Idézet: des - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 19:39
en azt nem ertem, hogy ezek a spy programok miert hivjak fel magukra ennyire a figyelmunket? hiszen az lenne a logikus, ha egyaltalan nem vennenk eszre ezeket a kartekony progikat, hogy mit csinalnak a hatterben, vagy hogy egyaltalan feltelepult. nem?

de igy semmi ertelmuk. meg a reklamozo kartevoknek sincs igy ertelmuk, mert tul agresszivak es igy csak elaruljak magukat. szoval csak az embereket bosszantjak fel veluk.
(engem spec nem, pedig iexplorert hasznalok mindig.)
Egyre nehezebb elhatárolni a spywartet, meg az adwaret egymástól. igencsak keveredik a kettő. Sok reklámozó kártevő adatokat is gyűjt, ezért nehezebb az adware, vagy a spyware kategóriába besorolni.
Szerintem ha azt akarják, hogy rejtve maradjon az átlag (vagy az alatti) user esetében, akkor azt nem is veszik észre. Legtöbbször egy feltűnőbb kártékony kód buktatja le a többit is. Látja valami nincsen rendben-pl. felugró ablakok- megkérdezi mit tehet, és egy spywarescan után kiderül nem is csak ez a pop-upos volt a gépén, hanem további 10-15 kártékony program. Ki tudja, hogy azok mióta futnak a gépén. ha csak egy spyware lenne lehet soha az életben nem jönne rá.
Amik meg hirdetnek: ezek a rouge antispywarek-amik megfertőzik a gépet, hogy vedd meg az ő szoftverüket, stb. téves infót szolgáltatnak-az emberi butaságra építenek. Már én is találkoztam olyannal, aki befizetett a spyaxre(!) miután a gépe kiírta, hogy fertőzött és a spyaxe képes leszedni.
A másiknál nézi a program, hogy milyen weboldalakat néz és a "jobb" fajták a netezési szokás szerint próbálnak hirdetni.
Az nem baj nekik, ha elveszik a legtöbb reklám, elég ha pár embert rá tudnak venni a vásárlásra, hiszen tök ingyen van. Ezek inkább az angolszász felhasználókat célozzák meg, nem a mi piacunkat.
Sokkal olcsóbb megírni egyszer a spyware programot, majd feltenni oldalakra, mint közvélemény kutatást végezni ugyanakkora mintán. Ha megfertőz több ezer gépet már nyert ügye van. Még ha észre is veszi a user, akkor is megtudja, hogy milyen böngészőt használ, milyen oprendszert, a spyware eltávolításig milyen oldalakat látogat, mikor és milyen rendszerességgel. És ezen kívül még hirdetni is tud olyan módon, hogy a felhasználó egyszerűen nem tud nem odafigyelni.