HWSW Informatikai Kerekasztal: Monitor hibák - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Monitor hibák Értékeld a témát: -----

#1141 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 22. 11:33

Idézet: td - Dátum: 2009. ápr. 22., szerda - 11:17

Ők voltak:
profi szerviz kft
www.profiszerviz.hu
Nem én vittem hozzájuk, de akikhez bevittem a monitort(tatabányán) ide vitték javíttatni.

:)

Üdv: Dan

lehet, hogy ezek inkább profit szervíz, mintsem profi :) Nem kötekedés képp kérdem, de megéri egy használt 19-es monitort 20 rugóért megjavítani, mikor az egy új árának a fele, vagy több mint a fele? Persze, nem tudom, hogy ez a Fujitsu milyen csodamonitor, de ha nem az akkor elég borsos ez az ár!

Szerk.

Ha jól látom akkor ez egy MVA paneles darab, ami bár nem a legfrisebb darab, de azért köröket ver egy TN-re. Így már érthetőbb, hogy inkább javítás mintsem új monitor vásárlás, de Gyula2222-nek maximálisan igazat kell adnom, hogy mit is ért a szervíz alkatrész alatt.

Szerkesztette: Rodrigez07 2009. 04. 22. 11:39 -kor

A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

#1142 Felhasználó inaktív   Dan(td) 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2009. 04. 23. 12:37

Idézet: Rodrigez07 - Dátum: 2009. ápr. 22., szerda - 12:33

...

Ha jól látom akkor ez egy MVA paneles darab, ami bár nem a legfrisebb darab, de azért köröket ver egy TN-re. Így már érthetőbb, hogy inkább javítás mintsem új monitor vásárlás...

Ott a pont :)

Egy ekkora tudásu új monitort 60(és még lehet keveset mondtam) alatt nem úsznék meg ez 3 évvel ezelőtt 89k volt.
Most jobban megérte a 20k-t kipengetni.
Amúgy frankón megy, nincs vele gond remélem nem is lesz, addig amíg ez szervízben volt egy tn paneles 17"-os volt nálam kész megváltás volt amikor meghoztam a 19"-os mva panelest :)

Üdv: Dan

Szerkesztette: td 2009. 04. 23. 12:43 -kor

Config.: NZXT.H440.V2.Matte+5xFractal.Design.Venturi.HF-14 ~ ASRock.Z170.OC.Formula ~ Corei7-6700k@4.4ghz ~ Scythe.Mugen.2.rev.b ~ Kingston.HyperX.Savage.Black.16GB@3000MHz.CL15 ~ XFX.RX480.BlackEdition.8GB ~ Samsung.SM961.NVMe.SSD.256GB@KryoM.2 ~ Samsung.PM951.NVMe.SSD.512GB@KryoM.2 ~ Intel.SSD.535.480GB ~ Asus.Cerberus.Keyb. ~ Logitech.G403.Prodigy ~ ENERMAX.625W.Modu82+ ~ Dell.P2414H.:.OnePlus 5T (8GB RAM/128GB ROM~Android 8.1_O).:.Moto.360.2ndGen(Android 7.1.1_N)
Kép

#1143 Felhasználó inaktív   Nabucco 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 29. 12:24

sziasztok,

srtr-éhez kísértetiesen hasonló a problémám.

LG Flatron L1730S
bekapcsolásra kitesz egy üzenetet, hogy "power saving mode"-ban van, majd felvillan egyet a rendszer betöltése során az alaplapinfónál (ASUS P4P8... stb), majd a Windows bejelentkezésekor, és utána elsötétedik.
További bekapcsolási próbálkozásokra felvillan egy mp-re, majd elsötétedik újra (ilyenkor vagy az asztalt látom az ikonokkal, vagy megy a képernyővédő, ha már mennie kell). Általában negyedóra után életre szokott kelni (arra gondoltam, hogy be kell melegedni valamelyik alkatrésznek?), de tegnap reggel 2, ma reggel 3 óráig tartott, mire egy bekapcsolásra végre úgy maradt. Ha ez megtörténik, akkor már tökéletesen működik, amíg a gépet ki nem kapcsolom.

