HWSW Informatikai Kerekasztal: TFT vs. CRT - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TFT vs. CRT ...avagy miért TFT? Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   kokler 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 30. 06:57

Lenyugoz ez a bamulatos szakmai kompetencia,de a kinyilatkoztatast
/A CRT monitor kepcsovebol kilepo elektronok szama nulla.../ szivesebben hallgatom a vallasi centrumokban! :respect:
Tudasszomjamat jobban kielegitene egy-ket bokezuen elenkvetett erv,mint a jatekos /egyebkent igen szuggesztiv/hasonlatod a szitarol es a vizrol.
Es mivel a "porbombazast" nagyvonaluan meghagytad nekunk,csak egy kerdes maradt nyitott szamomra;
Ez akkor mitol van? :confused:

Szerkesztette: kokler 2004. 12. 30. 06:58 -kor

Forumlako

#222 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 30. 18:31

Idézet: kokler - Dátum: 2004. dec. 30., csütörtök - 5:57

Lenyugoz ez a bamulatos szakmai kompetencia,de a kinyilatkoztatast
/A CRT monitor kepcsovebol kilepo elektronok szama nulla.../ szivesebben hallgatom a vallasi centrumokban! :respect:
Tudasszomjamat jobban kielegitene egy-ket bokezuen elenkvetett erv,mint a jatekos /egyebkent igen szuggesztiv/hasonlatod a szitarol es a vizrol.
Es mivel a "porbombazast" nagyvonaluan meghagytad nekunk,csak egy kerdes maradt nyitott szamomra;
Ez akkor mitol van? :confused:

Hát ez az!!! :D  :D

Kedves "Kokler"!

Én az elejétől kezdve ezt (és még néhány sokkal elfogadhatatlanabbnak tűnő dolgot) próbáltam elmondani, de mindvégig kifikáztak ezért.
Én (többek között) ezért is adtam fel....

Vakok országában tükröt árulni értelmetlen.

Elnézést, hogy mégis írtam ide. De ezt "Kokler" atya (az avatar alapján  ;) ) miatt nem hagyhattam ki!

Vigyázz "Kokler", nehogy te is úgy járj, mint én, itt a fórumon... Én szóltam előre...

#223 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 00:59

Kedves MadWhite!

Vegignezve a topicot (veget mar nemigen, mert a beszolos reszek nem erdekeltek) lenne, egy ket gondolatom.

CTR moncsik: izzitot fembol kilepo elektronok, gyorsitofesz, elteritokondik, kepernyo, nagyon nagyvonalakban ennyi.  Regen olvastam a TCO szabvanyokat, ugye ezek a szabvanyok hivatottak (tobbekkozott) csokkenteni a felhasznalot ero sugarzast. Az ugye, hogy mekkora sugarzast mernek, nemcsak a monitortol, hanem a meresi modszertol is fugg. Ezt azert irom, mert ha jol emlekszem TCO95-nel meg csak a kepernyo elott, ahol a felhasznalo ul mertek a sugarzast, es pl hatrafele a sokszorosat sugarozta a monitor, es ha olyan a helyseg elrendezese, hogy a monitor mogott is ul valaki az nem biztos, hogy nyero.

TFT: Szerintem is jobb vele dolgozni, kb 2 eve csak ilyet hasznalok. Valoban nem sugaroz a CTR-hez kepest, es nem is vibral, azonban tapasztalatom alapjan azert folhivnam 1 dologra vele kapcsolatban a figyelmed: Tapasztalatom szerint hiaba van a mai TFT-nek nagy latoszoguk, igazabol csak "egy helyrol", pontosan szembol tokeletes a kepuk, es osztonosen oda is helyezkedik az ember. Ez viszont kicsit olyan, mintha "odalancolnanak", mert a CTR ugye az sokkal jobban latszodott kicsit oldalrol is, ezert ott volt az embernek "tere" a mocorgasra, ami itt beszukult. Na szoval azt probalom eleg ugyetlenul kifejezni, hogy en magamon azt vettem eszre, hogy TFT elott kevesebbet mocorgok e miatt, es ez nem biztos hogy egeszseges  :think:

A CTR-eknek valoban van elorre egy nagyon-nagyon minimalis lagy rontgensugarzasuk, de ugy becsulom nem ettol kell tarani, inkabb a korulottuk levo nagy elektromagneses tertol.

