HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 29. 12:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 29. 11:32

A listen live-nál írj be egy postal code-ot és máris engedni.

Mondjuk ezt: PO193PY

Így már engedi hallgatni. Brummie-s beszélgetést nem hallok benne, csak zene, meg reklám megy, de az szabványközelien.

YT videót viszont találtam róla, milyen tróger már, a magyar egyszeres perdületű r-t is használja itt-ott, de épp csak annyira, hogy ne legyen annyira feltűnő.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#382 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 14:59

Dexnek néhány gyakorlati gondolat a gyakorláshoz. Mikor szoktad az új hangokat gyakorolni? Egy huzamban mennyit gyakorolsz? Mennyi szokott segíteni egy adagban, mikor még nem lesz belőle eleged?

Én úgy csináltam/lom, hogy amikor épp olyan dolgom van egyedül, hogy megyek valahová (meló, ügyintézés, vásárlás, utazás), meg esetleg kerti-háztáji-háztartási munka, fürdés (van aki énekelget közben ugyebár), "vot 'evá" (GB) / "vaad 'evör" (US) közben is lehet gyakorolni valamennyit, legalább relatíve értelmesen hasznosul egy rakás szellemi holtidő. Ilyenkor az ember szája általában szabad és gyakorolgathat ezerrel, veszteni valója nincs, legalább nem unatkozik. Kiváló alkalom a gyakorolásra: lehet próbálgatni a hangokat egymagukban, vagy szavakban, nyelvtörőkkel, esetleg megtanult 30 mp-es apró referenciaszövegekben.

Dex, neked szóba jön az ufohunt, mező közepén álcahálóban ücsörgés, garázsban tanulmányrendezés közbeni rengeteg idő is.

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 29. 15:06 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#383 Felhasználó inaktív   bega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 15:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 29. 15:59

Dexnek néhány gyakorlati gondolat a gyakorláshoz. Mikor szoktad az új hangokat gyakorolni? Egy huzamban mennyit gyakorolsz? Mennyi szokott segíteni egy adagban, mikor még nem lesz belőle eleged?

Én úgy csináltam/lom, hogy amikor épp olyan dolgom van egyedül, hogy megyek valahová (meló, ügyintézés, vásárlás, utazás), meg esetleg kerti-háztáji-háztartási munka, fürdés (van aki énekelget közben ugyebár), "vot 'evá" (GB) / "vaad 'evör" (US) közben is lehet gyakorolni valamennyit, legalább relatíve értelmesen hasznosul egy rakás szellemi holtidő. Ilyenkor az ember szája általában szabad és gyakorolgathat ezerrel, veszteni valója nincs, legalább nem unatkozik. Kiváló alkalom a gyakorolásra: lehet próbálgatni a hangokat egymagukban, vagy szavakban, nyelvtörőkkel, esetleg megtanult 30 mp-es apró referenciaszövegekben.

Esetleg Dex, neked szóba jön az ufohunt, mező közepén álcahálóban ücsörgés, garázsban tanulmányrendezés közbeni rengeteg idő is.

OFF: Volt korábban egy csajom, akivel mindig együtt zuhanyoztunk, neki olyankor sosem volt szabad a szája... :nevet:

szerk.: Na jó, igazából nem volt túl hosszú kapcsolat, és csak vagy 3-szor zuhanyoztunk együtt, abból is csak egyszer fordult elő az ominózus tevékenység, de olyan jól hangzott! :laugh:

Szerkesztette: bega 2012. 05. 29. 15:04 -kor

F*ck Valentine's, I want Ballantine's.

#384 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 15:18

Az se rossz program! Holtidő így nyilván nincs, van helyette kárpótlás ezerrel :Đ Sőt, ez a zuhanytársas dolog elég faszán hangzik, semmi körítés, meg fölösleges körlefutás, csak a lényeg.

#385 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 16:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 29. 15:59

Dex, neked szóba jön az ufohunt, mező közepén álcahálóban ücsörgés, garázsban tanulmányrendezés közbeni rengeteg idő is.

Csináltam már ilyesmit, hogy különféle szavakat mondogattam magamban, de egy idő után azt vettem észre, hogy autómatikusan kezdem csinálni, aztán leálltam vele.

Nem lehet ebbe beleőrülni?

