Idézet: fotel - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 22:24
Először is boldog húsvéti ünnepeket mindenkinek!
Victor helyett most velem kell beérned Fotel pajtás. Remélem, hogy én is érthetően el tudom magyarázni neked a lényeget: adott egy (fiktív) TFT monitor, amelyiknek legyen a "fényesedési" ideje (Tr) 10 ms, a "sötétedési" (Tf) pedig 15. A szabvány szerint 10+15, vagyis 25 ms-ot kell a gyártónak a monitor specifikációjában megadnia. A monitor azonban ennél gyorsabban fog reagálni, mert ha például az egyik fele tök feketéből vált fehérbe, míg a másik fele fehérből feketébe, akkor a fekete->fehér átmenet 10 ms múlva már végbe fog menni, a fehér->fekete váltásra pedig az ugyanazon kezdő időponttól számítva 15 millisecundumot kell várni (mintha a két változás egymással versenyezne, hogy ki fejezi be hamarabb). Ez a két folyamat egymástól függetlenül zajlik, ezért a teljes kép megváltozását pontosan megadó idő a két időérték közül a rosszabbik, vagyis 15 ms. Fehérsólyom gondolatmenetében ott volt a hiba (vagy legalább is azt írta le félreérthetően), hogy a teljes változáshoz szerinte szükség van a 10+15 ms-ra. Ez azonban csak olyan helyzetben képzelhető el, ha a TFT monitor egy-egy pixelt mindig úgy jelenítene meg, hogy először teljesen kioltja, majd utána a szükséges fényerőre állítja. Ekkor ugyanis a legrosszabb esetet feltételezve (fehér képpontból fehér képpontba "váltás") 15 ms alatt kioltaná a monitor az adott pixelt, majd 10 ms múlva az újra fényesen világítana. Csakhogy a TFT monitorok egyik nagy újítása az, hogy minden pixelt egy (vagy több) tranzisztor vezérel. Ezek a tranzisztorok pedig a folyadékkristályt úgy vezérlik, hogy az csak a megcélzott fényerősség irányába "mozduljon el". Éppen ezért a fenti 10 és 15 ms-os értékek is a legrosszabb esetre vonatkoznak (teljesen sötétből teljesen fényesbe való átmenet és viszont), ha a változás ennél csekélyebb, akkor az adott pixel beállási ideje is kevesebb.
De nekem is van egy kérdésem: mivel a fenti gondolatmenet alapján már kb 60-70 Hz-et tudnak ezek a monitorok is, vajon miért látszik mégis az utánhúzás. Néhány ötlet, ami felmerült bennem:
- A gyártók "csalnak" a késleltetési érték megadásánál. Sajnos nem emlékszem rá, hogy ki írta be, de volt egy olyan hozzászólás, amelyik arról szólt, hogy egy monitor gyanúsan jó értékeiről kiderült, hogy csak a legjobb mért késleltetést tükrözi, nem pedig a tipikus értéket.
- Az emberi szem érzékenyebb és még látja az 50 Hz feletti változásokat is. Ezt már egy korábbi hozzászólásomban is pedzegettem.
- Az előző tippem, megspékelve azzal, hogy a folyadékkristályok karakterisztikája olyan, hogy a változás elején még nagyon kis mértékű fényerősség differenciát lehet tapasztalni és csak a végére gyorsul fel a folyamat (ha valaki vizsgált már oszcilloszkópon nagyfrekvenciás jelet, akkor tudja, hogy mire is gondolok). Erre azért gondoltam, mert ha tényleg ez a helyzet, akkor a változás idejének jelentős részében még az eredeti fényerősséghez közeli állapot látszik. Megjegyzem: nem tudom, hogy ilyen-e a folyadékkristályok karakterisztikája, csak elgondolkodtam azon, hogy milyen hatása lenne annak, ha ilyen lenne.
Szerkesztette: hajsza 2004. 04. 11. 22:35 -kor

Súgó
A téma zárva.