Van itthon egy regi nagy 20"-os CTR multkor jatszottam vele :).

Odahuztam az asztalat amin van a radiator melle, es bizony rendesen torzolt a kepe, pedig a radiator kb 1m-re volt a monitortol(az elektromos tere visszatukrozodott a radiatorrol, mint femlaprol).

Aztan korbeultem a monitort amilyen kozelrol lehet, hata lehet is erzni a sugarzasbol valamit. Azt tapasztaltam, hogy ha a monitor hatuljahoz dugom a fejem oldalat, akkor  rovid ido mulva fura viszketesszeru erzest erzeztem a fejemen (nem nem, nem bolhak :D ). Erre talan en magyarazatkent azt gondolom, hogy az ott levo valtakozo E-M mezo a kobakomban kis aramokat indukalt :D , es ezt erzhettem en viszketesszerunek....

Tehat osszegzeskent a TFT egeszsegesebb, de azert azt is jol bele kell illeszteni a kornyeztbe. Racionalisan, tudomanyosan nezve annyival biztos nem egeszsegesebb, mint ahogy erzzuk, mert a racionalis ervekhez meg hozzaadodik a tudat, hogy tudod, hogy egeszsegesebb es igy meg jobban erzed magad elotte, mint ahogy a tudomanyos ervek alapjan kellene erezned magad. :)

:offtopic: 
Latom Te jaratos vagy az ilyen "Feng Shui szeru" dolgokban, es radasul muszaki emberke is vagy :)  igy lenne hozzad egy kerdesem, ha lehet. A valasz johet maganba is, mert :offtopic: a kerdesem:
Szoval van nekem egy szamomra nagyon kedves ismerosom, aki hasonlo dolgokat csinal mint Te (pl Feng Shui) es O mutatott magarol egy aura fotot. A fotot a szokasos ertelmezes szerint el is magyarazta.
De en nem tudom mondani, hogy meg is ertettem, mert hat en nagyon racionalis emeber vagyok(pl ezt jol tukrozi a vegzettsegem:fizikus), ami most nem azt jelenti, hogy csipobol elutasitok, korohogok ilyesmit, hanem azt jelenti, hogy eg bennem a kivancsisag, hogy megertsem a magam modjan is a dolgot.
Kerdesem az lenne, hogy tisztan muszakilag/tudomanyosan mi az a aura foto? Hogy keszul, mi a technikaja? Mert ha megtudom, hogy pontosan fizikilag mit abrazol egy ilyen foto, akkor ugyerzem sikerulhet egy picit jobban megerteni, hogy O mit is ert rajta  :)

Valaszodat elorre is koszonom!  :respect:

#224 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 08:02

Idézet: ANTImatavFan - Dátum: 2005. jan. 1., szombat - 23:59

Tehat osszegzeskent a TFT egeszsegesebb, de azert azt is jol bele kell illeszteni a kornyeztbe. Racionalisan, tudomanyosan nezve annyival biztos nem egeszsegesebb, mint ahogy erzzuk, mert a racionalis ervekhez meg hozzaadodik a tudat, hogy tudod, hogy egeszsegesebb es igy meg jobban erzed magad elotte, mint ahogy a tudomanyos ervek alapjan kellene erezned magad. :)

Kedves ANTImatavFan!

(Mellesleg én is rühellem a MATÁV-ot  :D )

Azt hiszem ezért az egy hozzászólásért (amit TE írtál) érdemes volt létrehozni ezt a topicot!  ;)  ;)  ;) (még jó, hogy éppen zárás előtt  :up: )

Igazán hálás vagyok érte, :respect: természetesen küldöm majd a választ is, E-mailen...
Kis türelmedet kérem, mert szeretném a "dolgot" bőven kifejteni. (a „szakirodalommal” ellátott, egy fizikus gondolatvilágához (személyre szabottan) adaptált esszém megírásához pedig kis idő szükségeltetik. (ami ráadásul másra kellene momentán) De rá fogom szánni, „mert megérdemled” )

Az idézetedre (ami teljesen jogos) egy-két gondolat:
Az objektív (racionális síkú) vizsgálódásnál természetesen elengedhetetlen néhány individuális szempont (mint szubjektív tényező) szem előtt tartása (lsd. Pygmalion effektus, placebó hatás) azonban a valóban *elavultnak számító CRT technológia egészségkárosító hatása még így - a tudományos alapok szigorú megléte mellett - is beigazolódik.

