idézet:
Ezt írta Victor:
És te tudsz oroszul? Mert az angol nyelvű oldalon mindössze egyetlen mondat van arról a menüről, ahol megjelenik a "scart rgb" beállítás. És az a menü csak a DOS-ban befolyásolja a dolgokat. Az is érdekes, hogy nem lehet külön beállítani, hogy PAL-ban vagy NTSC-ben legyen ilyenkor a kimenet, hanem a standardok között van felsorolva. Így könnyen lehet, hogy ilyenkor VGA jel megy ki. (Talán egyszerűen a 2. RGB kimenet van idekapcsolva ilyenkor.) Több védelem a TV-kimeneten? Inkább kevesebb...[/quote]
Sajna már nem tudok szovjetül
Ha nagyon precízkedni akarunk akkor RGB jel esetén nem igazán beszélhetünk PAL vagy NSTC-ről, max a szinkron célból kiadott kompozit jelnél, de annál meg majdnem mindegy, mert színinfó úgyis felesleges. Valószínűnek tartom ( mivel ugy canadai cégről van szó), hogy a kompozit szinkron jel NTSC. Nem valószínú, hogy a VGA jel kerül ki, mert a TV kimenetet a rage theatre chip kezeli.
[ 2004. január 09.: Exlepra szerkesztette a hozzászólást ]
RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2004. 01. 09. 20:34
Elküldve: 2004. 01. 09. 21:01
idézet:
Ezt írta Exlepra:
Ha nagyon precízkedni akarunk akkor RGB jel esetén nem igazán beszélhetünk PAL vagy NSTC-ről, max a szinkron célból kiadott kompozit jelnél, de annál meg majdnem mindegy, mert színinfó úgyis felesleges. Valószínűnek tartom ( mivel ugy canadai cégről van szó), hogy a kompozit szinkron jel NTSC. Nem valószínú, hogy a VGA jel kerül ki, mert a TV kimenetet a rage theatre chip kezeli.[/quote]
Nyílván a sorszámra és az időzítésekre gondoltam PAL/NTSC alatt, mert az RGB önmagában nem jelent ebből a szempontból semmit. (Ennyi erővel s-video, komponens jel esetén sem teljesen korrekt PAL/NTSC-ről beszélni, ha nem tévedek.) A Radeon kártyákon már egy ideje nem külön chip kezeli a TV-kimenetet, hanem integrálva van a Radeon chipbe. De ami fontosabb, nem közvetlenül megy a TV-kimenetre innen a jel, hanem egy analóg kapcsoló-IC-n keresztül. Akár ez is átkapcsolhat az RGB vonalakra ilyenkor. Az elég furcsa lenne, ha RGB-ben nem lehetne akármelyik sor/időzítési szabványt használni, csak az NTSC-t, olyan alapon, hogy a gyártó kanadai... Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ha gondolod, küldj egy emailt a cikk írójának. (Én már leveleztem valakivel a Digit-life-ról [egy Andrejjel, de lehet, hogy egy másikkal, a vezetékneve most nem ismerős], szóval válaszolnak.)
[ 2004. január 09.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 09. 21:47

Jó lenne tudni egy kicsit többet erről a kapcsoló chipről, azt hiszem, mégis szétszedem ma a gépet. Nem tudod a típusát véletlenül?
Az lehet hogy ez az IC egy YUV->RGB mátrix lenne?
Bár ennek nem sok értelme van, hiszen a digitális jelen egyszerűbb megcsinálni az átalakítást és utána rázavarni a DAC-ra.
Elküldve: 2004. 01. 09. 22:00
idézet:
Ezt írta Exlepra:
Jó lenne tudni egy kicsit többet erről a kapcsoló chipről, azt hiszem, mégis szétszedem ma a gépet. Nem tudod a típusát véletlenül?
Az lehet hogy ez az IC egy YUV->RGB mátrix lenne?[/quote]
Egyszer már utánanéztem, és mint írtam, egy analóg kapcsoló IC. Mégpedig úgy emlékszem, 4x2-es. A pontos típusra viszont nem emlékszem (nem túl gyakori IC, itthon valszeg nem is kapni). Nem tudom, minek ide. A MiniDIN-től több vezeték is odamegy, és a Radeon chiptől is. De ennél jobban nem vizsgáltam meg.
Elküldve: 2004. 01. 09. 22:10
Elküldve: 2004. 01. 09. 22:59

Sajnos a minidin csatin csak 3 tüskén van 75Ohmos lezárás, a többi a vagy föld vagy üres. Ez így viszont kevés az RGB boldogsághoz, mert kellene még egy 4. DAC kimenet a cvbs szinkronhoz. Akkor már egyszerűbb a topicindítóban leírt megoldás.
