Idézet
Melyek a TFT monitor vásárlásának aranyszabályai?
Lásd később.
Idézet
Mire kell elsősorban figyelni a vásárlásnál?
Ez a kérdés ugyanaz mint az első.
Idézet
Jellemző-e, hogy ki lehet próbálni a monitorokat vásárlás előtt?
Személy szerint én nem vennék TFT-t, ha nem tudnám előtte kipróbálni és megnézni a képet. Mindenképpen próbáld ki! Olyan szöveget ne fogadj el, hogy nem lehet, nem szokták, mert általában csak lusták rákötni egy gépre.
Idézet
Pixelhiba mennyire gyakori?
Egyre ritkább, és egyre kevesebb van. Az enyémen egy sincs.
Idézet
Pixelhiba esetén milyen eséllyel lehet reklamálni (és meddig)?
Ezért kell mindenképpen kipróbálni vásárlás előtt. Ha van rajta, akkor nem veszed meg és kész. Minden gyártónak más előírása van, hogy mi az a pixelszám, stb ami felett cserélni kell. Nem mindegy, hogy egész vagy subpixel, hogy van e közelében másik hibás pixel, hogy a képernyő melyik részén van. Ezt jobb a boltban megkérdezni, hogy ők mi szerint cserélik.
Idézet
(fényerő, kontraszt, látószög, válaszidő, analóg/digitális output, panel típusa, stb...)
Fényerő: minnél nagyobb annál jobb.
Kontraszt: itt is a nagyobb a jobb.
Látószög: szintén minnél nagyobb annál jobb.
Válaszidő: minnél kisebb annál jobb.
Analog/digitális: véleményem szerint ha az ember TFT-t vesz akkor azt digitálisan jó bekötni. Nekem ez pl fontos szempont volt vásárlásnál. Analóggal ki se próbáltam még.
Panel típusa: konkrétan nem lehet megmondani, hogy melyik jobb. Mindegyik típusnak vannak erősségei és hiányosságai. Leginkább aszerint kell dönteni, hogy mire fogod használni és, hogy mennyire vagy kényes bizonyos dolgokra.
Idézet
Igaz-e, hogy pl. egy azonos felbontású 17 ill 19 colos monitor csak a pixelméretben tér el egymástól? Ha igen, ez nem jelenti-e azt, hogy a 19 colos képe "pixelesebb"?
Általában mindkét méretnek 1280x1024-es felbontása van, tehát nagyjából igaz, hogy csak a pixelek nagyobbak. A 19-es képe nem pixelesebb, mert olyan kicsi az eltérés a pixelméretben, hogy az ember szeme nem tud különbséget tenni.
17-es pixelmérete 0.264 (Samsung)
19-es pixelmérete 0.294 (Samsung)
Láthatod, hogy 3 század milliméter különbség van a két pixelméret közt.
Idézet
Igaz-e, hogy a CRT monitorok képe alapvetően szebb, mint a TFT-ké?
Szerintem nem szebb, csak más. TFT-nél meg kell szokni az utánhúzást, és azt, hogy csak szemből igazi a kép. Teljesen oldalról is lehet persze látni, de akkor a színek egy kicsit mások lesznek. Sokan mondják, hogy a TFT kontrasztja messze van a CRT monitorétól, de ezt nem vettem észre. A színvisszaadásra is szoktak panaszkodni, de itt se látok hiányosságokat. Az viszont igaz, hogy a fekete nem teljesen fekete. Nap közben semmi gond, de amikor este filmezek és sötöt van, akkor látni, hogy kicsit világít a fekete is (főleg azért látom, mert csak 7:3, és 16:9 képarányú filmeket nézek, ezért a képernyő tetején és alján van 1-1 fekete csík), de ez se vészes.
Ha az ember sok pénzt szán rá, akkor egy profi CRT jobb választás, csak sajnos az drágább mint egy TFT.
Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 19:07 -kor