HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (169 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek II.

#2521 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 16. 08:55

Hi!

Elérkezett az idő(alakul a pénz), hogy vegyek egy digitális fényképezőt.
Egy ismerősöm, a Canon Powershot A80-at ajánlotta. Nézegettem ezt-azt róla, és közben ráakadtam ezekre:

A85

A95

Túl sokat nem mondanak nekem ezek az adatok :(
Sajnos nem tudom, hogy melyik lenne a jobb.
Mindenfélét szeretnék fényképezni vele :)
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#2522 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:15

A kihajtható (vagy ha úgy tetszik, befordítható :)) kijelző miatt az A80-at választanám. Különben a felbontáson kívül nincs sok különbség a gépek között. Mind a három jó választás, jó árban vannak, sokat tudnak, a kategóriában nagyon jónak számít a képminőségük. Az A95 mindössze annyival több, hogy 5MP-es (nem feltétlenül előny; mondjuk a zajosodása nem vészes egyáltalán), és VGA felbontású videót tud. Szerintem nem éri meg az ártöbbletet.

Röviden: ha kell a kihajtható kijelző, A80. Ha nem, akkor A75/A85.

#2523 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:25

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:55

Hi!

Elérkezett az idő(alakul a pénz), hogy vegyek egy digitális fényképezőt.
Egy ismerősöm, a Canon Powershot A80-at ajánlotta. Nézegettem ezt-azt róla, és közben ráakadtam ezekre:

A85

A95

Túl sokat nem mondanak nekem ezek az adatok :(
Sajnos nem tudom, hogy melyik lenne a jobb.
Mindenfélét szeretnék fényképezni vele :)

hello

Nekem egy A70-em van így tudok mondani egy kép tippet amire szerintem figyelni kell, bár nem vagyok profi fotós; javítsanak ki a többiek ha nem jókat írok. Az AiAF annyit tesz hogy az adott képen automatikusan választja ki hoghy hová élesítsen (és a falat kaparom tőle). a 3x os optikai zoom elég kicsi, szerintem dupla ekkora kellene sokszor (bár a fentui gépek ha jól tudom mind ennyit tudnak). Normál képméteben elegendő akaár a 3 Mpixel is, de nyomtattam már A4-est is és az sem lett zavaróan szemcsés (talán ha nagyon vizsgálod akkor látsz rajta vmit, de nem igazán érzékelhető- legalábbis amíg nincs mellette egy nagyobb felbontású :-)) ) A 4:3 -as képarány annyit tesz hogy majd vágnod kell a kép széleiből ha normál előhívási méretben akarod a képeidet, de ez nem minden esetben gond. Talán az összes digit gép esetén ez jelentkezik vmilyen mértékben. Az hogy a blende érték felmegy 4.9-re tele állásban nagyobb záridőt igényel gyenge fényviszonyok között, ezért a  gyors mozgás fényképezésénél gond lehet. A jpeg tömörítés ronthat a kép minőségén, de super-fine beállítás mellett és nem vettem ezt még észre. A CF type I kártya kompatibilitás, miatt nem fogsz tudni betenni microdrive-ot ami esetleg hiányozhat, de ez sem vészes.
Ez így most úgy tünhet hogy egy nagyon rossz gépet ajánlottak, de azért nem ilyen rosz a helyzet. Én szeretem az enyémet, ezek pedig jobbak nála, csak készülj fel rá hogy találkozhatsz néhol a lehetőségeid határával. Ha nem vagy gyakorlott fotós akkor az első néhány száz vagy ezer kép alatt lesz mit tanulnod ezeken is. :-)) Jó tulajdonsága ezeknek hogy sokmindent be tudsz állítani manuálisan és tudsz gyakorolni (eleinte zavaróan sokmindent), de ha nem érdekel ilyen szinten a dolog akkor automata módban sem csinál risz képeket.
Hát nagyjábol ennyi ami hirtelen eszembe jutott bár lehetne még sokmindent írni. Inkább kérdezd amit nem tudsz és akkor azt mondja majd el vki.