Victor, ezzel a megoldással a TV független fix felbontású 2. monitorként is használható, vagy ha RGB-t akarok a TV-n akkor a monitor közben nem megy?
thx
Elküldve: 2004. 01. 09. 23:52
A kapcs. IC nálam alul van. Kis 16-18 lábú.
Elküldve: 2004. 01. 10. 00:10
idézet:
Ezt írta Victor:
Nálam a 2. kimenertől megy a TV-re.
A kapcs. IC nálam alul van. Kis 16-18 lábú.[/quote]
Köszi. Közben kicsit megkésve ugyan de visszaolvastam, és láttam, hogy mehet 2. monitorként.
Ezen melyikre tippelsz?
[url="http://"http://hrc.webzeppelin.hu/-=Utils=-/TyanG9700back.jpg"]Tyan back[/url]
[url="http://"http://hrc.webzeppelin.hu/-=Utils=-/TyanG9700front.jpg"]Tyan front[/url]
[ 2004. január 10.: Exlepra szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 10. 00:20
Elküldve: 2004. 01. 10. 11:27

A kép tényleg jól sikerült, némi moiré látszódik csak rajta, de ez inkábba TV miatt lehet. Mint ahogy a konvergencia is a pirosban. Annyit tennék hozzá a kapcsoláshoz, hogy a screenmode vonalat én szvsz nem kötném közvetlenül a +12V-ra. Némi ellenállás ott sem ártalmas. Szintén biztonságosabb a dolog, ha a blanking tutira nem kap 3V-nál magasabb feszt, egy ZPy2v7 igazán elegáns megoldás lenne oda. Ugyanezt tartom az RGB vonalra is: A vonalimpedancia kb. megtartásával, 10 Ohm ellenállás(fémréteg) azért nagyban növelné a biztonságérzetemet. Ezek szimpla analóg technikai okokból érdekes alkatrészek, mivel sokféle bemenet és kimenet létezik, a szabványok száma pedig kevés.
Üdv és gratula!
[ 2004. január 10.: didyman szerkesztette a hozzászólást ]
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 01. 10. 13:14
idézet:
Ezt írta didyman:
Kiváló anyag, a spanyol viasz igazi igényes kidolgozása!
A kép tényleg jól sikerült, némi moiré látszódik csak rajta, de ez inkábba TV miatt lehet. Mint ahogy a konvergencia is a pirosban. Annyit tennék hozzá a kapcsoláshoz, hogy a screenmode vonalat én szvsz nem kötném közvetlenül a +12V-ra. Némi ellenállás ott sem ártalmas. Szintén biztonságosabb a dolog, ha a blanking tutira nem kap 3V-nál magasabb feszt, egy ZPy2v7 igazán elegáns megoldás lenne oda. Ugyanezt tartom az RGB vonalra is: A vonalimpedancia kb. megtartásával, 10 Ohm ellenállás(fémréteg) azért nagyban növelné a biztonságérzetemet. Ezek szimpla analóg technikai okokból érdekes alkatrészek, mivel sokféle bemenet és kimenet létezik, a szabványok száma pedig kevés.[/quote]
Na, akkor ezt most szépen írd meg emailben az első hozzászólásban belinkelt oldal készítőjének (és akár a többi, x éve használt kapcsolás készítőjének is)...![]()
Elküldve: 2004. 01. 10. 13:22
Elküldve: 2004. 01. 10. 13:49
idézet:
Ezt írta Victor:
Na, akkor ezt most szépen írd meg emailben az első hozzászólásban belinkelt oldal készítőjének (és akár a többi, x éve használt kapcsolás készítőjének is)...[/quote]
Nem írom meg, egy tanácsot adtam, amivel kicsit biztonságosabb a dolog. Ha már a VGA meghal mondjuk JeNCi miatt, ne vigye magával a TV RGB bemenetét és a (ráadásul idegen!!) tápra direkt kötött bemenet pedig alapból, bármilyen analóg vagy digitális technikában is kifejezetten durva dolog.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2004. 01. 10. 13:56
A viaszról meg annyit, hogy ez az első egyszerű scart kábel a neten ATI kártyákhoz, ami kihasználja, hogy a Matrox-okhoz hasonlóan át lehet kapcsolni a HSync kimenetet Csync-be. (És az interlace képernyő biztosítására is ad receptet.)
