Hogyan kell BIOS-t frissíteni?
Elküldve: 2009. 03. 01. 10:43
Eleve biost "kisütni" akkor érdemes, ha valami nem működik megfelelően, úri passzíóból nem érdemes, mert nem feltétlenül lesz jobb, sőt még rosszabb is lehet.
Elküldve: 2009. 03. 10. 20:57
Nem olyan ritka a 4000forintos bios sütöde. van egy pali aki csak "biosírás" címmel hirdet (lehet van több is), nála 3500ft, van valami mikro nevű bolt a 14kerbe az meg 4500ft nettót mondott, tehát ha hozzárakjuk a tréfát akkor átüti az 5000-et!! Nevetséges. Végülis a mikronika jól megcsinálta és csak 490ft-ért (kerekítve ötszáz). Itt engedtessék meg akkor egy kis reklámot elnyomni.
BIOS ÍRÁS OLSÓN!!!
Mikronika 11.ker Budafoki út 10. a műegyetem egyik sarkánál, tel: (1)2097352
A sütni való biost alaplapról kiszedve a bios képfájlal kell akár flopin is odaadni és általában egy munkanap múlva lesz kész, tehát retúros (ezt nekem nem mondta a csaj telefonba). Az ár típusfüggő, kb párszáz forint, de rá kell kérdezni. Nagyon lényeges, hogy alaplappal nem próbálják ki, tehát hogy jó e az csak otthon derül ki. Persze felírás után visszaolvassák, leellenőrzik és ha rossz a csip, nem kérnek el pénzt, nem zsákbamacska. Ketten vannak, a fickó elég nyegle (ott rájöttem, hogy voltam én már náluk pár éve, azóta se sokat javult), de a csaj kedves és nem hinné az ember, hogy ért a szakmához, pedig de.
Aztán gyűrtem még a flash progikat is. Az awdflashnek lényegében annyi baja van, hogy butabiztosra van csinálva, emiatt nem lehet keresztbe flesselni, akkor se ha valami folytán rossz típus lett felírva és visszakéne írni az eredetire, merthogy ilyenkor a hibás típushoz azonos változatot engedélyez. Az uniflessel meg csak nem stimmel valami, azt a módot is elrontja, amit az awdflash normál körülmények közt simán megcsinál. Nemcsak hogy az új változat nem kerül föl, hanem még bele is töröl, így használhatatlan is lesz a bios. Az is elég széles skálán mozog, mikor hova húz pirosat-zöldet, rak X-et. Vagy csak rossz változatot töltöttem le (1.4 verzió/2005). Mindenesetre óvva intek mindenkit attól, hogy uniflashre bízza a biosát. Chip detektálásra viszont jó, kiír róla mindenfélét.
Régebbi gépeknél volt az aflash, de sok esetben a "can't find bios' hook" dumát löki a munkát megtagadván. Az aminak is van valami egész kultúrált menüs progija. Hosszútávon kelleni fog egy normális flesser, ami nem korlátozza sajátmagát.
Elküldve: 2009. 03. 12. 02:22
Nem eszik olyan forrón a biost! Csak nekiültem meghekkelni awdflash őkegyelmét. Kiszedtem belőle azt az elágazást, amitől nem enged más típusú programot bele sütni. Vagyis a ->doesn't match your part number <- esetére. Ezután normálisan lehet "cross-flashelni" és mikronikába se kell rohangálni, már sajnálom is azt az ötszázast plusz kétszeri kanyart. Ha valakinek még hasonló gondja lenne, a hekkelt proggert letöltheti INNEN. Mindjárt 3 verzió is elkészült:
AwardBIOS flash utility v8.24b
AwardBIOS flash utility v8.59g MSI
AwardBIOS flash utility v1.34 for ASUS
Úgy működik, hogy felboot hagyományosan (ms-dos), ezután ki lehet cserélni az ic-t arra, amit sütni kell, a programba meg beírni az imidzset. A hibaüzenetet továbbra is ki fogja írni, hogy tájékoztasson, majd utoljára még rákérdez a biztosságra és engedi írni. Helyre raktam a hülye villogó nyilakat is, már kultúráltan szövegel. Természetesen kipróbáltam, működik és jól meg is írja.
Ha még lesz időm, programozgatok, erre a zavardflessre ráfér egy alapos tatarozás. Meg lehet csinálni a többi hiba ellenére is írás engedélyt, pl checksum error vagy akár a méretkülönbségre.