#2524 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:28

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:15

Röviden: ha kell a kihajtható kijelző, A80. Ha nem, akkor A75/A85.

Tehát különbség  A80 és A85 között csak a kihajtható LCD-ben, és ~25eFt-ban van?
dolfer

#2525 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:32

Idézet: Picassu - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:25

*Az AiAF annyit tesz hogy az adott képen automatikusan választja ki hoghy hová élesítsen (és a falat kaparom tőle).
**a 3x os optikai zoom elég kicsi, szerintem dupla ekkora kellene sokszor (bár a fentui gépek ha jól tudom mind ennyit tudnak).
***A 4:3 -as képarány annyit tesz hogy majd vágnod kell a kép széleiből ha normál előhívási méretben akarod a képeidet, de ez nem minden esetben gond.

* Az AiAF menüből két gombnyomással kikapcsolható, különben az átlag szituációk nagy részénél jól jön. Akkor kell kikapcsolni, ha a kompozíció a fotóstól különösen eltérő távolságú dolgokat tartalmaz.

** Ennyi pénzért csak sokkal butább nagy zoomos gépet lehet kapni (az egyetlen kivétel a KM Z10, cirka 65 rongyéert elég olcsó, viszont az A-sorozat szebb képekre képes).

*** Azt hiszem, A75-től fölfelé van a gépekben postcard mód, pont az ilyen problémák kezelésére. (A75-ben tuti, hogy van, a többiben nem vagyok 100%-ig biztos.)

#2526 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:33

Idézet: Picassu - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:25

hello

Kösz a részletes infót!
Nagyon tetszik a gép. Küldtek egy közepes minőségű 4Mp-es képet, hát, le voltam nyűgözve T610-esem után :Đ , meg amúgy is elég szépnek mondható!

4Tölthető elemet is rakok bele, amit majd töltögetek. Mennyi idő alatt merülnek le? 32Mb-os kártya lesz először, azt majd nemsokára szeretnék egy nagyobbat (256Mb) venni. Lehet?

Szerkesztette: Dolfer 2004. 11. 16. 09:34 -kor

dolfer

#2527 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:37

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:32

* Az AiAF menüből két gombnyomással kikapcsolható, különben az átlag szituációk nagy részénél jól jön. Akkor kell kikapcsolni, ha a kompozíció a fotóstól különösen eltérő távolságú dolgokat tartalmaz.

** Ennyi pénzért csak sokkal butább nagy zoomos gépet lehet kapni (az egyetlen kivétel a KM Z10, cirka 65 rongyéert elég olcsó, viszont az A-sorozat szebb képekre képes).

*** Azt hiszem, A75-től fölfelé van a gépekben postcard mód, pont az ilyen problémák kezelésére. (A75-ben tuti, hogy van, a többiben nem vagyok 100%-ig biztos.)

Ha kikapcsolod az AiAF-et akkor a kép közepére élesít - legalábbis az enyém - ami némi játékot igényel ha nem a kép közepére akarod az élességet
A zoom-ban igazad van és írtam is hogy ettől függetlenül ezek jó gépek.
Ezt a postcard módot nem ismerem, de ha van ilyen akkor az nagyon hasznos. :up:

#2528 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:40

Ez a makro=5cm, azt jelenti, hogy a gép és a tárgy között a legkisebb távolság 5cm? Ez alatt már tud éles képet? Ahogy elnéztem ez elég jó!

Szerk: Panoráma képet is lehet készíteni vele? Vagy ezt mindegyik tudja és csak nekem nagy szám? :)

Szerkesztette: Dolfer 2004. 11. 16. 09:42 -kor

dolfer

#2529 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:42

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:33

Kösz a részletes infót!
Nagyon tetszik a gép. Küldtek egy közepes minőségű 4Mp-es képet, hát, le voltam nyűgözve T610-esem után :Đ , meg amúgy is elég szépnek mondható!

4Tölthető elemet is rakok bele, amit majd töltögetek. Mennyi idő alatt merülnek le? 32Mb-os kártya lesz először, azt majd nemsokára szeretnék egy nagyobbat (256Mb) venni. Lehet?

