HWSW Informatikai Kerekasztal: Gigabyte-osok ide!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (164 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gigabyte-osok ide!! Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#2201 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 06. 12. 05:18

GA-X48T-DQ6 (DDR3-as LGA775) is pci-e 2.0-val rendelkezik, szóval az lenne a kérdésem az hogy korábbi pci-e 1.0-ás vga kareszokra lefelé kompatibilisek? Pl. 7800GTX 256.
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#2202 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 06:21

Idézet: bolic system - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 5:18

GA-X48T-DQ6 (DDR3-as LGA775) is pci-e 2.0-val rendelkezik, szóval az lenne a kérdésem az hogy korábbi pci-e 1.0-ás vga kareszokra lefelé kompatibilisek? Pl. 7800GTX 256.

Persze.

#2203 Felhasználó inaktív   MoBBo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 10:26

akinek p35 ds3 van: hany ventit tud szabalyozni az alaplap? (tehat nem az a kerdes hogy osszesen hany venti kotheto az alaplapra bar ez is erdekelne, hanem hogy ezek kozul hanyat szabalyoz a bios) illetve hogy milyen kriteriumok alapjan szabalyozhatok? pl. lehet e olyat hogy cpu terhelessel parhuzamosan porogjenek fel a hazventik, mind, egyszerre

#2204 Felhasználó inaktív   Ummon 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 14. 17:44

Idézet: MoBBo - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 11:26

akinek p35 ds3 van: hany ventit tud szabalyozni az alaplap? (tehat nem az a kerdes hogy osszesen hany venti kotheto az alaplapra bar ez is erdekelne, hanem hogy ezek kozul hanyat szabalyoz a bios) illetve hogy milyen kriteriumok alapjan szabalyozhatok? pl. lehet e olyat hogy cpu terhelessel parhuzamosan porogjenek fel a hazventik, mind, egyszerre

Csak a prociventit tudod szabályozni, a többi max fordulaton megy.
Szabályozásra meg nem sok állítási lehetőség van a BIOS-ban: igen vagy nem :) . Igen esetén a gép dönti el a CPU hőmérséklet függvényében a sebességet.

#2205 Felhasználó inaktív   andrewhouse 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 14. 18:23

Sziasztok! Van egy p35C-ds3R lapom

Olyan kérdésem lenne, mert ehhez totál láma vagyok még!  :rolleyes:
Hogy:

1. Biosba van olyan hogy SATA RAID/AHCI mode= Disabled, ahci, raid
2. Meg olyan is van hogy Onboard SATA/IDE Device= Enabled/disabled
Onboard SATA/IDE ctrl Mode= IDE , AHCI, RAID/IDE

Ezeket hogyan állítsam és mit jelentenek?????

Van két vinyóm mndekettő samu egyik újjab Sata HD252HJ 250gb, Samu 1213N 120gb IDE.
Azt tudom hogy a RAID az jó dolog, de nem tudom hogy ezek működnek e Sata vs IDE, vagy ha nem akaok raidet akkor hogyan is kell beállítani???

Előre köszi a válaszokat...fáradozásért!

Üdv.

Szerkesztette: andrewhouse 2008. 06. 14. 18:24 -kor

#2206 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 15. 21:25

Idézet: Ummon - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 17:44

Csak a prociventit tudod szabályozni, a többi max fordulaton megy.
Szabályozásra meg nem sok állítási lehetőség van a BIOS-ban: igen vagy nem :) . Igen esetén a gép dönti el a CPU hőmérséklet függvényében a sebességet.

Nagy tévedés!
Igaz, a CPU hőmérséklet függvényében, de a SYS_FAN2 4 pines, szabályozható PWM és Voltage módban is(az alábbiak az alaplapod leírásában vannak):
CPU_FAN / SYS_FAN2:
Pin No. Definition
1 GND
2 +12V / Speed Control - (azaz Voltage mód 3pines ventillátornál)
3 Sense
4 Speed Control - (PWM mód)
Tény, hogy a BIOS-ban nincs rá külön beállítás, de ez alapján a CPU_FAN-nal arányosan szabályozódik valószínűleg(igaz, nem próbáltam), különben miért lenne 4 pines?.