Olyat is csináltam, hogy kimásoltam a GTA 3-ból és a San Andreasból az összes rádióadót és azt hallgattam a kocsiban. Ekkor gyakran olyan érzésem volt, mintha abban a világban járnék :D

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 29. 16:26 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#386 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 16:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 29. 17:25

Csináltam már ilyesmit, hogy különféle szavakat mondogattam magamban, de egy idő után azt vettem észre, hogy autómatikusan kezdem csinálni, aztán leálltam vele.

Nem lehet ebbe beleőrülni?

Nem lehet. Ennek ellenére nem szabad túlzásba vinni, mert ha elfárad a figyelmed és rosszul csinálod, de azt hiszed, hogy még jó, akkor hülyeséget fogsz begyakorolni. Azzal is számolni kell, hogy eleinte, míg nem edződtél ehhez a műfajhoz, hamarabb el fogsz fáradni benne, elsőre 5-10 perc / alkalom tűnik reálisnak. Szád is száradhat, ha túl sokat csinálod. Nyilván, ésszerű időtartamban kell gondolkodni, meg szüneteket kell tartani.

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 29. 17:25

Olyat is csináltam, hogy kimásoltam a GTA 3-ból és a San Andreasból az összes rádióadót és azt hallgattam a kocsiban. Ekkor gyakran olyan érzésem volt, mintha abban a világban járnék :D

Sokan vannak ezzel így, sőt, most hogy írod, lehet én is kimásolom. GTA4 is fasza ilyen téren. Zenék sem rosszak, meg a bemondások sem. Szoktam én is mindenfélét hallgatni (zene mellett film/videók eredeti hangsávja, rádió, stb.), ha épp nincs kedvem kiejtést gyakorolni, mert épp szar kedvem van, vagy fáradt vagyok hozzá.

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 29. 16:38 -kor

#387 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 29. 20:37

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 29. 17:36

Sokan vannak ezzel így, sőt, most hogy írod, lehet én is kimásolom. GTA4 is fasza ilyen téren. Zenék sem rosszak, meg a bemondások sem. Szoktam én is mindenfélét hallgatni (zene mellett film/videók eredeti hangsávja, rádió, stb.), ha épp nincs kedvem kiejtést gyakorolni, mert épp szar kedvem van, vagy fáradt vagyok hozzá.

A vice city public radio és a chatterbox végig csak beszédet tartalmaz :)
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#388 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 30. 15:11

Korábban én is gondolkodtam egy angol nyelvészeti, többszerzős blogról.

Ha esetleg megvalósulna, lenne rajtam kívül egy-két fanatikus, aki szívesen szerkesztené, neked nem lenne kedved neked is szerkeszteni? Központi témája a dialektusok, fonetikai érdekességek, szleng, helyi szókincsek, kifejezések, melyek a szótárban nincsenek, rap zenék szövegelemzése és értelmezése, stb...

Önálló domain. Egyedül kevés vagyok, nem ugrok neki.

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 30. 15:12 -kor

paranormal.hu

#389 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 30. 15:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 30. 16:11

Korábban én is gondolkodtam egy angol nyelvészeti, többszerzős blogról.

Ha esetleg megvalósulna, lenne rajtam kívül egy-két fanatikus, aki szívesen szerkesztené, neked nem lenne kedved neked is szerkeszteni? Központi témája a dialektusok, fonetikai érdekességek, szleng, helyi szókincsek, kifejezések, melyek a szótárban nincsenek, rap zenék szövegelemzése és értelmezése, stb...

Önálló domain. Egyedül kevés vagyok, nem ugrok neki.

Amennyire kell beszállnék abba is, cserébe, ha kiteszitek ajánlóban az én blogom is. Mondjuk alapvetően saját blogban gondolkodom, design többszörösen félkész. Az egyik grafkoncepcióból a háttérkép hiányzik (pedig a legfontosabb elem lenne), a másiknál a header nem stimmel, oda még keresek képanyagot, és rohadt lassan haladok vele. Eredetileg a PHP-s komment / RSS részeket is én akartam megírni, hogy saját lapra tehessem ki. Nem tetszenek a public blog szolgáltatások, mindnek van valami oltári töketlensége. Viszont lehet ezt az utóbbi elképzelésem feladom, és a bloggeren nyomatom.

