HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k Értékeld a témát: -----

#3221 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 30. 17:43

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. jan. 30., vasárnap - 18:41

Állíthatod azt akármilyen színhőmérsékletre, ez mindig ditherel.

Akkor melyik az alap színhőmérséklet? 6500k vagy a legmagasabb szerint (9000k)?

Egy kissé értetlen vagyok, mivel a színkeverésnél nem szokás ditherelni, lehet hogy buták a mérnökök megint. :o :D

Szerkesztette: bolic77 system 2005. 01. 30. 17:44 -kor

Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#3222 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 30. 17:53

Idézet: bolic77 system - Dátum: 2005. jan. 30., vasárnap - 17:43

Akkor melyik az alap színhőmérséklet? 6500k vagy a legmagasabb szerint (9000k)?

Egy kissé értetlen vagyok, mivel a színkeverésnél nem szokás ditherelni, lehet hogy buták a mérnökök megint. :o :D

Mivel TN+Film panel van benne, csak dithereléssel (vagy un. FRC-vel) képes a 16.2M szín kikeverésére. Alapból 262144 színt tud megjeleníteni. (18 bit)

Ja és a gyári alap ált. 6500K szokott lenni.

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 30. 18:18 -kor

#3223 Felhasználó inaktív   mekk mester 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 30. 22:00

Én is nézegettem a ViewSonic monitorokat, igaz nem élőben. Nekem a VX 912 paraméterei és ára tetszett a legjobban. MVA panel és 12ms. Látható szög 170 fok. Az is igaz, hogy látni kéne.

#3224 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 30. 22:19

Idézet: mekk mester - Dátum: 2005. jan. 30., vasárnap - 23:00

Én is nézegettem a ViewSonic monitorokat, igaz nem élőben. Nekem a VX 912 paraméterei és ára tetszett a legjobban. MVA panel és 12ms. Látható szög 170 fok. Az is igaz, hogy látni kéne.

Már több hét óta VX912-t vadásztam (MVA-nál 12ms nem létezik, legalább 20-25ms van, tehát maga TN filmes panel), nincs sehol és megrendeléssel akár hónapokra húzódhat, nem érdemes. Szemezgethetsz a BenQ FP937s+ 8ms-t vagy ViewSonic VP912s 12ms-t stb.

Racecam: Köszi az információt, tehát ne vegyek meg és inkább néhány évre toljam meg a vásárlásom, hogy megfelelő TFT-m legyen (mondjuk legyen 8ms MVA, esetleg OLED stb.)?

Szerkesztette: bolic77 system 2005. 01. 30. 22:23 -kor

#3225 Felhasználó inaktív   mekk mester 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 01. 30. 22:31

Igazad van, tényleg nem MVA. De S-IPS panel van 16ms-os, VP201b. Csak az árcédula...

#3226 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 30. 23:24

Idézet: mekk mester - Dátum: 2005. jan. 30., vasárnap - 23:31

Igazad van, tényleg nem MVA. De S-IPS panel van 16ms-os, VP201b. Csak az árcédula...

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=4...dpost&p=2443174

Igen drága, túl ordibális lenne a minimálbérhez összehasonlítva. :Đ Szerk.: meg lehet spórolni, de februártól meglesz a Samsung 913N (EU)/ 915N (US), a különbség a DVI. :( Árban jó, de az európába való 913N-nél nem lesz DVI bemenet, ez egy fekete pont.  :down:

Szerk2.: ha még 1 hónapig tovább spórolnám, meglenne a VP201b 12ms :omg: Megfontolandó. :)

Szerkesztette: bolic77 system 2005. 01. 30. 23:30 -kor

#3227 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 01:05

Idézet: bolic77 system - Dátum: 2005. jan. 30., vasárnap - 22:19

.......tehát ne vegyek meg és inkább néhány évre toljam meg a vásárlásom, hogy megfelelő TFT-m legyen (mondjuk legyen 8ms MVA, esetleg OLED stb.)?

