Elküldve: 2008. 07. 25. 19:47
Hosszabb idő után megint jelentkezem.
Nyilván nem emlékeztek rá ezért megemlítem, hogy korábban beszámoltam egy Benq Joybook6000-ről.
Most elmondanám a 3 éves tapasztalataimat:
Annak idején elmondtam, hogy a legfőbb dolog, amiért kisebb notebook mellett döntöttem, a felhasználás módja: egyrészt minden nap vittem munkába, elég volt becsúsztatni a táskámba, nem kellett hozzá külön bőrönd meg serpák. Másrészt otthon mindig a kanapén fekve, az ölemben, hasamon használtam, nem nyomott, nem sütötte meg a tojásaimat. Netezésre, munkára és fotók buherálására használtam. Arra, amire a BenQ szánta, hogy DVD-t nézzek rajta, nem. Ha nagy ritkán játszottam, olyan nekem való játékokat, mint a Heroes4, Civ3 vagy Imperialism2, simán vitt. Még az elején tettem bele plusz 512-t így 1GB rammal használtam. Fujitsu MHT2060AT van benne, 20/40 arányban kétfelé partícionálva.
Több tesztet olvastam a kijelző nagy fényerejéről, én nem vagyok oda érte, de valószínűleg nem is kell monitorokkal összemérni. Már az elején feltűnt, hogy a ventillátor milyen sokat megy és ugyan nem ordít, de folyamatosan hallható. Ezt nagyon súlyos negatívumnak tartom. Egyszer előfordult, hogy minden elfeketedett, leállt a gép. Valami szösz megakaszthatta a ventit ezért a gép túlmelegedett. Jó erősen belefújtam és a venti újra járt.
A wlan adapter kétszer romlott el. Egyszer a 2 éves garancia alatt, egyszer meg nemrég, most se jó. Amíg szervízbe viszem, egy PCMCIA adaptert használok, de az adapter slot is megadta magát egy idő után. Az ethernet kábel használata miatt a takaró fedél letört.
Két USB van a gépen, ami a gyakorlatban kevésnek bizonyult. Nagy szükség lenne egy harmadikra.
Az akkuidő újkorában sem volt fényes, (2,5 óra) de most már elég gyengus. Vettem ebay-en új aksit, szállítással együtt 13500 és állítólag nem utángyártott, hanem eredeti. Na ez nagyon gyanús, de ha utángyártott lesz és még meg is vámolnak, akkor is megéri. Már ha megjön egyáltalán, de Paypallel fizettem.
Nem vettem meg a hozzávaló külső optikai meghajtót, helyette vettem egy Lacie d2-t. On the road az elmúlt 3 évben nem volt szükségem optikai drive-ra. A baj csak az, hogy a recovery disk csak a gyári cuccról akar működni, bios szintű a gond, így meg vagyok lőve. Erről viszont nem volt információm előtte.
Mivel ma már úgy gondolom, nem ezt a notit venném (csendesebbet, nagyobb akkuidővel, több usb-vel), de ezen hibái mellett 90%-ban jó arra amire eddig is használtam, (még az 1GB memóriát sem érzem szükségesnek bővíteni) ezért nincs értelme megválnom tőle. Akkor sem, ha veszek mellé egy x61-et.
Arra gondoltam, hogy mikor viszem javíttatni a wifit, kicseréltetném benne a HDD-t is. 250-320GB-os 2,5" vincseszterek kaphatók ma már. Viszont úgy látom, hogy ezek mind 5400rpm-esek, a mostani Fujitsu pedig 4200-as. Jelenthet ez gondot? Mennyire bevett a hdd csere a subnotiknál?