Ti se ringassátok magatokat álmokba, ez a dialektusok, fonetika, helyi kifejezések nagyon kevés embert érdekelnek, az a kevés is az esetek túlnyomó többségében nyelvész. Sokan azt hiszik, az angol (meg úgy általában a nyelvek) az csak a helyesírás, meg nyelvtan, ahogy az iskolákban tanítják. Az átlag polgár végigszenvedi ezeket, és ilyet, hogy kiejtés meg sem próbál, meghallja a témát, szeme beleráng, zárja is be a lapot.

#390 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 30. 16:10

Sőt, maga a fonetika még az elmaradott magyar nyelvészetben is elég leértékelt téma még. Nyugaton viszont egyre népszerűbb, ott most lendülnek bele igazán.

#391 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 31. 21:43

Extrém listening feladat: (0:43-tól)

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 31. 21:44 -kor

paranormal.hu

#392 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 01. 08:08

Ezt pedig lehet érteni. Nem mindig az a nehéz, ami gyors. Már elsőre is sok mindent ki lehet venni, de aztán mikor másodszorra lassabban ismétli, akkor szinte mindent. Szóval lófasz, nem extrém.

Az angol nem attól nehéz, hogy gyorsan beszélnének benne. A német és a spanyol (bár utóbbi vitatottan) gyorsabb beszédsebességű nyelv. Az angolban az a nehéz, hogy sok minden elsorvad, ə-t tartalmazó szótöredékekké, a szavak határai összemosódnak, összefolynak egymásba, az egyiknek a vége a másiknak lesz az eleje, torzulnak. A külföldi angolul tanulók, főleg mi magyarok meg külön várjuk a szavakat, sorvadás nélkül, aztán csak megy a pislogás, hogy egy várjá', mit mondott?

Persze ha megkérsz egy angolt, hogy beszéljen "érthetőbben", szavak között tartson szünetet, akkor meg tudja csinálni, de kínlódik vele, neki olyan így beszélni, mint mikor Mi. Szó. Ta. Gon. Ként. Da. Ra. Bol. Va. Rá. Gunk. Va. La. Mit. Va. La. Ki. Szá. Já. Ba. És. De. Ba. Szott. I. De. Ge. Sí. Tő. Így. Be. Szél. Ni. El. Fe. Lejt. Jük. Mit. A. Kar. Tunk. Mon. Da. Ni.

Emlékszem, volt egy YouTube-os videó, ahol azt gyakoroltatta egy brit nyelvtanár, hogy mondatokat hümmögött el, és a hangsúlyok, hanglejtés alapján kellett kitalálni, hogy mit mondott. Csak hümmögte a mondatokat, de nem ejtette ki őket.

Pösze hangokkal hogy állsz? Sikeredik már néha? Vagy valami nem érthető?

#393 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 01. 09:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 06. 01. 09:08

Ezt pedig lehet érteni. Nem mindig az a nehéz, ami gyors. Már elsőre is sok mindent ki lehet venni, de aztán mikor másodszorra lassabban ismétli, akkor szinte mindent. Szóval lófasz, nem extrém.

Az angol nem attól nehéz, hogy gyorsan beszélnének benne. A német és a spanyol (bár utóbbi vitatottan) gyorsabb beszédsebességű nyelv. Az angolban az a nehéz, hogy sok minden elsorvad, ə-t tartalmazó szótöredékekké, a szavak határai összemosódnak, összefolynak egymásba, az egyiknek a vége a másiknak lesz az eleje, torzulnak. A külföldi angolul tanulók, főleg mi magyarok meg külön várjuk a szavakat, sorvadás nélkül, aztán csak megy a pislogás, hogy egy várjá', mit mondott?

Persze ha megkérsz egy angolt, hogy beszéljen "érthetőbben", szavak között tartson szünetet, akkor meg tudja csinálni, de kínlódik vele, neki olyan így beszélni, mint mikor Mi. Szó. Ta. Gon. Ként. Da. Ra. Bol. Va. Rá. Gunk. Va. La. Mit. Va. La. Ki. Szá. Já. Ba. És. De. Ba. Szott. I. De. Ge. Sí. Tő. Így. Be. Szél. Ni. El. Fe. Lejt. Jük. Mit. A. Kar. Tunk. Mon. Da. Ni.

Emlékszem, volt egy YouTube-os videó, ahol azt gyakoroltatta egy brit nyelvtanár, hogy mondatokat hümmögött el, és a hangsúlyok, hanglejtés alapján kellett kitalálni, hogy mit mondott. Csak hümmögte a mondatokat, de nem ejtette ki őket.