Szerkesztette: dababa 2008. 06. 15. 22:07 -kor

#2207 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 15. 22:05

Idézet: andrewhouse - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 18:23

Sziasztok! Van egy p35C-ds3R lapom

Olyan kérdésem lenne, mert ehhez totál láma vagyok még!  :rolleyes:
Hogy:

1. Biosba van olyan hogy SATA RAID/AHCI mode= Disabled, ahci, raid
2. Meg olyan is van hogy Onboard SATA/IDE Device= Enabled/disabled
Onboard SATA/IDE ctrl Mode= IDE , AHCI, RAID/IDE

Ezeket hogyan állítsam és mit jelentenek?????

Van két vinyóm mndekettő samu egyik újjab Sata HD252HJ 250gb, Samu 1213N 120gb IDE.
Azt tudom hogy a RAID az jó dolog, de nem tudom hogy ezek működnek e Sata vs IDE, vagy ha nem akaok raidet akkor hogyan is kell beállítani???

Előre köszi a válaszokat...fáradozásért!

Üdv.

Egy SATA és egy IDE merevlemez nem kapcsolható RAID módba, az IDE ATA RAID-ot az alaplapod nem is támogatja, két SATA merevlemezed pedig nincs, emiatt sehol ne ezt válaszd.
1. - Nem Vista esetén többnyire Disabled(IDE mód), ha a Vistát újratelepíted, akkor a telepítés előtt átállíthatod Disabled(IDE mód)-ről AHCI-ra, vagy AHCI-ről Disabled(IDE mód)-re, később problémás.
2. - Az IDE merevlemezed miatt Enabled kell, hogy legyen.
3. - Csak ha a lila(GSATAIIX) portokra eszköz van kötve, akkor bír jelentéssel, uganaz érvényes rá, mint az 1. pontra, Disabled = IDE.
Inkább IDE, sok problémától kíméled meg így magad, ellenkező esetben viszont az AHCI valamivel gyorsabb is lehet, de többnyire lassabb az alapértelmezésben aktív NCQ miatt. Azaz inkább IDE, vagy, ha eddig AHCI volt akkor az, ha nem Vistád van akkor inkább IDE(ha eddig nem AHCI volt), és, ha nem akarod az esetlegesen meglévő Vistádat újratelepíteni, vagy kékhalálokkal tarkítva az OS-t valahogy átüzemelni, akkor ne változtasd IDE-ről AHCI-ra, vagy AHCI-ről IDE-re, továbbá az AHCI móddal sok rendszerprogram és diagnosztikai program inkompatibilis.
A SATA Port0-3 Native Mode-ot(amit nem is írtál) viszont engedélyezd XP és Vista esetén!

#2208 Felhasználó inaktív   andrewhouse 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 16:20

Kösznööm, szépen a kielemzést! Így érthető a dolog!
:up:
Köszi

Szerkesztette: andrewhouse 2008. 06. 16. 16:21 -kor

#2209 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 11:45

Idézet: MoBBo - Dátum: 2008. jún. 14., szombat - 11:26

javaslom az EP35-DS3-at, azon 1 házvantit tudsz szabályozni, ezenkívül van még 2sysfan és a cpu fanja.
;) .A tuning is megy benne 1000-rel, kérdezd meg laragirl-t neki pont ilyen lapja van és tunyingolva :D .

bár sz.tem egyelőre ne cseréld le a jó IP-35 ös lapodat, egy USB hub, ventiszabályzó(elosztó) megoldja a problémát. ;)

EP35-DS3-.pdf

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 17. 11:49 -kor

Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#2210 Felhasználó inaktív   Csokinyuszi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 18. 10:04

Sziasztok!

Beszereztem egy GA-MA69G-S3H lapot
egy 5200+-al, egy 3850 (520)-al és 2 gb 1066 Kingston-al dolgoznak együtt.

Nem nagyon húztam még gépet,
de szeretném kihasználni az összetevők max teljesítményét,
ugyanakkkor plussz hűtőket sem szeretnék beszerezni.

Mit tudok tenni?
Tegyek-e egyáltalán valamit? ;)

Üdv

#2211 Felhasználó inaktív   Zenador 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 20. 19:28

Sziasztok!

