idézet:
Ezt írta debug:
Nem hiszem, hogy jobb lenne ezzel a megoldással, mint SVHS kábellel. Nekem így van és tökéletesen éles meg minden. Egy dolog van, hogy nem mindegy, hogy milyen kábelt használsz. Nekem aranyozott profi kábelem van.[/quote]
Én meg azt nem hiszem, hogy a kábel ennyit számítana, és hogy itt ez számít a legtöbbet. Az S-video (nem SVHS, az egy szalagos rögzítési szabvány) külön viszi át a szín-jelet, de ez a szín-jel ugyanaz az erősen sávhatárolt jel, mint kompozit videojelnél (ezért lehet egy kondival rácsatolni). Emellett a TV-knél szándékosan elkerülik, hogy a monitoroknál megszokott interferencia-jelenség jelenhessen meg pl. 1-pixeles rácsoknál, stb., ezért egy low-pass filter van a videojeleken, az RGB ezt is megkerüli. És a sima videokártyák eleve nem broadcast minőségű video-jeleket szolgáltatnak (bár viszonylag elég jót).
De itt nem a hit dönt. Megtennéd, hogy megnézed a Nokia monitorteszterrel a tesztképeket, és összehasonlítod az első oldalon látható képekkel? (640x480-ban.)
Upd: a 640x480 63cm-es TV-re vonatkozik, azon kell jól láthatónak lennie. Nagyobb TV-n nagyobb felbontáson kell végezni az összehasonlítást.
Egyébként sokan vannak a neten, akik az RGB-t használják. Nem szívnának vele, meg a Powerstrippel, ha egy jó kábel mindent megoldana. A minőség mellett az interlace video-anyagok interlace képen megjelenítve néznek ki a legjobban. (A videokártyákon lévő PAL/NTSC kóder a progresszív képből dolgozik, azt visszaalakítja interlace-szé, tehát a formátumot illetően is két felesleges átalakítás történik. Ettől szőrös pl. a TV-adás így.)
BTW, mennyi volt az a kábel? Az én s-video kábelem nem aranyozott, de így is kb. 3eFt volt.
[ 2004. január 07.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2004. 01. 07. 12:05
Elküldve: 2004. 01. 07. 17:22
Elküldve: 2004. 01. 08. 12:28
[ 2004. január 08.: debug szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 08. 13:06
idézet:
Ezt írta debug:
Megnézném ezt az RGB-s dolgot, hogy jobb képet tud e csinálni, mivel nem hiszem, hogy egy filmnél sok különbséget tudnál mutatni. Kb 5000 Ft volt a kábel.
[ 2004. január 08.: debug szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Nézz meg egyet!És közben hidd el, hogy az RGB kép szebb, mint az S-Video: a színek telítettebbek, a kontúrok élesebbek. Egyébként könnyen kipróbálhatod egy asztali DVD-nél, amelyik SV és RGB jelet is kiad.
Elküldve: 2004. 01. 08. 13:50
idézet:
Ezt írta debug:
Nem hiszem, hogy például egy DVD filmnél szebbnek látnád a képet azzal, nekem ezzel a kábellel tökéletesen szép a kép(éles, szép színek). Megnézném ezt az RGB-s dolgot, hogy jobb képet tud e csinálni, mivel nem hiszem, hogy egy filmnél sok különbséget tudnál mutatni. Kb 5000 Ft volt a kábel.
[/quote]
Az én kábelem meg kb 500ft volt, és ezzel is szépnek látom a színeketÚgyhogy a szubjektivitás itt semmit nem ér, meg a hit. Egymás mellé kell tenni, és ha akkor sem látsz különbséget akkor kijelenteni, hogy nem jobb, meg ez is jó.
Elküldve: 2004. 01. 08. 13:56
A kártya egy Ati Radeon 9600Pro. Nem tudom, hogy miért, de nekem még a TV out kimenetén nem sikerült képet előcsalnom.
Hiába kapcsolom az asztal kiterjesztésén, amikor alkalmazom a pipa eltünik.
Ekkor elolvastam a VGA-SCART kábelt és gyorsan összedobtam egyet, úgy ahogy Victor mondta a 12V kihagyásával és az 5V-al a VGA-ból.
A kérdésem az lenne, hogy mit kell beállítani ahhoz, hogy a TV vegye a jelet, vagy csak elég lehúznom a monitor kábelt és ezt rádugnom, és a kép kikerül a TV-re?
