét, ha vsync on. (Ez azt jelenti, hogy a videókártya vár a monitorra, és amíg az nem rajzolta ki az előző képet végig, nem számol új képet)

3: Az emberi agy nem maximum 25 képet tud feldolgozni, ez így szvsz nem igaz, hanem 25 fps-től kezdve érzékeli folyamatosnak a mozgást. Szerintem ~75 fps-ig látható a különbség, legalábbis én kb addig látom, a felett már egyforma folyamatosnak tűnik minden.

4: Ha te nem látsz különbséget 30 és 120 között, az csakis a te problémád.

[ 2004. március 20.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

#3 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:41

1: a 100hz az 100TELJES kép.
2: Az agy nem 25 fps-t tud feldolgozni, lényegesen többet. 100felt biztosan, reflexvizsgálaton én is voltam, ahol a kezem mérték és ott lett 0.12 másodperc a kezemre, a szem ennél lényegesen gyorsabban reagál. Ebből gondolom, hogy 100fps-t még kényelmesen beveszi.
3: Nem tűnt fel a különbség? Vannak ilyenek, ne ez alapján általánosíts... 80fps és 120közt is meglátni a különbséget. Ugráló fps és állandó fps között is.
4: sok fps igenis kell mert 1: minél több az fps annál kevesebb lehet a reakció időd. Ha 10fps-el megy valami, akkor 1/10 sec alatt látsz meg valamit, utána tudsz csinálni valamit. Azonban ha 1/100 alatt látsz meg valamit, tízszeres különbség. Kicsi számok ezek de versenyen ezredek döntenek(mind játékversenyeken mind sportversenyeken). 2: nagy fps mellett pontosabban lehet célozni, ha ez sem tűnt fel akkor nemcsak szemorvoshoz kell menned.

Szerk, Mumia megelőzött :)

[ 2004. március 20.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#4 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:42

Szerintem van némi érzékelhető különbség 60-70 fps-ig, de pl 300 már "mindegy".
Egyébkent meg minek? Hát mert az "jo", meg "baró, fasza" stb. Fölös pénzköltés, baromság. De mégis sokan csinálják -- én is.
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#5 Felhasználó inaktív   GAI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:43

Azért az 50-60 FPS sokkal folyamatosabbnak, pörgősebbnek tűnik, mint a 25-30.
Azonkívül azok a kártyák, amelyek most 25 FPS körül viszik a játékokat, a jövőben megjelenő játékokkal már szaggatni fognak, míg amelyek most 50-60 FPS-el mennek, nagy valószínűséggel elfuttatják a későbbi játékokat is.

Szerk.: uhh, 2 perc alatt mennyi hozzászólás :)
Amikor kezdtem, még 1 sem volt...

[ 2004. március 20.: GAI szerkesztette a hozzászólást ]
"Two intelligent species live on Earth: Humans and Hungarians." (Isaac Asimov)

#6 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:48

;)
De ha meggondolod: aki nem játszik nem vesz olyan kártyát ami "tud" FPS-t, aki meg igen, az azért veszi hogy tudjon játszani. 5 év és egy R9800 már disz lesz csak mert az akkor játékokon meg se moccan. Lehet hogy két év mulva viszont pont jo lesz, és valaki esetleg ennek fejében veszi meg...(?)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#7 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:48

És még 1 dolog, pl Q3 engine fizikája állítólag fps függő. És csak bizonyos sebesség megléte esetén lehet, bizonyos trükköket megjátszani, ezt mondják a nagyok.

#8 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:53

idézet:
Ezt írta Mumia:
És még 1 dolog, pl Q3 engine fizikája állítólag fps függő. És csak bizonyos sebesség megléte esetén lehet, bizonyos trükköket megjátszani, ezt mondják a nagyok.[/quote]

Igen. 125fps-nél ugrik az ürgénk legnagyobbat.

#9 Felhasználó inaktív   TOMKTOM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 13:54

Ahha!

Akkor most fölvilágosultam. :cool:
                   "A technika az álmokból születik...."
-=Online Reakcióidő Teszt=-   -=A teszt topikja a fórumon...=-

#10 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:06

idézet:
Ezt írta TOMKTOM:
fölvilágosultam. :cool:[/quote]

Loose your glasses then :)

#11 Felhasználó inaktív   PG.PG 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:19

Csak egy kis beleug@tás.