!!Viszont felhívom mindenki figyelmét, hogy sok különböző fajta flash ic létezik mégha külsőre egyforma is! Az intel 8xx chipkészlet és nforce-ok pl párhuzamos flash-t használnak (49LF), míg a via-k inkább sorosat (39SF), és még a feszültségük sem mindegy, a típusjelzés se mindig egyértelmű. Tehát vigyázni kell. Nekem sikerült véletlenül fordítva berakni egyszer a chipet, volt szaga, de gyorsan kikapcsoltam és semmi baja sem lett. Flessre fel!
Elküldve: 2009. 03. 12. 07:25
AZ ELLENŐRZŐ ÖSSZEGRE ÉS MÉRETRE VONATKOZÓ RÉSZHEZ NE NYÚLJ!! Az egyik leglényegesebb része a flashereknek ez az ellenőrzés, eltérő méretű ROM használata pedig marhaság, hiába logikus, nem fog megfelelően működni.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 03. 13. 00:01
Idézet: didyman - Dátum: 2009. márc. 12., csütörtök - 7:25
A checksumos üzi után F1-vel engedi írni, persze ezt se publikálja, csak úgy derült ki, hogy belenéztem a kódba. Egyébként is a típus-specifikus tiltásokkal van a baj, pl azért nem engedi írni mert nem award bios vagy egyéb típus hülyeségek (bios lock-string, not award bios, part num not match). A checksum error miatt azért reklamáltam, mert eredeti asus-tól letöltött bios imagekre írja, gondolom annyira csak nem rosszat csináltak. Mellesleg awd ezen három verziója is eltérően dolgozik (hekkelés nélkül is), a 1.34 for asus pl nagyon nem akar működni, összevissza lefagy, azt is elrontja, amit a többi verzió jól megcsinál. Ha össze akarom szedni ezeket az anomáliákat egy könyvet írhatnék. Az uniflessről meg elhiszem hogy általában jó, nekem nem megy (adott konfiggal), aztán az akármitől is lehet, de mivel több sebből is vérzik, másik prog pedig megy, nem tudok mit mondani. A lényeg, hogy egyszerű bios írás házifeladat miatt ne kelljen szervízbe rohangálni, mert a program le van butítva. És sokan kénytelenek a 4000 forintos hiénáknak tejelni egy perces munkáért, nyílván azért működnek még ilyen jól. Máskérdés hogy széleskörű szolgáltatást nyújtanak: ki-, beforrasztják, lepróbálják, vga és mindenféle egyéb biossal is elbánnak.
Elküldve: 2009. 03. 15. 20:46
Idézet: régiújúzer - Dátum: 2009. márc. 13., péntek - 0:01
Namost ilyen leforrasztásos mókánál lábanként 200Ft abszolút érthető is tud lenni, ahhoz képest máris nem olyan sok, de a kettőnél többre alkalmas PLCC kiszedő, mindenféle tokozást tartósan fogadni képes BIOS sütöde, ESD munkakörnyezet, hőlégfúvó, reflux, satubbi drága dolog, aki ilyen vérkomolyan csinálja, az az árát is meg fogja kérni, hát ez van. Minden ilyen drága, a materiális meg a szellemi is. Én meg kiszervezek, Mikronika megsüti nekem olcsón, ellenben én szedem ki, rakom vissza, tesztelem le, végeredményben én is megkérem az árát, mert nem egy percből áll a BIOS írás, legfeljebb vannak szerencsés alkalmak, amikor épp Mikronikába sem kell elvinni, mert a 3-4 állandó tesztlapom közül egybe bele tudom dugni oszt unifless.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 03. 19. 17:29
Elküldve: 2009. 03. 21. 11:50
Idézet: didyman - Dátum: 2009. márc. 15., vasárnap - 22:46
Persze rengeteg gond van vele, én a múltkorába forrasztottam egy PCI-E csatit, jó sokat szenvedtem mire sikerült.