Elküldve: 2004. 01. 08. 14:56
idézet:
Ezt írta zdomiter:
Sziasztok, én nagyon kezdő vagyok ebben a témában, és lenne egy pár kérdésem.
A kártya egy Ati Radeon 9600Pro. Nem tudom, hogy miért, de nekem még a TV out kimenetén nem sikerült képet előcsalnom.
Hiába kapcsolom az asztal kiterjesztésén, amikor alkalmazom a pipa eltünik.
Ekkor elolvastam a VGA-SCART kábelt és gyorsan összedobtam egyet, úgy ahogy Victor mondta a 12V kihagyásával és az 5V-al a VGA-ból.
A kérdésem az lenne, hogy mit kell beállítani ahhoz, hogy a TV vegye a jelet, vagy csak elég lehúznom a monitor kábelt és ezt rádugnom, és a kép kikerül a TV-re?[/quote]
Vigyázz vele! Ha nincs rendesen belőve a kijelzés (freq, intelace), a VGA jel súlyos károkat okozhat a TV-dben.
Elküldve: 2004. 01. 08. 15:24
Az oldalon ezt írják a hátrányoknál: "No flicker filtering - the Windows interface will flicker badly on a TV without digital processing / 100Hz capabilities."
Lehet, hogy rosszabb lenne a kép, mint SVideoval?
[ 2004. január 08.: Gera szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 08. 16:52
Hogyan kell úgy belőni, hogy ne okozzon károsodást az RGB jel. Légyszi írd le pontosan, köszi
Elküldve: 2004. 01. 08. 16:54
Elküldve: 2004. 01. 09. 08:30
idézet:
Ezt írta zdomiter:
Vagy mit rontok el, hogy nem tudom kilőni az Svideo jelet a TV-re. lehet, hogy rossz a TV out-ja. Ati Radeon 9600Pro[/quote]
Bocsi, de ezt inkább ebben a topicban kellene felvetni (de lehet, hogy itt már meg is van a válasz):
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=005305"]TV-out/TV kimenet problémák topicja. Nyugodtan lehet kérdezni.[/url]
[ 2004. január 09.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 09. 08:37
idézet:
Ezt írta zdomiter:
Nekem is Sony Trinitron TV-m van.
Hogyan kell úgy belőni, hogy ne okozzon károsodást az RGB jel. Légyszi írd le pontosan, köszi[/quote]
A Powerstripben kell beállítani interlace felbontásokat. Az először belinkelt oldalon képekkel illusztráltan le van írva, hogy kell. Idemásoltam azokat a bejegyzéseket, amiket bemásolva a Powerstrip .ini fájljába nem kell kézzel beírogatni. Ha ez túl bonyi, inkább próbáld meg az s-video-t belőni, és add el itt valakinek a kábelt(akinek a forrasztás nem fekszik).
Elküldve: 2004. 01. 09. 08:41
idézet:
Ezt írta Gera:
Sziasztok! Nekem egy elég jó, pár éves 72 centis Sony SuperTrinitronos tvm van, nem 100Hzes. Szerintetek egy normál tvnél is érdemes megcsinálni ezt az RGB kábelt, vagy csak 100Hzesnél?
Az oldalon ezt írják a hátrányoknál: "No flicker filtering - the Windows interface will flicker badly on a TV without digital processing / 100Hz capabilities."
Lehet, hogy rosszabb lenne a kép, mint SVideoval?
[ 2004. január 08.: Gera szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Windows-os képernyőnél eléggé villog az interlace, filmnél csak annyira, mint akármelyik TV-s film, azaz kvázi semennyire, mert már eleve van rajtuk vertikális filterezés (mivel az asztali DVD-lejátszó sem filterez). (Sajnálják is ezt azok, akik nem sima TV-n názik a DVD-ket.)
Elküldve: 2004. 01. 09. 08:50
idézet:
Ezt írta HaZeX:
Vigyázz vele! Ha nincs rendesen belőve a kijelzés (freq, intelace), a VGA jel súlyos károkat okozhat a TV-dben.[/quote]
Hát, ahhoz szerintem elég gyengének kell lenni annak a TV-nek. Én már küldtem ki egy pár TV-re VGA jelet (a mostanit is próbálgattam, visz-e valamilyen VGA felbontást, illetve régebben Amigávan játszottam TV-n, és két játék között, a Workbench VGA-ban ment ki percekre [azt közben monitoron néztem]), nem lett tőle semmi bajuk. Horizontálisan nem szinkronizált rá, ezért nem is hajtotta meg az eltérítést a 31kHz-es jellel. Ja, és itt is VGA jel megy ki, ameddig be nem töltődik a Powerstrip. De eddig még nem hallottam róla, hogy ez a megoldás bárkinek kárt okozott volna. De, ha valaki nagyon óvatos akar lenni, akkor kapcsolja csak be a TV-t, ha már belőtte a Powerstripet!