Elküldve: 2004. 01. 10. 14:07
idézet:
Ezt írta didyman:
Nem írom meg, egy tanácsot adtam, amivel kicsit biztonságosabb a dolog.[/quote]
Miért nem írod meg neki(k)? Én biztos nem fogok ennek egy külön oldalt nyitni (ami abban különbözik a másiktól, hogy ki van egészítve szélsőséges esetekben [elvileg] védelmet nyújtó elemekkel).
idézet:
a (ráadásul idegen!!) tápra direkt kötött bemenet pedig alapból, bármilyen analóg vagy digitális technikában is kifejezetten durva dolog.[/quote]
Akkor tele van a világ durva emberekkel...De miért nem írod meg neki (és a többi hasonló célokat szolgáló kábel/kapcsolás készítőjének)? Annak több értelme lenne.
Elküldve: 2004. 01. 10. 14:17
idézet:
Ezt írta Victor:
tehát abba is bele lehetne kötni ilyen alapon. De a 10ohmok az RGB vonalakon a biztonságot hogyan is növelik? Ezt elmagyarázhatnád. Ennyi erővel minden scart-scart kábelbe bele kellene tenni. Tudtommal ez csak impedancia-illesztéshez kellhet.
[/quote]
Találkoztam olyan megoldással, ahol az RGB kimenet közvetlenül, félvezetőről volt kicsatolva (ne kérdezd, hogyan) a kimenetre, se L, se R. Hogy az hogyan volt illesztve, passz, de vmi céleszköz volt. Ha ezen át szalad ki valami, akkor az a 10 ohm életet menthet. Az illesztés is fontos, ezt gondolom Te is jól tudod. De ahhoz ez még kevés is.
Azért vagyok fosós a pc-k miatt, mert nagyon sokszor nem megfelelő a földelésük(földelt aljzat, ami oly sokszor hiányzik), ráz, vargánya tápokkal vannak szerelve és szvsz nem mindenki akar átlag ezreket rátenni a TVre emiatt. Más dolog, hogy az illető szerencsés lehetett azzal az esettel-egy mai TV nem arról híres, hogy párezerből javítani lehet.
Nem kötöszködés ez, csak hétköznapi paranoia. Hamár drágán veszek valamit, nem szívesen nézem, ahogy egy ritka, de mégis előforduló véletlen miatt elhalálozik.
Miért nem írom meg..
Nem akarom az egész világot megváltni. Ide leírtam, ennyi. Most fojtsam magamba azért, mert nincs kedvem 20..100 embernek körlevelet írogatni az analóg technika hülye kis apróságairól?
Elküldve: 2004. 01. 10. 14:30
(Mondjuk van egy jelentéktelen elírás is, de mindegy.)
Itt is csak a 12V - Scart 8 között van egy 1k-s ellenállás. Tehát ennek a javaslatnak mondjuk van jelentősége. Csakhogy a mai TV-knek nincs szüksége erre a 12V-ra a 9-esen. Írtam is, hogy nem kell bekötni. Kényelmetlen is, mert ezt nem lehet elvezetni a VGA csatiról. Újra megjegyezném még, hogy a VGA csati 5V-ján van egy önjavuló biztosíték.
Elküldve: 2004. 01. 10. 14:39
idézet:
Ezt írta didyman:
Találkoztam olyan megoldással, ahol az RGB kimenet közvetlenül, félvezetőről volt kicsatolva (ne kérdezd, hogyan) a kimenetre, se L, se R. Hogy az hogyan volt illesztve, passz, de vmi céleszköz volt. Ha ezen át szalad ki valami, akkor az a 10 ohm életet menthet. Az illesztés is fontos, ezt gondolom Te is jól tudod. De ahhoz ez még kevés is.[/quote]
OK, de a videokártyák kimenete már "általában" nem közvetlenül van kicsatolva...
Megjelenik a lelki szemeim előtt, amint minden a PC-ből kijövő vezetékre ellenállásokat, zenereket, stb. rakosgatsz.
idézet:[/quote]
Miért nem írom meg..
Nem akarom az egész világot megváltni. Ide leírtam, ennyi. Most fojtsam magamba azért, mert nincs kedvem 20..100 embernek körlevelet írogatni az analóg technika hülye kis apróságairól?
Megértem, de legalább a topik lényegét adó oldal készítőjének megírhatnád. Vagy ha nem akarod, megírhatom én is, csak gondoltam, tiéd az elsőbbség. (És ha vitatkozik, jobban meg tudod győzni.)
Elküldve: 2004. 01. 10. 14:40
szerk(me' má' megen kettőt írtál

Elküldve: 2004. 01. 10. 14:45