---

*Zárszó mindazoknak, akik a CRT monitorokat valamilyen okból a legkisebb technikai dicsérettel illetnék (pl. frekvencia, felbontás és hasonlóak) egy kis technológiai vizsgálódás:

A számítógép-generációk az idő függvényében:
Generáció / idő / kapcsolási elemek / két, tízjegyű szám összeadásának ideje
1. (Hőskor) / 50-es évek / relé; ELEKTRONCSÖVEK / 200 ms; 1 ms
2. / 60-as évek / tranzisztorok, diódák / 0,1 ms
3. / 60-as évek / részben integrált áramkörök / 2 mikro sec.
4. / 70-es évek / nagyintegráltságú áramkörök (LSI) / 100 nano sec.
5. / 80-as évek / legnagyobb integráltságú áramkörök (VLSI) / 5 nano sec.
5. / 90-es évek / megabites chipek, párhuzamos adatfeldolgozás / kisebb, mint 1 nano sec.
6. / 21. század / neurális szerkezetű kapcsolások (megvalósítandó, részben futurisztikus)

Miért is írtam le ezeket?
Nos csak azért, hogy - ahogyan egy bizonyos sör reklám is mondá’ - „na akkor gondolkodjunk” :)
Vegyünk egy átlag otthoni PC felhasználót. Milyen gépet használ? Természetesen egy 5. generációs számítógépet. És milyen monitor előtt ül? Sajnos előfordul, hogy egy olyan előtt, aminek fő alkotóelemét (a  katódsugárcső [elektroncső]) valamikor a Hőskorban, az 1. generációs számítógépekben volt használatos. (pl. a több tonnás Eniacban, ami annyi hőt termelt, hogy - már amikor abban az összes elektroncső működött - még télen sem kellett fűteni az istáló nagyságú épületet. Meg persze egy kis erőmű termelte a működéshez használatos elektromos energiát :) )

(Megj.: katódsugárcső alkalmazása (pl. a TV készülékekben) természetesen még ennél is régebbi, a fenti táblázat csak a számítástechnikai alkalmazását mutatja be.)

Szóval a CRT-nek a maga százéves múltjával hogy finoman szóljak már régen egy múzeum polcán kellene lennie, ahol az emberek elszörnyülködve néznék, hogy valamikor ilyen „primitív” technológiával történt a képmegjelenítés. A CRT monitor képalkotása ugyanis a már általam említett elektronágyú működésén alapul. (Elektronágyú: A működtető elektronsugarat létrehozó fűtött katód és a sugár fókuszálását és erősségét szabályozó elektródarendszer összefoglaló elnevezése a mely nevét nyújtott, hengeres alakjáról és funkciójáról kapta: az elektronok igen nagy sebességgel és energiával jutnak ki belőle, valósággal „kilövődnek”. [Alapismereti lexikon]) 
Mindamellett az a tény, hogy a CRT monitorgyártók a közelmúltban szinte semmilyen technológiai újítással nem tudtak előrukkolni, arra mutat, hogy végre valahára valóban a roncstemetőbe, (jobb esetben újrahasznosító üzemekbe) és mutatóba a múzeumok polcaira fog kerülni a már valóban és méltán megérdemelten kiszolgált, nyugdíjazandó CRT technológia.
S helyét (a képmegjelenítésben) végre felválthatják az újabb technológiai vívmányok. (LCD, plazma, projektor).

Az otthoni felhasználásban (amikor a vizsgálódási rendszerbe nem veszem bele pl. a hadi- és műszeripar egyes ágait) még eltudom képzelni a katódsugárcsövek alkalmazását, annak valóban lineáris erősítése miatt az ún. high-end audio eszközökben. Kétségtelen, hogy egy „csöves” erősítő (a hang erősítésekor) a lehető legjobban képes reprodukálni a valóságot, aminek persze az ára is megvan. Egy 2x10 W-os (!) minőségi „csöves végfok” ára egy TFT LCD monitor árával vetekszik. (százezres nagyságrendű)
(Éppen ezért én -mint HI-FI barát és a technológia iránt érdeklődő - megelégszem a tranzisztoros ill. (MOS)FET-es végfokokkal is, kompromisszumot kötve a minőséggel az ár javára.)