Elküldve: 2004. 01. 09. 09:18
idézet:
Ezt írta debug:
Egyébként SVHS kábelnek is nevezik.][/quote]
Hibásan. Sokan használnak ilyen kábelt úgy, hogy 10km-es kőrzetben nincs 1db SVHS video sem. Szóval azt akarom mondani, hogy amit átvisz ez a kábel, az s-video jel, nem SVHS jel. A csatlakozó neve is s-video, nem SVHS. Az SVHS egy ma már csak kevesek által használt rögzítési mód, nem kellene összemosni a kettőt.
idézet:[/quote]
Nekem egy [url="http://"http://tartozek.hama.hu/pdf/mediafigyelo/hclteszt1.pdf"]ilyen[/url] Hama Pro Class kábelem van 10m-esben ("a kábel kettôs árnyékolással rendelkezik, amely egy alumínium fóliából és egy vastag szövésû réz harisnyából áll. A jel zavartalan továbbítását sodrott oxigénmentes vörösréz belsô szál garantálja. A széria minden kivitelének csatlakozói ara-nyozottak").
Ez nagyon szép és jó, de nem fogja semlegesíteni a leírt dolgokat (eleve erősen sávhatárolt színjel, stb.). És ugye valahogy azt is kompenzálni kell, hogy ez 10m-es. Viszont az olcsó kábelekre jellemző gyenge árnyékolás okozta halvány csíkozódást szépen megszünteti.
Csak egy 51cm-es tv tudom megnézni, de a képeid közül, a kettő között van a minősége, nem tudom, nagyobb tévén lehet, hogy jobban látszanak a dolgok.
Akkor neked valami ritka nagy felbontású TV-d lehet! Ez komoly, hogy egy 51cm-es TV-n látni a 640 pixeles felbontású 1-pixeles "kerítést" s-video-n? Ugyanezt egészképernyősben nézve olyan interferenciát lászt, mint monitoron? (Nem arra gondolok, hogy néhol élesebb, néhol nem. Abban nincs semmi meglepő. Hanem arra, hogy nagyjából homogén az élesség [szélek felé fokozatosan csökken], de ilyen halvány koncetrikus elszíneződés van. Mintha monitoron 1024-ben vagy 1280-ban próbálnád.) Gratulálok!Érdekes, mert valszeg közel sincs is annyi pixel a TV-d képernyőjén.
Egyébként Nem hiszem, hogy például egy DVD filmnél szebbnek látnád a képet azzal, nekem ezzel a kábellel tökéletesen szép a kép(éles, szép színek). Megnézném ezt az RGB-s dolgot, hogy jobb képet tud e csinálni, mivel nem hiszem, hogy egy filmnél sok különbséget tudnál mutatni. Kb 5000 Ft volt a kábel.
Nálam is elég szép a kép s-video-val is! Csak épp nem annyira éles, mint RGB-n. Igaz, a Windows-os desktopnál, játékoknál jön ki igazán a különbség, filmeknél kevésbé, de azért van különbség így is, pl. jobban látom így a szereplők arcán a göcsörtöket (igen, ez nagyon fontos!![]()
), a színek még szebbek, stb.
Elküldve: 2004. 01. 09. 11:36
nekem van most egy 55 cm-es Samsung Plano Tv-m, mono csak, sík képcsöves, 50Hz. Azért vettem mono-t mert ez olcsóbb volt, hang a házimozin jön a video sztereo tunerjét használva.
Szóval összekötöttem S-Video-val a gépet (nvidia) és a TV-t és fekete fehér a kép. Lehet hogy nem támogat valamit a TV?
Elöl van amúgy egy RCA bemenete, hátul pedig egy Scart - és ezzel ki is fújt a tudása.

Ha igazán jobb képet szeretnék kicsikarni belőle, fontos lenne szerintetek lecserélnem egy komolyabbra? A 100 Hz annyira nem csábít, mert elég MPEG-es DivX-es rajta a kép (szóval ocsmány), de erről már sokan le is beszéltek.