2.P55-GD80 I3 530, Kingmax 2GB/1600,Sapphire HD 4670 512MB
Elküldve: 2009. 03. 22. 13:03
Idézet: szabo attila oli - Dátum: 2009. márc. 21., szombat - 11:50
Azt végig kell "fürdetni", gyors, megbízható és még szép is. Lábanként maszatolni nagyon macera, mondjuk anno én is csináltam s462 újraforrasztást így, mert nem tudom, miért, meg volt AGP és slot1 újraforrasz is, de aztán megtanultam gyorsan csinálni
Elküldve: 2009. 03. 25. 21:58
Az egyik haverom nakiált szerelni egy gépet ami bios-kodot kért de a gép tulja ezt nem tudta megmondani ezért kivette az alaplapból az lmet és minden elszát neki! Arra kért hogy szerezek neki bios beálitásokat! Tudom nem ebbe a topicba való hozászolás de segitséget kérek! kitudna ebben segíteni????, :confused:
Elküldve: 2009. 03. 26. 12:51
Idézet: hun123 - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 21:58
kitudna?
mittudnaki?
Szóval:
tulaj --- haverod --- temagad --- fórum
kicsit nagy az átétel
Szerkesztette: Dr. Szöszi 2009. 03. 26. 12:52 -kor
Elküldve: 2009. 03. 27. 08:56
Idézet: hun123 - Dátum: 2009. márc. 25., szerda - 23:58
Az egyik haverom nakiált szerelni egy gépet ami bios-kodot kért de a gép tulja ezt nem tudta megmondani ezért kivette az alaplapból az lmet és minden elszát neki! Arra kért hogy szerezek neki bios beálitásokat! Tudom nem ebbe a topicba való hozászolás de segitséget kérek! kitudna ebben segíteni????, :confused:
Ebből nem sokat érteni, talán még 1 nekifutás?
Elküldve: 2009. 03. 29. 22:15
Idézet: szabo attila oli - Dátum: 2009. márc. 27., péntek - 8:56
Bocsi! Kicsit odavoltam.... meg most is kész vagyok hosszú napom volt....
Na szóval a haverom kiszedte az elemet az alaplapból! Valami beálitásokról hadovát a bios-ban! csak még mindig nem küldte el a bios infóit és nem tudom milyen tipusú....
alapbeálitások száltak el neki még csak enyit tudok..... És ezekre a beálitásokra lenne szüksége!
Elküldve: 2009. 03. 29. 22:23
Idézet: hun123 - Dátum: 2009. márc. 29., vasárnap - 22:19
Tudnám miféle csodálatos beállításokat sirattok!
Kiválasztya hogy default settings, beírja a dátumot, aztán save.
Elküldve: 2009. 03. 30. 05:59
Idézet: hun123 - Dátum: 2009. márc. 30., hétfő - 0:15
Na szóval a haverom kiszedte az elemet az alaplapból! Valami beálitásokról hadovát a bios-ban! csak még mindig nem küldte el a bios infóit és nem tudom milyen tipusú....
alapbeálitások száltak el neki még csak enyit tudok..... És ezekre a beálitásokra lenne szüksége!
Az alapbeállítások vissza állíthatók az alaplapon levő reset jumperrel.
Elküldve: 2010. 01. 01. 21:39
Technikai akadálya van hogy nem gyártanak ilyen lapokat ? Ha igen mi ?
Pioneer 112D, Prescott 2.8, Leadtek A6200TD,
Samsung 160GB 8MB HD160JJ S-ATA NIDEC motor,
WD5002ABYS-01B1B0 S-ATA 500 GB, Hannsg HI221DP 22" LCD,
Intel Pro/100S
Elküldve: 2010. 01. 01. 22:05
Idézet: attilav - Dátum: 2010. jan. 1., péntek - 21:39
Technikai akadálya van hogy nem gyártanak ilyen lapokat ? Ha igen mi ?
Memóriakártyát nem tudsz úgy elérni, úgy címezni,mint egy eepromot, fájlrendszere van neki. Itt alacsonyszitnen, közvetlen címezve kell hozzáférni pár bájtnyi adathoz, ehhez meg az eeprom jól bevált, klasszikus alkatrész (ami nagy vonalakban éppolyan flash, mint a memóriakártya). Amit elbasznak rajta, az az, hogy ráforrasztják az alaplapra. Fizikai hiba meglehetősen ritka ezeknél (összehasonlítva a memóriakártyákkal). Jó ez így.
Elküldve: 2010. 01. 05. 20:01
Kérdés hogyan lehet az AMI biost eltávolítani és az asus biost felrakni?
Előre is köszönöm

Súgó
A téma zárva.