Az érdekesség a dologban, hogy a hiba pont a másik irányból kezdődött, normális bekapcsolás és működés után inaktivitásra bejött a képernyővédő, ment ameddig be volt állítva, és akkor a monitor átment szunyókáló üzemmódba, ahogy tennie kellett, zöld LED átváltott sárgába, monitor elsötétült. Ebből az állapotból billentyű nyomásra, vagy egér mozgatásra magához kellene térnie, de egyszer csak nem tért. Eleinte bekapcs. gombra újra működött, majd csak felvillant, és elsötétült, de RESET-re a monitor is bekapcsolt a gép újraindulásával együtt, később már resetre nem, csak a gép újrabekapcsolására, végül arra sem. Innentől résen kellett lenni, nehogy átmenjen power saving mode-ba, mert onnan már sehogy sem tudtam visszahozni. Ezzel kiteljesedett az első fázis: ha a monitor átmegy alvóba, semmilyen hókuszpókuszra nem jön vissza, viszont hosszabb pihenő, pár óra után gond nélkül be lehet kapcsolni.

A második fázis ennek nagyjából a fordítottja annyiban, hogy az első bekezdésben írtak szerint bekapcsolni nem lehet a masinát, cserébe viszont ha már bekapcsolt, a képernyővédő soha nem akar alvóra váltani, megy vég nélkül, és billentyűre, egérre azonnal visszajön a kép. Tehát képernyővédő  után nem megy át power saving mode-ba, ellenben már rögtön bekapcsoláskor azzal fogad, hogy ő abban van... :) 

A nagy kérdés ezek után csak annyi: mi lehet a baja? :))
Minden segítséget előre is köszönök!

#1144 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 29. 12:29

help.
van egy 20"as Acer Tft, ami garis még bőven.

olyat szokott csinálni, hogy winxp egyiknapról másikra bekapcsolásnál nem nativ felbontásban megy. ilyenkor eltűnik a natív felbontás a beállítható felbontások közül, van kisebb, nagyobb mindenféle, de ami kéne az nincs.
ilyenkor se reboot nem segít, se semmi. másik géppel is ezt csinálja.

ha áramtalanítom hosszabb-rövidebb időre, akkor újra jó, és megjelenik a nativ felbontás. (van hogy elég 5 percre áramtalanítani, de néha hosszabb időre kell)

persze ha kihúzom, visszaviszem az általában arra elég, hogy ott már tökéletes legyen, reprodukálni nem lehet a hibát szándékosan, csak néha előjön.

rettentő idegesítő, és semmi 5letem, hogy hogy lehetne legariztatni, vagy mi lehet a gond.

várok mindenféle 5letet :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1145 Felhasználó inaktív   Bridget77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 29. 16:55

Samsung Sync Master 753s-es monitorom van és mindidáig nem volt vele gondom. Most cseréltem videokártyát (GeForce 6600GT) és 230-as tápegységemet 450w-ra és azóta állandóan vibrál a monitorom. Mitől lehet? Mit tegyek?

#1146 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 30. 20:19

Hali

Hozzám került ma egy Fujitsu Siemens S7 780 ( Scaleoview S17-1) lcd monitor, a baja az, hogy nem ad kék színt, vagyis ad, csak nagyon keveset, se a ccc-ben se pedig a monitor OSD-jében nem lehet belőni, viszont az OSD-ben tökéletesek a színek/kontraszt (van kék szín) stb... a monitor előéletéről nemtudok semmit, de azt észrevettem, hogy meg lett már bontva. Az a furcsa, hogyha fekete-fehérben van a monitor, akkor is van neki egy ilyen sárgás-zöldes világítása, ha értitek mire gondolok.

Kérdésem:
Az nem lehet, hogy valamit rosszul kötött be, aki szétszedte, vagy a csatlakozók átmozgatása segítene (nem hiszem)? :think:
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1147 Felhasználó inaktív   zka67 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 30. 22:05

Idézet: Nabucco - Dátum: 2009. ápr. 29., szerda - 12:24

sziasztok,

srtr-éhez kísértetiesen hasonló a problémám.