Két hónapja bővítettem a gépemet és egy elég furcsa hibajelenség jött elő. Kb. 10 indításkor egyszer jön elő egy megmagyarázhatatlan akadozás: 4-5 másodpercenként megakad a hang- és videólejátszás, ugyanekkor az egérkurzor (ha mozgatom) és a billentyűzet is (ha folyamatosan lenyomok egy karaktert) megakad. Ha a gépet újraindítom, akkor megszűnik az akadozás és minden tökéletesen működik. Egyébként semmilyen lefagyás sincs, bármilyen tesztprogramot futtatok le, nem jelez ki a rendszer rendellenességet és nincs lefagyás. Sajnos minden előjel nélkül, hirtelen jön elő ez a jelenség (van, amikor a bootolás után egyből, de olyan is előfordul, amikor órákkal később netezés közben indul be az akadás). Talán legtöbbször filmlejátszás alatt, vagy akkor fordul elő, amikor a HDD éppen beolvas, vagy kiír adatot. A szervizben azt mondták, hogy nem hardware-hiba, és rakjam fel a legújabb drivereket. Azok vannak fent és a BIOS-t is frissítettem.
Szerintetek mi lehet a hiba oka? Másnál is előjött ez a jelenség?

Konfigurációm jelenlegi összetevői (azt is feltüntetem, hogy mely alkatrészek régiek, és melyek azok, amelyeket nemrég vettem):
Alaplap (új): Gigabyte GA-EP35C-DS3R, rev. 2.1, F2-es BIOS (az F1-es verziójú BIOS volt benne gyárilag, de frissítettem az F2-es verzióra, azt hittem, hogy az upgrade megszünteti az akadozást, a gyártó weboldalán azt ígérték, hogy az új BIOS hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást és az I/O-kezelést)

CPU (új): S775 Intel Core 2 DUO E4500 2,2 GHz OEM

CPU hűtő (új): Artic Cooler Freezer 7 Pro S775 (ezzel nagyon meg vagyok elégedve, a mostani melegekben a proci max. 34 fokos és így is hangtalan a hűtés)

RAM (új): 2*1 GByte 1066 MHz Kingmax (800 MHz-en üzemel, a Memtest x86-tal 6 Pass-ig teszteltem, nem volt hiba)

HDD (új): Samsung 250 GByte, SATA2, HD250HJ (8 Mbyte L2 cache, a Speed Fan és a HDD Life szerint kiváló állapotban van)

Videókártya (új): Gigabyte 2600XT 256 Mbyte DDR3 passzív hűtés (legújabb driver és catalyst, egyébként elég melegedős fajta, aktív hűtéssel is 50 fokra lehet levinni a hőmérsékletét)

Hangkártya: az alaplapi Realtek Azialát használom

DVD-RW: Pioneer DVR-109 IDE (alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Master)

Mobile Rack: alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Slave

Tápegység: CHIEFTEC GPS-400AA-101 A 400 W (Delta elektronika, aktív PFC, 12 cm venti) — szerintetek ez a tápegység elbírja rendesen ezt a konfigot?

Kijelző: DELL E228WFP 22 colos DVI-D (DVI-on használom)

Operációs rendszer: Windows XP SP3 a legújabb frissítésekkel, kb. 2 hónapja raktam fel.

Egyéb programok, amelyek betöltődnek az induláskor: NOD 3, ATI Catalyst, Gigabyte Power Saving program, ATI Tool 0.27 beta (Intel Matrix Storage RAID programot letiltottam).

Megjegyzés: mindegyik alkatrészt normál beállításokkal használom, egyiket sem hajtom túl!

Remélem egyetlen érdemi információt sem hagytam ki. Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!

Zenador

#2212 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 05:35

Nem tudjátok véletlenül mikorra meglesz az X58T? :confused:

#2213 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 05:44

Idézet: Zenador - Dátum: 2008. jún. 20., péntek - 20:28

Sziasztok!

... túl sok a szöveg, cenzúrázva...

Zenador

Helló! Megnézted a feszültség értékeket? Nem lehet túl alacsony magas terheléskor (load) a feszültségek, mert akkor nem lesz elég! Én úgy tudom, hogy a Chieftec tápok nagyon gyenge a hatásfokúak, de a konfigod szerint nem lenne gond, de nézesd meg a +12V, +5V és +3.3V feszültségeket.

A többi problémára fogalmam sincs, mivel Celeron366 volt utoljára a hasonló akadozások (+lefagyások), akkorában 2 táppal etettem őt. :D

Ui.: felejtsd el gyorsan a mobil keretet, hosszú távra kontakthiba lesz és csak többszöri behúzás után csak így tudott beindítani, később állandóan megsérülnek a fájlok  :down:

Szerkesztette: bolic system 2008. 06. 21. 05:48 -kor

#2214 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 07:41

Sziasztok!

