Idézet: Manitou 2 - Dátum: 2004. dec. 26., vasárnap - 1:15
Most szerváltam két 512MB Hynix D43-as memót Tök egyformák. Szóval duálba menniük kellene. Abit NF7-S lapról van szó.Kiveszem a régi 256MB-os Samsungomat, beteszem a helyére az 512MB-os Hynixet (ez a 3-as slot) az 1-esbe meg be a másik 512-est.Így duálba fel is áll a rendszer, de pár percen belül újraindul, fagy.. szóval tök instabil. Na akkor nézek egy Goldmemory tesztet. fél percen belül dobálja a Faild üzeneteket ezrével. Na szép, mondom. Kiveszem az 1-es slotból az egyik 512-est. Megnézem a tesztet csak egy db 512-essel a 3-ik slotban. Hiba még hamarabb előjön a teszten.Kicserélem a másikkal , az is hibázik. Mondom magamba mi a valószínüsége hogy két darabb zsír új ram hibás legyen. A második slotban külön - külön viszgálva 45percig futtattam a Goldmemoryt és nem jelzett hibát.A lényeg hogy ha 1-3-ba rakom ami duál lenne és ha 2-es 3as-ba akkor szar. CSak úgy megy hibátlanul ha 1es és 2-es slotba van a két modul, de ekkor ugrott a dual chanel(tudom hogy nem sokat jelent, de mi a szarért nem megy) Kiporszívóztam a memóslotokat, hátha valami por miatt van a gebasz, de nem. Visszatettem a 256-ost és az megy rendesen a 3-as slotban. Egyszerűen a 3-as slotban egyik Hynix se akar rendesen menni ,külön külön és egybe sem. Valakinek van valami ötlete, vagy ezt akkor most jól beszoptam? Pedig tuti menne fainul Duálba. Húzni még időm se volt, mert örültem ha nem fagyott.
Azóta annyi változás van, hogy az 1-es és 2-es slotba úgy ment hogy csak 166-on szinkronba a procival, de amint 400-on(200-on) vagyis gyári frekin pl 166/200 vagy 133/400-as aszinkron beállításnál egyszerűen amint bejönne a winfos egyből újraindul(és egy pillanatra felvillan egy amolyan sötétkék képernyő, a szokásos szöveggel)Olyan mintha kevés lenne neki a power és ezért nem röffen be teljesen. Pedig utánna goldmemoryt elkezdtem futtatni egy darabig így 400-on, és nem jelzett hibát.De akkor winfos mért nem jön be(tuti nem a táp miatt) Azóta azon gondolkozok, hogy mi van ha feszt kéne emelnem a ramnak 2,6-ról 2,7-re, mert pl nem kap elég feszt a Hynix Az a 2,6 pl csak 2,56 és ezért nem röffen be teljesen.
Vélemény?
Üdv mindenkinek
Leírom a tapasztalataimat hátha segít neked. Abit NF7 v2 alaplapom van amiben van 2*256 MB Kingmax (400 Mhz-es - egyoldalas) ram és van benne 1*512 Samsung (400 Mhz-es - kétoldalas) MB ram.
A legújabb gyári bios esete:
A ramok 400 Mhz-en mennek a memtest 86 - ezen a beállításon hibát nem jelez. 410 Mhz-en már hibáznak a ramok. Feszültséget ha emelem 2,8 volt-ig akkor is hibázik már 410 Mhz-en. A ramok egyenként már mentek extra feszültségen 460- Mhz-en is hiba nélkül. Próbáltam minden foglalatban az összes ramot - mindig hibázott 400 Mhz felett. Rengeteg szívás után próbakép felraktam ezt:
d26-blackmantaray-l12-cpc mod bios
Ismertető:
D26 Black Mantaray 2 BIOS update as follows;
Change Log from D23 SplitFire :
1 . Changed the Disable and Enabled CPU Interface Table 133, 166 & 200 MHz FSB: (ABIT Stock ROMSIP Tweak by tictac)
- DISABLE CPU Interface : Unchanged
- ENABLED CPU Interface : Fix Unstable Timing in D26 SplitFire with 3D Application
2 . Vcore Revised same as D23 3D Fire R1 & R2
3 . Command Per Clock : Disabled By Default (DFI V3.19 BPL)
4 . New Small ABIT Logo at Boot Up
5 . 3D Fire Ingredients : Included
6 . Bios Layout : Stock ABIT Bios
7 . CPU Disconnect Function Patch as Recomended by nVidia Tech
8 . Side Band Addressing : Enable by Default ( Depends on VGA Driver. It might overwrite the setting to Disable)
9 . Dimm Driving Stregth & Slew Rate : Stock ABIT Configuration
10. Alpha Memory Timing : Stock ABIT Configuration
11. Unknown Processor -> Renamed to AMD XP Mobile for Athlon Mobile User
12. New Full Screen Logo on BootUp( Press Tab to show POST screen , Press Delete to enter Bios)
13. Improve 3DMark2001SE & 3D Application stability at high FSB
14. SATA Bios Version 4247
15. Soft L12 for Unmodded Tbred & Mobile to 166Mhz Interface
Tapasztalat:
Megszünt az állandó sípolás a gép indulásakor a ramok miatt. A ramok időzítésének beállításával nem kell nagyon szórakozni mivel elégge rugalmas (szó szerint értendő
Próbáltam más nem gyári biosokat is pl: Taipan 26-27 tipusú bios-ok. Taipan biosnál már adni kellett 2,8 volt-ot a ramoknak 440 Mhz-nél (2,5-3-3-
Egy barátom gépebe is NF7 v2 van. Neki mind a 3 memóriafoglalatában 512 MB-os (kétoldalas) ramok vannak (3 különböző típusú) amik gond nélkül menek 430 Mhz-en. Az abit szerint pedig csak 333 Mhz-en kellen menni. A fene érti ezt.
Szerkesztette: zeno42 2004. 12. 29. 09:52 -kor

Súgó
A téma zárva.