HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan kell BIOS-t frissíteni? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan kell BIOS-t frissíteni? Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 05. 04. 21:41

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 11:07

Külföldön nem diva az ilyesmi? fél perces melóval 1EU pénzt keresni? Órabérben pedig ütne...

Nem divat. De gépet összerakni, meg herélni sem. Vegyél komplett egyben gépet supporttal, majd dobd ki 3 évente.
Make love not Wor.

#202 Felhasználó inaktív   Fricu 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 08. 13:43

HY,
tud valaki segíteni?
bios-frissítés windows alól, valami törlés sikertelen, újraindít, halott...
A gond, hogy beforrasztott BIOS-IC.
Van gazdaságos megoldás, vagy kuka?
Mikronika csak chipet írna, de ez nem kivevős, a fentebbi link meg 2000-ért venné ki plusz írás..
Help aki tud valamit. :reklamacio:
Köszi

#203 Felhasználó inaktív   thacount 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 11. 10:05

kérdés itt is!
windózt kéne újratelepiteni notira, de bios setuphoz elfelejtődött a pass, c: van első helyen a boot szekvenciában. namostan ezt ugye meg lehetne oldani bios flessel, de sajnos a boot cd sem töltődik be pont emiatt. windows-ból ugye nem lehet, milyen megoldás van?
P5QPro/E8400/4GB@1066/HD4850GS/CM590
ASUS F2Je
E-MUser

#204 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 11. 11:43

Idézet: thacount - Dátum: 2007. máj. 11., péntek - 11:05

kérdés itt is!
windózt kéne újratelepiteni notira, de bios setuphoz elfelejtődött a pass, c: van első helyen a boot szekvenciában. namostan ezt ugye meg lehetne oldani bios flessel, de sajnos a boot cd sem töltődik be pont emiatt. windows-ból ugye nem lehet, milyen megoldás van?

...az elfelejtett pass-t általában nem lehet megoldani bios flessel...  :smoker:
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#205 Felhasználó inaktív   thacount 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 11. 14:47

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. máj. 11., péntek - 11:43

...az elfelejtett pass-t általában nem lehet megoldani bios flessel...  :smoker:

najó de mivel noti a helyzet nem olyan egyszerű, hogy kikapom elemet meg vissza...
ASUS F2Je
E-MUser

#206 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 12:15

Idézet: thacount - Dátum: 2007. máj. 11., péntek - 15:47

najó de mivel noti a helyzet nem olyan egyszerű, hogy kikapom elemet meg vissza...

A user password nem a BIOS-ban van hanem a CMOS-ban. A BIOS tartalmazza a gép működéséhez szükséges I/O rutinokat míg a CMOS az egy olyan RAM melyet elem táplál és egyrészt a USER beállításokat tartalmazza másrészt vannak olyan területei mely a BIOS rutinok által igénybevett munkaterület. Te nem a BIOS-ban matatsz amikor megnyomod a DEL, F2, stb. billentyűket hanem a CMOS-ban. A user password is a CMOS egy adott területén van eltárolva (van a BIOS-ban is egy úgynevezett "gyári" password de ez is a CMOS-ba másolódik át ha aktiválva van.
Szóval hiába frissítenél BIOS-t akkor is maradna a password mert ezt a CMOS tárolja. A legegyszerűbb ha a CMOS tápfeszültségét szünteted meg mert így 100%-ban elvész a tartalma (a CMOS RAM tápfesz nélkül mindent elfelejt) és következő bekapcsoláskor a BIOS megfelelő rutinja áttölti a default értékeket.
Amennyiben nem szeretnéd szétszedni akkor keress a google keresővel CMOS password törő programokat. Van jópár.  :)

#207 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 12:56

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. máj. 4., péntek - 22:41

Nem divat. De gépet összerakni, meg herélni sem. Vegyél komplett egyben gépet supporttal, majd dobd ki 3 évente.

jah, ezen gazdagodott meg a Kürt, mert tőlünk nyugatra a túró nem foglalkozott merevlemez javítással. Kuka azt' vette egy másikat a delikvens.  :)
----------
rohamkocka

#208 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 13:00

Idézet: wpepi - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 13:15

A user password nem a BIOS-ban van hanem a CMOS-ban. A BIOS tartalmazza a gép működéséhez szükséges I/O rutinokat míg a CMOS az egy olyan RAM melyet elem táplál és egyrészt a USER beállításokat tartalmazza másrészt vannak olyan területei mely a BIOS rutinok által igénybevett munkaterület. Te nem a BIOS-ban matatsz amikor megnyomod a DEL, F2, stb. billentyűket hanem a CMOS-ban. A user password is a CMOS egy adott területén van eltárolva (van a BIOS-ban is egy úgynevezett "gyári" password de ez is a CMOS-ba másolódik át ha aktiválva van.
Szóval hiába frissítenél BIOS-t akkor is maradna a password mert ezt a CMOS tárolja. A legegyszerűbb ha a CMOS tápfeszültségét szünteted meg mert így 100%-ban elvész a tartalma (a CMOS RAM tápfesz nélkül mindent elfelejt) és következő bekapcsoláskor a BIOS megfelelő rutinja áttölti a default értékeket.
Amennyiben nem szeretnéd szétszedni akkor keress a google keresővel CMOS password törő programokat. Van jópár.  :)

Egy módszer, ami nekem működött:
Szövegfájl, maj ALT lenyomása mellett:
178 112 50 246 176 46 238 66 50 192 238 205 32
.com kiterjesztéssel elmenteni, majd lefuttatni. Ez a mikroproc. parancsait jelöli, és "elrontja" a CMOS ellenőrzőösszegét, így a következő indításkor a BIOS a default értékeket tölti be és a jelszót is törli.

