HWSW Informatikai Kerekasztal: TFT vs. CRT - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TFT vs. CRT ...avagy miért TFT? Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 04. 05:16

Idézet: Deo2 - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 18:17

Lehet hogy mégse kell temetni a crt-t  :think:

http://it.news.hu/ri...?mod=10&id=9813

szerintem tök jók a crt-k... szerintem...  :D

Idézgetek az általad megadott cikkből, és kommentálom azt, ahogyan „szerintem” :) helyes…

„egy olyan új katódsugárcső- (CRT) technológiát” - szóval a jó öreg, százéves technológia kipofozása, ráadásul az is csak a TV-knél egyenlőre. Nekem ez olyan, mint amikor elődeink már a jól  bevált szakócára szereltek egy fa nyelet, és elnevezték kőbaltának. Új szerszám, de a vágó felület a régi…

„A megoldás egyesíti a régi és az új technológia előnyeit: kiváló képminőséget nyújt, miközben több tíz centiméterrel vékonyabb, mint a hagyományos képcsövek.” – s eközben az elektronágyú 'áldásos' ténykedését is élvezhetjük. Hű de frankó! Nekem nem kell!  :mad:  Szerintem. :-)

S a végén az önkritika: „A cégek vezetői elismerték, hogy a CRT-piac már túl van a dinamikus növekedésen”  De rögtön a vállveregetés is: „A piackutatók is úgy látják, hogy a képcsöves kijelzők még jó ideig nem tűnnek el.”

Szerintem majd meglátjuk. Szerintem...  :D

#262 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 04. 06:36

Idézet: Omega - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 20:53

Én ezt az évet vártam, szerintem idén meglesz a nagy áttörés. :)

Mármint?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#263 Felhasználó inaktív   HoZo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 04. 09:57

Idézet: Boba - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 20:14

Ha kapni lehetne magyarországon akkor én a jelenlegi moncsiaimat erre cserélném le:
LaCie electron22blueIV
Kép

Kb egy éve egy ilyen (illetve 19-es) LAcie monitorral szemeztem, mert valóban csodálatos képe volt. Aztán megláttam a ViewSonic vp171p-t és egyből beleszerettem.  ;)
Természetesen nem mondom, hogy ugyanolyan tökéletes képe van, mint a Lacie-nek, de amire nekem kell, arra tökéletes (programozás, irodai cuccok, néha webszerkesztés, képretusálás, játékok közül főleg szimulátorok) és nagyon fontos volt, hogy nem foglal nagy helyet.
Visszatérve a Lacie-re: akkoriban be lehetett szerezni néhány helyen.
Úgy látom, hogy azokon a helyeken még most is fellelhető:
http://www.applecorner.hu
http://www.interprint.hu

#264 Felhasználó inaktív   Deo2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 10:00

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 6:16

Idézgetek az általad megadott cikkből, és kommentálom azt, ahogyan „szerintem” :) helyes…

„egy olyan új katódsugárcső- (CRT) technológiát” - szóval a jó öreg, százéves technológia kipofozása, ráadásul az is csak a TV-knél egyenlőre. Nekem ez olyan, mint amikor elődeink már a jól  bevált szakócára szereltek egy fa nyelet, és elnevezték kőbaltának. Új szerszám, de a vágó felület a régi…

„A megoldás egyesíti a régi és az új technológia előnyeit: kiváló képminőséget nyújt, miközben több tíz centiméterrel vékonyabb, mint a hagyományos képcsövek.” – s eközben az elektronágyú 'áldásos' ténykedését is élvezhetjük. Hű de frankó! Nekem nem kell!  :mad:  Szerintem. :-)

S a végén az önkritika: „A cégek vezetői elismerték, hogy a CRT-piac már túl van a dinamikus növekedésen”  De rögtön a vállveregetés is: „A piackutatók is úgy látják, hogy a képcsöves kijelzők még jó ideig nem tűnnek el.”