Két hónapja bővítettem a gépemet és egy elég furcsa hibajelenség jött elő. Kb. 10 indításkor egyszer jön elő egy megmagyarázhatatlan akadozás: 4-5 másodpercenként megakad a hang- és videólejátszás, ugyanekkor az egérkurzor (ha mozgatom) és a billentyűzet is (ha folyamatosan lenyomok egy karaktert) megakad. Ha a gépet újraindítom, akkor megszűnik az akadozás és minden tökéletesen működik. Egyébként semmilyen lefagyás sincs, bármilyen tesztprogramot futtatok le, nem jelez ki a rendszer rendellenességet és nincs lefagyás. Sajnos minden előjel nélkül, hirtelen jön elő ez a jelenség (van, amikor a bootolás után egyből, de olyan is előfordul, amikor órákkal később netezés közben indul be az akadás). Talán legtöbbször filmlejátszás alatt, vagy akkor fordul elő, amikor a HDD éppen beolvas, vagy kiír adatot. A szervizben azt mondták, hogy nem hardware-hiba, és rakjam fel a legújabb drivereket. Azok vannak fent és a BIOS-t is frissítettem.
Szerintetek mi lehet a hiba oka? Másnál is előjött ez a jelenség?

Konfigurációm jelenlegi összetevői (azt is feltüntetem, hogy mely alkatrészek régiek, és melyek azok, amelyeket nemrég vettem):
Alaplap (új): Gigabyte GA-EP35C-DS3R, rev. 2.1, F2-es BIOS (az F1-es verziójú BIOS volt benne gyárilag, de frissítettem az F2-es verzióra, azt hittem, hogy az upgrade megszünteti az akadozást, a gyártó weboldalán azt ígérték, hogy az új BIOS hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást és az I/O-kezelést)

CPU (új): S775 Intel Core 2 DUO E4500 2,2 GHz OEM

CPU hűtő (új): Artic Cooler Freezer 7 Pro S775 (ezzel nagyon meg vagyok elégedve, a mostani melegekben a proci max. 34 fokos és így is hangtalan a hűtés)

RAM (új): 2*1 GByte 1066 MHz Kingmax (800 MHz-en üzemel, a Memtest x86-tal 6 Pass-ig teszteltem, nem volt hiba)

HDD (új): Samsung 250 GByte, SATA2, HD250HJ (8 Mbyte L2 cache, a Speed Fan és a HDD Life szerint kiváló állapotban van)

Videókártya (új): Gigabyte 2600XT 256 Mbyte DDR3 passzív hűtés (legújabb driver és catalyst, egyébként elég melegedős fajta, aktív hűtéssel is 50 fokra lehet levinni a hőmérsékletét)

Hangkártya: az alaplapi Realtek Azialát használom

DVD-RW: Pioneer DVR-109 IDE (alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Master)

Mobile Rack: alaplapi Gigabyte IDE-vezérlőre van rákötve, Slave

Tápegység: CHIEFTEC GPS-400AA-101 A 400 W (Delta elektronika, aktív PFC, 12 cm venti) — szerintetek ez a tápegység elbírja rendesen ezt a konfigot?

Kijelző: DELL E228WFP 22 colos DVI-D (DVI-on használom)

Operációs rendszer: Windows XP SP3 a legújabb frissítésekkel, kb. 2 hónapja raktam fel.

Egyéb programok, amelyek betöltődnek az induláskor: NOD 3, ATI Catalyst, Gigabyte Power Saving program, ATI Tool 0.27 beta (Intel Matrix Storage RAID programot letiltottam).

Megjegyzés: mindegyik alkatrészt normál beállításokkal használom, egyiket sem hajtom túl!

Remélem egyetlen érdemi információt sem hagytam ki. Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!

Zenador

Én a következőket tenném:

Feltelepítenék az üres wincseszterre egy windowst internet kapcsolat nélkül.
Egy két bevált programot amivel tesztelni tudok. Ha jelentkezne a probléma, másik wincseszterrel és másik videokártával is megismételném a próbát. Ha így is, akkor még esetleg billentyűzetet egeret cserélnék, azután már csak az alaplapra, a Ram-ra, a Processzorra, vagy a tápra gyanakodnék. De idáig előbb el kellene jutni.
Coolermaster RC-922M-KKN1-GP HAF MINI,CORSAIR CX600W , GIGABYTE GA-P55A-UD3, INTEL Core i7-870 (OC),NOCTUA NH-C12PSE14, KINGSTON HyperX 8Gb DDR3 1600Mhz CL9(OC), GIGABYTE GTX460SE 1GB

#2215 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 09:10

Idézet: bolic system - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 6:44

Helló! Megnézted a feszültség értékeket? Nem lehet túl alacsony magas terheléskor (load) a feszültségek, mert akkor nem lesz elég! Én úgy tudom, hogy a Chieftec tápok nagyon gyenge a hatásfokúak, de a konfigod szerint nem lenne gond, de nézesd meg a +12V, +5V és +3.3V feszültségeket.