Szerkesztette: rohamkocka 2007. 05. 12. 13:02 -kor

----------
rohamkocka

#209 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 13:11

Idézet: rohamkocka - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 13:56

jah, ezen gazdagodott meg a Kürt, mert tőlünk nyugatra a túró nem foglalkozott merevlemez javítással. Kuka azt' vette egy másikat a delikvens.  :)

Naja, de ők is igazodtak a dolgokhoz, rájöttek, hogy javítani már nem érdemes, vegyél újat, oszt fizess a régin lévő adatokért. Gondolom pár régi cumót javítanak, mikor a vezérlő+diszkek kerülnének 1millióba, akkor simán adnak 400ezres javítási ajánlatot rá. De átlag diszknél már az adat kerül lóvéba.
Make love not Wor.

#210 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 12. 13:17

Idézet: Jahno - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 14:11

Naja, de ők is igazodtak a dolgokhoz, rájöttek, hogy javítani már nem érdemes, vegyél újat, oszt fizess a régin lévő adatokért. Gondolom pár régi cumót javítanak, mikor a vezérlő+diszkek kerülnének 1millióba, akkor simán adnak 400ezres javítási ajánlatot rá. De átlag diszknél már az adat kerül lóvéba.

OFF
Hozzuk vissza a COCOM listát?  :Đ  :Đ :Đ
ON
----------
rohamkocka

#211 Felhasználó inaktív   thacount 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 18:02

3. Please note that laptop/notebook BIOS passwords cannot be reset by shorting the CMOS battery. BIOS passwords in most laptops are stored in a special chip on the motherboard and the only way to bypass this password is to replace this laptop security chip:
http://www.pwcrack.c...ity_chips.shtml

na erre mit mondtok?
ASUS F2Je
E-MUser

#212 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 19:53

Idézet: thacount - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 19:02

3. Please note that laptop/notebook BIOS passwords cannot be reset by shorting the CMOS battery. BIOS passwords in most laptops are stored in a special chip on the motherboard and the only way to bypass this password is to replace this laptop security chip:
http://www.pwcrack.c...ity_chips.shtml

na erre mit mondtok?

Már nagyon régóta így van minden "normális" notebook-nál. Igazándiból azon csodálkozok, hogy asztali PC-knél jóval később kezdett terjedni ez a felfogás. Márkás PC-knél viszont nagyon is gyakori. Tulajdonképpen mindenki eldöntheti, mennyit ér az a védelem, ahol a kulcs mindig ott van a lábtörlő alatt...  :smoker:

ps.: hogy a témához szóljak is: bootoláskor nem lehet boot-menüt kérni? Sok gép tud ilyet, s akkor nem kell BIOS setup-ba belépni, hogy változtass a sorrenden.

Szerkesztette: Warrior 2007. 05. 13. 19:56 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#213 Felhasználó inaktív   thacount 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 13. 23:08

Hát tuti hallanom kellett volna róla már... Esetleg nem létezik olyan, hogy külső progi amivel bootsorrendet lehet változtatni? Amúgy az aláirásomban szereplő gépről van szó.
Ha HWSW-n nem találunk rá megoldást akkor szerintem sehol...

:(
ASUS F2Je
E-MUser

#214 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 14. 11:21

Idézet: Warrior - Dátum: 2007. máj. 13., vasárnap - 19:53

Már nagyon régóta így van minden "normális" notebook-nál. Igazándiból azon csodálkozok, hogy asztali PC-knél jóval később kezdett terjedni ez a felfogás. Márkás PC-knél viszont nagyon is gyakori.

Hány asztali gépet (alaplapot) ismersz működő secu-chip-pel? :think: Én bizisten nem találkoztam még eggyel sem itthon.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#215 Felhasználó inaktív   Fricu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 08:21

Idézet: rohamkocka - Dátum: 2007. máj. 12., szombat - 12:56

Bocs de nem.
Ők sem javítanak winyót, mert drágább lenne, mint az új (sokszorosa!!).
Gondolj a kézimunka+mérnöki tudás kontra kis kínai (koreai) háziasszony munkabérének különbségére.
Bár ma már valszeg automatákkal rakatják össze..
Ők arra képesek, hogy a tönkrement winyóról lementsék a pótolhatatlan adatokat, vagy egy részét legalább.
Nekik mi (voltam megrendelőjük pár éve) adunk munkát, akik nem gondoskodunk(tunk) stabil adatmentésről.
Fél évi munkámat vesztettem el a vinyón, muszály volt megpróbálni vissszaszerezni amit lehet.
Persze ezt ők is tudják, ezért kérnek horribilis árat.
Tényleg nagyon tudnak, el kell ismerni, de a megrendelő is kell hozzá, mert sokszor bitenként kell összeszedni, mi volt rajta.