Szerintem majd meglátjuk. Szerintem...  :D

Akár tetszik akár nem ezek a technológiák mennek, nem hinném hogy a te elvárásaidnak
fognak fejlesztgetni a cégek  :p , mindig a pénz beszél, és amig látnak benne pénzt lesz ilyen (is) a piacon. Persze ha ez tényleg egészségromboló akkor lehet tiltakozni, vagy megvenni a kímélőbb LCD/plazma technológiát ötször annyiért  :D, de sokan ezt nem tehetik meg és inkább beülnek a "veszélyes" elektronágyuk elé,  nos nem biztos hogy ők fognak előbb meghalni...  :rolleyes:  -szerintem...
A64 3200+ (0450)@2620Mhz
2GB A-DATA 600 (4*512)
2* MSI 7800GTX/256
MSI K8N DIAMOND
2*74GB WD RAPTOR
X-Fi Elite Pro

#265 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 14:46

Hamarosan akár sorozatban is gyárthatja OLED technológiájú monitorait a Samsung

#266 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 17:05

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 19:20

Tehát mégse az egészség a legfontosabb?  ;)

Ez igaz!  :down: :mad:

Már fél éve vörösek a szemeim, elhatároztam hogy el fogom adni a bazinagy 959NF-et, már a bal szemem látás károsodást szenvedett, azaz távolról rossz a fókuszálási pozícióm, hiába fókuszáltam élesre, nem ment, a jobb oldali szerencsére jó.

Kezd elegem van az ocsmány CRT világából, majd kitalálom hogy lehet leszűrni a kiszökő elektronokat a TV felületről, tudom hogy nagyon sok (kb. 600V egyenáram), és nem tudom hogy elég lesz a földelésre dugom be? :confused:

Ez olyan mint a cigi... :omg: Mégis cigizek. :D
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#267 Felhasználó inaktív   Deo2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 17:54

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 15:46

azbeszt !  :)
A64 3200+ (0450)@2620Mhz
2GB A-DATA 600 (4*512)
2* MSI 7800GTX/256
MSI K8N DIAMOND
2*74GB WD RAPTOR
X-Fi Elite Pro

#268 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 18:19

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 19:10

És a mobiltelefontól begyullad a szemed? Fáj a fejed?

Na?

És próbálj meg igényesebben írni..

Bezony van akinek mar 2-3 perc mobilozas utan faj. A mikorosutok tartomanyaba esik az 1800MHz. Nekem speciel 4-5 perc utan mar eg is a fulem tole, ezert hasznalok headsetet. Ha ferfiemberkent nadragzsebben hordod, 1-2 ev utan BIZONYITOTTAN csokken a spermaszamod eleg jelentosen >30-40%...

Szerkesztette: SFIJ 2005. 01. 04. 18:26 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#269 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 18:25

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 19:36

Én elhiszem hogy jó a CRT, nekem is volt. Átlagosnak mondható volt, 100HZ-n használtam 1024*768 mellett.

Sajnos 2-3 óra múlva nagyon fájt a fejem, és piros lett a szemem. Hiába váltottam pozicíót, biztosítottam megfelelő megvilágítást, nem segített.

Majd aztán vettem egy LCD monitort, és 60HZ mellett, 1024*768-on akár 7-8 órát is nézhetem, SEMMIT nem érzek.

Persze tuti, hogy ez is káros, de nem annyira mint a CRT, és én nem érzek fizikai fájdalmat a nézése közben.

Az okosabbja azert hasznal szemuveget CRThez (0) dioptriasat, mert a CRT vonzza a porszemeket, majd a felulethez erve taszitja. Tehat porszemekkel bombazza a szemed, es ettol faj, nem pedig a velt sugarzastol. De ezt mar 1990-ben is tudtuk es akkor is volt monx meg mindenfele ehhez hasonlo szemuveg monitornezeshez (ezek szerint csak az okosabbjanak)

#270 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 18:28

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 5:00

Amit leírtam, az a saját szakmai és egyéb ismereteim, valamint tapasztalataim alapján megfogalmazott véleményem. Minden, amit írok, az a saját gondolatom, ha nem, akkor idézőjelek közé teszem.

Azt hiszed hogy igy van, es ebbol lemerheto milyen jol is dolgoztak a marketingesek.

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 5:00

A maga idejében pl. Jézus szavai is „süket duma” volt, Őt sem értették meg, és végül keresztre feszítették.
Az USA-ban a 'CRT suxx velemenyed' 1998 ota terjeng. Szerintem, 1998-ban te sem gondoltad igy, ahogy most gondolod. Annyi tortent, hogy szamodra is megvasarolhato kozelsegbe kerultek az also budzse kategorias TFTk. Jezust meg ne keverjuk ide, mert az egy masik tortenet...

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 5:16

Szerintem majd meglátjuk. Szerintem...