A többi problémára fogalmam sincs, mivel Celeron366 volt utoljára a hasonló akadozások (+lefagyások), akkorában 2 táppal etettem őt. :D

Ui.: felejtsd el gyorsan a mobil keretet, hosszú távra kontakthiba lesz és csak többszöri behúzás után csak így tudott beindítani, később állandóan megsérülnek a fájlok  :down:

Idézet

a Chieftec tápok nagyon gyenge a hatásfokúak, de a konfigod szerint nem lenne gond, de nézesd meg a +12V, +5V és +3.3V feszültségeket.

már nemazért, de ezt honnét veszed? A chieftec is ugyanolyan jó márka, mint az fsp vagy bármelyik jobb táp.
Az lehet, hogy kicsi a hatásfoka, de annak a konfignak maximálisan elég!!

(Van olyan, aki egy 350-es tápról hajt dulakórót+HD 3850+még egyebeket).
.-= Vasak =-.

#2216 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 16:28

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 10:10

már nemazért, de ezt honnét veszed? A chieftec is ugyanolyan jó márka, mint az fsp vagy bármelyik jobb táp.
Az lehet, hogy kicsi a hatásfoka, de annak a konfignak maximálisan elég!!

(Van olyan, aki egy 350-es tápról hajt dulakórót+HD 3850+még egyebeket).

Nem az hogy lehet a kicsi hatásfoka, hanem nézd meg a Chieftec weboldalát és hasonlítsd össze a többi márkával, messze a legrosszabb. Olyan 70%, az enermax akár 85%-ig képes felfelé pumpálni. Ha megnézte a feszültség értékeket és nincs igazam, akkor vírus lehet a gépében blablabla.

Szerkesztette: bolic system 2008. 06. 21. 16:29 -kor

#2217 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 16:44

Idézet: bolic system - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 17:28

Nem az hogy lehet a kicsi hatásfoka, hanem nézd meg a Chieftec weboldalát és hasonlítsd össze a többi márkával, messze a legrosszabb. Olyan 70%, az enermax akár 85%-ig képes felfelé pumpálni. Ha megnézte a feszültség értékeket és nincs igazam, akkor vírus lehet a gépében blablabla.

igen-igen, én is spyware-ra vagy vírusra gyanakszom, (nemtudom, hogy az új 3-as nod mit tud, ezért nem bízok benne). :think:
:up:

Szerkesztette: Trebron09 2008. 06. 21. 16:44 -kor

.-= Vasak =-.

#2218 Felhasználó inaktív   G.i.N.@ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 17:37

Power Saving program is csinálhat furcsaságokat, próbáld ki, hogy letiltod, ne a windows-al együtt induljon. Esetleg még haldokló hálókari is okozhat váratlan akadásokat.

#2219 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 21. 18:01

Idézet: bolic system - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 16:28

Ja az ára meg az enermaxnak duplája.Ne hasonlisd már a trabantot a ferrarihoz hogy az jobban megy.
A hatásfokos marhaságról meg annyit egy 460w -as chieftech visz havernál 5db 500gigás vinyót 2db8800ultrat +quad6600 meg minden egyébb nyavaját.

Szerkesztette: djculture 2008. 06. 21. 18:05 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2220 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 22. 07:54

Idézet: djculture - Dátum: 2008. jún. 21., szombat - 19:01

Ja az ára meg az enermaxnak duplája.Ne hasonlisd már a trabantot a ferrarihoz hogy az jobban megy.
A hatásfokos marhaságról meg annyit egy 460w -as chieftech visz havernál 5db 500gigás vinyót 2db8800ultrat +quad6600 meg minden egyébb nyavaját.

Mint írtam az előbb, hogy "akár"... :rolleyes: Ha nincs 80+ tanúsítvány, már nem igazi márkának nevezhető.

A tápos topikban folytatom, nem itt.

Téma megosztása:

• (164 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • 113
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.