TV-out/TV kimenet problémák topicja. Nyugodtan lehet kérdezni.
Elküldve: 2007. 04. 08. 13:47
Az a problémám, hogy nem tudok ATi driver-t telepíteni a Radeon 9000 Pro-mra Vista alatt, mert az ATi-tól letölthető legfrissebb Catalyst (7.3) csak 9500-tól fölfelé támogatja a Radeon-okat. CCC nélkül meg nem igazán tudom beállítani a TV-out-ot. Tud valaki esetleg olyan driver-t, ami segítene rajtam?
Kösz,
P.
Elküldve: 2007. 04. 08. 14:34
Idézet: plor - Dátum: 2007. ápr. 7., szombat - 10:37
Közben sikerült megcsinálnom, találtam egy másik kábelt itthon, az a Scartból csinál Video out-ot, és a már meglévő kábelemmel összekötve, a video kártya kábelének kék aljzatába bedugva már van kép jól.
Thx
Akkor ennél a kártyánál a kék lenne a kompozit? Érdekes

Viszont az a scart "átalakító" nem video-out-ot csinált, hanem video-in-t.
Elküldve: 2007. 04. 09. 20:28
Én is kipróbáltam ma, hogy az YPbPr (YUV) valamelyik végéről tudok-e kompozitot csiholni, de sajna nem jártam sikerrel...

Mert már ne is haragudjatok, de aki nem látja az RGB/YUV és a kompozit/S-Video közti különbséget az szvsz vak!

Üdv: Klown
Szerkesztette: Klown 2007. 04. 09. 20:29 -kor
Elküldve: 2007. 04. 09. 20:36
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 19:28
Én is kipróbáltam ma, hogy az YPbPr (YUV) valamelyik végéről tudok-e kompozitot csiholni, de sajna nem jártam sikerrel...

Mert már ne is haragudjatok, de aki nem látja az RGB/YUV és a kompozit/S-Video közti különbséget az szvsz vak!

Ha svideo kijön belőle, akkor miért csinálsz belőle kompozitot? A TV-d nem tudja fogadni?
Elküldve: 2007. 04. 09. 20:41
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 21:36
Üdv!
Idézet: Klown - Dátum: 2007.ápr. 9., hétfő - 21:28

TV-m RCA-t nem tud fogadni ezért a kompozit RCA-t át kell alakítanom Scart-tá.
Szerkesztette: Klown 2007. 04. 09. 20:43 -kor
Elküldve: 2007. 04. 09. 20:56
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 19:41
Azt értem hogy kompozitot a TV-d fogadni tud (ha azt nem akkor ugyan mit), svideo-t biztos nem tud fogadni az a SCART csati? A TV manuáljából, vagy egy asztali DVD lejátszó segítségével kisakkozhatod. Nem mindegyik SCART fogadja ugyanazokat a tipusú átviteli szabványokat, tehát ha több SCART csati van, érdemes mindegyiket megnézni.
Elküldve: 2007. 04. 09. 21:10
Idézet: mikk2000 - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 21:56
Üdv!
Értem mire gondolsz! De hát ez egy 63cm-es Csehszlovák Panasonic tv... (Mert hülye azért nem vagyok! :Đ 59k volt a'lá MediaMarkt) Sajna antennán kívűl van egy előlapi 3RCA-s kompozit és egy 1db Scart In/Out ami kompozit/RGB módban működik csak.

Elküldve: 2007. 04. 09. 21:27
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 9., hétfő - 20:10

Azért nézd meg a manuálját, illetve a tv opcióit, mert van hogy ott lehet állítani hogy az adott SCART milyen üzemmódban működjön (!). Ugyanígy az asztali DVD lejátszón is, bár az enyémen pl mechanikus kapcsoló van e célra.
A videókártya gyártókat addig sütném lassú tűzön amíg minden videókártyát amit gyártanak nem adnák olyan kábelekkel ami 1.kompozitot szolgáltat 2. svideo-t szolgáltat 3. rgb-t szolgáltat 4.komponens jelet szolgáltat.

Elküldve: 2007. 04. 10. 17:45
Visszaolvastam, de még mindig elég

Adott egy
Panasonic TV, egy Panasonic asztali DVD player (scart kimenettel), és egy Mvix 760HD media center YpbPr kimenettel.
A Panasonic TV és asztali DVD scart-scart kábelen keresztül kiválóan megy RGB-vel, tehát a TV képes fogadni RGB-t.
A Media Centerről viszont, ha YUV -> scart kábellel próbálok képet csiholni a TV-re, meg sem moccan...
Mennie kell egyáltalán YUV -> scart kábellel? Mert ahogy itt olvasgatok úgy értelmezem, hogy a YUV, az YCbCr -el szinonim, de az YCbCr és az YpbPr közötti különbséget viszont nem "kaptam el".
Tehát más kábel kell az YpbPr és az YpbPr-hez?
Más okot nem látok, hiszen ahogy mondtam a DVD és a TV között scarton megy az RGB...
Elküldve: 2007. 04. 10. 20:20
Idézet: Olympia - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 16:45

