Szeretnék egy-két dologban segíteni. Régóta ebayelek a világ minden tájáról. Pár dolláros cuccoktól az ezer dolláros hengerfejig sokmindent rendeltem már. Hogy e-bay vagy más online bolt, az szinte mind1. Fizetés általában dombornyomott visával, vagy pedig már ebayen és egyre több online boltban paypal. Régebben még westernunion online pénzküldés is ment, de több nap az átfutási idő, mire az eladó megkapja a pénzt. A paypal már elég elterjedt és csak a paypalnál kell megadni a dombornyomott kártya számát. Nem érdemes a paypallal forintba számoltatni, mert általában a magyar bankok devizás kártya használatra nagyon jó árfolyamot tudnak mondani.
Az ebayen minden esetben nézzük meg, hogy az eladó hova szállít, sok esetben nincs értelme erőltetni magyarországot, ha leírják, hogy pl külföldre, eu ba nem küldenek cuccot. ha nincs feltüntetve, akkor érdemes megkérdezni és rögtön egy ajánlatot kérni a posta költségre. Persze ez esetben kell már egy regisztrált account. Ahol az eladó vállalja a külföldre történő szállítást akkor meg kell, hogy legyen adva, hogy hova szállít. Ha van eu, vagy valamilyen eu-s állam, akkor már nem szokott gond lenni, jön hozzánk is a cucc ugyanannyiért. Ezek után vásárolhatunk.
Hagyományos licitálás esetén azt adjuk meg, amennyiért max megvennénk az árut. Ilyenkor nem az lesz bent a követlező licitnek, hanem a licit lépcsővel növekszik. Ha hírtelen nagyot ugrik de még mindig a mi általunk megadott érték alatt van, akkor valakinek a max összegét átugrottuk és mi vagyunk a nyerők. Amennyiben a mi értékünk fölé megy egy licit lépcsővel, akkor más már többet mondott rá korábban. A licit figyelést be lehet állítani, hogy skype, email és usa telefon esetén textbe jöjjön, hogy ránk licitáltak.
Van a buy it now kategória, mikor licit nélkül a meghírdetett áron vásárolhatjuk meg a cuccot.
Mindkét esetben erre még rájön a postaköltség.
A fizetés ezután történik, szerencsés paypallal fizetni, vagy ha nagyforgalmú eladóról van szó akkor simán dombornyomott kártyával. Nekünk ugyanannyiba kerül, mert a kezelési költséget mindig az eladó viseli ilyenkor. A kfizetésnél vagy kiválasztjuk, hogy mennyi a posta, vagy beírjuk mi az eladótól kapott kvotáció alapján.
Ha megtörtént a vásárlás adjuk meg a megyjegyzés rovatba, hogy milyen extra kivánságaink vannak. A customs declaration sheetre irassuk rá hogy gift, az összeg ne legyen több mostmár 30usdnél. A csomagba számlát ne mellékeljék, ha lehet eredeti csomagolásból vegyék ki és egy szatyorba pakolják be és azt csomagolják be. Sose cégnévként adják fel, hanem az ügyintéző saját nevében.
Nekem 99,99%ban eddig a fenti alapján vámmentesen jött meg a cucc. Egy-két esetben jött csak hozzá papír, hogy vámelé állítást kell kezdeményeznem és így áfát kell majd fizetnem meg esetleges vámot. Ez ilyenkor az orczy térre való becaplatást jelenti. Ha a csomagra ráírták hogy 80 usd akkor menthetetlen a dolog, ha nincs rá ár írva, akkor megpróbálják kitalálni, hogy mennyibe kerül. Kis kacatoknál ez nem probléma, mert elhiszik általában, hogy mennyit mondunk. Egy laptopnál azonban már interneten keresgélni fog a vámos az ár után. Ilyenkor nincs mit tenni, kapunk egy határozatot és a rajta lévő összeget be kell fizetni. A vámeléállítási kérelem mehet meghatalmazás alapján is.
Nagyobb értékű cuccot nászajándékként lehet kérni, de ilyenkor a fogadónak fel kell mutatni egy házassági anyakönyvi kivonatot ami nem lehet egy évnél régebbi. DHL/EMS és a többi gyorspostát meg lehet bízni vámeléállítással és akkor nem kell pöcsölni, persze ilyenkor az kell, hogy az eladó velük küldesse a cuccot. Az ems egy jó szolgáltatás, érdemes a csomagra ráirattatni a mobilszámunkat és az ems az első próbálkozáskor talán még fel is hív, hogy mikor jöhetnek újra, nem nekünk kell telefonálgatni és rohangálni a verseny utcába.
Szóval én így szoktam. Remélem tudtam azért segíteni