Ezt Neked kell eldöntened. Láttál-e ill. próbáltál-e PVA/MVA monitorokat játékra? Sokan mondják, hogy teljesen megszokható az utánhúzásuk. (Mondjuk a HC. FPS játékosok lehet, hogy ezzel nem értenének egyet.)  :)  Ha vársz még, biztos egyre gyorsabb xVA, S-IPS panelek jönnek, na de meddig érdemes várni?  :rolleyes:  És akkor eljutottunk a szokásos ördögi körhöz.  ;)

A HP L1955 S-MVA 16ms.  ;)

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 31. 01:19 -kor

#3228 Felhasználó inaktív   bgabor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 11:53

A segítségeteket szeretném kérni.
Nemrég vettem sulinet program keretén belül egy 19" Samsung Syncmaster 910N TFT-t,és problémám van vele.
1280X1024X60hz az optimális felbontása,ezzel nincs is gond,így használom internetezés stb közben.
A gond akkor van,ha játékprogramokat akarok vele játszani. Mint kiderült,elég lassú a monitor reakcióideje (az áruházban (@uchan) ez az adat nem volt feltüntetve a monitor céduláján,sőt,hiába kérdeztem rá,az illetékes csak a vállát vonogatta,hogy ezeket az adatokat nem kapják meg a gyártótól)
Ekkor realizálódott bennem,hogy sikerült egy "irodamonitort" vennem. Mivel lassú a válaszidő,ezért FPSeket lehetetlen játszani rajta,annyira szellemképes/utánhúzásos.
Viszont eddig találtam megoldást a problémára. Megfigyeltem,hogy minél magasabbra állítom a képfrissítési frekvenciát,annál kevésbé jelentkezik a szellemképesedés/utánhúzás. Természetesen magas képfrissítési frekvenciát csak viszonylag alacsony felbontáson tud a monitor. Konkrétan 1024X768ban játszottam 85hz-en. Ez a maximum érték,amit tud,de ennél a beállításnál már elég tűrhetően lehet vele játszani,nagyon minimális a szellemképesedés. Örültem is a dolognak, ReForce-al belőttem,hogy 1024X768 ban csak 85 hz lehessen a képfrissítési freki,és minden működött rendesen,nem volt gond.

Azonban tegnap új videokártyát tettem a gépbe. A régi Radeon 9600Pro-t lecseréltem egy Geforce 6600GT-re. Nincs is semmi baj az új kártyával,egyetlen gondot kivéve: Azóta ha 1024X768ban 60 hznél nagyobb frekin szeretném működtetni a monitort, feljön a monitor OSD-je (a képernyő közepén,persze),és közli,hogy ez nem optimális felbontás és frekvencia. Hiába nyomom le az ablakot a menü gombal,fél perc után a monitor elsötétül,és csak a már említett "ez nem optimális felbontás és frekvencia" ablakocska mászkál a képernyőn.
Hangsúlyozom,a régi ATIs videokártya mellett soha nem jött fel ez a figyelmeztető ablakocska.
Hiába próbáltam reforce-al,vagy kikapcsolt reforce mellett az nvidia meghajtóprogrammal fixálni 85hz ben a frissítési frekvenciát,a monitor hajthatatlan. (mindig jön az üzenet,majd monitor kikapcs és újabb üzenet)
Nem értem,eddig miért nem zavarta ez a monitort. Kerestem az OSD menüben ennek a figyelmeztető szarságnak a kikapcsolási lehetőségét,de nem találtam. Már nagyon unom,mióta megvan ez a monitor,állandóan szívok vele. Mondom, ha valahogy le lehetne lőni ezt hülye figyelmeztető ablakot,megoldódna minden gondom. Remélem valaki tud segíteni. Előre is kösz.

Szerkesztette: bgabor 2005. 01. 31. 11:56 -kor

#3229 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 14:32

Idézet: bgabor - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 11:53

A segítségeteket szeretném kérni.
Nemrég vettem sulinet program keretén belül egy 19" Samsung Syncmaster 910N TFT-t,és problémám van vele.