El fognak tunni. Egyetlen rentabilis alternativa az OLED. A DLP/Plazma cuccok baja az, hogy PWM-mel csinalnak arnyalatokat (ki/bekapcs) es vannak olyanok akiket ez a vibralas zavar. A TFT alapveto baja a nezesszog, nem egyenletes megvilagitas, reakcioido vs arnayaltfeloldas, beeges (ez nem vicc, beegnek, fakulnak a PEL-ek idovel).

PS: Az LCD mint cucc egyebkent oregebb technologia mint a CRT, az elvi alapok mar az 1800-as evek uccso harmadaban megvoltak, mig a CRT technika alapjait az 1900-as evek elejen raktak le. Az hogy az LCD keson produktifikalodott annak az az oka, hogy a mukodteto apparatus lenyegesen bonyolultabb mint a CRT eseten.

Szerkesztette: SFIJ 2005. 01. 04. 19:13 -kor

#271 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 18:52

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 6:36

Mármint?

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 14:46

#272 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 19:09

OLED

#273 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 19:10

És OLED.

#274 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 19:11

És amióta várom: Az OLED kiszorítja az LCD-t?

#275 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 20:46

Idézet: Omega - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 18:11

Apropó! A legutóbbi nagy MM-os mizériám közben eldiskuráltam egy EPSON-es sráccal, tőle tudom, hogy:
Az EPSON 2004. december közepén egy konferencián bemutatta az első olyan monitorát, amely nem igényel háttérvilágítást. Szerintem az OLED-ről lehet szó, csak ő másként nevezte. (de az elv ugyan az)
A készülék csak 1000 üzemórás volt és prototípus. Amíg az üzemidőt 10.000 órára nem tudják tornázni, addig nem fog piacra kerülni.
Persze (lévén LCD vásárlás előtt álltam) rögtön megkérdeztem, hogy ez mikorra datálható?
A válasz: ha jól emlékszem kb. 5-6 év. (De nem a nagyon közeli jövőben, az biztos. :mad: )

S mivel a szemem romlása addig nem várhatott, így megvettem az LCD monitoromat. S megállt a CRT-ből adódó egészségkárosodásom.  :) Ha jön az OLED, akkor mivel annak képminősége vélhetően jobb, mint az LCD, majd egy olyat fogok venni. De a váltás annyira nem lesz sürgős, mert végül is „szövetbarát” monitorról kellene „szövetbarátra” váltani, r-go nem sürgető egészségügyileg… (Nekem)

#276 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 04. 21:08

Idézet: Omega - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 18:52

És ebből lesz áttörés? :) 2005-ben? :omg: Ne tessen már viccölni, mert az off-topik.... és egyébként pedig Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#277 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 21:20

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 20:46

?szövetbarátra? váltani, r-go nem sürgető egészségügyileg? (Nekem)

Majd jön a marketing gépezet, és az LCD-ben is megtalálja a hibát amiért lekell cserélni. Fájni fog a fejed attól is, vagy szőrösödni fog a lábad.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#278 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 21:20

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. jan. 4., kedd - 21:08

És ebből lesz áttörés? :) 2005-ben? :omg: Ne tessen már viccölni, mert az off-topik.... és egyébként pedig
[Old Spice]

Ebből? Az, ami az 'OLED'-ből azóta lett... illetve, lesz hamarosan. És nem offtopic. Hamár TFT vs. VRC, akkor azt mondom, egyik sem. :)

#279 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 04. 23:01

Idézet

Emissions (CRT)

All the emissions requirements in TCO ’99 shall be met to the extent that the high
visual ergonomic requirements, resolution and refresh rate demanded in TCO ’99 are
also met.. In this context emissions means electromagnetic emissions.

4.1 X-ray radiation
  Reason: X-ray radiation is produced inside CRT displays due to the collision of the
  electron beam with the inside of the front glass. The cathode ray tube glass is normally
  non-transparent to this radiation. Levels measurable above the permanently present
  natural background radiation do not exist for a normally operating VDU of CRT-type.

----------------
  | TCO ’95 and TCO ’99
  | X-ray radiation shall be ≤ 5000 nGy/h.
  ----------------
  Comments: No CRT display has so far been found that has measurable X-ray
  emissions.

4.2 Electrostatic potential

Reason: The electrostatic field arising between the CRT display and its user has in the
  past been a very severe problem. Nowadays the front glass is often well grounded
  electrically.

------------------
  | TCO ’95 and TCO ’99
  | Absolute value of the equivalent surface potential is lower than 0.5 kV.
  ------------------
  Comments: The user may also become electrostatically charged due to clothing,
  carpeting, chair upholstery, etc. This means that the problem remains as far as the user
  is concerned, but preventive measures include the choice of a TCO ’99 certified
  keyboard.