Nekem az első elemjeim (UNIROSS 2100) kb. 120 képet bírtak vegyesen vakuval és végig LCD-vel. Az új ANSMANN 2300 -as akkujaim kb 250 kép után adják meg magukat hasonló körülmények között. De azt hiszem ebben a forumban olvastam korábban hogy voltak olyanok akik 1000 kép felett készítette, de nekem ilyet még nem sikerült csinálni.
256-os kártya simán mehet, de szerintem 512-est vegyél inkánbb. A 256-osra csak 170 kép fér, ami egy nyaralás vagy akár csak egy nagyobb kirándulás alatt is kevés lehet. Ma már nem drágák a CF kártyák.

#2530 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:43

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:28

Tehát különbség  A80 és A85 között csak a kihajtható LCD-ben, és ~25eFt-ban van?

Gyakorlatilag igen, és még annyi, hogy az A80 zoomtartománya 38mm - 114mm, az A85-é pedig  35mm - 105mm - a használatban ennyit veszel észre. Különben nagyobb az A80 érzékelője, és az A85 tud VGA videót (ezt nem tudtam, de szerintem nem is számít sokat; az enyémen is van, lassan fél év alatt ha 2x használtam...). Ugyanaz a design, ugyanaz a menü, ugyanúgy 4MP (bár a nagyobb érzékelő miatt az A80 papíron szebb képeket kell, hogy készítsen), gyakorlatilag ugyanaz a tudás, és az edigital szerint 20 rongy árkülönbség.

Itt egy összehasonlítás: A80 & A85 side-by-side.

#2531 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:45

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:40

Ez a makro=5cm, azt jelenti, hogy a gép és a tárgy között a legkisebb távolság 5cm? Ez alatt már tud éles képet? Ahogy elnéztem ez elég jó!

Szerk: Panoráma képet is lehet készíteni vele? Vagy ezt mindegyik tudja és csak nekem nagy szám? :)

Azt nem tudom biztosan, hogy ezt jelenti-e, de nekem ilyen közelről még nem sikerült igazán éles képeket csinálnom. Bár mindig kézből próbáltam és itt már komolyabban számíthat hogy hová élesít, ezért állvánnyal jobb lenne az biztos.

#2532 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:49

Idézet: Picassu - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:37

*Ha kikapcsolod az AiAF-et akkor a kép közepére élesít - legalábbis az enyém - ami némi játékot igényel ha nem a kép közepére akarod az élességet
**Ezt a postcard módot nem ismerem, de ha van ilyen akkor az nagyon hasznos. :up:

* Igen, ez igaz; azt viszont nem várhatod el a géptől, hogy tudja, hol a fő témád ;) (Az S1-ben erre nagyon jó, hogy tudod mozgatni az AF keretet; viszont az AiAF-et kihagyták belőle  :reklamacio: )
** Bizony; egyébként úgy működik, hogy a normál, 4:3-as kép aljára és tetejére rak egy szürke csíkot már az LCD-n is, így eleve úgy komponálod meg a képet, hogy tudod, a gép mit fog kitakarni a gép a kész képből. Azaz a jpeg képaránya marad 4:3, csak lesz az alján és a tetején egy szürke csík, amit utólag vagy levágsz, vagy nem nyomtatsz/nyomtattatsz ki. (A Sony megoldása kulturáltabb, ott a kép eleve 3:2-es képaránnyal készül el; de szerintem ez a postcard mód is használható, főleg annak, aki nem akar/nem tud tökölni a digitális utómunkával.)

#2533 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 09:51

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:43

az A80 zoomtartománya 38mm - 114mm, az A85-é pedig  35mm - 105mm - a használatban ennyit veszel észre.

Itt egy összehasonlítás: A80 & A85 side-by-side.

Ezzel a zoomtartománnyal nem tudok túl sokat kezdeni :(
Kép

Egyre jobban tetszik az A85. Mind az ára, mind az, hogy -20e-ért ugyan azt nyújtja, mint az a80.
Vagy mégse? :)

most golndolkodom: Az A80-as LCD-jét akkor be is lehet fordítani, s így pl. szállításnál kevésbé sérülékeny?