LG Flatron L1730S
bekapcsolásra kitesz egy üzenetet, hogy "power saving mode"-ban van, majd felvillan egyet a rendszer betöltése során az alaplapinfónál (ASUS P4P8... stb), majd a Windows bejelentkezésekor, és utána elsötétedik.
További bekapcsolási próbálkozásokra felvillan egy mp-re, majd elsötétedik újra (ilyenkor vagy az asztalt látom az ikonokkal, vagy megy a képernyővédő, ha már mennie kell). Általában negyedóra után életre szokott kelni (arra gondoltam, hogy be kell melegedni valamelyik alkatrésznek?), de tegnap reggel 2, ma reggel 3 óráig tartott, mire egy bekapcsolásra végre úgy maradt. Ha ez megtörténik, akkor már tökéletesen működik, amíg a gépet ki nem kapcsolom.

Az érdekesség a dologban, hogy a hiba pont a másik irányból kezdődött, normális bekapcsolás és működés után inaktivitásra bejött a képernyővédő, ment ameddig be volt állítva, és akkor a monitor átment szunyókáló üzemmódba, ahogy tennie kellett, zöld LED átváltott sárgába, monitor elsötétült. Ebből az állapotból billentyű nyomásra, vagy egér mozgatásra magához kellene térnie, de egyszer csak nem tért. Eleinte bekapcs. gombra újra működött, majd csak felvillant, és elsötétült, de RESET-re a monitor is bekapcsolt a gép újraindulásával együtt, később már resetre nem, csak a gép újrabekapcsolására, végül arra sem. Innentől résen kellett lenni, nehogy átmenjen power saving mode-ba, mert onnan már sehogy sem tudtam visszahozni. Ezzel kiteljesedett az első fázis: ha a monitor átmegy alvóba, semmilyen hókuszpókuszra nem jön vissza, viszont hosszabb pihenő, pár óra után gond nélkül be lehet kapcsolni.

A második fázis ennek nagyjából a fordítottja annyiban, hogy az első bekezdésben írtak szerint bekapcsolni nem lehet a masinát, cserébe viszont ha már bekapcsolt, a képernyővédő soha nem akar alvóra váltani, megy vég nélkül, és billentyűre, egérre azonnal visszajön a kép. Tehát képernyővédő  után nem megy át power saving mode-ba, ellenben már rögtön bekapcsoláskor azzal fogad, hogy ő abban van... :) 

A nagy kérdés ezek után csak annyi: mi lehet a baja? :))
Minden segítséget előre is köszönök!

Srtr-ének 2 db 1000uF/16V-os kondi a táprészben, messziről meg lehet látni, hogy fel vannak púposodva. Kb. 40Ft a két kondi.

A tiednek is hasonló baja van, szét kell szedni, megnézni, hogy van-e benne púpos kondi, ha igen, kicserélni. De lehet még a nagyfesz résznél is a hiba.

#1148 Felhasználó inaktív   Wingman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 05:57

Sziasztok!

Olvastam már ilyen problémát itt a topicban, de választ sajnos nem kapott az illető. Megpróbálom, hátha...
Adott egy CRT monitor. Néha színváltóssá változott, amit egy kis pofon helyrerakott. De most furcsa ciripelés szerű hangot ad, és semmi kép. Led nem világít.
Szétkaptam, de egyik kondi sincs felpúposodva vagy ilyesmi. Égésnyomot se látok sehol. Mit kellene tennem?

Köszönöm előre is.

#1149 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 09:00

Idézet: Wingman - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 5:57

Olvastam már ilyen problémát itt a topicban, de választ sajnos nem kapott az illető.

Ezen a fórumon egy ilyen hibát korábban átbeszéltem valkivel, és meg is gyógyította a monitorát.

#1150 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 05. 01. 09:35

Idézet: Wingman - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 6:57

Sziasztok!

Olvastam már ilyen problémát itt a topicban, de választ sajnos nem kapott az illető. Megpróbálom, hátha...
Adott egy CRT monitor. Néha színváltóssá változott, amit egy kis pofon helyrerakott. De most furcsa ciripelés szerű hangot ad, és semmi kép. Led nem világít.
Szétkaptam, de egyik kondi sincs felpúposodva vagy ilyesmi. Égésnyomot se látok sehol. Mit kellene tennem?

Köszönöm előre is.