Adott egy
Panasonic TV, egy Panasonic asztali DVD player (scart kimenettel), és egy Mvix 760HD media center YpbPr kimenettel.
A Panasonic TV és asztali DVD scart-scart kábelen keresztül kiválóan megy RGB-vel, tehát a TV képes fogadni RGB-t.
A Media Centerről viszont, ha YUV -> scart kábellel próbálok képet csiholni a TV-re, meg sem moccan...
Mennie kell egyáltalán YUV -> scart kábellel? Mert ahogy itt olvasgatok úgy értelmezem, hogy a YUV, az YCbCr -el szinonim, de az YCbCr és az YpbPr közötti különbséget viszont nem "kaptam el".
Más okot nem látok, hiszen ahogy mondtam a DVD és a TV között scarton megy az RGB...
Szerintem elég sok láma van a komponens kimenet tekintetében (köztük én is) mert ilyen eszközök még nem gyakoriak. Ameddig valami nagytudású ember meg nem világítja elménket, én csak annyit említenék meg újfent, hogy attól hogy két eszköz SCART kábellel van összekötve és működnek, az messze nem jelenti azt hogy az átviteli mód RGB. Ugyanis 1, ha a scart kábel nem teljes bekötésű, akkor nem visz át RGB-t. 2, RGB átvitelhez mind a jeladó (DVD lejátszó) mind a fogadó (TV) menüjében be kell állítani hogy RGB az átviteli mód. Ha mindezek teljesülnek, akkor tényleg RGB az átvitel.
A komponenses kérdésedhez csak tippelni tudok, szerintem a színeknek szabványosaknak kellene lenniük, tehát ha az aljzatok szine megegyezik a komponens/SCART átalakítód lábeinak színeivel akkor hozzá valónak kellene legyen, persze kérdés hogy a SCART csatira milyen jel keletkezik a komponensből, nem esküszöm meg rá hogy RGB, mivel az mégiscsak egy másféle módon "szétválogatott" jel mint a komponens jel. El tudom képzelni hogy csak svideo/vagy kompozit lesz belőle

Mindenesetre helyedben alaposan átnézném a media centered használati útmutatóját, szerintem gyakori eset lehet hogy SCART csatira megy az eszköz jele "átalakítóval", tehát biztos szóba kerül ez. Lehet hogy magában a media centerben kell a kiemenet módját állítani ahhoz, hogy az az "átalakító" megfelelően működjön.
Biztos jót fogok röhögni ez utóbbi bekezdésen fél-egy év múlva ha visszaolvasom, de mint mondottam, ez csak elmélkedés volt, nem zárja ki hogy válaszoljon a kérdésedre aki valóban otthon van a témában

Elküldve: 2007. 04. 10. 20:47
Idézet: Olympia - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 18:45

Adott egy
Üdv!
Az YPbPr és az YCbCr tulajdonképpen ugyanaz, csak míg az YPbPr-t analóg eszközök kapcsolatára használjuk, addig az YCbCr-t a digitálisokéhoz. Az YPbPr-nél a vörösből és a kékből vonjuk ki a világosság jelet (Y), addig az YCbCr-nél a Chrominance-t (úgy emlékszem az a színtelítettség) vonjuk ki. Tulajdonképpen mind a kettővel Y + U + V vagy Y + I + Q vagy Y + Db + Dr-t tudsz átvinni.
Nagy valószínűséggel a TV-d nem tud mit kezdeni a Scart-on keresztül kapott színkülönbségi jelekkel, ezért meg se moccan. Sajnos ilyenkor meg vagy lőve! Olyan eszközt kell szerezni, ami biztosan kezeli az YPbPr-t! (Általában LCD/Plazma TV-k, projektorok vagy profi/stúdió CRT-k.) Vagy valami olyan átalakító szerkezetet, ami az YPbPr-ből valami mást csinál, pl. RGB-t, S-Video-t, kompozitot. Tehát gondolom semmiképpen sem olcsó mulatság! Többek közt én is emiatt mondtam le az YPbPr-es TV-Out-ról.

Szerkesztette: Klown 2007. 04. 10. 20:48 -kor
Elküldve: 2007. 04. 10. 20:55
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 20:47
Az YPbPr és az YCbCr tulajdonképpen ugyanaz, csak míg az YPbPr-t analóg eszközök kapcsolatára használjuk, addig az YCbCr-t a digitálisokéhoz. Az YPbPr-nél a vörösből és a kékből vonjuk ki a világosság jelet (Y), addig az YCbCr-nél a Chrominance-t (úgy emlékszem az a színtelítettség) vonjuk ki. Tulajdonképpen mind a kettővel Y + U + V vagy Y + I + Q vagy Y + Db + Dr-t tudsz átvinni.
Nagy valószínűséggel a TV-d nem tud mit kezdeni a Scart-on keresztül kapott színkülönbségi jelekkel, ezért meg se moccan. Sajnos ilyenkor meg vagy lőve! Olyan eszközt kell szerezni, ami biztosan kezeli az YPbPr-t! (Általában LCD/Plazma TV-k, projektorok vagy profi/stúdió CRT-k.) Vagy valami olyan átalakító szerkezetet, ami az YPbPr-ből valami mást csinál, pl. RGB-t, S-Video-t, kompozitot. Tehát gondolom semmiképpen sem olcsó mulatság! Többek közt én is emiatt mondtam le az YPbPr-es TV-Out-ról.