Pösze hangokkal hogy állsz? Sikeredik már néha? Vagy valami nem érthető?

Elsősorban a th-s hangokat hallgatom, meg próbálom utánozni. Az olyan szavakban mint a think, Arthur, stb...

Haladhatunk tovább.

paranormal.hu

#394 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 01. 09:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 06. 01. 10:09

Elsősorban a th-s hangokat hallgatom, meg próbálom utánozni. Az olyan szavakban mint a think, Arthur, stb...

Haladhatunk tovább.

Az nem elég, ha hallgatod, csak passzív befogadás. Persze jó, ha hallgatod, hasznos, csak egymagában nem ér semmit. Utánozni is lehet, de a leírás alapján, amit adtam könnyebb.

Meddig sikerült eljutnod? Hányadik lépcsőig a 4-ből? Sikerült legalább egyszer kimondani a 4. lépcsőt, legalább az első (zöngétlen) TH hangnál /θ/?

Amíg legalább kicsit nem mennek a pösze hangok, meg nincs mellé kész a hangsúlyos szöveg kopogásos ritmusgyakorlata, addig nem megyünk tovább, túl gyors lenne akkor az ütem, a végén ki sem látszanál a sok hangból, kevernéd őket, meg bicsaklana a nyelved. Eddig is túl gyorsan haladtunk. Én lassabban haladtam, mikor én tanultam, bár engem sok hülye videó félre is vitt, meg egy csomó mindenre magamnak kellett rájönnöm.

Viszont ha megvannak a pösze hangok és a ritmusgyakorlat, adok linket az LPD CD szótárhoz és egy magyaroknak szánt, brit kiejtést oktató, magyar nyelvű interaktív CD-hez (Szabados Márta: Angol kiejtésiskola, Win 3.0-ra írt sw). Utóbbi egész jó, van benne egy csomó szó/mondathangminta, ritmusütéses példamondatok, hanglejtésgyakorlatok, liszöniŋg, egész fasza. Vannak benne elavult dolgok is, de összességében elég használható. Annyi, hogy mindkét CD csak Win alatt megy, de lehet linux alatt a Wine bekajálja, nem próbáltam.

#395 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 02. 14:46

Ezúttal nem Dextrose-nak írom, hanem a többieknek, ha olvassa ezt még valaki. Két fontos dolog, amit szinte mindenki el szokott rontani (most épp egy másik topikban is volt pár perce). Szóval röviden:

I. Az angolban nem léteznek az alábbi magyar hangok: ny, ty, gy, c, dz. Ezek kettétörve fordulnak csak elő: n+j, t+j, d+j, t+sz, d+z, két darab egymás melletti hangként, amelyek nem olvadhatnak össze az illető magyar hangokká.
Spoiler

II. Az "of" szót v-vel a végén ejtjük :excl: Az "off" az, amit a végén f-fel kell ejteni.

Tanulság. Ezekből következik, hogy nincs nyú kól of gyúti tréjler a jutyubon! Legfeljebb njú k(h)ól öv/ov djúti/dzsúti t(s)(h)réjlá/t(s)(h)réjlör fordulhat elő a jút(h)júbon/júcs(h)úbon (GB). Esetleg nú k(h)al/k(h)ol öv/av dúti/dúdi t(s)(h)réjlör képzelhető még el a jút(h)úbon (US). Erre az alapvető dologra a többiek is figyelhetnek. Köszönöm a figyelmet, kérem kapcsolja ki!

Szarrá szerkesztette: gucpíd

Szerkesztette: Raynes 2012. 06. 02. 14:59 -kor

#396 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 04. 08:04

Hogy állsz a pösze TH hanggal? Hányadik lépés sikerül?

Múltkor nem írtam, de az utánzás azért nem feltétlen nyerő, mert szerintem ehhez a hanghoz több lépcső vezet, az utánzás meg azonnal egylépcsős, és úgy nem biztos, hogy megugrod a lécet, vagy ha meg is ugrod, nem biztos, hogy stabilan, jól fogod megtanulni.

Az utánzás azért sem a legjobb, mert sok beszélő a fogsornak támasztott (dentális) t-vel ejti (2. lépcső), de ejtik tθ zárréshangként is (a magyar c-vel rokonítható, de azzal ellentétben dentális). Így meg lehet nem a legjobb formájában utánozod.