Azt hiszem ez a gondolatsor méltó zárása lehet ennek a topicnak.  :offtopic:

#225 Felhasználó inaktív   Blue-MOD 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 09:55

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 8:02

....

Azt hiszem ez a gondolatsor méltó zárása lehet ennek a topicnak.  :offtopic:

A téma sorsa "házigazdik" megbeszélésének a tárgyát képzik jelenleg. Mivel tartalmaz sok hasznos információt is, éppen azt próbáljuk kitalálni, hogy miképp lehetne "megmenteni" attól, hogy bele kelljen olvasztani valamibe, vagy zárni kelljen.

Piiisz  ...  :respect:
Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. - Albert Einstein

#226 Felhasználó inaktív   CameraMan 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 14:29

*Zárszó mindazoknak, akik a CRT monitorokat valamilyen okból a legkisebb technikai dicsérettel illetnék...

Számomra ez a magas ló tipikus példája. Nem akartam beleszólni, mert ez a topic jól és hasznosan indult, aztán mi lett belőle, de ez a gondolatmenet... attól, hogy valami x. generációs, ne használjuk, mert másvalamiből (aminek az elsőhöz ilyen szempontból nem sok köze van) már az x+sokadik generációs technológia van... és aki ezek után mást mond, az nem ért hozzá, hiszen itt a brilliáns levezetés a generációkról :mad:
Itt a rengeteg digitális fényképezőgép, ami nagyon jó dolog. De nehogy már kidobjuk az analóg gépeket, csak azért, mert az egy több mint 150 (100) éves technológia! Azért bizonyos területeken még mindig csak az ad profi minőséget.
Megörültem ennek a topicnak, mert egy barátomnak pont most kellene majd segítenem a beszerzésben, maradjunk inkább a témánál.
Én eredetileg elfogadom az érvelésed a TFT előnyeiről, hiszen a Te világnézeted és életviteled ez, legyen. Amire Neked kell, arra teljesen jó. Az én munkámhoz viszont jobb (lenne, mert pénzem arra sincs) egy profi CRT. Így maradok 10telettel.
"A kanok fantomra ugratása során, az ugratóhelyiségben tilos a hangoskodás, a gyors mozgás, továbbá az állat nyugalmát zavaró tevékenység. Ondóvételkor úgy kell elhelyezkedni, hogy az oldalra lecsúszó kan a munkavállalóban kárt ne tegyen."
16/2001. (III. 3.) FVM rendelet

#227 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 15:18

Idézet: CameraMan - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 13:29

Számomra ez a magas ló tipikus példája. ...

:D  :D  :D "The show must go on"?  :think:  :mad:

Ezek csak a tények... „a tények makacs dolgok” ahogy fram cimbi mondaná :)
Ettől még ha te nem szeretnél (vagy nem engedheted meg magadnak) TFT-t, sajnos az attól az még ugyanolyan elavult marad, és ugyanúgy rontja a szemed világát, ugyanúgy fáj majd tőle a fejed, és ugyanúgy bevérzik majd a szemed (legfeljebb ha drágább CRT-t veszel, vagy kevésbé vagy rá érzékeny, akkor nem visel meg annyira.)

Bocs, de írtam, hogy a katódsugárcsöveknek vannak még létjogosultságai. (pl. high-end audio, matuzsálem rádiók, stb.) (Képzeld, előttem, a TFT felett 1,5 méterrel, a polc tetején egy igencsak old timer ED 55-ös rádió pihen, csak sajna lusta vagyok elmenni az R-TV műszerész mester haveromhoz, hogy ez egyik „csövét” kicseréljem, mert amúgy még működhetne is.)

A fényképezőgép példád nagy rossz asszociáció! Az analóg fényképezőgép NEM KÁROSÍTJA az egészségedet, míg a CRT technológia IGEN!
Én sem dobnám ki a néhai Édesapámtól örökölt, tükörreflexes Zenitem, már csak azért sem, mert vannak olyan felhasználási területek, ahol az analóg fényképezőgép sokkal jobb, mint a digitális. Sőt nem dobnám ki a néhai keresztapámtól örökölt fekete-fehér fotólaboratóriumomat sem, mert bizony megvan a varázsa annak a ténykedésnek is. (Véletlenül ehhez is értek :) így merek nyilatkozni a témában.)