Kösz a gyors választ!
Szerencsére s-video-val megy, tehát teljesen elvágva nem vagyok, de a minőséggel elégedetlen vagyok...
Most a terv az, hogy holnap beszerzek egy DVI->D-SUB(VGA) átalakítót (a media centeren van DVI is), arra pedig egy VGA->scart(RGB) kábelt. Meglátjuk menni fog-e... kicsit szkeptikus vagyok, hogy a media center meg tudja-e úgy vezérelni a DVI outot, hogy abból TV által értelmezhető RGB legyen scarton keresztül...
Elküldve: 2007. 04. 10. 21:15
Idézet: Olympia - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 21:55
Szerencsére s-video-val megy, tehát teljesen elvágva nem vagyok, de a minőséggel elégedetlen vagyok...
Most a terv az, hogy holnap beszerzek egy DVI->D-SUB(VGA) átalakítót (a media centeren van DVI is), arra pedig egy VGA->scart(RGB) kábelt. Meglátjuk menni fog-e... kicsit szkeptikus vagyok, hogy a media center meg tudja-e úgy vezérelni a DVI outot, hogy abból TV által értelmezhető RGB legyen scarton keresztül...
Uhh!!!

MERÉSZ! :Đ Drukkolok Neked, csak nehogy egy pukk legyen belőle!

Elküldve: 2007. 04. 10. 21:21
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 19:47
Nagy valószínűséggel a TV-d nem tud mit kezdeni a Scart-on keresztül kapott színkülönbségi jelekkel, ezért meg se moccan.
(...)
Tehát te azt mondod, hogy egy komponens/SCART "átalakító" annyit csinál csupán hogy a komponens jeleket kilöki a SCART csati megfelelő lábaira? Érdekes. Mindenesetre jól saccoltam hogy nem biztos hogy RGB-t kell keresni ennek az "átalakító"-nak a végén

Elküldve: 2007. 04. 10. 21:24
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 21:15

MERÉSZ! :Đ Drukkolok Neked, csak nehogy egy pukk legyen belőle!

Kicsit aggódom is...

Van egy ilyet beállítás a media centeren a tv-out módok között, hogy DVI2RGB és mellette a felbontások, 640x480-1280x1024-ig... Ebben reménykedem...
Elküldve: 2007. 04. 11. 10:52
Idézet: Klown - Dátum: 2007. ápr. 10., kedd - 20:47
Azt mondjátok meg, hogy mi a különbség e között az átalakító között: LINK
illetve a VGA vezérlőkhöz kapott tök passzív DVI -> VGA átalakítók között...
Elküldve: 2007. 04. 11. 20:11
Idézet: Olympia - Dátum: 2007. ápr. 11., szerda - 11:52
illetve a VGA vezérlőkhöz kapott tök passzív DVI -> VGA átalakítók között...
Üdv!
Ez a scaler az ágyúval verébre esete!

A hagyományos DVI -> D-Sub adapterekről én se tudok túl sokat. Én annó kaptam a VGA-hoz. Nem tudom, hogy kompatibilisek-e egymással, vagy olyan egyedi mint a TV-Out-ok S-Video -> kompozit átalakítói. :confused: Bár valószínűleg csereszevatosak, mert a DVI és a D-Sub is szabvány, amiben szigorúan meg van határozva, hogy melyik tüskén minek kell lennie.
Szerkesztette: Klown 2007. 04. 11. 20:13 -kor
Elküldve: 2007. 04. 11. 21:24
Mondanom sem kell, nem jött össze a nagy terv, de minden épségben maradt.
Hogy aztán ez a DVI -> D-SUB vagy a D-SUB ->scart(RGB) hibája, azt nem tudom

Mindkettő önmagában is elég necces téma, nemhogy egymásra pakolva... :Đ
Én mondjuk azt sem tudom, hogy ebben a felállásban melyik átalakítónak kell(ene) átalakítania a digitális jelet analóggá?
Szerkesztette: Olympia 2007. 04. 11. 21:27 -kor
Elküldve: 2007. 04. 12. 15:04
Abban kérném a segítségeteket, hogy van egy radeon 9600 as kártyám, amin a dvi kimenet egy samsung lcd tvhez kapcsolódik, a monitorom pedig egy sincmaster 753s. Minden jól működik, kivéve ha filmet szeretnék nézni, az csak az elsődleges képernyőn jelenik meg, minden más látszik a klón megjelenítőn (mediaplayer kezelője ablaka), de maga a film képe nem.
Elküldve: 2007. 04. 17. 09:05
Kérdésem lenne.Van egy x1950pro kártyám, vivo-s.
Nem tudok képet csinálni a tv-re.
Össze kötöttem szerintem jól,de semmi.
A catalyst control centerben ott a tv, mint lekapcsolt megjelenitő eszköz,
de nem tudom bekapcsolni. Már próbáltam több tv-n és több kábellel, de semmi.