4.3 Alternating electric fields

Reason: Some computer users are concerned about the possible danger to health of
  alternating electric fields emanating from electrical equipment. Quite a large number of
  users also report various forms of ailment that cannot be entirely ascribed to the
  influence of other factors in the work environment. or to medical reasons.
  The mandatory requirement is aimed at reducing alternating electric fields to such a low
  level that they will not burden the work environment with unnecessary factors.

----------------
  | TCO ’95
  | Band I. 5 Hz – 2 kHz, ≤ 10 V/m, measured 30 cm in front of the display.
  | Band II: 2 kHz – 400 kHz, ≤ 1 V/m, measured at 50 cm distance around the display and
  | 30 cm in front of it.
  ----------------
  | TCO ’99
  | Band I. 5 Hz – 2 kHz, ≤ 10 V/m, measured 30 cm and 50 cm in front of the display.
  | Band II: 2 kHz – 400 kHz, ≤ 1,0 V/m, measured at 50 cm distance around the display
  | and 30 cm in front of it.
  ----------------

Comments: The requirements in TCO ’99 have the same levels as in TCO ’95 but are
  in fact 10 % more strict, since the measurements must be performed with the good
  visual ergonomic relationships specified in TCO ’99, which among other things means:
  100 cd/m2, 85 Hz, high resolution and contrast, positive polarity.

4.4 Alternating magnetic fields

Reason: Some computer users are concerned about the possible danger to health of
  alternating magnetic fields emanating from electrical equipment. Quite a large number
  of users also report various forms of ailment that cannot be entirely ascribed to the
  influence of other factors in the work environment. or to medical reasons.
  The mandatory requirement is aimed at reducing alternating magnetic fields to such a
  low level that they will not burden the work environment with unnecessary factors.

----------------
  | TCO ’95 and TCO ’99
  | Band I. 5 Hz – 2 kHz, ≤ 200 nT, measured at 50 cm distance around the display and 30
  | cm in front of it.
  | Band II: 2 kHz – 400 kHz, ≤ 25 nT, measured at 50 cm distance around the display.
  ----------------

Comments: The requirements in TCO ’99 have the same levels as in TCO ’95 but are
  in fact about 10% more strict, since the measurements must be performed with the good
  visual ergonomic relationships specified in TCO ’99, which among other things means:
  100 cd/m2, 85 Hz, high resolution and contrast, positive polarity.

Ciciman is on borda

#280 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 05. 15:31

Idézet

4.1 X-ray radiation
  Reason: X-ray radiation is produced inside CRT displays due to the collision of the
  electron beam with the inside of the front glass. The cathode ray tube glass is normally
  non-transparent to this radiation. Levels measurable above the permanently present
  natural background radiation do not exist for a normally operating VDU of CRT-type.

----------------
  | TCO ’95 and TCO ’99
  | X-ray radiation shall be ≤ 5000 nGy/h.
  ----------------
  Comments: No CRT display has so far been found that has measurable X-ray
  emissions.

Tehat a szabvany allitasa szerint gyakorlatilag nincs rontgen sugarzas(X-raj = rontgersugarzas).  Persze mivel szabvany azert kell megadnia hatarerteket is, amin azert meglepodtem, mert ez a 5000nGy/h nem mas mint az egeszsegugyi hataretek  :eek:.

Ha valakit erdkel, hogy mi az a 5000nGy/h: Ez a Dozisteljesitmeny, az ionizalo sugarzas idoegysegre juto dozisa. Tehat a besugarzott anyag egysegnyi tomegeben, egysegnyi ido alatt elnyelt energia. Mertekegyesege a Gy/s (gray/secundum), a nGy az a (nano Gy)=10^(-9) Gy.

Viszonyitas keppen: Magyaroszagon a termeszetes hattersugarzas dozisteljesitmenye szabadban kb 80-100 nGy/h, lakasokban 90-140 nGy/h. A felrobbant csernobili reaktor tetejen ezen ertekeknek a millioszorosa volt merheto.... (ezen ertekeket: Kiss Dezso, Horvath Akos, Kiss Adam: Kiserleti Atomfizika cimu konyvebol vettem)
Ha valakit az aktualis dozisertekek erdeklik nezze meg az Orszagos meterologiai szolgalat honnalpjan a Gamma-dózis értékek linket.

Szerkesztette: ANTImatavFan 2005. 01. 05. 15:59 -kor

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.