Konklúzió: akár egyetértesz az érvelésemmel, (és a tényekkel) akár nem, végül is a te egészséged a te kezedben van, s ha neked jól esik a CRT kellemes, lágy (minimális de jelenlévő) röntgen sugárzása, és kedveled, amikor a kicsapódó elektronok a szemedbe „bombázzák” a porszemeket, akkor használd. Nekem ezek nem kellettek, összejött rá a pénz, megvettem az első TFT LCD-met és én azt használom. Tudod: „kinek a pap, kinek a papné”.

#228 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 02. 15:32

Idézet: CameraMan - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 14:29

Számomra ez a magas ló tipikus példája. Nem akartam beleszólni, mert ez a topic jól és hasznosan indult, aztán mi lett belőle, de ez a gondolatmenet...

De milyen magas röptű ló.... :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#229 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 15:39

Nekem erről az egészről az a véleményem, hogy inkább legyen fakóbb, életlenebb(bár az újabb LCD monitorok már-már beelőzik a CRT-ket), de legyen a szemem egészséges.
JóSebesség

#230 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 02. 22:33

Vegyünk egy átlag otthoni PC felhasználót. Milyen gépet használ? Természetesen egy 5. generációs számítógépet. És milyen monitor előtt ül? Sajnos előfordul, hogy egy olyan előtt, aminek fő alkotóelemét (a  katódsugárcső [elektroncső]) valamikor a Hőskorban, az 1. generációs számítógépekben volt használatos. (pl. a több tonnás Eniacban, ami annyi hőt termelt, hogy - már amikor abban az összes elektroncső működött - még télen sem kellett fűteni az istáló nagyságú épületet. Meg persze egy kis erőmű termelte a működéshez használatos elektromos energiát :) )

(Megj.: katódsugárcső alkalmazása (pl. a TV készülékekben) természetesen még ennél is régebbi, a fenti táblázat csak a számítástechnikai alkalmazását mutatja be.)

Szóval a CRT-nek a maga százéves múltjával hogy finoman szóljak már régen egy múzeum polcán kellene lennie, ahol az emberek elszörnyülködve néznék, hogy valamikor ilyen „primitív” technológiával történt a képmegjelenítés. A CRT monitor képalkotása ugyanis a már általam említett elektronágyú működésén alapul. (Elektronágyú: A működtető elektronsugarat létrehozó fűtött katód és a sugár fókuszálását és erősségét szabályozó elektródarendszer összefoglaló elnevezése a mely nevét nyújtott, hengeres alakjáról és funkciójáról kapta: az elektronok igen nagy sebességgel és energiával jutnak ki belőle, valósággal „kilövődnek”. [Alapismereti lexikon]) 
Mindamellett az a tény, hogy a CRT monitorgyártók a közelmúltban szinte semmilyen technológiai újítással nem tudtak előrukkolni, arra mutat, hogy végre valahára valóban a roncstemetőbe, (jobb esetben újrahasznosító üzemekbe) és mutatóba a múzeumok polcaira fog kerülni a már valóban és méltán megérdemelten kiszolgált, nyugdíjazandó CRT technológia.
S helyét (a képmegjelenítésben) végre felválthatják az újabb technológiai vívmányok. (LCD, plazma, projektor).

Naaaaagyon szép gondolatok. Csak éppen egy aprócska dolgot elfelejtettél.
Az újabb, általad "enyhén" dicsőitett technológiák a mai napig nagyon-nagyon messze vannak a "szar" CRT technológiától bizonyos területeken. Magyarul: a TFT és társai monitorbrigádnak még jó sokat kell fejlődnie, hogy minden területen utolérjék, s így leválthassák az őskori CRT-t, akár tetszik, akár nem. :rolleyes:
Az hülye szöveg, hogy de hát a TFT nem károsítja a szemet, meg hűde jó. (A fenét nem... kisebb mértékben, de az is.) Csak hiába szép meg jó, ha egyszer nem képes a technológia mindazt visszaadni amit a CRT.

Vessen meg aki akar, de a mostani 19-es CRT monitoromat egy 21-es CRT-re fogom lecserélni ha sikerül. Mert szeretek többféle felbontást használni. Mert nekem a 12-16ms frissítés is zavaró néha. Mert engem zavar az, ha nincs normális fekete. Mert számomra időnként fontos a színhűség. Mert én mocorgok a gép előtt és oldalról nézve a TFT-k nem azt adják vissza amit középen és ez is zavar. És így tovább....
(Bár igazából nem mondanék nemet egy jó 19-es TFT-re, na természetesen a 21-es CRT mellett, hogy mindenhez jó legyen a cucc. Csak sajna nem vagyok arab herceg...)