Pont azért kell neten utánajárni a dolgoknak, mert az üzletekben nem nagyon szokták tudni az ilyen adatokat. A Samsung oldalán egy perc alatt megtalálod, hogy ez a monitor 25 milis. Hidd el nem volt rossz választás, mert ami gyorsabb annak egyébb hátrányai vannak (TN panel, 18 bit, dithering, láthatósági szög), bár a 910N-re a Samsung oldalon csak 16,2 millió szín van írva. :think:
Ha lassúnak találod a monitort és nem vagy megelégedve, akkor az részben a Te hibád is.

Nekem 910T van, 1280x1024 75Hz. Ha átkapcsolom 60-ra akkor is pont ugyanolyan a mosódás. Attól még, hogy 60 helyett 85 hertzcen hajtod a monitort, még nem lesz kevesebb az utánhúzás, maga az LCD reakcióideje nem változik, nem javul.

-----

A korábban keresett LCD tesztelőt valaki el tudná küldeni? Link is elég lenne.

Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 14:40 -kor

#3230 Felhasználó inaktív   sori 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2005. 01. 31. 14:55

Egy kis segítséget kérnék.
Ma láttam, hogy a T.... hipermarketben a Sony SDM-S93 monitor sulinetben 119.990 HUF.
Nos ez az ár számomra elfogadható lenne, de mivel nem értek hozzá túlzottan, kérlek segítsetek, hogy érdemes-e megvennem.
Elsősorban CAD-en dolgozok, néha játszok (Warcraft, Return To Castle Wolfenstein).
Találtam egy tesztet, ezek alapján ajánljátok-e a monitort?
http://graphics.tomshardware.com/display/2.../19_lcd-12.html

Előre is köszi.

#3231 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 01. 31. 15:11

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. jan. 28., péntek - 12:36

A Samsung CRT-ket messze elkerülöm. Egyik melóhelyemen pár évvel ezelőtt új gépeket vettek, mindegyikhez Samsung 17-es vagy 19-es monitorokat, már

Akkor az 765MB volt, az ótvarszar. Amúgy legrégebbi Samsungom 6 éve megy 24 órában, már kezd kicsit gyengülni a képcső. Majd csiholok statisztikát, most egyik HDD-men estem hanyatt, 1.5 év alatt 9 darab újraindítása volt az asztali gépemben. Azannya. laptopomban meg 1500 felett :-)
Make love not Wor.

#3232 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 15:37

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 16:11

Akkor az 765MB volt, az ótvarszar.

A S765MB királyságos  :respect:

#3233 Felhasználó inaktív   Russian 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 16:32

Srácok az LG Flatron L1730B nagyon kifutott model? Mi a véleményetek róla? Játszani + Netre, illetve digizek saját kameráról.
THX!

Szerkesztette: Russian 2005. 01. 31. 16:33 -kor

O
(o)(o)
  (y)

#3234 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 17:03

Idézet: sori - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 14:55

Egy kis segítséget kérnék.
Ma láttam, hogy a T.... hipermarketben a Sony SDM-S93 monitor sulinetben 119.990 HUF.
Nos ez az ár számomra elfogadható lenne, de mivel nem értek hozzá túlzottan, kérlek segítsetek, hogy érdemes-e megvennem.
Elsősorban CAD-en dolgozok, néha játszok (Warcraft, Return To Castle Wolfenstein).
Találtam egy tesztet, ezek alapján ajánljátok-e a monitort?
http://graphics.tomshardware.com/display/2.../19_lcd-12.html

Előre is köszi.

Az egy elég régi teszt, nem is kap valami jó osztályzatokat!
Azóta már újabb panel van benne. Ha visszaolvasol, MVA panel: fekete fekete, jó színhűség, nagy rálátási szögek. 25ms válaszidő játékra, kompromisszumokkal alkalmas. Nézd meg, ha tudod személyesen és aztán döntsd el, hogy érdemes-e megvenned. Ennyiért, vagy picivel többért van más alternatíva is. Pl.: 910N annak sincs DVI csatlakozója.

Szerk.: Gondolom a CAD-hez a tökéletes geomeria a legfontosabb? Az pedig az összes TFT sajátja.