#216 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 10:31

Idézet: Fricu - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 8:21

Bocs de nem.
Ők sem javítanak winyót, mert drágább lenne, mint az új (sokszorosa!!).

Rengeteg javítható hibája lehet egy vinyónak, elektronika szintjén főleg rentálbilisen (én magam javítok is). Az összerakás gépi.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#217 Felhasználó inaktív   Fricu 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 11:38

Idézet: didyman - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 10:31

Rengeteg javítható hibája lehet egy vinyónak, elektronika szintjén főleg rentálbilisen (én magam javítok is). Az összerakás gépi.

Persze,
a Kürték (és más hasonló cégek) nem javítanak, adatot mentenek, ezt írtam.
Amennnyire én tudom, a "házi" javítás vezérlőlap cserére szorítkozik.
A szétszedéshez pormentes környezet kell(lene), annak hiányában kár próbálkozni, az eredmény legalábbis kérdéses.
Magam nem próbáltam, és sikeres kísérletről sem hallottam.
Ha neked megy, ügyes vagy, őszintén.
Üdv.

#218 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 11:52

Idézet: Fricu - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 12:38

A szétszedéshez pormentes környezet kell(lene), annak hiányában kár próbálkozni, az eredmény legalábbis kérdéses.
Üdv.

Elég egy laminális box. A lényeg, hogy 100-as tisztaságú teret legyen képes előállítani (ha jól emlékszem a 100-as tisztaság annyi tesz, hogy max. 100db porszem lehet 1m3 levegőben)

Szerk:

Én a magam részéről először és utoljára 87-ben szedtem szét HDD-t. Igaz akkoriban hazánk egyetlen félvezető gyárában dolgoztam így nem volt gond a nagytiszta tér  :D

Szerkesztette: wpepi 2007. 05. 17. 11:57 -kor

#219 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 17. 11:56

Idézet: Fricu - Dátum: 2007. máj. 17., csütörtök - 11:38

Persze,
a Kürték (és más hasonló cégek) nem javítanak, adatot mentenek, ezt írtam.
Amennnyire én tudom, a "házi" javítás vezérlőlap cserére szorítkozik.
Üdv.

Mechanikát nem javítok, a tisztaszoba bérlése miatt nem éri meg általában. Az elektronikát berhelem, ezt cserélni nem kell olyan sűrűn, még a vezérlő is leakasztható róla, az epromcsere meg (amelyiken még eprom van) rutinmunka. És ez még bőven házi kategória.

#220 Felhasználó inaktív   tjoco 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 05. 18. 15:43

Hogyan kell frissíteni a biost? Csak azért szólok a témához, mert nagyon ritkán szólalnak meg azok, akik pórul jártak. Ráadásul velem úgy történt ez meg, hogy semmit nem bíztam a véletlenre, a tőlem telhető maximális körültekintéssel csináltam mindent.

Szolgáljon az eset tanulságul azoknak, akik passzióból mérlegelik a bios upgrade-et.

Szóval volt egy Shuttle AV49P/N típusú alaplapom AMi biossal, melyhez több év szolgálat után megvettem a képességeinek felső határát jelentő 3GHz-es Prescott processzort a jó öreg celeron helyett. Mivel azonban az alaplap a második Prescottal sem indult, be kellett látnom, nem tudom elkerülni a bios upgrade-et.

Átolvastam a tárgyban fellelhető néhány fórumot, majd ellátogattam a shuttle.com-ra, ahol meg is találtam az AV49P/N alaplap legfrisseb bios verzióját, hurrá, egy évvel frissebb, mint ami nálam be van égetve, akár megoldást is jelenthet a problémámra. Az oldalról a ROM fájllal egy csomagban lejön a DOS-os beíró program is, tehát írtam egy boot CD-t PowerISO segítségével, (nincs a gépemben floppy meghajtó) rá a programot, meg az adatfájlt. Felbootolom DOS-ról a gépet, hosszan tanulmányoztam a program opció készletét, készítettem vele mentést a jelenlegi Bioszról, nyugtáztam, hogy azt állítja, megfelelő fájlt töltök be, annak sorozat azonosítója is egyezik a beégetett biosszal, majd ellenőrzésként még beolvastattam a lementett régi bioszt - az is rendben van, mutatja, hogy a két változat azonos, dátumra is.

Ezután start az új biosszal, szépen leketyeg az égetés, végén kiírja verify, innét már nem lehet baj...
Hát egy frászt! A következő pillanatban a monitor elsötétül, és többé se újraindítással, se CMOS resettel, sehogy nem lehet elindítani. Bootoláskor a video bios lefut, de az alaplapi bios süket marad.  :confused:

Ma már másik alaplapon alapszik a gépem. Csak szóltam - jól gondolja meg az, aki úgy gondolja, belevág...

Szerkesztette: tjoco 2007. 05. 18. 15:48 -kor

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.