Szerkesztette: BigBear 2005. 01. 02. 22:47 -kor

42

#231 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 03:14

Idézet: BigBear - Dátum: 2005. jan. 2., vasárnap - 22:33

Naaaaagyon szép gondolatok. Csak éppen egy aprócska dolgot elfelejtettél.
Az újabb, általad "enyhén" dicsőitett technológiák a mai napig nagyon-nagyon messze vannak a "szar" CRT technológiától bizonyos területeken. Magyarul: a TFT és társai monitorbrigádnak még jó sokat kell fejlődnie, hogy minden területen utolérjék, s így leválthassák az őskori CRT-t, akár tetszik, akár nem. :rolleyes:
Az hülye szöveg, hogy de hát a TFT nem károsítja a szemet, meg hűde jó. (A fenét nem... kisebb mértékben, de az is.) Csak hiába szép meg jó, ha egyszer nem képes a technológia mindazt visszaadni amit a CRT.

Vessen meg aki akar, de a mostani 19-es CRT monitoromat egy 21-es CRT-re fogom lecserélni ha sikerül. Mert szeretek többféle felbontást használni. Mert nekem a 12-16ms frissítés is zavaró néha. Mert engem zavar az, ha nincs normális fekete. Mert számomra időnként fontos a színhűség. Mert én mocorgok a gép előtt és oldalról nézve a TFT-k nem azt adják vissza amit középen és ez is zavar. És így tovább....
(Bár igazából nem mondanék nemet egy jó 19-es TFT-re, na természetesen a 21-es CRT mellett, hogy mindenhez jó legyen a cucc. Csak sajna nem vagyok arab herceg...)

En ertem amit mondasz, es egyet is tudok Veled erteni. Ugyanis tenyleg vannak olyan muszaki parameterek, szempontok(amiket felsoroltal) amikben a CTR (jelenleg) egyertelmuen jobb.

Az hogy a TFT onnmagaban egeszsegessebb, az teny, de el tudok kepzelni olyan helyzetet amiben osszessegeben jobban jarsz meg talan egeszsegugyileg is a CTR-rel. Pl ha munkad olyan amihez a CTR jobb mondjuk pl a szinhuseg miatt, akkor ha TFT-t hasznalnal lehet, hogy rosszabbul jarnal egeszsegugyileg is, mert pl folyton azon idegesitened magad, hogy nem tudsz tokeletes munkat csinalni a rossz szinhuseg miatt, vagy "lassu" a kepernyo a jatekokban, es amiatt idegeskednel.....

Tehat szerintem, hogy melyik a "jobb" monitor fajta Neked, az nemcsak a monitor kepesegeitol, hanem Toled, es a kornyezettol is nagyban fugg, ahol hasznalni akarod.

Viszont ha igy kozelitjuk meg a problemakort akkor azert gondolom azt Te is erzed, hogy az emeberek tobbsegenek a TFT lenne a jobban megfelelo. Pl en rengeteget olvasok a kepernyorol, programozok, internetezek, de nem jatszom, es a szinhuseg se lenyeges szempont. Tehat mint az eletben nincs feher es fekete, hanem inkabb szurke, es kevesbe szurke van. Pl ha MadWhite szeret csinalni szamitogepen mandalakat, akkor lehet, hogy hianyolni fogja a jo szinhuseget, de osszesegeben O jobban jar a TFT-vel,  Te meg a CTR-rel. :)

#232 Felhasználó inaktív   BigWhite 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 06:36

Na még egyszer utoljára:
Én elsősorban a CRT egészségkárosító hatását hangsúlyoztam (ez nem egy szubjektív dolog, ez nem az idegeskedéstől, vagy a felhasználó kedélyállapotától van) ami sajnos (bármennyire is jobb megjelenítés szintjén a CRT) még a legmodernebb CRT-k esetén is fennáll! :sandor:
Nekem fontos az egészségem, nekem elsősorban EZÉRT kellett a TFT!