Hátt...ember legyen a talpán, aki dönteni tud :)

Szerkesztette: Dolfer 2004. 11. 16. 10:04 -kor

dolfer

#2534 Felhasználó inaktív   Picassu 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:02

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:51

Ezzel a zoomtartománnyal nem tudok túl sokat kezdeni :(
Kép

Egyre jobban tetszik az A85. Mind az ára, mind az, hogy -20e-ért ugyan azt nyújtja, mint az a80.
Vagy mégse? :)

Ehhez az optikai témához nem tudok hozzászólni, és azt sem tudom miért olcsóbb az A85.

#2535 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:16

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 9:51

*Ezzel a zoomtartománnyal nem tudok túl sokat kezdeni :(

**most golndolkodom: Az A80-as LCD-jét akkor be is lehet fordítani, s így pl. szállításnál kevésbé sérülékeny?

* Miért nem?  :think: Átlag felhasználáshoz tökéletesen elegendő. (A kép, amit beszúrtál, nem tudom, hogy kerül ide :))

** Bizony, erről beszéltem ;) Hasznos dolog.

Idézet: Picassu - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:02

Ehhez az optikai témához nem tudok hozzászólni, és azt sem tudom miért olcsóbb az A85.

Az A85 szerintem a kisebb CCD és a kihajtható kijelző hiánya miatt olcsóbb (azaz fordítva: az A80 azért drágább, mert ennyivel többet tud), illetve azért, mert az A75 lassan kifut, így az A85 lesz az Axx-széria alsó tagja - ezek pedig hagyományosan igen jó áron vannak a Canonnál. Feltételezem, tavasszal az A95 ára lesz kb. ennyi.

#2536 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:34

Hadd reklámozzam cegy kicsit a magamét is: az A80 és A85 között helyezkedik el árban a Minolta Z1, ami ugyan csak 3MP, viszont a zoomtartomány 38-380mm. Én a mostani árkategóriájában ismét őt választanám. A képminősége jónak mondható, némi aberráció, és szűk rekesznél légy rajzolat jellemzi a lencséjét, de ez szvsz nem zavaró annyira, ellenben a 380mm elég komoly. :)
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

#2537 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:37

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:16

* Miért nem?  :think: Átlag felhasználáshoz tökéletesen elegendő.

Az adatokkal nem tudok mit kezdeni :) => nem tudom mit takarnak :Đ

Szerkesztette: Dolfer 2004. 11. 16. 10:38 -kor

dolfer

#2538 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 16. 10:43

Idézet: Studi - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:34

Hadd reklámozzam cegy kicsit a magamét is: az A80 és A85 között helyezkedik el árban a Minolta Z1, ami ugyan csak 3MP, viszont a zoomtartomány 38-380mm. Én a mostani árkategóriájában ismét őt választanám. A képminősége jónak mondható, némi aberráció, és szűk rekesznél légy rajzolat jellemzi a lencséjét, de ez szvsz nem zavaró annyira, ellenben a 380mm elég komoly. :)

Hmm  :think:

Z2-t találtam 76-ért. Olcsóbb, mint az A80. Bár való igaz, hogy nem ez az elsődleges szempont!!!
dolfer

#2539 Felhasználó inaktív   linyi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 16. 11:01

Idézet: caratyuska - Dátum: 2004. okt. 7., csütörtök - 15:54

Kifejtenéd bővebben ezt a hmm, hmm-t?

#2540 Felhasználó inaktív   Studi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 11. 16. 11:06

Idézet: Dolfer - Dátum: 2004. nov. 16., kedd - 10:43

Hmm  :think:

Z2-t találtam 76-ért. Olcsóbb, mint az A80. Bár való igaz, hogy nem ez az elsődleges szempont!!!

Extreme Digital
"Mindenki a saját baklövéseit nevezi tapasztalatnak." - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (169 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 125
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • Utolsó »