Sorvégfokot kimérni, cserélni a környezetével (kis kapacitású kondik, diódák, ellenállások) együtt, trafók, hűtőbordás alkatrészek, tekercsek, nagyobb ellenállások forraszait frissíteni.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1151 Felhasználó inaktív   Nabucco 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 14:11

Idézet: zka67 - Dátum: 2009. ápr. 30., csütörtök - 22:05

A tiednek is hasonló baja van, szét kell szedni, megnézni, hogy van-e benne púpos kondi, ha igen, kicserélni. De lehet még a nagyfesz résznél is a hiba.

köszönöm szépen a választ!

és bár teljesen kezdő vagyok a témában, megpróbálnám kicserélni, mert a szervizesek 10-15000 Ft-ot mondtak, anélkül, hogy tudnák, mi a baja, meg egyébként is mindent szerelek itthon a villamos cuccokon kívül, ideje lenne már ezt is elkezdeni, legalább alapszinten.

ehhez viszont tudnom kellene, hogy hogy néz ki egy kondenzátor, hol lehet venni újat, és hogy hogyan kell kicserélni. Csak ennyit, minden mást tudok. :)

Tud valaki ebben is segíteni? Próbáltam rákeresni a neten, de nem találtam semmit.

#1152 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 17:23

Idézet: Nabucco - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 14:11

köszönöm szépen a választ!

Olvasgass egy kicsit a hobbyelektronika rendszerében. Vannak egészen alapfokú leírások is.
Nem biztos, h az elektronikai forrasztást a monitorodban kell elkezdened. Könnyen drága bajt is csinálhatsz vele.

#1153 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 19:03

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. ápr. 30., csütörtök - 21:19

Hali

Hozzám került ma egy Fujitsu Siemens S7 780 ( Scaleoview S17-1) lcd monitor, a baja az, hogy nem ad kék színt, vagyis ad, csak nagyon keveset, se a ccc-ben se pedig a monitor OSD-jében nem lehet belőni, viszont az OSD-ben tökéletesek a színek/kontraszt (van kék szín) stb... a monitor előéletéről nemtudok semmit, de azt észrevettem, hogy meg lett már bontva. Az a furcsa, hogyha fekete-fehérben van a monitor, akkor is van neki egy ilyen sárgás-zöldes világítása, ha értitek mire gondolok.

Kérdésem:
Az nem lehet, hogy valamit rosszul kötött be, aki szétszedte, vagy a csatlakozók átmozgatása segítene (nem hiszem)? :think:

Tegnap szétkaptam a monitort, és nem találtam "gányolásra" utaló nyomokat, érdekesség, hogyha más szögből (oldalról, fentről) nézem a monitort, akkor jó a színe, nem sárgás a háttérvilágítás, lehet ezzel valamit kezdeni?
.-= Vasak =-.

#1154 Felhasználó inaktív   Nabucco 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 19:15

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 17:23

Nem biztos, h az elektronikai forrasztást a monitorodban kell elkezdened.

oké, persze, ha forrasztani kell szóba se kerül a dolog, azt gondoltam, hogy pl. egy foglalatból kihúzom, az újat betolom vagy valami ilyesmi.
így marad a szerviz, csak félek tőle, nehogy visszajáró vendéget akarjanak csinálni belőlem...
köszönöm a segítséget!

#1155 Felhasználó inaktív   zka67 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 19:47

Idézet: Wingman - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 5:57

Sziasztok!

Köszönöm előre is.

Ha a led nem világít, akkor a tápegysége döglött be, mivel ciripel ez jó jel, mert valószínűleg az egyik (vagy több) kondi (elektrolit) lett zárlatos. Mérd végig a kondikat ohmmérővel, első lépésben ennyi lenne. Ha találsz benne zárlatosat, azt cseréld ki (polaritásra figyelj!)

#1156 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 01. 20:30

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 20:03

Tegnap szétkaptam a monitort, és nem találtam "gányolásra" utaló nyomokat, érdekesség, hogyha más szögből (oldalról, fentről) nézem a monitort, akkor jó a színe, nem sárgás a háttérvilágítás, lehet ezzel valamit kezdeni?

Erre valaki, nem nagyon értek az LCD -khez (nem mintha a CRT -khez jobban értenék :Đ)?
.-= Vasak =-.

