Sziasztok dEPOXOSok!
A döglött Epox 8rdaxx lapokra reagálnék, leírom az én esetemet. Mindezt eddig azért nem tettem, mert nem nagyon reklamált senki a fórumban elhalálozott Epoxok miatt, gondoltam csak én vagyok ilyen szerencsétlen. Most viszont többen is írtatok ilyen ügyben, így hosszú évek olvasgatása után írok is.
Szeretném nomatékosan hangsúlyozni, hogy mindez megtörtént velem, és nem reklámozás céljából írom le!
Tehát:
Történt egyszer hogy az egy éve tökéletesen működő, rev. 1.1 -es 8RDA+ lapomat cserére érettnek minősítettem, és úgy gondoltam váltok egy 2.0-ra. A lap forrasztott volt, vitte a 220-as FSB- stabilan, a 2100+-os TbredB-t meg 2420-on.
De olyan árat ajánlottak, hogy effektíve anyagilag is jobban jártam a cserével. Na jó, kíváncsi is voltam....
Tehát 2004-ben ez volt az első epoxom. Bocs, Epoxom:)
Lapot eladtam, haver körbevigyorogta a fejét, úgy örült neki, én meg pénzzel a kezemben rohamra indultam az ezen a fórumon jól ismert boltba.
Lap le volt foglalva, megvettem. Hazamentem, használtam egy hétig és arra gondoltam, felteszem az Alcohol nevű progit, biztosan ismeritek. Install csíknak vége, megjelenik egy ablak, hogyaszondjahogy: új hardvert talált, neve Plug & Play BIOS extension, és akarom e újraindítani a gépet. Kicsit furcsállottam, de hát mondom előbb vagy utóbb meg kell tenni, hadd menjen most.
Ok gombra click, restart, gép fütyül, sípol, szírénázik. Anyád.
Na ezek után próbáltam bármit, sehogyan sem indult el. Táp jó, 420 W-os LEvicom, soha nem volt vele gond, de másik táppal, memóval, procival vinyóval sem indult. FF v C1 a hibalistán, meg volt egy harmadik, arra nem emlékszem, csak hogy a gépkönyvben sem volt benne a jelentése, csak az hogy: reserved.
Fasza.
Ez volt a 2004/2.Epox
Lap becsomagol, visszavisz. Eladó csodálkozik, ezekkel gond nem szokott lenni, de sz ó nélkül kicserélte egy újra.
Ok, lap haza bekapcs. win install indul, mert persze széjjelk*rta a windowst is a lap.
Minden ok, mondom frissítsünk egy Biost, pont kijött egy újabb. Fél óra baszakodás után rájöttem, hogy döglött a floppy vezérlő, vagy a csatlakozó, de 3, egyébként más gépben működő floppy és kábel, és ezek végtelen számú kombinációja sem működött.
Harciidegességindikátor kúszik felfelé.
Lap becsomagol, visszavisz.
Ez volt a 2004/3. Epox.
Boltban gond bélkül kicserélték.
Hazaviszem, bekapcsolom, diag LED minden második pálcikája világít csak. Hogy simulna ki az EKG-d.....
Becsomagol visszavisz.
Ez volt a 2004/4. Epox
Boltba bemegyek, amikor meglát az eladó, összeomlik. Mondom ez van, szálltás közben nem sérülhetett, csere kellene. De mondom előtte szeretném látni működés közben is, ne szívjon egyikünk se.
Hátramegy, kutakodik, kiderült, csak 1.1-es cserelapot tud adni, amíg megjön a következő 2.0-ás szállítmány. Mindegy, jó lesz az, csak legyen valamin írni a szakdogát, legfeljebb addig nem tuningolok (cserelapot mégse forrasztunk...

)
Lapot megnéztem működés közben, ment faszán, ok minden.
Otthon rádugtam mindent, bekapcsolom, ventik felpörögnek, gép nem indul. Miután mindent végigzongoráztam, és csapágyasra nyomkodtam a bekapcs gombot, feladtam, és kivettem a lapot...megint. Annyit vettem észre, hogy a lap hátán, az USB portok mögött futó vezetékelés kicsit felpúposodott.
Mondom ilyen nincsen, ott ment, itthon nem, ezt már ugyan ki nem cserélik....de mivel már egész csapásom volt a bolthoz visszavittem, és....
....és de! Kicserélték! Megkaptam következő héten a zsír új, 2.1 v 2.2-es 8RDA+-t. (nem emlékszem pontosan, csavarhúzó+mini heatsinkek vannak hozzá).
Ez volt a 2004/5. Epox.
Innentől távirati stílusban: hazavisz a zsír új lap, betesz, bekapcs, nem megy, anyáz, sírva fakad. Az egész gépet betesz autóba, előtte hálózati feszt, terheletlenül és full terhelve ESTE kimér, de az oké.
Ez volt a 2004/6. Epox
Boltban a szervizes visszaadja az ipart, bios gyari hibát megállapít, lapot elöttem fel orat teszteli, minden ok, szetszerelés nélkul gepet hazavisz. Otthon, gepet bedug, tapot bekapcsol, majd a gépet is, minden fasza, megy. Windowsra alcohol feltesz, PnP BIOS extensiont talál, gép restartol, de nem megy tovább, lap mondja nyekk.
Rutinszerűen gép be a kocsiba, vissza Pestre.
Ez volt a 2004/7. Epox.
Szervízes régi ismerősként üdvözöl, szó nélkül cseréli a lapot, mindent letesztelünk, szerinte ez a világ legjobb tápja, nuku feszingadozás, minden fasza, windowsXP-ből meg újabb nincsen.
Hazavisz, bedug, bekapcs, amperszagot észlel, lapot baltával a házból kiszed, látja, hogy az egyik kondi lábainak forrasztása 30 mm-es sugárban szétfröccsent.
Fasza.
Vissza bolt.
Ez volt a 2004/8. Epox.
Szervízes meglát, befut a polcok közé, kollégát kizavar. Kolléga lapot kicserél. Lapot hazavisz, dobozon összeállít, egy hónapig így megy. Egy hónap után a teljesen kiherélt házat tusolóban lemos, higítóval áttöröl.
Remegő kézzel lapot bele.
Tápot bedug.
Tápot bekapcsol.
Minden rombolásra alkalmas tárgyat kézközelből eltávolít.
Gépet bekapcs.
Gép elindul.
Gép megy.
Gép megy.
Gép megy.
Gép megy.
Gép megy.
És azóta is hibátlanul, 220-as FSB-n használva. Ez a 2004/9. Epox.
Azóta az Alcoholhoz csak pohárban nyúlok.
Érdekesség, hogy a most nálam levő lapon, a táp MOSFETjei mellett Rubycon kondik vannak, a többi TEAPO. Az összes többi lapon csak és kizárólag TEAPO volt mindenhol. De ettől függetlenül egyik lapon sem volt kondipúposodás.
A dologhoz annyit, hogy minden egyes utazás 150 km volt oda-vissza, és közben a szakdogámat is meg kellet írnom.....
De egyúttal szeretném megköszönni a szervízes úriember végtelen türelmét!
Ezt javarészt tanulságnak írtam le, de egyúttal kérdeznék is:
- mi a rák az a PnP Bios Extension?
- miért kell ez egy szaros cd író proginak?
- miért döglik meg ettől egy lap?
- a tiszta és koszos-poros ház befolyásolhatta ezt az egész kálváriát?