Ami a fontosabb, és ebben kérném Victor mester tanácsát

És arról sincs fogalmam, a Tv-m Scart-ja fogadna-e RGB jelet, akár be van kötve, akár nincs. Szóval hogy forrasztással elintézhető-e. Avagy még áramköri szinten sincsen benne semmi, annyira gagyi?
(A tv képe amúgy gyönyörű, én szeretem nagyon ahhoz képest, hogy csak 50 Hz).
Elküldve: 2004. 01. 09. 12:37
idézet:
Ezt írta Eperkutyus:
Szóval összekötöttem S-Video-val a gépet (nvidia) és a TV-t és fekete fehér a kép. Lehet hogy nem támogat valamit a TV?[/quote]
Elképzelhető. Mivel az S-video egyik vezetékén (ami az alapesetben kompozit bemenetre megy) tulajdonképpen egy fekete-fehér kép megy (a másikon meg megy hozzá a szín-jel). De az ilyeneket tényleg inkább a másik topikban kellene.
idézet:
Ha igazán jobb képet szeretnék kicsikarni belőle, fontos lenne szerintetek lecserélnem egy komolyabbra? [/quote]
Ha tényleg csak kompozitot tud fogadni, és az neked kevés (amit megértek), akkor tényleg lépni kell valamit. Ha elég elszánt vagy, próbálkoztatsz ezzel az RGB dologgal. (Nézd meg a könyvet, hátha le van írva, tudja-e fogadni. Vagy kérdezd meg a kereskedőtől, esetleg egy szakszervízbe telefonálj be, és diktáld be a típust.)
idézet:
A 100 Hz annyira nem csábít, mert elég MPEG-es DivX-es rajta a kép (szóval ocsmány), de erről már sokan le is beszéltek.[/quote]
Ez így nem igaz. Csak a nagyon szarok ilyenek. Vagy esetleg ha nagyon zajos a vétel, de akkor sem kötelező. Az enyémnek pl. szinte teljesen olyan a képe, mintha 50Hz-es lenne. (Csak a scrollokon látszik egy picit [picit "szőrös"], de nem feltűnő.) De ilyen kockásodás, meg ilyesmi nem látszik. Itthon ezt a típust sajnos nem lehet kapni (Philips 25PT8703/32), de ha keresel, szerintem találsz megfelelőt. Amik nekem sem tetszettek: pl. LG, Samsung.
idézet:
Ami a fontosabb, és ebben kérném Victor mester tanácsát,[/quote]
![]()
idézet:
hogy a DVD-m jelkimenete létezik komponens formában is (Pb, Pr, Y). Ezt bekötöm az erősítőbe, és aztán annak szintén a komponens out-ját szeretném a Tv-be vezetni. Na a nagy kérdésem az, hogy ez a komponens jelformátum pontosan mit takar? Használhatom-e én ez normális épkézláb áron megkapható TV-khez, vagy csak nagy dögökhöz, millió HUF-os csodákhoz, kivetítőkhöz ??[/quote]
Talán léteznek Pb-Pr-Y -> RGB adapterek, nem tudom.
idézet:
És arról sincs fogalmam, a Tv-m Scart-ja fogadna-e RGB jelet, akár be van kötve, akár nincs. Szóval hogy forrasztással elintézhető-e. Avagy még áramköri szinten sincsen benne semmi, annyira gagyi? [/quote]
Kérdezd meg egy szakszervízben! (Általában elég telefonon.)
Elküldve: 2004. 01. 09. 13:41
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=003091"]https://www.hwsw.hu/...c&f=17&t=003091[/url]
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=17&t=005192"]https://www.hwsw.hu/...c&f=17&t=005192[/url]
Elküldve: 2004. 01. 09. 18:48
A gond persze itt is a minidin csati beszerzésével lesz mint a Hollywood plus RGB átalakításnál

Ez megoldás valszeg biztonságosabb lenne a TV szempontjából egy kicsit, mert feltételezem, hogy vmi illesztő ák csak van alapból TV kimeneten.
Másrész így nem kellene szüttyögni powerstrippel, hanem mindig a megfeleő jel menne ki a TV-re.
Kár, hogy a Tyan radeon kátyámhoz nem találtam még prg-t amivel le tudtam volna menteni a biosát.
Kérdés még, hogy a 4. DAC kimenete is ki van-e vezetve, vagy be kell forrasztani mint a H+ on. Nem tudom mi szerepel a ref designban, de feltételezem ahol lehet spórolnak a gyártók

[ 2004. január 09.: Exlepra szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 09. 20:22