#1157 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 02. 01:28

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. máj. 1., péntek - 21:30

Erre valaki, nem nagyon értek az LCD -khez (nem mintha a CRT -khez jobban értenék :Đ)?

És olyan lehetséges, hogy az LCD panelben megdöglött csak a fehér szín?  :think:
.-= Vasak =-.

#1158 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 02. 03:19

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 1:28

És olyan lehetséges, hogy az LCD panelben megdöglött csak a fehér szín?  :think:

Ez az ami biztosan nem. A fehér az színkeverés révén jön össze.
Nem ismerem pontosan a háttérvilágításos szines LCD technológiát.
A hagyományos monokrom, az fénypolarizációval működik.Az egy bizonyos szögből látszik figura elem lemerülésnél, csatlakozási hibánál, esetleg vezérlőelektronika megbetegedésnél jön elő.

#1159 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 02. 11:26

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 4:19

Ez az ami biztosan nem. A fehér az színkeverés révén jön össze.
Nem ismerem pontosan a háttérvilágításos szines LCD technológiát.
A hagyományos monokrom, az fénypolarizációval működik.Az egy bizonyos szögből látszik figura elem lemerülésnél, csatlakozási hibánál, esetleg vezérlőelektronika megbetegedésnél jön elő.

Kössz, viszont azaz érdekes, hogy a monitor OSD-jében is van kék, piros, fehér szín, és ezt a monitor tökéletesen jeleníti meg, csak az OSD "mögötti" képet nem (sárgás a fehér szín helyett, a monitor drivere fel van téve).
:confused:

Szóval amikor fekete-fehérre állítom be a monitort, akkor ugye értelemszerűen a feketének, és a fehér árnyalatainak kellene megjelenni, ellenben a fekete szín még el is megy, de a fehér helyett sárgát kapok (de nem mindenhol a panelen, hanem van egy két alig látható folt is, ahol fehérEBB a szín).

Gondoltam, hogy simán az inverter vagy a fénycső lehet rossz, de szerintem a panelben van a hiba.
(Viszont itt is van ellentmondás, mert más szögből nézve a panelt jónak tünik a szín, és egyébként a monitor a színhibát kivéve tökéletesen üzemel, nem villog, nem kapcsol ki stb...).

Szerkesztette: Trebron09 2009. 05. 02. 11:28 -kor

.-= Vasak =-.

#1160 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 02. 12:39

Az OSD maszkolással rak ki TISZTA szineket. Itt, ha valamelyik szín gyengébb, akkor sem látszik.
Ha hagyományos képcső lenne, akkor azt mondanám, az egyik szín gyenge (megbomlott a fehéregyensúly), és simán utánahúznám egy poti megtekerésével.
A sima LCD technikáról annyit tudok, h a folyadékkristályt váltóárammal gerjesztik, és ekkor polárszűrőként viselkedik. Az elejére és hátára műanyag polárszűrők vannak feltéve, a hátára meg még egy fényvisszaverő felület. Ha a kijelző elején levő polárszűrőt elfordítom, akkor a kép átmegy negatívba (a háttér fekete, a szám fehér lesz).
Azt sem tudom, a háttérvilágítós szines kijelzőn maga a folyadékkristály adja-e a színt, vagy csak a fedettséget, és egy színpöttyraszter van-e előtte.
A vezérléséről is csak valószínüsítem, h időmultiplex vezérléssael sor/oszlop mátrix szerint vezérli a pöttyöket.
Ha nekem kellene valamit kezdenem a cuccossal, akkor a vezérlőpanelen keresnék potmétercsoportot, amelyik a felirat szerint szineket jelölhet. Alkoholos filccel bejelölném a jelenlegi állást és utána megpróbálkoznék az állítással.
Azt sem tartom kizártnak, h a szinegyensúlyt egy speciális szervízállásban digitálisan lehet állítani.
Most jut eszembe, h a videokártyák beállítómenüjében is előfordulhat szinegyensúly beállítási lehetőseég. Lehet, h simán ott lőném össze a videokártyát a monitorral.
Az eredményre kiváncsi vagyok.
Meg várom valamely tudor értekezését, kiváncsi vagyok, mit gondoltam jól és mit rosszul.

Téma megosztása:

• (80 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.