Szerkesztette: Racecam 2005. 01. 31. 17:21 -kor

#3235 Felhasználó inaktív   Szövie 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 17:35

Idézet: Pikkolo - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 15:37

A S765MB királyságos  :respect:

Nekem is ilyen monitorom van, és csak jókat tudok mondani róla. Kevés olyan tft van amiért elcserélném, a mostani tft-k nagy rácsmaszkja szúrja a szemem, meg az irreálisan ditherelt színek... és az utánhúzás. Szóval a 765 addig marad amíg nem lesz normális áron jó oled kjelző ;)

#3236 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 18:14

Halihó!

Bocs, de nincs időm végigolvasni a kérdésemmel kapcsolatos többmillió hozzászólást, ezért viszonylag összefogottan kérném tisztelettel a következőket megválaszolni. KÖSZÖNÖM!

Melyek a TFT monitor vásárlásának aranyszabályai?

Vázlatosan néhány alkérdés:

Mire kell elsősorban figyelni a vásárlásnál?

Jellemző-e, hogy ki lehet próbálni a monitorokat vásárlás előtt?

Pixelhiba mennyire gyakori?

Pixelhiba esetén milyen eséllyel lehet reklamálni (és meddig)?

A következő paraméterek mely értékei számítanak jellemzően jónak (és miért)?
(fényerő, kontraszt, látószög, válaszidő, analóg/digitális output, panel típusa, stb...)

Egyéb, általános kérdések:
Igaz-e, hogy pl. egy azonos felbontású 17 ill 19 colos monitor csak a pixelméretben tér el egymástól? Ha igen, ez nem jelenti-e azt, hogy a 19 colos képe "pixelesebb"?

Igaz-e, hogy a CRT monitorok képe alapvetően szebb, mint a TFT-ké?

Egyelőre ennyi. (Már millió helyen utánaolvastam a dolognak, de nemhogy letisztult volna, hanem egyre zavarosabb a "kép" számomra.)

Szerkesztette: tempjoel 2005. 01. 31. 18:17 -kor

Weblap: Terragen Images

#3237 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 18:26

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 17:03

Szerk.: Gondolom a CAD-hez a tökéletes geomeria a legfontosabb? Az pedig az összes TFT sajátja.

Jól gondolod, pont ezért valamennyire én is örülök ennek a TFT-nek. Itt nincs semmi geometriai torzítás. Én szintén úgy mond CAD-re használom (3D modellezés, játékfejlesztés), és kompromisszumokkal elfogadhatóan lehet vele dolgozni. A munka során szinte végig, olyan 99%-ban forgatom a modellt amit éppen készítek, ezért féltem kicsit az utánhúzástól, de szerencsére nem olyan zavaró, elég kényelmesen lehet rajta dolgozni. Azért kíváncsiságból kipróbálnék egyszer egy 8 milis monitort. :)

#3238 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 01. 31. 18:27

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. jan. 31., hétfő - 18:14

Jobb helyeken ki lehet, csak azért kereskedő is ember, nem illik feleslegesen fárasztani. Pixelhibát én még nem is láttam, pedig volt kezem alatt pár cucc. Most mutogatták ott a monitortesztet, hogy fekete, meg fehér, meg fényerő, jó volt.

Reklamálás cuccfüggő, hogy ha mikortól garanciális, meg mikortól vonogatják a vállukat, hogy "belefér".

Árban közepes CRT látványosann szebb, mint árban közepes TFT, digitális kapcsolat meg kártyafüggő is, de alapban szebb.
Make love not Wor.

#3239 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 18:52

Idézet

Melyek a TFT monitor vásárlásának aranyszabályai?

Lásd később. :)

Idézet

Mire kell elsősorban figyelni a vásárlásnál?

Ez a kérdés ugyanaz mint az első. :)

Idézet

Személy szerint én nem vennék TFT-t, ha nem tudnám előtte kipróbálni és megnézni a képet. Mindenképpen próbáld ki! Olyan szöveget ne fogadj el, hogy nem lehet, nem szokták, mert általában csak lusták rákötni egy gépre.

