Idézet: Dextrose - Dátum: 2012. 06. 05. 22:18
Kapod a következő házit, meg a két jutalomlinket.
Sok th-s szót gyakoroltam, kiejtettem, ellenőriztem magam videók alapján.
Megy is? A /θ/ és a /ð/ is? Elégedett vagy vele? Tehát úgy ejted, ahogy hallod is? Milyen érzés, miközben ejted a hangokat? Furcsa, idiótának érzed magad? Vagy már természetes lett? Fel tudnád venni pár mp erejéig? Főleg azért, mert hihetetlenül gyorsan haladsz. Videók közül melyik segített?
Sajnos azonban Szabados Márta: Angol kiejtésiskola CD-jt nem találom letölthető formában.
Nem neked kell letölteni, kapod hozzá a linket mindjárt. Vagy PÜ-ben, vagy mailban.
Ja és minden este 20 percet hallgatom a BBC-t fülhallgatóval a TuneIn-el. Már egy jó ideje.
Oké, dicséretes. Még 10 perc is elég akár, ha nagyon figyelsz, azaz nem csak az ott elhangzottak jelentését fogod fel, hanem kiszúrod azokat a momentumokat, amiket már tanultunk.
Érdekes módon javult a "BBC értésem", de csökkent a zeneszámok értése, eddig fordítva volt. Vagy lehet, hogy ez valami téves észevétel?
Nem, ez nem hülyeség. Tényleg valós. Jelzi, hogy tényleg ragad itt rád valami, és kezd átállni az idegrendszered a beszélt britre. A zenékben sok mindent máshogy, rendellenesen ejtenek (a brit zenékben is), nem is szoktam javasolni, hogy valaki zenékből tanulja a kiejtést, legfeljebb csak új szavak jelentésének tanulására jó, meg annak a szokására, hogy kicsit más, mint az amerikai.
Sőt, majd úgy kb. fél-egy év múlva azzal is fogsz szembesülni, mikor már zsigerből érted az anyanyelvieket, hogy elkezded majd nem érteni a külföldi, erősen tört angolt, mikor előtte fordítva voltál vele.
Idézet: bega - Dátum: 2012. 06. 06. 09:07
Úgy általában elég sok mondatodra igaz ez!

Ez igaz, bár most ne bántsuk, mert kivételesen nem írt hülyeséget. Egyszer ezt is megéltük.
Idézet: bega - Dátum: 2012. 06. 06. 09:07
szerk.: De tudom... ne szórakozzak már (Jahno), ez nem az a topic!

Nem baj, ez az a topic, ahol semmi nem OFF. Legalább olvassa ezt még kettőnkön, meg a Google/Yahoo/Bing-roboton kívül valaki human being is. Remélem, valamikor majd kedvet kapsz, hogy valamelyik angol hangban kipróbáld magad. Ezek a pösze hangok a legizgalmasabbak, meg az /ɻ/, ami most jön, de választhatsz egyszerűbbet is.
Szerkesztette: Raynes 2012. 06. 06. 08:29 -kor