ANTImatavFan: nekem a mandalák is szépek a TFT-n, fényképszerű a kép, nem "vibrál", mint az elektronágyús CRT esetén

Epilógus: a tények engem igazolnak. Kedves CRT userek! A CRT-k lassan eltűnnek a Földről, (hála Istennek!) erre mérget vehettek! Már csak a kisebb energia fogyasztása és kompaktabb méretei miatt is a TFT LCD térhódítása figyelhető meg: laptop, mobiltelefon, nyomtató kijelzője, plamtop, stb…

Hű de mókás lenne pl. egy mobil CRT kijelzővel! Meg hozzá egy 20 kg-os táskával, amiben az akkumulátorok lennének! :D :OOO  :D

#233 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 14:19

Idézet: MadWhite - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 6:36

Na még egyszer utoljára:
Én elsősorban a CRT egészségkárosító hatását hangsúlyoztam (ez nem egy szubjektív dolog, ez nem az idegeskedéstől, vagy a felhasználó kedélyállapotától van) ami sajnos (bármennyire is jobb megjelenítés szintjén a CRT) még a legmodernebb CRT-k esetén is fennáll! :sandor:
Nekem fontos az egészségem, nekem elsősorban EZÉRT kellett a TFT!

ANTImatavFan: nekem a mandalák is szépek a TFT-n, fényképszerű a kép, nem "vibrál", mint az elektronágyús CRT esetén

Epilógus: a tények engem igazolnak. Kedves CRT userek! A CRT-k lassan eltűnnek a Földről, (hála Istennek!) erre mérget vehettek! Már csak a kisebb energia fogyasztása és kompaktabb méretei miatt is a TFT LCD térhódítása figyelhető meg: laptop, mobiltelefon, nyomtató kijelzője, plamtop, stb…

Hű de mókás lenne pl. egy mobil CRT kijelzővel! Meg hozzá egy 20 kg-os táskával, amiben az akkumulátorok lennének! :D :OOO  :D

Orulok, hogy szepek a mandalak a TFT monitorodon :), en is laptopot hasznalok, szoval TFT parti vagyok es nemcsak az egeszsegugyi resze miatt, bar nalam is az volt a fo szempont  ;)

Tudod az a baj ezekkel a sugarzasokkal (rontget, radioaktiv), hogy nem fajnak, pontosabban nincs olyan erzekszervunk amivel erzekelni lehetne oket, ezert akar kaphat az ember halaos dozist ugy hogy az egvilagon semmit nem vesz belole eszre, majd csak 1 het mulva.... Ami a  CTR-t illeti a leges-legrosszabb amit talan eltodok kepzelni, hogy egy kosza rontgen foton spontan mutaciot okoz valamely sejtben(jellemzoen a hamszovetben) es abszolut peches esetben ez rakos daganatta fejlodik... De erre szerintem nagyobb esely van ha augusztusban kifekszik napozni delben valaki.  :think:  Szemely szerint en a vibracio miatt valtottam, hiaba irtak le, hogy 85Hz-es kep mar nem karositja a szemet en siman, ranezesre meg tudtam kulonbozteti a 85Hz-es kepet a 100Hz-estol, tehat erzekeltem a vibraciot...

Nekem elosszor kicsi, regi 14"-os CTR-em volt azzal dolgozva kb 2 ora utan zsongott a fejem, veres lett szemem, ezert 1999-ben mikor lehetosegem lett ra vett egy 19"-os Sony 400PST-t, aki ismeri ezt a tipust az tudja, hogy 1999 tajan ez egy csucs monitor volt, egeszegugyi szempontbol is. Na ezt a Sony-t 100Hz-en hasznaltam, es evvel 6-7 ora utan jott elo a fejzsongas, veresszem. Aztan szuk 2 evvel ezelot az uj munkahelyemen 17"-os TFT-t kaptam, es megszuntek a fejzsongasok, verszemek. Azota ha pl munkahelyet valtok az hogy TFT-t kapjak ugyanolyan fontos, mint hogy nem vagyok hajlando cigizok kozott cigifustben dolgozni, es ezek nem kepezik vita targyat, mert nagyon kemenyfejuen ragaszkodom hozzajuk.  :) 

Kivancsi vagyok, meg szeretnem becsulni, hogy  milyen rontgen fotonok jonnek ki a CTR monitorbol, de ehhez tudnom kene hogy mekkora gyorsitofeszt hasznalnak egy atlagos monitorban  :confused: , szoval aki tudja az ne kimeljen tole :)

#234 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 15:20

Szerkesztés idejére lezárva.
Megértéseteket köszönjük!