Idézet

Pixelhiba mennyire gyakori?

Egyre ritkább, és egyre kevesebb van. Az enyémen egy sincs.

Idézet

Pixelhiba esetén milyen eséllyel lehet reklamálni (és meddig)?

Ezért kell mindenképpen kipróbálni vásárlás előtt. Ha van rajta, akkor nem veszed meg és kész. Minden gyártónak más előírása van, hogy mi az a pixelszám, stb ami felett cserélni kell. Nem mindegy, hogy egész vagy subpixel, hogy van e közelében másik hibás pixel, hogy a képernyő melyik részén van. Ezt jobb a boltban megkérdezni, hogy ők mi szerint cserélik.

Idézet

(fényerő, kontraszt, látószög, válaszidő, analóg/digitális output, panel típusa, stb...)

Fényerő: minnél nagyobb annál jobb.
Kontraszt: itt is a nagyobb a jobb.
Látószög: szintén minnél nagyobb annál jobb.
Válaszidő: minnél kisebb annál jobb.
Analog/digitális: véleményem szerint ha az ember TFT-t vesz akkor azt digitálisan jó bekötni. Nekem ez pl fontos szempont volt vásárlásnál. Analóggal ki se próbáltam még.
Panel típusa: konkrétan nem lehet megmondani, hogy melyik jobb. Mindegyik típusnak vannak erősségei és hiányosságai. Leginkább aszerint kell dönteni, hogy mire fogod használni és, hogy mennyire vagy kényes bizonyos dolgokra.

Idézet

Igaz-e, hogy pl. egy azonos felbontású 17 ill 19 colos monitor csak a pixelméretben tér el egymástól? Ha igen, ez nem jelenti-e azt, hogy a 19 colos képe "pixelesebb"?

Általában mindkét méretnek 1280x1024-es felbontása van, tehát nagyjából igaz, hogy csak a pixelek nagyobbak. A 19-es képe nem pixelesebb, mert olyan kicsi az eltérés a pixelméretben, hogy az ember szeme nem tud különbséget tenni.
17-es pixelmérete 0.264 (Samsung)
19-es pixelmérete 0.294 (Samsung)
Láthatod, hogy 3 század milliméter különbség van a két pixelméret közt.

Idézet

Igaz-e, hogy a CRT monitorok képe alapvetően szebb, mint a TFT-ké?

Szerintem nem szebb, csak más. TFT-nél meg kell szokni az utánhúzást, és azt, hogy csak szemből igazi a kép. Teljesen oldalról is lehet persze látni, de akkor a színek egy kicsit mások lesznek. Sokan mondják, hogy a TFT kontrasztja messze van a CRT monitorétól, de ezt nem vettem észre. A színvisszaadásra is szoktak panaszkodni, de itt se látok hiányosságokat. Az viszont igaz, hogy a fekete nem teljesen fekete. Nap közben semmi gond, de amikor este filmezek és sötöt van, akkor látni, hogy kicsit világít a fekete is (főleg azért látom, mert csak 7:3, és 16:9 képarányú filmeket nézek, ezért a képernyő tetején és alján van 1-1 fekete csík), de ez se vészes.
Ha az ember sok pénzt szán rá, akkor egy profi CRT jobb választás, csak sajnos az drágább mint egy TFT. :)

Szerkesztette: Lipton 2005. 01. 31. 19:07 -kor

#3240 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 31. 19:19

Köszi a kimerítő választ.

Egy-két apróság:

Mi a pixel és a subpixel között a különbség?
Bár azt írtad, hogy analóggal még nem próbáltad, mégis, mi a különbség az analóg és a digitális output között? Lényegesen szebb az utóbbi, vagy valami más?

Konkrétan mennyi az alábbiak még optimális alsó határa?
Fényerő:
Kontraszt:
Látószög:

És egy brutális kérdés:
Konkrétan mely márkák mely típusai számítanak jó ár/érték arányúnak (19 colos, 150eFT alatt)?
Weblap: Terragen Images

Téma megosztása:

• (211 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.