#397 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 05. 21:18

Na mi most a teendő?

Sok th-s szót gyakoroltam, kiejtettem, ellenőriztem magam videók alapján.

Sajnos azonban Szabados Márta: Angol kiejtésiskola CD-jt nem találom letölthető formában.

Ja és minden este 20 percet hallgatom a BBC-t fülhallgatóval a TuneIn-el. Már egy jó ideje.

Érdekes módon javult a "BBC értésem", de csökkent a zeneszámok értése, eddig fordítva volt. Vagy lehet, hogy ez valami téves észevétel?

paranormal.hu

#398 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 06. 07:23

Az utolsó mondatom hülyeség.

paranormal.hu

#399 Felhasználó inaktív   bega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 06. 08:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 06. 06. 08:23

Az utolsó mondatom hülyeség.

Úgy általában elég sok mondatodra igaz ez! :p

szerk.: De tudom... ne szórakozzak már (Jahno), ez nem az a topic! :D

Szerkesztette: bega 2012. 06. 06. 08:08 -kor

F*ck Valentine's, I want Ballantine's.

#400 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 06. 06. 08:13

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 06. 05. 22:18

Na mi most a teendő?

Kapod a következő házit, meg a két jutalomlinket.

Sok th-s szót gyakoroltam, kiejtettem, ellenőriztem magam videók alapján.

Megy is? A /θ/ és a /ð/ is? Elégedett vagy vele? Tehát úgy ejted, ahogy hallod is? Milyen érzés, miközben ejted a hangokat? Furcsa, idiótának érzed magad? Vagy már természetes lett? Fel tudnád venni pár mp erejéig? Főleg azért, mert hihetetlenül gyorsan haladsz. Videók közül melyik segített?

Sajnos azonban Szabados Márta: Angol kiejtésiskola CD-jt nem találom letölthető formában.

Nem neked kell letölteni, kapod hozzá a linket mindjárt. Vagy PÜ-ben, vagy mailban.

Ja és minden este 20 percet hallgatom a BBC-t fülhallgatóval a TuneIn-el. Már egy jó ideje.

Oké, dicséretes. Még 10 perc is elég akár, ha nagyon figyelsz, azaz nem csak az ott elhangzottak jelentését fogod fel, hanem kiszúrod azokat a momentumokat, amiket már tanultunk.

Érdekes módon javult a "BBC értésem", de csökkent a zeneszámok értése, eddig fordítva volt. Vagy lehet, hogy ez valami téves észevétel?

Nem, ez nem hülyeség. Tényleg valós. Jelzi, hogy tényleg ragad itt rád valami, és kezd átállni az idegrendszered a beszélt britre. A zenékben sok mindent máshogy, rendellenesen ejtenek (a brit zenékben is), nem is szoktam javasolni, hogy valaki zenékből tanulja a kiejtést, legfeljebb csak új szavak jelentésének tanulására jó, meg annak a szokására, hogy kicsit más, mint az amerikai.

Sőt, majd úgy kb. fél-egy év múlva azzal is fogsz szembesülni, mikor már zsigerből érted az anyanyelvieket, hogy elkezded majd nem érteni a külföldi, erősen tört angolt, mikor előtte fordítva voltál vele.

Üzenet megtekintéseIdézet: bega - Dátum: 2012. 06. 06. 09:07

Úgy általában elég sok mondatodra igaz ez! :p

:-D Ez igaz, bár most ne bántsuk, mert kivételesen nem írt hülyeséget. Egyszer ezt is megéltük.

Üzenet megtekintéseIdézet: bega - Dátum: 2012. 06. 06. 09:07

szerk.: De tudom... ne szórakozzak már (Jahno), ez nem az a topic! :D

Nem baj, ez az a topic, ahol semmi nem OFF. Legalább olvassa ezt még kettőnkön, meg a Google/Yahoo/Bing-roboton kívül valaki human being is. Remélem, valamikor majd kedvet kapsz, hogy valamelyik angol hangban kipróbáld magad. Ezek a pösze hangok a legizgalmasabbak, meg az /ɻ/, ami most jön, de választhatsz egyszerűbbet is.

Szerkesztette: Raynes 2012. 06. 06. 08:29 -kor

Téma megosztása:

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.