#235 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 18:02

Türelmeteket köszönjük!

Ide várjuk az érvéket/ellenérveket TFT/CRT tekintetében.

A kifejezetten TFT monitorokkal kapcsolatos hozzászólások helye: Asztali TFT-k.

A Sulinet Express keretein belül vásárolható TFT monitorok topic-ja:  TFT-t sulineten keresztül.

Személyeskedést, és a személyeskedés határait súroló hozzászólásokat a jövőben fokozottabban figyeljük, s azokat törölni és szigorúan szankcionálni fogjuk.

/ON

#236 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 18:20

Nos. Elmondom a véleményemet.

Mindig mindenki azt mondja, hogy a legfontosabb dolog a világon az egészség.

Ennek tekintetében, miért használnak még mindig az emberek CRT monitort?
Azért mert jobb a képének a minősége?

Tehát mégse az egészség a legfontosabb?  ;)

Mert én tutira feláldozom azt az egyébként szerintem alig-alig észlelhető minőségtöbbletet, amit a CRT nyújt. Sőt.

Tovább megyek. A TFT monitoroknak gyönyörű kontrasztos és nagyon éles képük van.

.. A szellemkép persze ott van, de most már tényleg alig észlelhető.

Nomeg azt se feledjük, hogy míg a TFT LCD monitorok alig foglalnak helyet, és nagyon könnyűek, addig a CRT monitorok az egész asztalt elfoglalhatják, így közel kerűlnek a szemünkhöz, illetve a súlyuk is meghaladhatja a több 10 kilót.

Szerkesztette: -Turbo- 2005. 01. 03. 18:24 -kor

JóSebesség

#237 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 18:34

Kedves TFT scene. Tovabbra is varom a valaszotokat azugyben, hogy mertcsak azutan tudatosodott bennetek a CRT egeszsegkarosito hatasa, miutan az atlag TFT ara 100kHUF ala esett. Tovabba szeretnek sajat gondolatokat is hhlani, mert amit eddig eloadtatok, az nem mas mit a TFTgyartok 2000 koruli  promoja/ CRT ellenes promoja FUdja magyarra forditva. En azt gondolom, hogy azert kell _ennyire_ erolkodnotok ezzel a suket dumaval, mert a szivetek melyen ti is tudjatok, hogy 200kHUF alatt a TFTk kepminosege FOSTALICSKA es valahogy racionalizalnotok kell azt, hogy miert is vettetek TFTt. Ebben seritenek ezek az ures es rohelyes marketingpromok. Nekem kb ugyanaz jon le ebbol a CRT-karositja-az-egeszseget dumaban mint a nutrasweet vs cukorgyarak meccs: nutrasweet nyomta a rizsat, hogy a cukorgyarak dolgai milyen egeszsegtelenek, minek hatasara a cukorgyarak megfinansziroztak egy kutatast amibol az jott ki, hogy a nutrasweet meg rakkelto.

Just for the log: mobiltelot ugye hasznaltok... A mobiltelo adoja a fuled mellett _sokkalta_ egeszsegkarositobb, mint barmely jelenleg a boltban kaphato CRT...

Szerkesztette: SFIJ 2005. 01. 03. 18:36 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#238 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 03. 19:10

És a mobiltelefontól begyullad a szemed? Fáj a fejed?

Na?

És próbálj meg igényesebben írni..
JóSebesség

#239 Felhasználó inaktív   Deo2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 03. 19:17

Lehet hogy mégse kell temetni a crt-t  :think:

http://it.news.hu/ri...?mod=10&id=9813

szerintem tök jók a crt-k... szerintem...  :D
A64 3200+ (0450)@2620Mhz
2GB A-DATA 600 (4*512)
2* MSI 7800GTX/256
MSI K8N DIAMOND
2*74GB WD RAPTOR
X-Fi Elite Pro

#240 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 03. 19:20

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2005. jan. 3., hétfő - 19:10

És a mobiltelefontól begyullad a szemed? Fáj a fejed?

Na?

És próbálj meg igényesebben írni..

És különben sincs sapka rajtad... vagy sapka van rajtad... vagy...  Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.