A 23.976 -ot is folyamatosnak látja a szem... ;)

#12 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:22

Ha HC gamer vagy, 3 határt látsz.
25 FPS- elmegy :),"folyamatos"
60 FPS- navégre, folyamatos
100-120 FPS "úszik" a game, 1 röccenés sem számít, Q3ba például olyan hyelekre felugrassz elsőre, ahova 60-70FPS sel soha, vagy 15jére! Aki nem hiszi, járjon utána!
b,Mellesleg ha van x hw, akkor y forintért vetted, de te z forintnyi teljesítményt akarsz :)! Én legelábbis...

Most látom Q3at más is írta... 1ébként Q1re is vonatkozik :).

[ 2004. március 20.: MC Pite szerkesztette a hozzászólást ]
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#13 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:23

És vannak, akik homályosnak látják a képet 70-fps felett.
Tutira meg lehet különbözteteni!
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#14 Felhasználó inaktív   helkis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:26

az analóg videókban, ami pl.:25fps-sel megy, mind a 25 képkocka más, benne van a mozgás!!!

a digitális, ugyanazt rajzolja 25-ször!

ezért kell a gépen nagy fps...

de részegen, minden folyamatos! :D

[ 2004. március 20.: helkis szerkesztette a hozzászólást ]
"We unlock the mysteries of knowledge and technology" - Symphony X

Balatoni ingatlanok, Veszprémi ingatlanok

#15 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:32

Ha már így összejöttünk, valaki tud segíteni, hogy XP alatt PS2 hogy kap 200Hzet? AKi azt állítja, hogy a tulajdonságaiban állítsam be, fel4elem, mert persze hogy nem műxik úgy.
//Azért, mert a USB 125Hzen frissít, és nem 200on , a nagy FPSesek W98at használnak ált még, hogy a IMO 1.1Ajuk 200on menjen PS2 alatt. Nem értettem 1lőször, hogy USBs egeret minek hajtanak ps2ről :)...

#16 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 14:38

idézet:
Ezt írta PG.PG:
Csak egy kis beleug@tás.

A 23.976 -ot is folyamatosnak látja a szem... ;)
[/quote]

Filmekben van motion blur... játékban hol van?

Csak egy kis beleugatás... máshol vauvau

#17 Felhasználó inaktív   SATAN 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 16:30

en csak az elso par hozzaszolast olvastam el de csak egyet tudok azokkal erteni akik azt mondjak hogy kozel sem mind1 hogy 25 vagy 75 FPS.
en ha hiszitek ha nem megerzem CS ben ha 100 rol lemegy 80 ra az FPS. a kep az folyamatos de lassabban tortennek az esemenyek.

masik eszrevetel amit meg nem lattam az elso par hozzaszolasban hogy hiaba a teszteken a nagy FPS szam teszem azt 100 FPS ha az nehol 200 nehol meg csak 40.
nekem az a kis ido nem tetszik amig 40 FPS es nem az erdekel hogy megvan a 100 as atlag.
ASUS P5K, C2D E4300 1800@2700MHz, 2X1GB/800 Kingmax ram,Gainward GTX 460 1GB,1db 200GB Maxtor+1db 400GB WD Sata+1db 500GB Sata WD+1db 500GB Sata Samsung,1500GB Sata Samsung, 500W Chieftech táp, Benq FP222Wa TFT , Logitech mouseman Dual Optical mouse, Delux slim billentyuzet

#18 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 17:31

Hát szakszerűen én sem tudom megfogalmazni, de a lényeg tényleg az, hogy ha nézel egy filmet, vagy tévézel, ~25 FPS-t folyamatosnak fogod látni, mivel nem éles képek vannak egymás után, hanem el vannak mosva. Ezzel a szemed simán át van verve. Nézz meg egy videót, gyorsabb mozgásnál nyomj egy pillanatmegállítás, és máris kiderül. Játékoknál ez egyáltalán nem így van, ott igenis elkél a legalább 60, vagy inkább több FPS, hogy folyamatosnak, "röccenésmentesnek" lásd.
Még a Voodoo3-korszakban töltöttem le egy 3dfx demót, amiben két mintás labda forgott. A bal oldali 30 FPS-sel, a jobboldani viszont 60-nal. És nagyon meglátszott a különbség.
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#19 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 18:27

Amikor tv-t nézel, 50 különböző képet látsz. Ugyanis a két félképen más van, amit egymás után megjelenít a tv.

Vagyis amikor tv-t nézel már eleve 50fps folyamatosságú a mozgás.

#20 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 03. 20. 18:28

És van motion blur, ami nem egy elhanyagolható előny a folyamatosság szempontjából.

A játékoknál a saját szemed alkotja meg a motion blur hatást, ha magas fps-el játszol.

[ 2004. március 20.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó