Üdv!
Van az aláírásomban látható szinte teljesen zsír új gép (ami modern, az új, a többi, a vége felé, már nem

). Múlt héten még egy S3 volt alatta, de mivel azt véletlenül kaptam DS3 helyett, így kicserélték. Az S3 teljesen rossz volt, a chipset túlmelegedett, állandóan behalt, stb., de ez már lényegtelen, most már csak a DS3 van.

Szóval az a gondom, hogy kicsit bizonytalannak érzem, a Marvell LAN meg egyszerűen összevissza működik.
Az előbbin azt értem, hogy nem igazán tudom, melyik SATA vezérlőn kellene használni, és azt milyen üzemmódra kellene állítani. Most az ICH8-as vezérlőbe van beledugva. Ha a BIOS-ban bekapcsolom az AICH-t, akkor az XP (SP2, februárig frissítve) már boot-kor kifagy bsod-dal (AICH nélkül volt telepítve, lehet, hogy ez a baja). IDE módban viszont nem tudom, mekkora hátrány működtetni, veszít-e valamit a SATA-II elérhető elméleti teljesítményéből, satöbbi. Egyébként a vinyó sebességén nem érzek lassulást, a régi gépemnél jelentősen gyorsabbnak érződik (viszont ezt nem teszteltem).
A másik a Marvell Yukon vezérlő, ami teljesen sztochasztikusan működik. Tegnapelőtt kaptam a gépet, akkor nem volt semmi baja. Tegnap délután kb. 3-4 órát ment gond nélkül. Aztán meghülyült. Ilyen állapotban totál kiakad a háló, az ADSL is behal, reconnect sem működik, a modemen és a gép hátulján a LAN link led-je "befagy", meg sem rezdül. Ebben az állapotban az XP-s hálózati control panel elemei sem működnek, a tray-en lévő hálózati ikonokon sem jönnek fel a popup menük. Az Event Log-ban viszont feltűnik két "yukonwxp" error bejegyzés a System részben, mindössze annyi üzenettel, hogy belső hiba történt ("internal error"), majd jön egy message arról, hogy a LAN újraéledt. Pedig nem működik. Ezután kb. 5-10 percen belül vagy megfagy a komplett gép, vagy újraindítja magát. Ha az első hibajelzések után kihúzom a LAN kábelt és visszadugom, a vezérlő megint feléled úgy 4-5 percig, aztán újra kiakad.
Driverfrissítés természetesen megvolt, a legfrissebb Gigabyte-os cuccok vannak fent. Ugyanezen a gépen van egy tegnapi (070327) build-os 7.04-es Ubuntu is (az első verzió, ami végre felmegy a JMicron vezérlős gépekre is), a LAN hiba ugyanúgy jelentkezik ott is, tehát nem XP-s driverhiba.
A gép nincs húzva, BIOS-ban (gyári F10) semmi tuningopció nincs bekapcsolva. A chipset-en nincs hűtés, és nem is érzem annyira vészesen forrónak (a korábbi S3 kifejezetten sütött ehhez képest). Az Everest szerint a Yukon és a 7900GS ugyanazon az IRQ-n ülnek, shared módban (a Device Manager-ben nem látszik semmi ütközés). Még erre tudok gyanakodni, ugyanis tegnap este egy izmosabb 3D-s játékkal játszottam (a grafkártyához adott Call of Juarez-zel

), és ez alatt jelentkezett az első kiakadás (a háttérben Emule futott). Az IRQ-t viszont nem tudom befolyásolni (vagy nem jöttem rá, hogyan lehetne).
A gépen minden más normálisan működik, egyéb teljesítményproblémát nem érzek, +/- pár százalékos difivel hozza az elvárható teszteredményeket is. A CPU nem melegszik 40-45 fok, a GPU 50-55 fok fölé (másfél óra CoJ után néztem), a ventik szinte alap 1000-1100-as fordulaton mennek.
Ma még egy dolgot kipróbálok: a régi gépemben van egy egyszerű KTI kártya, amivel semmi bajom nem volt, azt délután átrakom az újba, a Yukon-t meg letiltom. Ha ezzel is leakad, akkor széttárom a kezeimet...
Egyéb ötlet?
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.